Reisadvies Slowakije | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 05-10-2021 | Nog steeds geldig op: 19-10-2021

De kleurcode van Slowakije is geel. Bij terugkeer vanuit Slowakije naar Nederland moet u een coronabewijs laten zien. Lees wat dit voor u betekent.

Heenreis naar Slowakije

 • Iedere reiziger van 12 jaar of ouder die naar Slowakije reist, moet zich vooraf online registreren.
 • Slowakije maakt bij inreizen onderscheid tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde reizigers. Er gelden bij aankomst in Slowakije inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland van 12 jaar en ouder die niet volledig gevaccineerd zijn.
 • U wordt beschouwd als volledig gevaccineerd als u de benodigde vaccinatie(s) heeft ontvangen.
 • Bent u niet gevaccineerd of niet volledig gevaccineerd (u heeft alleen uw 1e prik gehad óf het is minder dan 14 dagen geleden dat u uw 2e prik heeft gehad)? Dan moet u bij aankomst in Slowakije 14 dagen in (thuis)quarantaine gaan. U kunt op de 5e dag een PCR-test laten doen. Is het testresultaat negatief, dan kunt u de (thuis)quarantaine stoppen.
 • Bent u volledig gevaccineerd? Dan gelden er geen inreisbeperkingen.
 • Let op: Reist u met uw gezin en heeft u een kind van 12 jaar of ouder dat niet volledig gevaccineerd is? Dan moet het hele gezin na aankomst in Slowakije in thuisquarantaine, ook wanneer de andere gezinsleden wel gevaccineerd zijn.

Coronabewijs

Terugreis naar Nederland

Meer informatie

 • Lees verder voor het volledige reisadvies van Slowakije.
Kaart bij reisadvies Slowakije
Download 'Kaart bij reisadvies Slowakije' (PDF, 153 kB)

Coronavirus

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU) en Schengen. U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. Neem een print van de QR-code mee.

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt. Hier vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Inreisbeperkingen Slowakije

Iedere reiziger van 12 jaar of ouder die naar Slowakije reist, moet zich vooraf online registreren.

Slowakije ziet Nederland als laagrisicoland. Er gelden bij aankomst in Slowakije inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland van 12 jaar en ouder die niet volledig gevaccineerd zijn. U wordt beschouwd als volledig gevaccineerd als:

 • U minimaal 14 dagen en maximaal 12 maanden na de 2e dosis bent ingeënt, of;
 • U minimaal 21 dagen en maximaal 12 maanden na inenting van een enkelvoudig vaccin bent ingeënt, of;
 • U minimaal 14 dagen en maximaal 12 maanden na de 1e dosis bent ingeënt en u heeft binnen 180 dagen COVID-19 gehad.

Bent u niet volledig gevaccineerd? Dan moet u 14 dagen in (thuis)quarantaine gaan. Op de 5e dag kunt u een PCR-test laten doen. Is het testresultaat negatief, dan kunt u de (thuis)quarantaine stoppen.

Bent u volledig gevaccineerd? Dan hoeft u niet in quarantaine.

Let op: Reist u met uw gezin en heeft u een kind van 12 jaar of ouder dat niet volledig gevaccineerd is? U moet het kind registreren via de website van de Slowaakse overheid (informatie in het Engels). Het kind valt onder dezelfde regelgeving als de ouders (informatie in het Engels). Als een van de ouders niet gevaccineerd is, moet het kind in (thuis)quarantaine.

Aan de grens vinden controles plaats door de politie.

Let op: het kan voorkomen dat sommige kleinere grensovergangen tijdelijk gesloten zijn. Grote grensovergangen (bij een snelweg) zijn wel open.

De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de officiële corona website van de Slowaakse overheid, de website van het Slowaaks ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels) en de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken (informatie in het Slowaaks).

Lees meer informatie over reizen naar Slowakije en de inreisbeperkingen op de officiële corona website van de Slowaakse overheid (informatie in het Engels).

Coronavirusmaatregelen Slowakije

Het aantal besmettingen met het coronavirus is in heel Slowakije afgenomen.

Er gelden nog wel maatregelen om het coronavirus in het land verder in te dammen, zoals de plicht een mondkapje te dragen in openbare ruimtes en 2 meter afstand te houden. Ook zijn de aantallen bezoekers voor evenementen aan maxima gebonden, zoals bijvoorbeeld bij een bezoek aan een theater of een concert.

Maatregelen kunnen per regio verschillen. Informeer uzelf hierover, op de website van de overheid kunt u hier meer over lezen (informatie in het Engels).

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u nog meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.  

Terugreis naar Nederland

U hoeft als u uit Slowakije terug naar Nederland reist niet in (thuis)quarantaine.

U heeft als u terugreist uit Slowakije een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
 • Een testbewijs (PCR/NAAT-test of antigeentest). Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
 • Een herstelbewijs in de vorm van een positief PCR/NAAT-testresultaat. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden zijn en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een EU-lidstaat.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringende advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Slowakije

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Slowakije de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Slowakije te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Reischecklist Slowakije

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Slowakije favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies voor het land verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis  registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Slowakije reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Slowakije is een Europese identiteitskaart voldoende om mee te reizen. Voor alle andere landen geldt dat u uw paspoort mee moet nemen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Slowakije heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Slowakije een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Slowakije een internationaal rijbewijs nodig heeft. Heeft u een EU-rijbewijs, dan is dat voldoende.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Slowakije. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Coronamaatregelen

 • Bereid uw reis goed voor en bekijk welke maatregelen er gelden in Slowakije. Er kunnen in Slowakije andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes, afstand houden of de openstelling van restaurants, musea, attracties et cetera.

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Slowakije. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

In Slowakije zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent. Let op uzelf en uw eigendommen. Net zoals u dat in Nederland doet.

Veiligheidsrisico’s in Bratislava

Het afgelopen jaar zijn er een paar geweldsincidenten geweest in het uitgaansleven in Bratislava. Hoewel deze incidenten niet vaak voorkomen, is het verstandig alert te zijn in sommige nachtclubs. Vooral in de omgeving van de straat Obchodna in het centrum van de stad.

Natuurgeweld

In de Slowaakse wintersportgebieden komen lawines voor. Houd u aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Slowakije en is er een noodsituatie?  Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Voor de snelwegen heeft u een vignet nodig. Kijk voor meer informatie over het vignet en over de verkeersveiligheid in Slowakije bijvoorbeeld op de website van de ANWB, het Slowaaks portaal voor elektronische tol contributie of het digitale portaal voor vignetaanvraag voor Slowakije (informatie in het Engels).

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Slowakije.

LHBTI

LHBTI (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen) wordt niet algemeen geaccepteerd in Slowakije. Houd daar rekening mee. Ook in het uitgaansleven. Geweldsincidenten gericht tegen homoseksuelen komen af en toe voor.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Slowakije en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 798 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Bratislava

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Bratislava.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven