Reisadvies Tsjaad | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 16-03-2021 | Nog steeds geldig op: 16-04-2021

Door het coronavirus adviseert het Nederlandse kabinet om niet naar het buitenland te reizen. Reis ook niet vanuit het buitenland naar Nederland als dat niet echt nodig is. Lees het hele reisadvies. Zie voor in- en uitreisbeperkingen, lokale coronamaatregelen, informatie over verplichte testen en over thuisquarantaine de rubriek ‘Coronavirus’. Op 11 april 2021 zijn er in Tsjaad presidentsverkiezingen. Het kan dan op verschillende plaatsen in het land onrustig zijn. Voor de laatste ontwikkelingen in het land, volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie over de veiligheidssituatie de rubriek ‘Veiligheidsrisico’s’.

Kaart bij reisadvies Tsjaad
Download 'Kaart bij reisadvies Tsjaad' (PDF, 340 kB)

Reischecklist Tsjaad

Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar Tsjaad te reizen als dat echt noodzakelijk is. Voor de grensgebieden met de buurlanden, het gebied rond het Tsjaadmeer en het noorden van het land is het advies: niet reizen.

Reist u toch naar Tsjaad? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Tsjaad favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade in Sudan.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Tsjaad reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Tsjaad in Brussel.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. 
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Tsjaad een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Tsjaad een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Tsjaad. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen 

 • Neem geen drugs mee naar Tsjaad. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade geen of beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Reis niet naar de grensgebieden met de buurlanden van Tsjaad:

 • Sudan
 • Centraal-Afrikaanse Republiek
 • Kameroen
 • Nigeria (incl. het gebied rondom het Tsjaadmeer)
 • Niger
 • Het noorden van het land en het grensgebied met Libië
 • De regio Ouddai met de deelstaat Sila

Grens met Sudan

In het grensgebied met Sudan is een verhoogd risico op gewelddadige criminaliteit. Dat komt door de aanwezigheid van rebellen. Het gaat vooral om de grens met de Sudanese regio Darfur. In de regio’s Ouddai en Sila geldt sinds 20 augustus 2019 de noodtoestand.

Grens met Centraal-Afrikaanse Republiek

In de Centraal-Afrikaanse Republiek is de situatie erg gespannen en niet stabiel. Daarom is dit grensgebied onveilig. Veel burgers en rebellen vluchten vanuit de Centraal-Afrikaanse Republiek naar Tsjaad.

Grens met Kameroen en Nigeria

Sinds 9 november 2015 geldt in de regio van het Tsjaadmeer de noodtoestand. Door de dreiging van de terroristische groepering Boko Haram vluchten mensen vanuit Nigeria, soms via Kameroen, naar Tsjaad. Het is daarom niet veilig in dit grensgebied en in het gebied rondom het Tsjaadmeer. Sinds mei 2019 heeft Boko Haram meerdere grote aanslagen gepleegd rond het Tsjaadmeer in Tsjaad.

Grens met Niger en Libië

Er is een verhoogd risico op terrorisme, ontvoering en kidnapping in het grensgebied met Niger.

In de noordelijke provincies Tibesti, Ennedi Ouest en Ennedi Est en het grensgebied met Libië wordt regelmatig gevochten tussen het Tsjadische leger en rebellen. De Tsjadische overheid heeft deze gebieden daarom gesloten en tot militaire zone benoemd. Daarnaast geldt sinds 20 augustus 2019 in dit gebied de noodtoestand. Het betreden van deze gebieden is verboden. In dit gebied is er een risico op ontvoering en terrorisme. Ook liggen er in dit grensgebied landmijnen.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de rest van het land. De veiligheidssituatie is er niet stabiel. Dit komt doordat er gewapende en terroristische groeperingen actief zijn in Tsjaad. Ook zijn er veel vluchtelingen uit Sudan en de Centraal-Afrikaanse Republiek in het land.

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Neem voor uw veiligheid overal in het land de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag gebeuren namelijk de meeste overvallen.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Terrorisme

Sinds begin 2015 draagt het Tsjadische leger bij aan de (regionale) strijd tegen Boko Haram. Boko Haram opereert vooral op Nigeriaans grondgebied. Maar de beweging voert ook in de buurlanden Kameroen en Tsjaad aanvallen uit.

Boko Haram heeft een aantal zelfmoordaanslagen uitgevoerd in de hoofdstad N’Djamena en elders. Daarbij zijn tientallen doden en gewonden gevallen.

Criminaliteit

Er komt zware criminaliteit voor in Tsjaad, zoals berovingen en ontvoeringen. Wees op uw hoede voor overvallers die uw voertuig willen stelen (‘carjacking’). Verzet u in dat geval niet. Dit leidt vaak tot (meer) geweld.

Demonstraties

In de hoofdstad N’Djamena kunnen gewelddadige demonstraties voorkomen. Vermijd daarom demonstraties. Ga direct naar een andere plaats als u in een demonstratie terechtkomt.

Op 11 april 2021 zijn er in Tsjaad presidentsverkiezingen waarna misschien een 2e ronde volgt. In oktober 2021 zijn er parlementsverkiezingen. Vermijd publieke campagnebijeenkomsten en andere plekken die te maken hebben met de verkiezingen, zoals kantoren van politieke partijen en stembureaus. Op deze plekken kan onrust en geweld ontstaan tussen aanhangers van diverse groepen onderling, of met politie en leger.

Laat voor vertrek naar Tsjaad thuisblijvers in Nederland weten dat internet en telefonie soms is afgesloten.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Tsjaad en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Assocation (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

De verkeerssituatie in de hoofdstad N’Djamena is chaotisch. Door een gebrek aan regels zijn er veel ongelukken. Ook hebben veel auto’s en motoren geen verlichting. Hierdoor gebeuren er na zonsondergang veel ongelukken. Rijd als het kan niet zelf. Maak gebruik van een huurauto met chauffeur. Maak geen gebruik van andere vervoersmiddelen zoals motoren of fietsen. Ga niet lopend over straat.

Openbaar vervoer

Maak geen gebruik van het lokale openbaar vervoer. Het is niet comfortabel.

Scheepvaart

Het wordt afgeraden om op het Tsjaadmeer te gaan varen.

Naar boven

Coronavirus

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u vanuit het buitenland naar Nederland reist bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Lees meer op Rijksoverheid.nl. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn.

Na een verblijf in Tsjaad gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. Doe de Quarantaine Reischeck om te bepalen welke stappen u moet nemen als u terugkomt van uw reis.

Volg de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Tsjaad 

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Tsjaad de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Coronavirus (COVID-19) Tsjaad

Er zijn maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Tsjaad terug te dringen. Het luchtruim van Tsjaad en ook de luchthaven van N’Djamena zijn weer open. De hoofdstad N’Djamena is in lockdown sinds 1 januari 2021. Reizen over land van en naar N’Djamena is alleen mogelijk met een werkgeversverklaring of speciale permissie van de autoriteiten in Tsjaad.

De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website van de overheid van Tsjaad (informatie in het Frans).

Medische zorg Tsjaad

In de hoofdstad N’Djamena is een lokaal ziekenhuis. De beschikbare medische zorg is minimaal.

Er is een kliniek van SOS International. U heeft een contract nodig om hier binnen te komen. Informatie vindt u op de Engelstalige website van SOS International.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Tsjaad te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën (informatie in het Engels).

Naar boven

In geval van nood

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in Tsjaad en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Ambassadekantoor N’Djamena

In N’Djamena is een Nederlands ambassadekantoor. Dit is bereikbaar tijdens kantooruren via +235 601 62 801 of e-mail naar ndj@minbuza.nl. Buiten kantooruren kunt u bellen naar het nummer +31 247 247 247.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade in Sudan.

Naar boven