Reisadvies Suriname | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 22-02-2021 | Nog steeds geldig op: 25-02-2021

Door het coronavirus adviseert het Nederlandse kabinet om niet naar het buitenland te reizen. Reis ook niet vanuit het buitenland naar Nederland als dat niet echt nodig is. Lees het hele reisadvies. Er geldt een vliegverbod voor passagiersvluchten uit Suriname. Dit is een van de maatregelen die het kabinet heeft genomen om verspreiding van nieuwe varianten van het coronavirus uit het buitenland te voorkomen. Zie voor in- en uitreisbeperkingen, lokale coronamaatregelen, informatie over verplichte testen en over thuisquarantaine, de rubriek ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Suriname
Download 'Kaart bij reisadvies Suriname' (PDF, 126 kB)

Reischecklist Suriname

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Suriname favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Suriname reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen. Het paspoort moet tot 6 maanden na vertrek geldig zijn.
 • Nederlanders moeten een visum hebben. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de ambassade van Suriname in Den Haag.
 • U kunt voor Suriname online een E-visum aanvragen.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Suriname een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Suriname een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Suriname. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Suriname. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Er zijn maatregelen genomen om verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) te voorkomen.

Er zijn in Suriname veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let op.

Criminaliteit

In Suriname komt (gewelddadige) criminaliteit voor. Criminelen gebruiken vaak vuurwapens of kapmessen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga na zonsondergang niet alleen de straat op. Ook niet om te reizen. Dit geldt vooral buiten het uitgaanscentrum van de hoofdstad Paramaribo. Het uitgaanscentrum bevindt zich in de buurt van het Torarica hotel.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat.
 • Vermijd afgelegen gebieden, zoals stille straten en stille parken.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje of money belt.
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Suriname en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Het Surinaamse luchtruim is voorlopig gesloten voor personenverkeer. U kunt onder rubriek 4 ‘Coronavirus’, onder ‘ vliegverbod vanuit Suriname’  en ‘inreisbeperkingen Suriname’ hier meer over lezen.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

In Suriname rijdt het verkeer aan de linkerkant van de weg. Kijk voor meer informatie over het verkeer en vervoer in Suriname bijvoorbeeld op de website van de ANWB.

Autoverhuur

Autoverhuurbedrijven verhuren alleen auto’s als een internationaal rijbewijs wordt overgelegd. In Nederland is een internationaal rijbewijs te krijgen bij de ANWB.

Naar boven

Coronavirus

Vliegverbod vanuit Suriname

Er geldt een vliegverbod voor passagiersvluchten vanuit Suriname naar Nederland. Het vliegverbod is er om te voorkomen dat nieuwe varianten zich verder verspreiden in Nederland. Vluchten voor repatriëring van reizigers met een Nederlands paspoort, buitenlanders met een verblijfsvergunning en niet-EU/Schengen burgers met een mvv bevestiging zijn uitgezonderd.  

Verder zijn er uitzonderingen op het vliegverbod voor de volgende categorieën:

 • Niet-Nederlandse EU ingezetenen die een aantoonbare doorreis hebben.
 • Medisch personeel en patiënten.
 • Zeevarenden in het bezit van een zeemansboekje zijn uitgezonderd als zij in uitoefening van hun functie reizen of als zij van of naar hun werkzaamheden reizen. De uitzondering geldt niet voor zeevarenden op commerciële jachten en pleziervaart.
 • Personeel dat werkzaam is in de luchtvaartsector en dat daarvoor reist in uitoefening van hun beroep.

De voorwaarden waaronder u naar Nederland mag reizen vindt u hieronder.

Voor vervoer van Suriname naar Nederland bent u aangewezen op de SLM. Zij voeren op zondag een passagiersvlucht uit van Suriname naar Nederland. De KLM ziet vooralsnog af van passagiersvluchten vanuit Zuid Amerika naar Nederland.

Negatieve COVID-19 PCR-testuitslag, sneltest en thuisquarantaine in Nederland

In veel gevallen heeft u een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag én ook een negatieve sneltest uitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig of schip. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Lees meer op Rijksoverheid.nl.

Na een verblijf in Suriname gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. U maakt de afspraak door te bellen met de GGD via 0800-1202 of via www.coronatest.nl

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven, waaronder Suriname. Zie de lijst met veilige landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Suriname

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Suriname de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Inreisbeperkingen Suriname

Het Surinaamse luchtruim is momenteel gesloten voor personenverkeer, u kunt alleen met toestemming van de Surinaamse autoriteiten naar Suriname reizen. De SLM (op woensdagen) en KLM (op vrijdagen) voeren passagiersvluchten uit van Amsterdam naar Paramaribo. De toestemming moet u vooraf hebben gekregen en kunt u vragen door een e-mail te sturen. Daarnaast moet u beschikken over de volgende documenten:

 • Een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 tot 120 uur voor vertrek.
 • Als u met het coronavirus besmet bent geweest moet u een positief ELISA-testresultaat laten zien die niet ouder is dan 6 maanden.
 • Een betaalde reservering van tenminste 7 dagen in een door de overheid aangewezen hotel.
 • Een reisverzekering met COVID-19 dekking.

Vervoer vanaf de luchthaven zal worden verzorgd door het door de overheid aangewezen hotel.

Thuisquarantaine is momenteel onder bepaalde omstandigheden toegestaan. Zie voor meer informatie de website van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg van Suriname (kies voor Regels en Procedures).

Op Schiphol wordt uw temperatuur opgenomen en wordt u gevraagd of u in de laatste 48 uur nog gezondheidsklachten heeft gehad die verband kunnen houden met een corona besmetting.

Algemene maatregelen

Er zijn door de Surinaamse autoriteiten maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Tot en met woensdag 24 februari 2021 geldt een avondklok. Van maandag tot en met donderdag is dat van 21.00 ’s avonds tot 5.00 uur ’s ochtends. Van vrijdag tot en met zondag is dat van 19.00 uur ’s avonds tot en met 5.00 ’s ochtends. U mag tijdens deze avondklok alleen naar buiten als u daar van de autoriteiten toestemming voor heeft. Alle winkels sluiten ten minste een uur voor het begin van de avondklok. Er geldt een mondkapjesplicht op straat, in winkels en in alle publieke ruimtes. Er wordt streng gehandhaafd, hiervoor heeft de overheid extra personeel ingezet. Overtreders worden beboet.

Binnenlandse vluchten zijn alleen toegestaan voor cargo, repatriatie en medische spoedgevallen. Openbaar vervoer, via de weg of het water, rijdt volgens aangepaste protocol.

Bijeenkomsten met meer dan 10 personen zijn niet toegestaan. Voor religieuze bijeenkomsten, zoals kerkdiensten, en voor uitvaarten geldt een maximum van 30 personen.

Horeca en uitgaansgelegenheden zijn beperkt open. Restaurants mogen, indien zij daarvoor een voorziening hebben, het terras openstellen. Anders mogen zij alleen afhaal en bezorgdiensten aanbieden. Feesten, ook thuis, zijn verboden. Hierop zijn geen uitzonderingen. Alcoholgebruik in het openbaar is verboden.

Gezondheidsituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Suriname te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden.  Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen specifieke tips van onze ambassade voor Suriname.

Geldzaken

Betalen met credit cards is vaak niet mogelijk. Met een Nederlandse pinpas kunt u wel geld opnemen uit geldautomaten maar u kunt er niet mee betalen. Op de meeste plekken, vooral in het binnenland, kunt u alleen maar contant betalen. Zorg dus voor verschillende betaalmethoden voordat u naar Suriname reist.

Homoseksualiteit en LHBTI’s

In Suriname is het homohuwelijk bij wet toegestaan maar er wordt nog geen uitvoering aan gegeven. Oktober is in Suriname de maand van de LHBTI’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseksen personen), dan wappert de regenboogvlag op vele gebouwen. Toch is openlijke uiting van homoseksualiteit nog steeds een taboe.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Suriname en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie en ambulance: 115
 • Particuliere ambulance:  117
 • Brandweer: 110

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247,  WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Paramaribo

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Paramaribo.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven