Reisadvies Samoa | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 19-12-2018 | Nog steeds geldig op: 20-02-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. Er is geen reden voor inhoudelijke aanpassingen.

kaart bij reisadvies Samoa
Download 'Kaart bij reisadvies Samoa' (PDF, 92 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Wellington (Nieuw-Zeeland), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte

Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media.

De 24/7 BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Samoa.

Verkeersveiligheid

Pas op in het verkeer buiten de bebouwde kom na zonsondergang. De wegen op Samoa kruisen vaak kleine rivieren. Sinds 2009 wordt er op Samoa op de linker weghelft gereden. Sommige voertuigen hebben het stuur nog aan de rechterkant, waardoor er een grotere kans is op ongelukken.

Sterke stromingen

Met het wisselen van eb en vloed kunnen er zeer sterke stromingen ontstaan in de lagunen langs de oceaan. Informeer of het veilig is om te gaan zwemmen.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 999, 995 (politie), 996 (ambulance), 994 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade op Samoa

Er is geen Nederlandse ambassade op Samoa. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Wellington, Nieuw-Zeeland.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het consulaat in Apia.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Criminaliteit

Er is niet veel criminaliteit op Samoa, maar diefstal komt af en toe voor.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt);
  • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
  • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Drugs

Op Samoa is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs op Samoa veel zwaarder is dan in Nederland.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar op Samoa. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit. Ondanks dat homoseksualiteit strafbaar is zijn er mannelijke inwoners die kleding dragen van de andere sekse. Maar zij doen dit als onderdeel van de traditionele cultuur.  

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

De gezondheidszorg op Samoa is eenvoudig. Dokters en ziekenhuizen vragen vaak contant geld voor een behandeling.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is 6 maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Op Samoa kunnen van november tot en met april tropische cyclonen voorkomen. Dit kan gevolgen hebben voor vliegdiensten, watervoorzieningen en elektriciteitsvoorzieningen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Samoa ligt in een gebied waar zware aardbevingen voorkomen.  

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Samoa in Brussel, België. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Overweegt u een bezoek aan Samoa? Kijk dan ook op:

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven