Reisadvies Tonga | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 14-02-2019 | Nog steeds geldig op: 20-04-2019

Ga goed voorbereid op reis. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist van Buitenlandse Zaken en zorg altijd voor een goede reisverzekering. Zie de rubriek 'Wijs op reis'.

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Wellington (Nieuw-Zeeland), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Wilt u naar Tonga reizen? Volg bijvoorbeeld het lokale nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naartoe reist via (sociale) media.

Blijf op de hoogte

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Volg de laatste ontwikkelingen ook via de Facebookpagina van de Nederlandse ambassade in Wellington, Nieuw-Zeeland.

Naar boven

Algemeen

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Tonga.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 999, 911, 922 (politie), 933 (ambulance), 999 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade op Tonga

Er is geen Nederlandse ambassade op Tonga. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Wellington, Nieuw-Zeeland.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Nuku’alofa.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Criminaliteit

Criminaliteit is laag op Tonga. Er komen soms berovingen en diefstallen voor. Dit geldt vooral op het grootste eiland van Tonga, Tongatapu.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • loop ’s avonds niet alleen over straat;
  • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt);
  • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
  • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

De inwoners van Tonga zijn over het algemeen zeer conservatief en gelovig. Kleed u bescheiden en respecteer de lokale regels. Voor vrouwen is dit een rok tot over de knie en voor mannen geen ontbloot bovenlijf.

Tonga houdt zich strikt aan de Sabbat (zondag). Op die dag zijn bijna alle publieke voorzieningen, zoals restaurants en winkels gesloten.

Drugs

Op Tonga is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs op Tonga, veel zwaarder is dan in Nederland.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is strafbaar voor mannen, niet voor vrouwen. De houding van de bevolking kan negatief zijn tegenover het tonen van affectie in het openbaar. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit. Ondanks agressieve uitlatingen tegen homoseksualiteit zijn er mannelijke inwoners die kleding dragen van de andere sekse. Maar zij doen dit als onderdeel van de traditionele cultuur in de Stille Zuidzee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kost en van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Op Tonga komen regelmatig (lichte) aardbevingen voor. Van november tot en met maart kunnen tropische stormen en cyclonen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Tonga in Londen (Verenigd Koninkrijk). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

In 2015 hebben Tonga en de Europese Unie een zogenaamde visa waiver agreement gesloten. Hierdoor kunnen Nederlanders tot op 90 dagen zonder visum naar Tonga reizen. U moet wel in het bezit zijn van een geldig reisdocument.

Naar boven

Tips van de ambassade

Overweegt u een bezoek aan Tonga? Kijk dan ook op de website van the Ministry of Information & Communications.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven