Reisadvies Syrië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 30-12-2021 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

Het reisadvies voor Syrië is rood. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Rood: niet reizen

  • De kleurcode van het reisadvies voor Syrië is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar Syrië te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar Syrië? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Kaart bij reisadvies Syrië
Download 'Kaart bij reisadvies Syrië' (PDF, 282 kB)

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Reis niet naar Syrië. Dit heeft te maken met de burgeroorlog in het land. Het hele land is onveilig. Er is veel geweld in het hele land. Er vinden dagelijks explosies, aanslagen en gevechten plaats. Ook zijn er luchtaanvallen en bombardementen. Ook op plekken waar veel burgers zijn. Nederlanders die in Syrië zijn, moeten zelfstandig het land verlaten. Het is onvoorspelbaar wanneer de grenzen open zijn.

Bij de grens met Turkije vinden militaire acties plaats vanuit Turkije.

Ook Jihadistische netwerken beïnvloeden de veiligheidssituatie in het land. Deze netwerken zijn actief in grote delen van het land. Zowel Syriërs als buitenlanders zijn het doelwit.

Golan

De Israëlische autoriteiten hebben de toegang tot de Golan afgesloten. Vanuit Syrië kunt u niet naar de Golan reizen.

Terrorisme

Nederland neemt deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering ISIS (Islamitische Staat in Irak en Syrië). Nederlanders in Syrië lopen ook daarom een groot risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen.

Demonstraties

Door een tekort aan bloem en brandstof zijn er regelmatig demonstraties, protesten en arrestaties in het noordwesten en noordoosten van het land.

Criminaliteit

Er zijn ontvoeringen in Syrië. De ontvoeringen vinden plaats om criminele, politieke en terroristische redenen. Nederlanders kunnen doelwit zijn.

Vervolging

Autoriteiten in Syrië kunnen buitenlanders oppakken en vervolgen om onduidelijke of politieke redenen. De mogelijkheden voor Nederland om hulp te bieden zijn dan vaak beperkt, zeker als u ook de nationaliteit van Syrië heeft of heeft gehad.

Naar boven

Coronavirus

Let op: U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) Syrië inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit hebben erkend. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Reizen naar Syrië

Bij binnenkomst is men verplicht om 2 weken in quarantaine te gaan.

Algemene maatregelen

Syrië heeft een aantal maatregelen en beperkingen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus te beperken, waaronder lokale lockdowns en de handhaving van boetes voor niet-naleving.

Medische zorg

Medische zorg is niet voldoende aanwezig in Syrië en de kwaliteit is erg slecht. Dit komt door de burgeroorlog.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Medische zorg is niet voldoende aanwezig in Syrië en de kwaliteit is erg slecht. Dit komt door de burgeroorlog.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Syrië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

In geval van nood

Contactgegevens

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Syrië

De Nederlandse ambassade in Damascus is sinds maart 2012 gesloten. Er kan dus geen consulaire hulp worden verleend in Syrië. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Ankara (Turkije).

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

Bent u in Syrië? Registreer u dan gratis bij de ambassade in Ankara (Turkije). Het is belangrijk dat wij weten dat u er bent.

Naar boven