Reisadvies Sint Maarten | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 10-01-2022 | Nog steeds geldig op: 21-01-2022

Er zijn nieuwe inreismaatregelen voor het reizen naar Sint Maarten. Lees de rubriek Coronavirus om te zien wat dit voor u betekent. Het reisadvies voor Sint Maarten is geel. In het Franse deel van Sint Maarten vinden regelmatig demonstraties plaats. Lees de rubriek Veiligheidsrisico’s om te zien wat dit voor u betekent.

Geel: let op, er zijn risico’s

 • De kleurcode van het reisadvies voor Sint Maarten is geel. U kunt reizen naar Sint Maarten. Maar let op: er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
 • Naar Sint Maarten? Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Kaart bij reisadvies Sint Maarten
Download 'Kaart bij reisadvies Sint Maarten' (PDF, 268 kB)

Coronavirus

Let op: U kunt niet met uw Nederlandse digitale coronabewijs (DCC) Sint Maarten inreizen. U moet uw testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Reizen naar Sint Maarten

Nederland is voor Sint Maarten een zeerhoogrisicoland.

 • Voordat u naar Sint Maarten gaat, moet u een gezondheidsverklaring (verklaring in het Engels) invullen om een voorlopige toestemming te krijgen om naar Sint Maarten te mogen vliegen. Ouders moeten dit voor hun kinderen invullen. Het verwerken van de gegevens kan tot 12 uur duren. Bij aankomst op Sint Maarten moet u de voorlopige toestemming kunnen laten zien.
 • Uw vaccinatiestatus en vaccinatiebewijs of de uitslag van de COVID-19 test moet u ook uploaden als u de gezondheidsverklaring invult.
 • Het afsluiten van een lokale COVID-19 verzekering is verplicht voor alle reizigers naar Sint Maarten. Voor kinderen van 10 jaar en jonger geldt een lager tarief. Kijk voor meer informatie op de lokale website van Sint Maarten (informatie in het Engels).
 • Reizigers zijn verplicht een ziektekostenverzekering te hebben. Het is sterk aanbevolen om een aanvullende reisverzekering af te sluiten die ook COVID-gerelateerde kosten dekt tijdens uw verblijf op Sint Maarten.

Bent u volledig gevaccineerd met een booster?

 • U heeft geen COVID-19 test nodig om Sint Maarten in te reizen.

Bent u volledig gevaccineerd zonder booster?

 • Bij aankomst op Sint Maarten moet u een negatieve NAAT(PCR)-test kunnen laten zien die maximaal 48 uur voor vertrek is afgenomen. 
 • In plaats van de NAAT(PCR) test kunt ook een negatieve antigeentest laten zien. Deze test moet binnen 24 uur voor vertrek zijn afgenomen.

Bent u niet (volledig) gevaccineerd?

 • Bij aankomst op Sint Maarten moet u een negatieve NAAT(PCR)-test laten zien die uiterlijk 48 uur voor vertrek is afgenomen.

Kinderen

 • Reizigers tussen 5 en 18 jaar die volledig gevaccineerd zijn (zonder booster) hoeven zich niet te laten testen.
 • Ongevaccineerde reizigers vanaf 5 jaar moeten een negatieve NAAT(PCR)-test kunnen laten zien die 48 uur voor vertrek is afgenomen.

Actuele inreisvoorwaarden

Controleer altijd de website van de lokale overheid voor de meest actuele inreisvoorwaarden (informatie in het Engels).

Maatregelen coronavirus

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) op Sint Maarten te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.  Lees de actuele informatie van de lokale autoriteiten (informatie in het Engels).

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten op Sint Maarten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Reischecklist Sint Maarten

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Sint Maarten reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land.  
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Sint Maarten. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard. Wees ervan bewust dat er extra kosten verbonden zijn aan het opnemen van contant geld bij een pinautomaat.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Sint Maarten. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Demonstraties

Als u van plan bent om naar het Franse deel van het eiland te gaan: houd dan het nieuws in de gaten en blijf opletten. Regelmatig vinden er plaatselijk demonstraties plaats, soms ook rond grensovergangen. Deze demonstraties zijn uit onvrede over de vaccinatieplicht die door Parijs is bekend gemaakt. De demonstraties kunnen gewelddadig worden.

Criminaliteit

Wees alert. Laat geen waardevolle spullen in het zicht in uw appartement, (huur)auto of op te bezoeken (toeristische) locaties.

Natuurgeweld

Sint Maarten ligt binnen het orkaangebied. Het orkaanseizoen start op 1 juni en eindigt op 30 november. Tijdens deze periode kunnen tropische stormen en orkanen voorkomen. Volg het reisadvies en informeer u ter plaatse over de situatie.

Voor actuele informatie over de weersomstandigheden op Sint Maarten, zie de volgende websites:

Bent u op het eiland en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd contact met uw reisorganisatie. U kunt ook terecht bij de Nederlandse Vertegenwoordiging in Philipsburg.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Het internationale vliegverkeer is weer op gang gekomen. Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels). Princess Juliana International Airport wordt op dit moment gerenoveerd. Het kan zijn dat u hiervan hinder ondervindt.

Wegverkeer

Wees alert in het verkeer op Sint Maarten. De kwaliteit van de wegen is niet overal goed, het kan druk zijn en vaak ontbreken verkeersborden. Pas uw rijgedrag zoveel mogelijk aan.

Deelname aan het verkeer na te veel drinken van alcohol is op Sint Maarten verboden.

Kijk voor meer informatie over het verkeer op Sint Maarten op de website van de ANWB.

Naar boven

Tips

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze Vertegenwoordiging voor Sint Maarten.

Drugs

Er staan zware straffen op het bezit van en handel in verdovende middelen.

Prostitutie en mensensmokkel / –handel

Op Sint Maarten bevinden zich verschillende adult entertainment bedrijven. Van officieel geregistreerde bedrijven tot aan illegale praktijken op dit gebied. Daarnaast is bekend dat er gedwongen prostitutie/ mensenhandel is op Sint Maarten. Wees u ervan bewust dat gedwongen prostitutie / mensenhandel verboden en strafbaar is.

LHBTI

Sint Maarten is op het gebied van LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseksen personen) conservatief. Al zijn er wat betreft LHBTI geen berichten bekend waarin hier openlijk tegen geageerd wordt.

Openbare zeden

Op de stranden wordt niet topless in de zon gelegen en bij het betreden van winkels en supermarkten wordt het zeer op prijs gesteld als er passende kleding wordt gedragen.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u op Sint Maarten en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het alarmnummer 911 (politie), 912 (ambulance) of 919 (brandweer).

Contactgegevens

In geval van nood kunt u ook terecht bij de Nederlandse Vertegenwoordiging in Philipsburg (lokaal nummer +1 721 543 0140). De Nederlandse Vertegenwoordiging verleent consulaire bijstand aan in Nederland ingeschreven Nederlanders (met Nederlands paspoort).

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar boven