Reisadvies Uganda | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 08-02-2019 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

Roken is verboden in alle openbare ruimtes, op het werk en in het openbaar. Bij een overtreding kan een hoge geldboete of een gevangenisstraf worden gegeven. Zie de rubriek: ‘Lokale wetten, regels en gebruiken’.

Kaart bij reisadvies Uganda
Download 'Kaart bij reisadvies Uganda' (PDF, 410 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Kampala, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Politieke situatie

Politieke spanningen tussen de regeringspartij en de oppositie kunnen leiden tot protesten en demonstraties in de hoofdstad Kampala en in andere steden in het land. Bij deze demonstraties kan geweld worden gebruikt.   

Vermijd demonstraties. Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze plaats dan direct. Volg de veiligheidsaanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. Volg het nieuws via de (sociale) media en vraag bij uw hotel of reisorganisatie om meer informatie.

Ebola-uitbraak maatregelen

Er is een nieuwe Ebola-uitbraak in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC). Daarom hebben de Ugandese autoriteiten medische controles ingevoerd op de luchthaven van Entebbe en bij de grensovergangen met de DRC. Reizigers uit de getroffen gebieden in de DRC worden daar gecontroleerd. Als reizigers verdacht worden van besmetting met Ebola, nemen de autoriteiten maatregelen. Het opmeten van uw temperatuur en tijdelijke isolatie kan bijvoorbeeld een maatregel zijn. Dat doen ze om verspreiding van het virus tegen te gaan. Houd hier rekening mee als u van de DRC naar Uganda reist.

Terreurdreiging

Uganda levert troepen voor de vredesmissie van de Afrikaanse Unie (AMISOM) in Somalië. Daarom dreigt de terroristische organisatie Al-Shabaab met aanslagen in Uganda. Politie en bewakingsdiensten hebben de veiligheidscontroles aangescherpt. Vooral bij winkelcentra, hotels en het vliegveld. Verder zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt op plaatsen waar grote groepen mensen komen. Wees voorzichtig op plaatsen waar veel mensen komen.

Vluchtelingen in grensgebieden

Uganda vangt momenteel meer dan 1.1 miljoen vluchtelingen op, met name uit Zuid-Sudan en de Democratische Republiek Congo (DRC). Dit komt door de strijd in Zuid-Sudan en de onrust in de DRC. De meeste vluchtelingen zijn in de grensgebieden met Zuid-Sudan en de DRC. Hierdoor zijn de wegen daar soms beperkt bruikbaar. Ook is er niet altijd voldoende eten en water in de grensgebieden. Er kan ook onrust ontstaan door de leefomstandigheden in de vluchtelingenkampen.

Blijf op de hoogte

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Demonstraties

Er zijn veel demonstraties die in geweld kunnen eindigen. De politie gebruikt soms traangas en rubberkogels om demonstraties te beëindigen. De lokale media kondigen demonstraties meestal van tevoren aan. Vermijd demonstraties.

Informeer naar veiligheidssituatie

Blijf op de hoogte van laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws volgen. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Verkeersveiligheid

Het reizen met bussen, minibustaxi’s (matatu’s) en motortaxi’s (boda-boda’s) kan gevaarlijk zijn. De staat van voertuigen en het gedrag van weggebruikers maken dat het verkeer in Uganda een zeker risico inhoudt.

De kwaliteit van de wegen is zeer wisselend. De straatverlichting ontbreekt en veel weggebruikers hebben geen verlichting. Reis daarom niet na zonsondergang buiten de grote steden. In de regentijd zijn de wegen buiten de grote steden slecht begaanbaar.

Regelmatig zijn er zware ongelukken met langeafstandsbussen. Dit komt meestal door (combinatie van) te hard rijden, roekeloze inhaalmanoeuvres, slecht onderhouden voertuigen en slechte wegen. In de steden is het nemen van een minibusje (matatu’s) dan ook niet zonder risico. Omdat het verkeer in Kampala regelmatig vast staat, reizen veel mensen met motortaxi’s (boda-boda’s). Dit vervoer is goedkoop, maar de voertuigen zijn vaak slecht onderhouden. Veel chauffeurs van boda-boda’s rijden roekeloos. Draag altijd een helm als u op deze manier reist. Informeer welke boda-boda betrouwbaar is om in te huren.

Als u zelf wilt rijden, moet u beschikken over een internationaal rijbewijs.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 999 en 112 (deze telefoonnummers werken niet altijd).

Nederlandse ambassade in Kampala

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Kampala op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Uganda.

Grensgebieden

In de grensgebieden met Zuid-Sudan en Kenia kunnen gewelddadige conflicten ontstaan tussen veehouders. Blijf hier op de doorgaande wegen.

Blijf alert in de grensgebieden met Zuid-Sudan en de DRC. Er is een risico voor overvallen. Afgelopen jaren hebben verschillende incidenten plaatsgevonden. In de regio Bundibugyo, met name in de stad Kasese, zijn in november 2016 meer dan 100 dodelijke slachtoffers gevallen.

Het geweld keert zich tot nu toe niet tegen toeristen en/of Nederlanders. Reizigers in de stad Kasese en in het Rwenzori gebergte wordt geadviseerd waakzaam en alert te zijn. Volg het lokale nieuws en volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Dit zijn lokale conflicten. Die zijn ver van de doorgaande wegen.

Naar boven

Criminaliteit

Er is sprake van inbraken en berovingen. Het komt regelmatig voor dat criminelen iets uit een auto stelen. Het gaat dan vooral om tassen, laptops en telefoons. Dit gebeurt meestal bij geparkeerde auto’s of als een auto voor een stoplicht of in de file staat. Houd de deuren van de auto op slot en de ramen dicht als u rijdt.

In Uganda komt het voor dat men in cafés en bars verdovende middelen toevoegt aan drankjes van bezoekers.

Voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Draag geen opvallende horloges, sieraden of juwelen;
  • draag niet te veel contant geld bij u;
  • wees vooral voorzichtig na zonsondergang. Het risico op een beroving is dan groter dan overdag;
  • laat geen waardevolle spullen achter in de auto;
  • houd uw autodeuren en autoramen dicht.
Naar boven

Terrorisme

Sinds 2 bomaanslagen in Uganda in 2010 vrezen de autoriteiten van Uganda nog steeds voor nieuwe aanslagen. Dat komt omdat Uganda troepen levert in Somalië voor de vredesmissie van de Afrikaanse Unie (AMISOM). De veiligheidsdiensten van Uganda zijn zeer alert. Zij scherpten daarom de veiligheidscontroles aan. Bijvoorbeeld bij winkelcentra, het vliegveld, hotels en op plaatsten waar veel mensen komen. Wees voorzichtig als u grote bijeenkomsten bijwoont. Dit geldt ook voor bezoeken aan drukke restaurants, bars en andere gelegenheden. Pas vooral op in de hoofdstad Kampala.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd in Uganda. Houd daar rekening mee.

Geen foto’s van militaire gebouwen

Maak geen foto’s van militaire gebouwen, overheidsgebouwen en bruggen. Dit is verboden.

Drugs

Bezit en gebruik van drugs is strafbaar. Neem geen koffer of pakketjes aan om tegen betaling mee te nemen naar Nederland.

Roken

Roken is verboden in alle openbare ruimtes, op het werk en in het openbaar vervoer. Dit verbod geldt tot 50 meter van publieke voorzieningen zoals scholen en ziekenhuizen. Dit geldt ook voor elektronische sigaretten en shisha (waterpijp). Bij een overtreding kan een hoge geldboete of een gevangenisstraf worden gegeven. De politie kan hardhandig optreden.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Zorg dat u in het bezit bent van uw vaccinatieboekje.

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in Uganda zijn beperkt. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Uganda ligt op een breuklijn. Af en toe vinden kleine aardbevingen plaats. In het regenseizoen kunnen zich in berg- en heuvelgebieden aardverschuivingen voordoen. Het regenseizoen in Uganda is van september tot november en van maart tot en met mei.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor Uganda ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Uganda in Brussel. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Bij aankomst in Uganda moet uw reisdocument nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Sinds 1 juli 2016 moet een visum voor Uganda online worden aangevraagd. U kunt nu ook nog bij aankomst op het vliegveld in Entebbbe een visum kopen. Deze mogelijkheid kan op elk moment, zonder vooraankondiging, worden afgeschaft. U blijft zelf verantwoordelijk voor de juiste inreisdocumenten.

Naar boven

Tips van de ambassade

Uganda is een mooi en afwisselend land. Het hele land en de nationale parken zijn goed te bereizen. Dat kan zonder grote veiligheidsrisico’s. Houd er wel goed rekening mee dat reizen in Uganda anders is dan in Europa. Houd rekening met onveilig verkeer, ziekten en kleine criminaliteit.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven