Reisadvies Uganda | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 03-10-2019 | Nog steeds geldig op: 19-02-2020

Op 29 augustus 2019 is een nieuwe ebola-besmetting vastgesteld in het Kasese District in het westen van Uganda. Vlakbij de grens met de Democratische Republiek Congo (DRC) en het Queen Elizabeth National Park. De eerdere gevallen van ebola-besmetting, eerder dit jaar, werden met succes en effectief door de Ugandese autoriteiten aangepakt. De Ugandese autoriteiten hebben medische controles ingevoerd voor reizigers uit de DRC i.v.m. de uitbraak van ebola in dat land. Zie de rubriek ‘Gezondheid’.

Kaart bij reisadvies Uganda
Download 'Kaart bij reisadvies Uganda' (PDF, 410 kB)

Reischecklist Uganda

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Uganda favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Uganda reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Bij aankomst in Uganda moet uw reisdocument nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
 • Sinds 1 juli 2016 moet u een visum voor Uganda online aanvragen. U kunt nu ook nog bij aankomst op het vliegveld in Entebbbe een visum kopen. Deze mogelijkheid kan op elk moment, zonder vooraankondiging, worden afgeschaft. U blijft zelf verantwoordelijk voor de juiste inreisdocumenten.
 • Daarnaast heeft u voor Uganda een visum nodig. U kunt meer informatie krijgen bij de ambassade van Uganda in Brussel.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Uganda een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Uganda een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Uganda. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Uganda. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Geel: let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn in Uganda veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.

Terrorisme

Sinds 2 bomaanslagen in Uganda in 2010 zijn de autoriteiten van Uganda bang voor aanslagen. Dat komt omdat Uganda troepen levert voor de vredesmissie van de Afrikaanse Unie in Somalië (AMISOM).

De veiligheidsdiensten van Uganda zijn zeer alert. Zij hebben daarom de veiligheidscontroles aangescherpt. Bijvoorbeeld bij winkelcentra, het vliegveld, hotels en op plaatsen waar veel mensen komen. Wees voorzichtig als u grote bijeenkomsten bijwoont. Dit geldt ook voor bezoeken aan drukke restaurants, bars en andere gelegenheden. Pas vooral op in de hoofdstad Kampala.

Criminaliteit

Inbraken en berovingen komen voor in Uganda. Regelmatig stelen criminelen iets uit een auto. Het gaat dan vooral om tassen, laptops en telefoons. Dit gebeurt meestal bij geparkeerde auto’s of als een auto voor een stoplicht of in de file staat. Houd de deuren van de auto altijd op slot en de ramen dicht als u rijdt.

In Uganda komt het voor dat in cafés en bars verdovende middelen in drankjes van bezoekers gestopt worden. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje  of money belt.
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Grensgebieden

In het Queen Elisabeth National Park aan de grens met de Democratische Republiek Congo (DRC) werden op 2 april 2019 een buitenlandse toerist en een Ugandese chauffeur ontvoerd. Zij zijn op 7 april 2019 weer vrijgekomen. Wees waakzaam en alert in dit gebied. Volg het lokale nieuws en volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

In de grensgebieden met Zuid-Sudan en Kenia kunnen gewelddadige conflicten ontstaan tussen veehouders. Blijf hier op de doorgaande wegen.

Blijf ook alert in de grensgebieden met Zuid-Sudan en de DRC. Er is een risico op overvallen. Afgelopen jaren hebben hier verschillende incidenten plaatsgevonden. In de regio Bundibugyo, met name in de stad Kasese, zijn in november 2016 meer dan 100 dodelijke slachtoffers gevallen.

Het geweld is tot nu toe niet gericht tegen toeristen en/of Nederlanders. Het gaat om lokale conflicten. Die vinden ver van de doorgaande wegen plaats. Wees waakzaam en alert in de stad Kasese en in het Rwenzori gebergte. Volg het lokale nieuws en volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op.

Vluchtelingen in grensgebieden

Uganda vangt op dit moment meer dan 1.1 miljoen vluchtelingen op, vooral uit Zuid-Sudan en de DRC. Dit komt door de strijd in Zuid-Sudan en de onrust in de DRC. De meeste vluchtelingen zijn in de grensgebieden met Zuid-Sudan en de DRC. Hierdoor zijn de wegen daar soms beperkt bruikbaar. Ook is er niet altijd voldoende eten en water in de grensgebieden. Er kan ook onrust ontstaan door de leefomstandigheden in de vluchtelingenkampen.

Demonstraties

Politieke spanningen tussen de regeringspartij en de oppositie kunnen leiden tot protesten en demonstraties in de hoofdstad Kampala en in andere steden in het land. Bij deze demonstraties kan geweld worden gebruikt. De politie gebruikt soms traangas en rubberkogels om demonstraties te beëindigen. De lokale media kondigen demonstraties meestal van tevoren aan. Vermijd demonstraties.

Natuurgeweld

Uganda ligt op een breuklijn. Af en toe vinden kleine aardbevingen plaats. In het regenseizoen kunnen ook in berggebieden en heuvelgebieden aardverschuivingen voorkomen. Het regenseizoen in Uganda is van september tot november en van maart tot en met mei.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Wegverkeer

De kwaliteit van de wegen is erg wisselend. De straatverlichting ontbreekt en veel weggebruikers hebben geen verlichting. Reis daarom niet na zonsondergang buiten de grote steden. In de regentijd zijn de wegen buiten de grote steden slecht begaanbaar. Als u zelf wilt rijden, heeft u een internationaal rijbewijs nodig.

Openbaar vervoer

Het reizen met bussen, minibustaxi’s (matatu’s) en motortaxi’s (boda-boda’s) kan gevaarlijk zijn. De staat van voertuigen en het gedrag van weggebruikers maken dat deelnemen aan het verkeer in Uganda een zeker risico inhoudt.

Regelmatig zijn er zware ongelukken met langeafstandsbussen. Dit komt meestal door (combinatie van) te hard rijden, roekeloze inhaalmanoeuvres, slecht onderhouden voertuigen en slechte wegen.

In de steden is het nemen van een minibusje (matatu’s) niet zonder risico. Omdat het verkeer in Kampala regelmatig vaststaat, reizen veel mensen met motortaxi’s (boda-boda’s). Dit vervoer is goedkoop, maar de voertuigen zijn vaak slecht onderhouden. Veel chauffeurs van boda-boda’s rijden roekeloos. Draag altijd een helm als u op deze manier reist. Informeer welke boda-boda betrouwbaar is om in te huren.

Naar boven

Gezondheid

Gezondheidssituatie

Ebola-uitbraak maatregelen

Op 29 augustus 2019 is een nieuwe ebola-besmetting vastgesteld in het Kasese District in het westen van Uganda. Vlakbij de grens met de Democratische Republiek Congo (DRC) en het Queen Elizabeth National Park. De eerdere gevallen van ebola-besmetting, eerder dit jaar, werden met succes en effectief door de Ugandese autoriteiten aangepakt. De Ugandese autoriteiten hebben medische controles ingevoerd voor reizigers uit de DRC i.v.m. de uitbraak van ebola in dat land.

Mensen die in contact zijn geweest met het slachtoffer en medisch personeel worden preventief gevaccineerd.

De Ugandese autoriteiten hebben medische controles ingevoerd op de luchthaven van Entebbe en bij de grensovergangen met de DRC. Reizigers uit de getroffen gebieden in de DRC worden daar gecontroleerd. Het is mogelijk dat ook reizigers vanuit het Kasese District gecontroleerd worden. Als reizigers verdacht worden van besmetting met ebola, nemen de autoriteiten maatregelen. Het opmeten van uw temperatuur en tijdelijke isolatie kan bijvoorbeeld een maatregel zijn. Dat doen ze om verspreiding van het virus tegen te gaan. Houd hier rekening mee als u van de DRC naar Uganda reist, of in Uganda in of naar het Kasese District reist.

Vaccinaties en gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Uganda te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Zorg dat u in het bezit bent van uw vaccinatieboekje als u naar Uganda reist.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Uganda.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd in Uganda. Houd daar rekening mee.

Geen foto’s van militaire gebouwen

Maak geen foto’s van militaire gebouwen, overheidsgebouwen en bruggen. Dit is verboden.

Drugs

Bezit en gebruik van drugs is strafbaar. Neem geen koffer of pakketjes aan om tegen betaling mee te nemen naar Nederland.

Roken

Roken is verboden in alle openbare ruimtes, op het werk en in het openbaar vervoer. Dit verbod geldt tot 50 meter van publieke voorzieningen zoals scholen en ziekenhuizen. Dit geldt ook voor elektronische sigaretten en shisha (waterpijp). Bij een overtreding kan een hoge geldboete of een gevangenisstraf worden gegeven. De politie kan hardhandig optreden.

Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in een ontwikkelingsland? Bereid je goed voor en voorkom betrokkenheid bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen. Vooral vrijwilligerswerk in weeshuizen is populair, maar heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen, ook voor de ontwikkeling van de kinderen, en wordt vaak in verband gebracht met uitbuiting en mensenhandel. De Nederlandse overheid ontmoedigt vrijwilligerswerk in weeshuizen, vooral kortdurend vrijwilligerswerk in weeshuizen door niet-gekwalificeerde vrijwilligers.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Uganda en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via algemene alarmnummers 999 en 112 (werken niet altijd).

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Kampala

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Kampala.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade.

Naar boven