Reisadvies Turkmenistan | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 21-01-2022 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

Het reisadvies voor Turkmenistan is oranje door het coronavirus. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

 Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van het reisadvies voor Turkmenistan is oranje door het coronavirus. Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar Turkmenistan met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar Turkmenistan? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
 • Verblijft u in Turkmenistan? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Download 'Kaart bij reisadvies Turkmenistan' (PDF, 199 kB)

Reischecklist Turkmenistan

Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar het grensgebied met Afghanistan  te reizen als dat echt noodzakelijk is. Zie voor meer informatie de rubriek 'Veiligheidsrisico's'.

Reist u naar Turkmenistan? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Turkmenistan favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Turkmenistan. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Turkmenistan. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

De Turkmeense autoriteiten verbieden het reizen in bepaalde gebieden in Turkmenistan. Het is niet altijd duidelijk welke gebieden dit precies zijn. Reist u in Turkmenistan? Ga dan goed na voor welke regio’s dit geldt. Ga ook na of u de nodige toestemming heeft. Dit kunt u doen bij de Turkmeense autoriteiten. Zo voorkomt u een aanhouding omdat u reist in een verboden gebied.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. 

Reis alleen als het noodzakelijk is in het grensgebied met Afghanistan. Dit komt door de onveilige situatie in Afghanistan.

Natuurgeweld

In Turkmenistan kunnen aardbevingen voorkomen. 

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Turkmenistan en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) Turkmenistan inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Er kunnen nieuwe landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren. Als dit zo is wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Inreisbeperkingen Turkmenistan

Er zijn op dit moment geen internationale commerciële vluchten van en naar Turkmenistan.

Op dit moment is de toegang tot Turkmenistan verboden, behalve voor Turkmeense burgers en geaccrediteerde diplomaten, permanent geregistreerde buitenlanders en sommige werknemers van internationale bedrijven en organisaties.

Alle reizigers die Turkmenistan binnenkomen, moeten een vaccinatie- of herstelbewijs en een negatieve PCR-test niet ouder dan 48 uur laten zien. De eerste vaccinatiedosis moet minimaal 42 dagen voor aankomst in Turkmenistan zijn gegeven. Als u om gezondheidsredenen niet kan worden gevaccineerd, moet u een medische verklaring laten zien die dit bevestigt.

Doorreis door Turkmenistan

Het is op dit moment niet mogelijk om via Turkmenistan door te reizen naar een andere land.

Testen en quarantaineplicht bij aankomst in Turkmenistan

Alle reizigers die het land binnenkomen worden getest op COVID-19 en moeten altijd 21 dagen in quarantaine in een door de staat beheerde instelling. Het maakt niet uit of de COVID-19 test positief of negatief is. Als u een vaccinatiebewijs kunt laten zien, kan u worden toegestaan andere quarantainevoorwaarden te volgen. Lees de meest actuele informatie en voorwaarden bij de Turkmeense ambassade in België.

Let op: Hoewel het vaccinatie- of herstelbewijs in de praktijk wordt geaccepteerd, heeft Turkmenistan dit nog niet officieel bevestigd. Neem daarom eerst contact op met de ambassade van Turkmenistan voor advies over de toelatingseisen.

Test bij vertrek uit Turkmenistan

Iedereen die het land wil verlaten, moet binnen 24 uur voor de geplande reis een door een arts ondertekend negatief testcertificaat kunnen laten zien.

Lees meer op de website over reisverboden (informatie in het Engels).

Maatregelen in Turkmenistan

Er gelden beperkingen voor reizen binnen Turkmenistan:

 • Alle landsgrenzen zijn gesloten.
 • De internationale zeehaven van Turkmenistan in Turkmenbashi is gesloten voor passagiersverkeer.
 • Rond de grote steden, waaronder Ashgabat, zijn er controlepunten van de verkeerspolitie. Weggebruikers kunnen gecontroleerd worden op tempreratuur.
 • Gecharterde vluchten die Turkmenistan kunnen binnenkomen en verlaten, arriveren en vertrekken op dit moment vanuit Turkmenabat, ongeveer 620 kilometer van de hoofdstad Ashgabat.
 • Binnenlandse vluchten blijven operationeel, maar met een beperkte dienstverlening. Passagiers krijgen temperatuurcontroles.
 • Er rijden geen treinen.
 • Hotels zijn open zonder beperkende maatregelen.
 • Recreatiefaciliteiten, niet-essentiële winkels, bars en restaurants, evenementen, sport-, spa- en schoonheidsfaciliteiten en moskeeën zijn gesloten voor het publiek.

Het dragen van een gezichtsmasker in het openbaar is verplicht.

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Turkmenistan 

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Turkmenistan de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Turkmenistan te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Op dit moment zijn er geen internationale commerciële vluchten van en naar Turkmenistan.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is strafbaar in Turkmenistan. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Turkmenistan en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Politie: 02

Ambulance: 03

Brandweer: 01

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Turkmenistan

Er is geen Nederlandse ambassade in Turkmenistan. Het honorair consulaat in Ashgabat is gesloten. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Moskou, Rusland.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen. Let op: in ‘oranje’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven