Reisadvies Sint Maarten | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 15-05-2021 | Nog steeds geldig op: 15-06-2021

De kleurcode voor Sint Maarten is geel. Reizen is mogelijk, maar let op: er zijn risico’s. Zie voor in- en uitreisbeperkingen, lokale coronamaatregelen, informatie over verplichte testen en over (thuis)quarantaine de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Kaart bij reisadvies Sint Maarten
Download 'Kaart bij reisadvies Sint Maarten' (PDF, 268 kB)

Coronavirus

Reizen naar Sint Maarten

 • Iedereen (dus ook kinderen) die naar Sint Maarten reist moet voor vertrek een gezondheidsverklaring (verklaring in het Engels) invullen. Ouders moeten dit voor hun kinderen invullen. Naast de gezondheidsverklaring moeten alle reizigers vanaf 10 jaar ook een negatieve PCR-test die 72 uur voor vertrek is afgenomen uploaden via de website van de overheid van Sint Maarten. Per e-mail ontvangt u dan een voorlopige toestemming om naar Sint Maarten te reizen. Deze voorlopige toestemming kunt u het beste uitprinten want deze moet u bij binnenkomst kunnen laten zien.
 • Bij aankomst op Sint Maarten moet u de voorlopige toestemming en de negatieve PCR-test kunnen laten zien.
 • Het afsluiten van een COVID-19 verzekering is verplicht voor alle reizigers naar Sint Maarten. Kijk voor meer informatie op de lokale website van Sint Maarten (informatie in het Engels).
 • Reizigers zijn verplicht een ziektekostenverzekering te hebben. Het is sterk aanbevolen om een aanvullende reisverzekering af te sluiten die ook COVID-gerelateerde kosten tijdens uw verblijf op Sint Maarten dekt.

Meer informatie over de inreisbeperkingen kunt u terugvinden op de website van de lokale overheid (informatie in het Engels).

Maatregelen coronavirus

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) op Sint Maarten te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen. Lees de actuele informatie van de lokale autoriteiten (informatie in het Engels).

Negatieve COVID-19-testuitslag, sneltest en thuisquarantaine in Nederland

Bij terugkeer vanaf Sint Maarten in Nederland hoeft u niet in thuisquarantaine, hoeft u geen negatieve COVID-19-test en geen negatieve sneltest te overleggen.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten op Sint Maarten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Reischecklist Sint Maarten

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Sint Maarten reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land.  
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u op Sint Maarten een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u op Sint Maarten een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Sint Maarten. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Sint Maarten. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Criminaliteit

Wees alert. Laat geen waardevolle spullen in het zicht in uw appartement, (huur)auto of op te bezoeken (toeristische) locaties.

Natuurgeweld

Sint Maarten ligt binnen het orkaangebied. Het orkaanseizoen start op 1 juni en eindigt op 30 november. Tijdens deze periode kunnen tropische stormen en orkanen voorkomen. Volg het reisadvies en informeer u ter plaatse over de situatie.

Voor actuele informatie over de weersomstandigheden op Sint Maarten, zie de volgende websites:

Bent u op het eiland en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd contact met uw reisorganisatie.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Het internationale vliegverkeer is weer op gang gekomen. Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Wees alert in het verkeer op Sint Maarten. De kwaliteit van de wegen is niet overal goed, het kan druk zijn en vaak ontbreken verkeersborden.

Deelname aan het verkeer na te veel drinken van alcohol is op Sint Maarten verboden.

Kijk voor meer informatie over het verkeer op Sint Maarten op de website van de ANWB.

Naar boven

Tips

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze Vertegenwoordiging voor Sint Maarten.

Drugs

Er staan zware straffen op het bezit van en handel in verdovende middelen.

Prostitutie en mensenmokkel / –handel

Op Sint Maarten bevinden zich verschillende adult entertainment bedrijven. Van officieel geregistreerde bedrijven tot aan illegale praktijken op dit gebied. Daarnaast is bekend dat er gedwongen prostitutie/ mensenhandel is op Sint Maarten. Wees u ervan bewust dat gedwongen prostitutie / mensenhandel verboden en strafbaar is.

LHBTI

Sint Maarten is op het gebied van LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseksen personen) conservatief. Al zijn er wat betreft LHBTI geen berichten bekend waarin hier openlijk tegen geageerd wordt.

Openbare zeden

Op de stranden wordt niet topless in de zon gelegen en bij het betreden van winkels en supermarkten wordt het zeer op prijs gesteld als er passende kleding wordt gedragen.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u op Sint Maarten en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer  911

Contactgegevens

In geval van nood kunt u terecht bij de Nederlandse Vertegenwoordiging in Philipsburg (lokaal nummer +1 721 543 0140). De Nederlandse Vertegenwoordiging verleent consulaire bijstand aan in Nederland ingeschreven Nederlanders (met Nederlands paspoort).

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar boven