Reisadvies Tanzania | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 28-03-2019 | Nog steeds geldig op: 20-04-2019

Eind 2019 zijn er lokale verkiezingen in Tanzania. In aanloop naar deze verkiezingen kunnen vaker demonstraties en verkiezingsbijeenkomsten worden georganiseerd. Daarbij kan geweld worden gebruikt. Vermijd demonstraties.

Kaart bij reisadvies Tanzania
Download 'Kaart bij reisadvies Tanzania' (PDF, 636 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Dar es Salaam, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Eind 2019 zijn er lokale verkiezingen in Tanzania. In 2020 zullen presidentsverkiezingen plaatsvinden. In aanloop naar deze verkiezingen kunnen vaker demonstraties en verkiezingsbijeenkomsten worden georganiseerd. Dit kan leiden tot onrust. Wees alert en vermijd demonstraties. Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze plaats dan direct.

Blijf op de hoogte

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Tanzania is één van de meer stabiele en rustige landen in de regio Oost-Afrika. Jaarlijks bezoeken veel toeristen Tanzania. De meeste van deze reizen verlopen zonder problemen. Toch kunnen er veiligheidsproblemen zijn. Wees voorzichtig op plaatsen waar veel mensen/toeristen komen, zoals in de hoofdstad Dar es Salaam, Stone Town (Zanzibar) en Arusha. Op dit soort plaatsen is de kans op aanslagen en berovingen groter.

Tanzania heeft een geschiedenis van politieke onrust. In september 2017 is een aanslag gepleegd op een belangrijke oppositieleider. Hierdoor zijn in het hele land politieke spanningen voelbaar.

Eind 2019 vinden de lokale verkiezingen plaats. In 2020 zullen presidentsverkiezingen plaatsvinden. In aanloop naar deze verkiezingen kunnen de politieke spanningen oplopen. Dit kan leiden tot onrust en demonstraties.

Ook op het eiland Zanzibar is er sprake van politieke onrust. De verkiezingen in 2016 hebben geleid tot lokale politieke en religieuze conflicten. Er is een grote kans op ongeregeldheden op het eiland Zanzibar. Het is niet uitgesloten dat spanningen terugkeren, met kans op nieuwe ongeregeldheden. Hierbij kan geweld worden gebruikt.

Demonstraties

In heel Tanzania, dus ook op Zanzibar, kunnen demonstraties en politieke bijeenkomsten voorkomen. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties en politieke bijeenkomsten. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel of reisorganisatie om informatie.

Verkeersveiligheid

De verkeersveiligheid op de openbare wegen in Tanzania is slecht. De straat- en wegverlichting ontbreekt en veel weggebruikers hebben geen verlichting.

Rijomstandigheden in Tanzania zijn onvoorspelbaar. De grote verkeerswegen zijn in redelijke staat. Er zijn kuilen in de weg. Niet geasfalteerde wegen zijn over het algemeen van slechte kwaliteit en kunnen als het veel regent gevaarlijk en slecht begaanbaar worden.

Er komen in Tanzania elk jaar veel mensen om bij verkeersongelukken. Bij dit soort ongelukken zijn vaak langeafstandsbussen betrokken. Reis niet met een bus als u twijfelt over de veiligheid van deze bus en/of de vaardigheid van de bestuurder.

Reist u over de weg? U kunt beter niet na zonsondergang reizen. Dit is belangrijk als u zelf rijdt, maar ook als u met openbaar vervoer reist. Reist u toch na zonsondergang, wees dan alert.

Rijdt u zelf? Houd ook uw autodeuren altijd op slot. Houd vooral in steden de ramen dicht en waardevolle spullen uit het zicht. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Tanzania op de website van de ANWB

Natuurparken

Een goede voorbereiding is belangrijk als u een van Tanzania’s natuurparken bezoekt. Regel uw reis bij betrouwbare organisaties. Sommige parken zijn afgelegen waardoor hulp moeilijk ter plekke kan komen. Zorg dat u de juiste uitrusting bij u heeft en vraag lokaal om advies als u naar afgelegen gebieden reist. Maak alleen gebruik van officiële overnachtingskampen als u gaat kamperen. Kampeer niet alleen.

Veiligheid in de lucht

In Tanzania wordt vaak met kleine vliegtuigen gevlogen om te reizen over grote afstanden. Wilt u met een klein vliegtuig reizen? Zoek dan vooraf uit welke luchtvaartmaatschappijen betrouwbaar zijn. U kunt het beste vliegen met vliegtuigen van bekende, grotere luchtvaartmaatschappijen.

Veiligheid op het water

Wilt u met een veerboot reizen? Zoek dan vooraf uit welke veerbootmaatschappij betrouwbaar is. Deze herkent u doordat ze passagiers elektronisch registreren. Het is verstandig vooraf uw kaartje te kopen en niet op het laatste moment. Bij de vertrek pier van de veerboten zijn veel opdringerige kaartverkopers die proberen toeristen te verleiden om een kaartje te kopen bij een specifiek loket.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Nederlandse ambassade in Dar es Salaam

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Dar es Salaam op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Grensgebied met Mozambique

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het zuidoosten van Tanzania naar het grensgebied met Mozambique in de provincie Mtwara (zie kaart). In het noordoosten van Mozambique dicht bij de grens met Tanzania zijn er aanvallen door extremistische groepen op burgers. Deze aanvallen kunnen grensoverschrijdend zijn. Hierbij vallen dodelijke slachtoffers. Bekijk ook het reisadvies van Mozambique.

Grensgebied met Burundi

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Burundi in het westen van Tanzania. In dit gebied hebben in het verleden gewapende overvallen plaatsgevonden. Hoewel de veiligheid het afgelopen jaar is toegenomen, blijven er risico’s bestaan. Wees alert en rijd alleen bij daglicht. Reis bij voorkeur niet alleen.

Voor de kust

Er zijn piraten actief in de Indische Oceaan voor de kust van Tanzania. Hier bestaat het risico op een kaping. Voor zowel de commerciële vaart als voor particuliere zeiljachten. Informeer u goed voordat u het water op gaat.

Naar boven

Criminaliteit

In heel Tanzania bestaat een risico op gewelddadige berovingen en overvallen. Vooral in Dar es Salaam en in de Arusha-regio, maar ook op andere plekken in het land. Buitenlanders zijn regelmatig slachtoffer van gewapende overvallen en berovingen. Beroving van hand- en schoudertassen vindt regelmatig plaats, onder andere vanuit rijdende auto’s en motoren. Dit kan tot ernstige verwondingen leiden.

Wees extra alert in de gebieden waar veel toeristen zijn zoals in Dar es Salaam. Ook in Arusha en het eiland Zanzibar worden incidenten gemeld.

Korte ontvoeringen komen voor in de grote steden. Criminelen lokken buitenlandse toeristen in een taxi of in een gewone auto. Soms wordt er voorgesteld een lift te delen. Eenmaal in de taxi of auto wordt de toerist bedreigd en dwingt de crimineel de toerist om op verschillende plaatsen geld op te nemen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij (of op weg naar) vliegvelden en bus- of treinstations. Maar ook bij aanlegplaatsen voor veerboten, taxistandplaatsen, en toeristische trekpleisters als Coco Beach en Kariakoo in Dar es Salaam. Wees vooral alert bij de goedkope hotels in de grote steden.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Wees voorzichtig als u op stille, verlaten stranden of in afgelegen gebieden loopt;
  • reis niet mee met onbekende personen die u een lift aanbieden waar u niet om heeft gevraagd;
  • draag geen opvallende sieraden, horloges of juwelen in het zicht;
  • zorg dat u niet veel contant geld bij u heeft, verdeel zowel uw pasjes als contant geld over meerdere plaatsen;
  • houd (digitale) kopieën van uw paspoort en/of identiteitskaart bij u en bewaar het paspoort, het vliegticket en contant geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;

  • als u op straat loopt, draag uw tas dan niet aan de straatkant. Loop zover mogelijk van de weg af en aan de kant van het tegemoetkomend verkeer;
  • houd autodeuren altijd op slot. Als u een taxi gebruikt, wijs de chauffeur hier extra op;
  • neem geen waardevolle spullen mee tijdens vervoer in een ‘bajaj’ (klein driewielig vervoersmiddel). Vermijd ’s avonds en ’s nachts het gebruik van dit vervoersmiddel;
  • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Terrorisme

In de landen in de hoorn en aan de oostkust van Afrika is een risico op terroristische aanslagen. Dus ook in Tanzania, zowel op het vasteland als op Zanzibar.

Wat zijn mogelijke doelwitten van aanslagen?

Strategische of symbolische plaatsen in het buitenland kunnen doelwit zijn van aanslagen. Ook op plekken waar veel mensen komen. Dit zijn bijvoorbeeld bekende attracties, overheids- en militaire gebouwen, commerciële en toeristische centra, hotels, markten, religieuze ontmoetingsplaatsen en het openbaar vervoer.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Wees alert op openbare plaatsen en volg altijd de instructies van de autoriteiten op.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is strafbaar in Tanzania. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Illegale souvenirs

Niet alle souvenirs mogen worden meegenomen uit Tanzania. De douane op internationale vliegvelden controleert voor vertrek op illegale ‘wildlife-souvenirs’. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ivoor, koraal, schelpen, tanden, souvenirs van tropisch hardhout en huiden van dieren. Het in bezit hebben hiervan of uitvoeren (smokkel) kan in Tanzania zeer hoge geldboetes of gevangenisstraffen tot gevolg hebben.

Ongeschreven regels en gewoonten

Reist u als vrouw in het islamitische Zanzibar buiten de strandresorts? Draag dan kleding die de schouders bedekt en draag geen broeken of rokken boven de knie. U vestigt dan onnodig de aandacht op uzelf. Dit kan leiden tot nare reacties van de lokale bevolking. Bent u op Zanzibar tijdens de Ramadan periode (begin mei tot begin juni 2019)? Let dan goed op. Tijdens deze periode wordt er op Zanzibar niet op straat gegeten en gedronken. Houd hier rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Er is een nieuwe Ebola-uitbraak in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC). Daarom hebben de autoriteiten van Tanzania medische controles ingevoerd op de internationale vliegvelden in Tanzania en bij de grensovergangen. Reizigers die vanuit de DRC naar Tanzania komen kunnen daar worden gecontroleerd. Als reizigers verdacht worden besmet te zijn met Ebola, nemen de autoriteiten maatregelen. Denk hierbij aan het opmeten van uw temperatuur en tijdelijke isolatie. Dit doen ze om verspreiding van het virus tegen te gaan. Houd hier rekening mee als u van de DRC naar Tanzania reist.

Op vliegvelden wordt soms ook gecontroleerd op de gele koorts vaccinatie. Deze is verplicht wanneer u Tanzania wilt inreizen vanuit een land waar gele koorts voorkomt.

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Tanzania kunnen aardbevingen voorkomen. In februari 2019 vond een lichte aardbeving plaats in de buurt van de stad Moshi. In maart 2019 vond een zwaardere aardbeving plaats in de buurt van de stad Mbeya. Hierbij zijn slachtoffers gevallen.   Soms zijn deze aardbevingen voortekens van een uitbarsting van de vulkaan Lengai. Wilt u meer informatie over aardbevingen in Tanzania? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

In het korte regenseizoen, van half november en december, en het lange regenseizoen, in maart, april en mei, kunnen overstromingen voorkomen. Dit heeft vooral gevolgen in dicht bevolkte gebieden zoals Dar es Salaam.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Wilt u meer informatie hierover? Informeer dan bij de ambassade van Tanzania in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Werken op een toeristenvisum (ook vrijwilligerswerk) is niet toegestaan in Tanzania.

Naar boven

Tips van de ambassade

Wilt u geld opnemen met een Nederlandse bankpas? Dat is alleen mogelijk bij een beperkt aantal geldautomaten. Die moeten het Maestro-/Mastercard-logo hebben. Deze vindt u vooral in de grote steden. Houd hiermee rekening wanneer u reist naar afgelegen gebieden. Vraag uw bank of uw bankpas geschikt is voor geld opnemen in Tanzania.

Wilt u de Kilimanjaro beklimmen? Onderschat deze beklimming niet en bereid u fysiek en mentaal goed voor.

Bewaar kopieën van belangrijke documenten (paspoort, verzekering, vaccinatieboekje) online.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven