Reisadvies Saoedi-Arabië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 06-01-2021 | Nog steeds geldig op: 18-01-2021

Buitenlandse reizen zijn een risico voor de verspreiding van het Covid-19 virus. Ook kunnen landen plotseling maatregelen nemen die binnenkomst en/of vertrek moeilijk of zelfs onmogelijk maken. Het Nederlandse kabinet adviseert zeer dringend om NIET naar het buitenland te reizen tenzij strikt noodzakelijk. Wilt u Nederland inreizen vanuit Saoedi-Arabië? Dan heeft u in veel gevallen een negatieve COVID-19 testuitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig, internationale trein- of busverbinding of schip. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er kan vanuit Nederland op Saoedi-Arabië worden gevlogen. Reizigers uit Nederland moeten na aankomst in Saoedi-Arabië 7 dagen in quarantaine. Op de 6de dag na aankomst moet u weer een PCR-test afleggen. Als de uitslag negatief is, mag u uit quarantaine. Na een verblijf in Saoedi-Arabië gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land, volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie, ook over inreisbeperkingen, de rubriek ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Saoedi-Arabie
Download 'Kaart bij reisadvies Saoedi-Arabië' (PDF, 542 kB)

Reischecklist Saoedi-Arabië

Reist u naar Saoedi-Arabië? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Saoedi-Arabië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Saoedi-Arabië reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Saoedi-Arabië in Den Haag.
 • U kunt een electronisch toeristenvisum (e-visum) aanvragen voor Saoedi-Arabië. Zie voor meer informatie de e-visa website (informatie in het Engels).
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen paspoort nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Saoedi-Arabië een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check in of u in Saoedi-Arabië een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Saoedi-Arabië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Saoedi-Arabië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

In korte tijd zijn er in Jeddah twee geweldsincidenten geweest die gericht zijn tegen westerlingen / westerse vertegenwoordigingen. Op 29 oktober werd een bewaker van het Franse consulaat neergestoken. Op 11 november is er een aanval met explosieven geweest. Dit gebeurde op een begraafplaats voor niet-moslims waar een WO1 herdenkingsdienst plaatsvond die door westerlingen werd bijgewoond. Hierbij zijn gewonden gevallen. Blijf waakzaam.

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Reis niet naar het grensgebied met Jemen, tot 80 kilometer van de grens. Saoedi-Arabië voert sinds maart 2015 luchtaanvallen uit op Jemen. Vanaf het begin van het conflict zijn er meerdere keren raketten vanuit Jemen op Saoedi-Arabië afgevuurd. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen. De spanningen in het grensgebied met Jemen kunnen daardoor oplopen. Ook zijn bij de grens tussen met Jemen terroristen actief en komt er smokkel van mensen en goederen voor.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Reis alleen als het noodzakelijk is via de internationale luchthaven van Abha, in de Asir Provincie. Zie verder ook hier beneden bij het onderwerp ‘Terrorisme’. 

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Irak, tot 50 kilometer van de grens. In dit gebied zijn strijders aanwezig die in Irak en Syrië met IS (Islamitische Staat) hebben meegevochten.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de regio Qatif. Hier is het al langere tijd onrustig. Er is geweld tussen sjiitische demonstranten en Saoedische veiligheidstroepen en er zijn aanslagen. Er komen demonstraties voor waarbij geweld wordt gebruikt. Bij acties van veiligheidstroepen tegen militante sjiieten zijn ook aan beide kanten doden en gewonden gevallen.

Terrorisme

In Saoedi-Arabië is een verhoogd risico op terroristische aanslagen. In de al-Qassim regio in en dichtbij de steden Buraydah en Al-Zulfi, 250 km ten noordwesten van de hoofdstad Riyadh, zijn het afgelopen jaar aanslagen gepleegd op veiligheidstroepen. Hierbij zijn doden gevallen. Al-Qassim is een zeer conservatieve regio. Wees alert en vermijd mensenmassa’s. Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie en actuele ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de lokale media.

Oproep IS

IS (Islamitische Staat) heeft opgeroepen aanslagen te plegen in Saoedi-Arabië. Onder meer op westerlingen. Saoedi-Arabië is net als Nederland coalitiepartner in de strijd tegen IS. De Saoedische veiligheidstroepen ondernemen regelmatig acties tegen IS-militanten en sympathisanten.

Raketten vanuit Jemen

Vanuit Jemen vinden aanvallen plaats en worden raketten afgevuurd op Saoedi-Arabië op onder andere infrastructurele doelen als luchthavens en olie-installaties. Sommige raketten worden afgevuurd op de hoofdstad Riyad. Veel raketten worden afgevuurd op de zuidelijke provincies en steden. Deze raketten worden meestal in de lucht onderschept. Resten van deze raketten kunnen op bewoonde delen van steden vallen. Hierbij zijn slachtoffers gevallen.

In de afgelopen jaren zijn er de volgende aanslagen geweest:

 • In de afgelopen jaren waren er regelmatig raketaanvallen vanuit Jemen op Saoedi-Arabië op de hoofdstad Riyad en de steden Najran, Jizan, Abha, Khamis Mushait. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen.
 • Ook zijn er regelmatig aanvallen vanuit Jemen op doelen in Saoedi-Arabië.
 • Op 12, 14 en 23 juni en 2 juli 2019 zijn er raketaanvallen uitgevoerd, op het vliegveld van de stad Abha. Er is een persoon gedood en er zijn gewonden gevallen. Regelmatig worden bij de grens met Jemen raketten onderschept.
 • In de Al-Qassim regio, 250 km ten noordwesten van de hoofdstad Riyad, zijn dit jaar en voorgaande jaren aanslagen geweest op Saoedische veiligheidstroepen. Hierbij zijn mogelijke terroristen gedood.
 • Op 14 september 2019 zijn er aanvallen geweest op een olieveld in Khurais en op een olieraffinaderij te Abqaiq (zuidwestelijk van Dahran en Dammam).

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Vermijd plaatsen waar veel mensen komen. Vermijd locaties die niet beveiligd zijn.
 • Vermijd routine bij reizen en bezoeken, vooral bij woon-werkverkeer. Wissel uw reistijden af en neem niet elke keer dezelfde reisroute.
 • Reis bij uitstapjes met meerdere personen en meerdere auto’s.
 • Informeer voor uw reis naar de veiligheidssituatie op de plaats van bestemming.
 • Zorg altijd voor goede communicatiemiddelen.

Demonstraties

Vermijd demonstraties en samenscholingen. Wees alert en mijd mensenmassa’s. Demonstraties zijn verboden.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Grenzen

Begin juni 2017 heeft Saoedi-Arabië de diplomatieke banden met Qatar verbroken. De grensovergangen tussen beide landen zijn daarom gesloten. 

Veiligheidscontroles

De Saoedische autoriteiten hebben de veiligheidsmaatregelen in Saoedi-Arabië verscherpt. Extra veiligheidscontroles kunnen vertragingen opleveren op wegen, luchthavens en bij de toegang tot compounds waar westerlingen wonen. Volg de aanwijzingen van de autoriteiten op.

Naar boven

Coronavirus

Negatieve PCR-COVID-19 testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Wilt u Nederland inreizen vanuit Saoedi-Arabië? Dan heeft u in veel gevallen een negatieve COVID-19 testuitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig, internationale trein- of busverbinding of schip. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Lees meer op Rijksoverheid.nl.

Als u vanuit Saoedi-Arabië terugkomt in Nederland gaat u 10 dagen in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine.

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie de lijst met veilige landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Inreisbeperkingen

Er kan vanuit Nederland op Saoedi-Arabië worden gevlogen als de reiziger in onderstaande uitzonderscategorieën valt. Reizigers uit Nederland moeten na aankomst in Saoedi-Arabië 7 dagen in quarantaine. Op de 6de dag na aankomst moet u weer een PCR-test afleggen. Als de uitslag negatief is, mag u uit quarantaine. De lands- en zeegrenzen zijn ook tijdelijk gesloten voor een periode van een week.

De Saoedische overheid heeft in september 2020 aangekondigd dat het internationale commerciële vluchtverkeer op een nader te bepalen datum na 1 januari 2021 genormaliseerd zal worden. De datum van normalisering is nog steeds niet bekend gemaakt.

Voor reizigers van en naar Nederland raden wij aan de websites van KLM, Saudia, Lufthansa en andere luchtvaartmaatschappijen te blijven raadplegen voor actuele vluchtschema’s.

Vanaf 15 september 2020 is het voor bepaalde uitzonderingscategorieën mogelijk van en naar Saoedi-Arabië te reizen.

De uitzonderingscategorieën zijn:

 • Reizigers met een geldig visum (exit/(re-)entry of visit) of verblijfsvergunning/iqama kunnen van en naar Saoedi-Arabië vliegen.
 • Saoedische onderdanen die aan de volgende voorwaarden voldoen:
  • Overheidspersoneel (ambtenaren & militair) op zakenreis.
  • Werknemers van Saoedische diplomatieke en consulaire missies of in dienst van regionale/internationale organisaties, en hun families.
  • Werknemers die in dienst zijn van overheid-, non-profit of private bedrijven buiten Saoedi-Arabië.
  • Zakenlui voor wie het voor hun werk aantoonbaar noodzakelijk is dat zij internationaal reizen (bijv. voor commerciële of industriële activiteiten en export, of voor verkoopmanagers die hun cliënten dienen te bezoeken).
  • Patiënten die medische zorg buiten Saoedi-Arabië nodig hebben. Dit moet aangetoond kunnen worden (in het bijzonder voor kankerbehandeling of patiënten die orgaantransplantatie moeten ondergaan).
  • Studenten die in het buitenland studeren (met en zonder scholarship).
  • Humanitaire gevallen zoals: (1) Familiehereniging van een inwoner van Saoedi-Arabië met familieleden die buiten Saoedi-Arabië verblijven (2) Het overlijden van een echtgeno(o)t(e) of kind buiten Saoedi-Arabië.
 •  Inwoners van de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Bahrein en Oman mogen van en naar Saoedi-Arabië reizen.
 • Reizigers mogen alleen naar Saoedi-Arabië vliegen als zij een negatieve PCR-test kunnen overleggen die niet ouder is dan maximaal 72 uur voor aankomst in Saoedi-Arabië.  
 • Reizigers die geen verschijnselen van COVID-19 vertonen moeten na aankomst in Saoedi-Arabië wel 3 dagen in zelfquarantaine gaan.
 • Reizigers van en naar Saoedi-Arabië moeten voldoen aan de lokale gezondheidsvoorzorgmaatregelen .

Actuele informatie over beschikbare commerciële vluchten vindt u op de website van de Nederlandse ambassade in Riyad onder het kopje ‘actueel’.

Maatregelen coronavirus

Het leven in Saoedi-Arabië is genormaliseerd. Het is wel nodig om het veiligheids- en gezondheidsbeleid op te volgen (op het niet opvolgen van deze regels staan zware boetes). In het openbaar moet u een mondkapje dragen. Scholen en universiteiten blijven voorlopig nog dicht. Grote openbare evenementen vinden op dit moment niet plaats en sociale evenementen hebben een limiet van 50 mensen.

Umrah

De Saoedische autoriteiten hebben bekendgemaakt dat buitenlandse pelgrims vanaf 1 november 2020 weer naar Saoedi-Arabië mogen reizen om de kleine bedevaart (Umrah) uit te voeren in de Grote Moskee in Mekka en in de Moskee van de Profeet in Medina. Maar omdat rekening moet worden gehouden met alle corona-maatregelen zullen er minder bedevaartgangers worden toegelaten, tot nadere mededeling van de Saoedische autoriteiten.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Saoedi-Arabië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Saoedi-Arabië.

Strenge islamitische wetten

Neem de plaatselijke gebruiken en gewoonten in acht in Saoedi-Arabië. In het land gelden strenge islamitische wetten. Als u zich niet aan deze wetten houdt, kan dat ernstige gevolgen hebben. Meer informatie kunt u vinden op de website Laws and Etiquette (informatie in het Engels).

Geen foto’s van militaire objecten, personen

Maak geen foto’s van militaire objecten, vliegvelden, gebouwen van de overheid, ambassades, moskeeën en wegblokkades. Dit is verboden. Maak ook geen foto’s van Saoedische vrouwen. Zij willen meestal niet dat iemand foto’s van hen maakt.

LHBTI

Er kunnen zware straffen staan (tot aan de doodstraf toe) op homoseksuele relaties of handelingen. Dit geldt ook voor buitenlanders, al lopen zij vooral het risico op gedwongen deportatie. Transgender personen die naar Saoedi-Arabië reizen, kunnen ook stafbaar worden gesteld als bij de autoriteiten bekend wordt dat zij transgender zijn. Saoedi-Arabië heeft geen strafwetboek. De belangrijkste rechtsbron in Saoedi-Arabië is de soennitisch islamitische sharia. Rechters passen hun persoonlijke interpretatie van de sharia toe op een bepaald geval en zijn niet gebonden aan eerdere beslissingen. Dit leidt tot uiteenlopende oordelen. Naast strafbaarheid is de sociale acceptatie voor LHBTI (lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, intersekse) personen zeer gering in Saoedi-Arabië.

Alcohol

Bezit, handel of gebruik van alcohol is in Saoedi-Arabië streng verboden. U kunt hiervoor een gevangenisstraf krijgen.

Drugs

Bezit, handel of gebruik van drugs is in Saoedi-Arabië streng verboden. Voor drugssmokkel kunt u de doodstraf krijgen.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Saoedi-Arabië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie: 999
 • Ambulance: 997
 • Brandweer: 998

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Riyadh

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Riyadh.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven