Reisadvies Trinidad en Tobago | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 05-02-2019 | Nog steeds geldig op: 20-04-2019

Ga goed voorbereid op reis. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist van Buitenlandse Zaken en zorg altijd voor een goede reisverzekering. Zie de rubriek ‘Wijs op reis’.

Kaart bij reisadvies Trinidad en Tobago
Download 'Kaart bij reisadvies Trinidad en Tobago' (PDF, 156 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Port of Spain, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Trinidad en Tobago. Dit heeft te maken met criminaliteit.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 999 (politie), 990 (ambulance en brandweer).

Nederlandse ambassade in Port of Spain

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Port of Spain op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Criminaliteit

De criminaliteit op Trinidad en Tobago is hoog. Er zijn in verhouding met het aantal inwoners veel moorden. Het meeste geweld heeft te maken met drugs en bendes. Er vinden regelmatig afrekeningen tussen bendes plaats. Rond de feestdagen (kerst en carnaval) neemt de (straat)criminaliteit toe. De politie is onvoldoende toegerust om hier verandering in te brengen. Het geweld treft niet alleen de eigen bevolking. Er is een toename van het aantal moorden en ontvoeringszaken. Daarbij wordt veel geweld gebruikt en vallen dodelijke slachtoffers.

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Trinidad en Tobago. Criminaliteit is overal, zeker in het oostelijk gedeelte en in het centrum van de hoofdstad Port of Spain. Het gaat om de wijken Belmont, Laventille en Morvant. Deze gedeelten van Port of Spain zijn gevaarlijk. Vermijd deze gedeelten. Maar ook in het grote Queens Park Savannah moet u alert te zijn.

Bent u op reis in Trinidad en Tobago? Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga na zonsondergang niet alleen de straat op;
 • wees alert als u alleen reist, het kan veiliger zijn om met anderen te reizen of aan te sluiten bij een tour;
 • bezoek verlaten stranden en rustige plekken bij voorkeur in een groep;
 • vermijd afgelegen plekken, zoals stille straten en ruïnes. Vooral als u alleen reist;
 • openbaar vervoer is niet altijd veilig. Indien mogelijk, neem voor kortere ritten binnen de steden hoteltaxi's. Er is geen registratiesysteem voor publieke taxi’s, wees dan ook voorzichtig bij het aanhouden van taxi’s op straat;
 • reist u met de auto, wees dan extra alert op kruispunten. Stilstaand verkeer kan doelwit zijn van gewapende overvallers;
 • wacht u voor een stoplicht? Maak dan geen zichtbaar gebruik van uw mobiele telefoon;
 • houd de deuren en ramen gesloten tijdens het autorijden;
 • houd uw bagage goed in de gaten. Zeker op plekken waar veel mensen komen, zoals een busstation en de luchthaven;
 • draag niet te veel geld op zak en geen opvallende sieraden of juwelen;
 • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt;
 • neem niet in één keer een grote hoeveelheid geld op bij de bank;
 • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
 • bewaar een fotokopie van uw paspoort apart van uw paspoort;
 • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Beroven van privé-taxi’s en auto’s

Wees voorzichtig als u meerijdt in privé-taxi’s. Vooral in de nachtelijke uren. Let ook op als u met de auto of privé-taxi vertrekt vanaf het vliegveld. Soms volgen criminelen auto’s die vertrekken vanaf het vliegveld om ze daarna te beroven.

Naar boven

Terrorisme

Islamitisch extremisme komt voor in Trinidad en Tobago. In februari 2018 is een mogelijke terroristische aanslag voorkomen. Geweld door terrorisme kan willekeurig zijn. Wees daarom alert op plekken waar veel mensen samenkomen.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Geen foto’s van militaire objecten

Maak geen foto’s van overheidsgebouwen en militaire objecten in Trinidad en Tobago. Dit wordt niet gewaardeerd.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is strafbaar in Trinidad en Tobago en wordt over het algemeen niet geaccepteerd. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Drugs

Er staan strenge straffen op het in het bezit hebben en/of verhandelen van verdovende middelen in Trinidad en Tobago.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms in een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

In de afgelopen periode was er op Trinidad en Tobago een forse stijging (via muggensteken) van dengue en het chikungunya-virus. Bescherm uzelf tegen muggenbeten.

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Specifieke informatie voor Trinidad en Tobago kunt u vinden op de Engelstalige website van het ministerie van Gezondheid van Trinidad en Tobago.

Naar boven

Natuurgeweld

Het regenseizoen op Trinidad en Tobago duurt van mei tot en met november. In deze periode kunnen er zware regenbuien vallen. Die regenbuien zorgen mogelijk voor wateroverlast. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Trinidad en Tobago valt net buiten het stormgebied in de Caraïbische regio. Toch kunt u hinder hebben van tropische stormen of cyclonen die daar kunnen voorkomen.

In Trinidad en Tobago komen aardbevingen voor. In augustus 2018 werd Trinidad getroffen door een zware aardbeving van 6,9 op de Schaal van Richter. Er wordt rekening gehouden met nieuwe bevingen en mogelijk zeebevingen (tsunami’s). Volg bij een aardbeving de aanwijzingen op van de autoriteiten of van het personeel van het hotel.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de Engelstalige websites:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Trinidad en Tobago in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven