Reisadvies Senegal | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 06-03-2019 | Nog steeds geldig op: 24-03-2019

Ga goed voorbereid op reis. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist van Buitenlandse Zaken en zorg altijd voor een goede reisverzekering. Zie de rubriek ‘Wijs op reis’.

kaart bij reisadvies Senegal
Download 'Kaart bij reisadvies Senegal' (PDF, 213 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Dakar, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media.

In Senegal kunnen demonstraties en politieke bijeenkomsten voorkomen. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties en politieke bijeenkomsten.

In januari 2018 zijn er ten zuiden van de stad Ziguinchor en het grensgebied met Guinee-Bissau bij een gewapende overval dodelijke slachtoffers gevallen.

Het is mogelijk om te reizen naar delen van de Casamance regio en de kustplaats Cap-Skirring. Reis bij voorkeur overdag en met meerdere voertuigen.

Blijf op de hoogte

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Verkeersveiligheid

Het verkeer is onveilig. Dit komt door de slechte staat van de auto’s en taxi’s. 

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 17 (politie), 1515 (ambulance), 18 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Dakar

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Dakar op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grens met Mali en een deel van Mauritanië.

In het Sahel-gebied zijn terroristische groeperingen aanwezig. Deze groepen zijn verantwoordelijk voor meerdere ontvoeringen van westerlingen in Mali, Niger en Mauritanië.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grensgebieden met Gambia en Guinee-Bissau.

Betreden van de bossen in dit grensgebied wordt afgeraden.

Landmijnen

Vooral in de grensgebieden in de Casamance regio met Gambia en Guinee-Bissau liggen nog landmijnen. Verlaat in die gebieden de geasfalteerde wegen niet. Blijf op de hoofdweg. Reis bij voorkeur overdag en met meerdere voertuigen. Als u via de volgende wegen reist verlaat dan de hoofdweg niet. Hier kunnen nog landmijnen liggen:

  • N4. De 'trans Gambia', deze weg verbindt Ziguinchor via Bignona met de grensplaats Senoba. Reis alleen als het noodzakelijk is over het stuk van de N4 van Ziguinchor naar de grens met Guinee-Bissau.
  • N5. Deze weg verbindt Ziguinchor via Bignona met Banjul (Gambia).
Naar boven

Criminaliteit

Bij toeristische trekpleisters, zoals Lac Rose, Saly, Capp Skirring en in de stad Saint-Louis komt kleine criminaliteit voor. Bepaalde delen van Dakar (bijvoorbeeld de Corniche, Almadies, de binnenstad) zijn na zonsondergang niet veilig. Hier vinden steeds vaker overvallen plaats.

In de Casamance regio komen in het grensgebied met Guinee-Bissau gewapende overvallen voor. Reis alleen als dat noodzakelijk is naar dit grensgebied.

Voor de Casamance-regio, zie ook de rubriek ‘Onveilige gebieden’.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt;
  • draag geen opvallende sieraden of juwelen;
  • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
  • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Terrorisme

Grensgebied Mali en Mauritanië

In het Sahel-gebied zijn terroristische groeperingen. Deze zijn de afgelopen jaren verantwoordelijk geweest voor meerdere ontvoeringen van westerlingen in Mali, Niger en Mauritanië. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grens met Mali en een deel van Mauritanië.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is strafbaar in Senegal. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Senegal heeft per 12 mei 2015 voor Nederlanders de visumplicht opgeheven. Meer informatie kunt u krijgen bij de ambassade van Senegal in Den Haag.

Naar boven

Tips van de ambassade

Pinnen met uw bankpas

In Senegal kunt u in de steden Dakar, Thies en Saint Louis geld pinnen met uw Nederlandse bankpas. Het komt wel regelmatig voor dat geldautomaten leeg zijn of een storing hebben.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven