Reisadvies Singapore | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 17-05-2021 | Nog steeds geldig op: 27-07-2021

De kleurcode voor Singapore is oranje. Dit komt omdat reizigers uit Nederland het land niet in mogen. Voor Singapore gelden strenge inreisbeperkingen. Alleen met vooraf verkregen toestemming van de Singaporese overheid wordt u het land binnen gelaten. Op enkele uitzonderingen na is voor de meeste landen van herkomst deze toestemming opgeschort tot 5 juli 2021. Vanaf 16 mei 2021 tot 13 juni 2021 gelden nieuwe binnenlandse beperkende maatregelen. U moet een negatieve COVID-19 PCR testuitslag, niet ouder dan 72 uur, bij vertrek uit Nederland laten zien. Bij aankomst in Singapore moet u 21 dagen in quarantaine in een door de overheid aangewezen locatie. Wilt u Nederland inreizen vanuit Singapore? Dan hoeft u geen negatieve COVID-19-testuitslag én geen negatieve sneltest uitslag te hebben. Na een verblijf in Singapore hoeft u bij terugkeer in Nederland niet in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland. Zie voor in- en uitreisbeperkingen, lokale coronamaatregelen, informatie over verplichte testen en over thuisquarantaine de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

kaart bij singapore
Download 'Kaart bij reisadvies Singapore' (PDF, 363 kB)

Reischecklist Singapore

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Singapore favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Singapore. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Singapore. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Singapore heeft inreisbeperkingen. Reis alleen als het noodzakelijk is naar Singapore, dus niet voor toeristische reizen.

Terrorisme

Singapore wordt gezien als een laag-risicoland.

Criminaliteit

Singapore is een van de veiligste landen ter wereld, al komt ook hier diefstal voor. Neem de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen zoals:

 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek. Bijvoorbeeld in de kluis van het hotel.
 • Doe altijd aangifte bij de lokale politieautoriteiten.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Demonstraties

Demonstraties komen weinig voor in Singapore. Vreedzame demonstraties mogen worden gehouden in Speaker’s Corner in Hong Lim Park. Buitenlanders die willen demonstreren, moeten hiervoor een politievergunning hebben. Buitenlanders mogen niet deelnemen aan processies en optochten.

Natuurgeweld

In tegenstelling tot andere landen in de regio vormt natuurgeweld in Singapore geen probleem. Het land heeft af en toe last van luchtvervuiling door branden in Sumatra.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Singapore en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen

Voor Singapore gelden strenge inreisbeperkingen

Ingezetenen van Singapore en personen met een geldige (langdurige) verblijfsvergunning voor Singapore kunnen Singapore inreizen onder de voorwaarde dat er vooraf toestemming is gegeven door het Ministry of Manpower (informatie in het Engels) of de Immigration and Checkpoints Authority (ICA) (informatie in het Engels) om terug te keren naar Singapore. Toeristische reizen zijn niet toegestaan.

Op enkele uitzonderingen na is voor de meeste landen van herkomst deze toestemming opgeschort tot 5 juli 2021.

Alle reizigers die de afgelopen 21 dagen in landen zijn geweest waar een hoog coronabesmettingsrisico is moeten vanaf 7 mei 2021 een 21-daagse Stay Home Notice (SHN) indienen bij de SHN Dedicated Facilities (SDF). Uitgezonderd zijn: Australië, Brunei Darussalam, het vasteland van China, Nieuw-Zeeland, Taiwan, Hongkong SAR en Macau SAR.

De actuele informatie over de inreismaatregelen van de lokale overheid kunt u vinden op de website van de Singaporese overheid (informatie in het Engels).

Binnen 72 uur voor uw vertrek moet u een geldig negatief testresultaat van de COVID-19 PCR-test verkrijgen en online een gezondheidsverklaring (informatie in het Engels) invullen. Check voor u vertrekt de informatie  van het ministerie van Gezondheid van Singapore (informatie in het Engels) om te weten wat u moet doen om Singapore in te reizen.

Als u toestemming heeft gekregen om Singapore in te reizen, wordt u bij aankomst in Singapore getest op COVID-19 en gaat u 21 dagen verplicht in quarantaine in een door de overheid aangewezen locatie. De kosten van testen en quarantaine zijn voor uw eigen rekening.

Sommige reizigers uit de lage risicolanden mogen de quarantaine thuis doorbrengen. Lees meer informatie op de website van de overheid van Singapore (informatie in het Engels).

Bijzondere groepen

Informatie over terugkeer vindt u op de website van de Immigration and Checkpoints Authority (ICA): “Updates on Border Control Measures in Response to COVID-19” (informatie in het Engels).

Voor work pass holders en hun dependants moet de werkgever toestemming voor terugkeer aanvragen bij het Ministry of Manpower. Een toelichting is te vinden op de website van het Ministry of Manpower (informatie in het Engels).

Houders van een Long Term Visit Pass die is afgegeven door ICA moeten toestemming om terug te komen aanvragen bij ICA.

Lokale coronamaatregelen

Vanaf 16 mei 2021 tot 13 juni 2021 gelden nieuwe binnenlandse beperkende maatregelen.

Negatieve COVID-19-testuitslag, sneltest en thuisquarantaine in Nederland

Wilt u Nederland inreizen vanuit Singapore? Dan hoeft u geen negatieve COVID-19-testuitslag én geen negatieve sneltest uitslag te hebben om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig of schip. Na een verblijf in Singapore hoeft u bij terugkeer in Nederland niet in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland. Singapore staat op de lijst met veilige landen waarvoor geen reisbeperkingen zijn voor inreizen in het Schengengebied. Zie hier de lijst met veilige landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven.

Volg ook de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de  Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts heeft en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Singapore te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Transit/Transfer

Transit/transfer via Singapore wordt beperkt toegestaan, en alleen op vliegroutes goedgekeurd door de Civil Aviation Authority of Singapore. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de overheid van Singapore (informatie in het Engels) en op de website van Changi Airport (informatie in het Engels).

Voor meer informatie over wijzigingen in het luchtverkeer zie de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Weg- en bootverkeer

In Singapore gelden hoge veiligheidsstandaarden.

Singapore heeft voor reizigers uit onder andere Indonesië en Maleisië afspraken gemaakt over Reciprocal Green Lanes. Deze kunnen worden opgeschort afhankelijk van de COVID-19 situatie. De actuele informatie hierover vind u op de website van de overheid van Singapore (informatie in het Engels).

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Singapore bijvoorbeeld op de website van de ANWB.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Singapore.

Hoge straffen voor overtreden van de wet

Wie de wet overtreedt in Singapore, krijgt een zware straf. Er staan hoge straffen op moord, mensenhandel en illegaal wapenbezit. Er worden lijfstraffen gegeven voor bijvoorbeeld drugs, vandalisme, verboden samenscholingen of het verstoren van de openbare orde. Doodstraf is verplicht voor het bezit van drugs boven bepaalde grenswaarden.

Het is verboden om alcohol te drinken op openbare plaatsen tussen 22:30 uur en 07:00 uur. In de wijken Geylang en Little India is dit ook in het weekend niet toegestaan.

Wie zich niet houdt aan de coronamaatregelen, waaronder quarantaine na aankomst, kan veroordeeld worden tot een boete van maximaal SGD 10,000 en/of maximaal 6 maanden gevangenisstraf.

Normen en waarden

In Singapore gelden andere normen voor gedrag dan in Nederland. Dit geldt ook voor het contact tussen mannen en vrouwen. In het algemeen geldt dat mannen daarin meer terughoudend moeten zijn dan u in Nederland gewend bent. Mannen die zich ongepast gedragen tegenover vrouwen door bijvoorbeeld ongepast taalgebruik of ongewenste aanrakingen (‘outrage of modesty’) worden bestraft.

Dit geldt ook voor verstoring van de openbare orde en openbaar dronkenschap. Straffen hiervoor lopen uiteen van gevangenisstraf tot boetes en stokslagen.

Beschuldigingen en aangiftes (in het verkeer) worden altijd uitgebreid onderzocht. De betrokken partijen mogen het land niet verlaten tijdens de onderzoeksperiode. Als verdachte tijdens een politieonderzoek, wordt uw paspoort door de overheid ingenomen. Het paspoort zal worden teruggegeven als het onderzoek is afgerond.

De duur van een onderzoek kan enkele dagen tot zes maanden duren, afhankelijk van de overtreding. De Nederlandse Ambassade in Singapore kan zich niet mengen in deze onderzoeken of onderhandelen over het terug geven van uw paspoort.

Homoseksualiteit/LHBTIQ-uitingen zijn strafbaar

Homoseksualiteit is formeel bij wet verboden. LHBTIQ-uitingen (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse en queer) zijn strafbaar in Singapore. Ze worden wel toegestaan als de uitingen niet te opvallend zijn. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Drugs

In Singapore is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs in Singapore veel zwaarder is dan in Nederland. Bij drugsbezit, drugsgebruik en drugshandel kan de doodstraf verplicht worden opgelegd voor het bezit van drugs boven bepaalde grenswaarden. U kunt worden vervolgd voor het gebruik van drugs, zelfs als deze buiten Singapore zijn ingenomen.

E-sigaretten

De invoer, verkoop en het gebruik van elektronische sigaretten en navullingen is verboden. Deze worden in beslag genomen en u kunt een boete of gevangenisstraf krijgen.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Singapore en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten.

Algemene alarmnummer (politie): 999

Ambulance en brandweer: 995

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Singapore

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Singapore.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u vaak minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven