Reisadvies Salomonseilanden | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 27-03-2019 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

Op 3 april 2019 vinden op de Salomonseilanden verkiezingen plaats. Dit kan leiden tot onrust en gewelddadigheden. Wees alert en vermijd demonstraties en grote bijeenkomsten.

Kaart bij reisadvies Salomonseilanden
Download 'Kaart bij reisadvies Salomonseilanden' (PDF, 164 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Canberra (Australië), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Op 3 april 2019 vinden op de Salomonseilanden verkiezingen plaats. Dit kan leiden tot onrust en gewelddadigheden. Wees alert en vermijd demonstraties en grote bijeenkomsten.

Blijf op de hoogte

Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media.

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Demonstraties

Op 3 april 2019 vinden op de Salomonseilanden verkiezingen plaats. Dit kan leiden tot onrust en gewelddadigheden. Wees alert en vermijd demonstraties en grote bijeenkomsten. Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze plaats dan direct. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Binnenlandse reizen

Maakt u een binnenlandse reis? Wees alert. Houd rekening met slechte wegen, onveilige voertuigen en het lokale rijgedrag. Deze kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. Binnenlandse veerdiensten houden zich niet altijd aan de veiligheidsvoorschriften. Zij vervoeren vaak meer passagiers dan is toegestaan.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 999.

Geen Nederlandse ambassade op de Salomonseilanden

Er is geen Nederlandse ambassade op de Salomonseilanden. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Canberra, Australië.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen op de Salomonseilanden. Zware criminaliteit komt regelmatig voor. Let vooral goed op in:

  • de hoofdstad Honiara op het eiland Guadalcanal, in de wijken Burns Creek, White River en het gebied rondom de  Japanse herdenkingsplaats;
  • het eiland Malaita.

Reis niet alleen naar deze bestemmingen.

Naar boven

Criminaliteit

Houd rekening met zware criminaliteit in de hoofdstad Honiara. Denk aan berovingen, aanvallen op auto’s, ontvoeringen en seksueel geweld. Ook tegen buitenlanders. De meeste voorvallen vinden na zonsondergang plaats.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • loop niet na zonsondergang over straat;
  • reis alleen overdag met de auto;
  • zorg ervoor dat de auto op slot is, ook tijdens het rijden;
  • maak geen gebruik van de pinautomaten bij lokale markten. Hier zijn vaak berovingen. Gebruik pinautomaten binnen een bank.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Op de Salomonseilanden zijn de normen en waarden conservatief. Vooral voor het kledinggebruik van vrouwen. Vrouwen wordt aangeraden een rok of broek tot over de knie te dragen.

Bepaald gedrag kan zelfs beledigend zijn, zoals:

  • openbare vertoningen van genegenheid;
  • vloeken in het openbaar.

Drugs

Op de Salomonseilanden is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs op de Salomonseilanden veel zwaarder is dan in Nederland.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar op de Salomonseilanden. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kost en van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Tropische stormen en cyclonen

Op de Salomonseilanden kunnen van november tot en met april tropische stormen en cyclonen voorkomen. Er kan veel regen vallen. Hierdoor kunnen aardverschuivingen ontstaan. Ook kan het openbaar vervoer verstoord worden. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie. Houd er rekening mee dat tropische stormen en cyclonen soms ook in andere maanden kunnen voorkomen.

Aardbevingen

De Salomonseilanden liggen in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is kans op zware aardbevingen en vulkanische activiteit. Na een aardbeving kan er een tsunami ontstaan.  

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de Engelstalige websites van:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van de Salomonseilanden in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven