Reisadvies Tunesie | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 31-10-2018 | Nog steeds geldig op: 20-02-2019

Op 29 oktober 2018 is er een bomaanslag geweest in de hoofdstad Tunis. Hierbij zijn een dode en gewonden gevallen.

Kaartje bij reisadvies Tunesië.
Download 'Kaart bij reisadvies Tunesië' (PDF, 246 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Tunis, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Op 29 oktober 2018 is er een bomaanslag geweest in de hoofdstad Tunis.

De Tunesische overheid heeft verscherpte veiligheidsmaatregelen genomen die de veiligheid in het land hebben verbeterd. Er zijn echter nog steeds veiligheidsrisico’s in Tunesië.

Veel hotels en andere toeristische bestemmingen nemen extra veiligheidsmaatregelen. Bij de toegang tot hotels en resorts worden vaak controles uitgevoerd. Ook is er vaak camerabewaking. Sommige veiligheidsmaatregelen zijn zichtbaar voor de bezoekers.   

Er is in Tunesië een risico op terroristische aanslagen. Ook tegen toeristen en op plaatsen die veel toeristen trekken. Zie ook de rubriek ‘Terrorisme’.

 In Tunesië is de noodtoestand nog steeds van kracht.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Er is in heel Tunesië een risico op terroristische aanslagen.

Nieuwe aanslagen kunnen plaatsvinden, ook tegen toeristen in toeristische gebieden en in overige gebieden van Tunesië. Reizen naar grensgebieden met Libië en Algerije wordt sterk afgeraden. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Vraag uw reisorganisatie wat voor veiligheidsmaatregelen uw hotel of resort heeft genomen.
 • Gaat u op excursie naar het binnenland? Controleer of er extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen door de reisorganisatie. Bijvoorbeeld politie begeleiding.
 • Reis niet na zonsondergang.
 • Vermijd de omgeving van overheidsgebouwen, gebedshuizen (moskeeën, kerken, synagogen) en andere drukke plaatsen waar veel mensen komen.
 • Zorg dat u altijd (een kopie van) uw paspoort bij u draagt.
 • Volg altijd de aanwijzingen op van de politie, militairen of leden van de Nationale Garde. Die staan meestal niet open voor discussie.
 • Volg als dat mogelijk is het nieuws over Tunesië via internationale en/of lokale media. 

Demonstraties

In Tunesië kunnen demonstraties voorkomen. Er wordt bijvoorbeeld gedemonstreerd omdat er veel werkloosheid is en mensen daardoor weinig geld hebben. Ontwikkelingen in het buitenland en internationale gebeurtenissen kunnen ook aanleiding zijn voor anti-westerse demonstraties. Bij deze demonstraties kan geweld worden gebruikt. Vermijd demonstraties. Komt u hier toch in terecht? Verlaat deze dan direct.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Tunesië op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 197 (politie), 190 (ambulance), 198 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Tunis

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Tunis op de de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen

Reis niet in:

 • De grensgebieden met Libië;
 • De woestijngebieden ten zuiden van de stad Tataouine;
 • De grensgebieden met Algerije ten zuiden van de stad Jendouba, met name het Chaambi-gebergte.

In het Chaambi gebergte zijn regelmatig confrontaties tussen Tunesische veiligheidstroepen en gewapende groepen. Dit gebergte ligt in het noordwesten van Tunesië vlakbij de Algerijnse grens. In de grensgebieden met Algerije en Libië is de situatie onveilig. Dit geldt met name voor de grensplaats Ben Gardane (bij Libië). Dit is  een verzamelplaats van antiregeringsgroepen. Ook de militaire zone in het zuiden van Tunesië is niet veilig.

De zuidelijke gebieden zijn onherbergzaam en dunbevolkt. In deze gebieden zijn criminelen en/of terroristische groepen actief. Bij problemen kunt u hier moeilijk hulp krijgen van bijvoorbeeld de politie.

Alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is in het gebied ten zuiden van de steden Nefta, Douz, Medenine en Zarzis  (zie voor meer duidelijkheid de kaart van Tunesië in dit reisadvies). Door confrontaties tussen veiligheidsdiensten en gewelddadig extremistische groeperingen in dit woestijngebied kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan.

Reizen naar toeristische kustgebieden en overige delen van Tunesië

Voor de toeristische kustgebieden (de hotelresorts aan de kust van de Middellandse Zee vanaf de stad Tabarka tot aan de stad Zarzis) en overige delen van Tunesië geldt dat er veiligheidsrisico’s zijn die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Wees alert als u deze bestemmingen bezoekt.

Naar boven

Criminaliteit

Criminaliteit en overvallen komen in heel Tunesië voor. Houd daar rekening mee, ook op openbare plaatsen, in woonwijken en op plaatsen waar veel toeristen komen, zoals de markt, medina, hotel of het strand. Bezoek geen afgelegen straten, wijken en parken.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op;
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop bij voorkeur niet alleen over straat;
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt);
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen;
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Terrorisme

Er is in heel Tunesië een risico op terroristische aanslagen, ook op toeristen en in toeristische gebieden.  

Als u in Tunesië bent, moet u er rekening mee houden dat nieuwe terreuraanslagen kunnen worden gepleegd. Toeristen en toeristische plaatsen kunnen doelwit zijn. Dit geldt voor heel Tunesië.

Op 29 oktober 2018 is er een bomaanslag geweest in de hoofdstad Tunis. Hierbij zijn een dode en gewonden gevallen.

Op 24 november 2015 heeft er een bomaanslag plaatsgevonden op een bus van de presidentiële garde in het centrum van de stad Tunis. Daarbij zijn meerdere doden en gewonden gevallen.

Op 26 juni 2015 werd een aanslag gepleegd op het strand bij de stad Port El-Kantaoui, ten noorden van de badplaats Sousse. Hierbij zijn tientallen doden en gewonden gevallen, voornamelijk toeristen.

Op 18 maart 2015 werden bij een terroristische aanval op het Bardo museum in stad Tunis tientallen toeristen gedood en gewond.

Volg altijd de aanwijzingen op van de politie, militairen of leden van de Nationale Garde. Ga niet in discussie. Houd rekening met controles en ‘road blocks’ op de toegangswegen rond de grote hotels in toeristencentra.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hier aan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Drugsgebruik is streng verboden

De Tunesische autoriteiten treden zeer streng op tegen het bezit en het gebruik van drugs. Dat geldt ook voor kleine hoeveelheden en softdrugs. De gevangenisstraffen zijn hoog.

Geen foto’s van militaire objecten

Maak geen foto’s of video-opnamen van overheidsgebouwen en demonstraties in Tunesië. Dit is verboden.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Tunesië. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa voor Tunesië kunt u krijgen bij de ambassade van Tunesië in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Misbruik van liefdesrelaties

Sommige jonge Tunesiërs proberen Europese (vaak oudere) vrouwen te verleiden. Vooral in clubs en toeristische hotels. Deze mannen zijn vaak van eenvoudige afkomst. Door liefdesverklaringen proberen ze soms een financieel voordeel te krijgen. In andere gevallen proberen ze de vrouwen tot een huwelijk te overtuigen. Zij hopen op die manier een verblijfsvergunning voor Nederland te krijgen.

Het is volgens Tunesische traditie absoluut niet de gewoonte te huwen met een vrouw die ouder is dan de man. Wees daarom voorzichtig en denk goed na wanneer u een liefdesrelatie aanknoopt.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven