Reisadvies Rwanda | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 19-04-2019 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

De situatie in het grensgebied tussen Rwanda en Burundi, inclusief het Nyungwe Forest Nationaal Park, is gespannen. Er zijn een aantal gewelddadige incidenten geweest in het grensgebied. Daarbij zijn dodelijke slachtoffers gevallen. Reis in het Nyungwe Park alleen in georganiseerd verband met een professionele tour operator.

Kaart bij reisadvies Rwanda
Download 'Kaart bij reisadvies Rwanda' (PDF, 139 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Kigali, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

De situatie in het grensgebied tussen Rwanda en Burundi inclusief het Nyungwe-Forest nationaal park is gespannen. De veiligheidssituatie kan daar snel veranderen. Er zijn een aantal gewelddadige incidenten geweest in het grensgebied. Daarbij zijn dodelijke slachtoffers gevallen. Wees alert. Deze incidenten kunnen grensoverschrijdend zijn. Reis in het Nyungwe Park alleen in georganiseerd verband met een professionele tour operator. Op de N10, die door het Nyungwe Park loopt, zijn er zware militaire patrouilles.

Ebola-uitbraak maatregelen

In het noordoosten van de Democratische Republiek Congo (DRC) is ebola uitgebroken. De Rwandese autoriteiten hebben medische controles ingevoerd bij alle grensovergangen met de DRC en Uganda en op het vliegveld bij de hoofdstad Kigali. Het laatste nieuws over ebola kunt u vinden op de Engelstalige website van de WHO.

Bij een controle kan uw temperatuur bijvoorbeeld worden opgemeten. Als reizigers verdacht worden van besmetting met Ebola, nemen de autoriteiten maatregelen. Tijdelijke quarantaine kan een maatregel zijn. De controles en maatregelen zijn bedoeld om verspreiding van het virus tegen te gaan. Houd hier rekening mee als u Rwanda inreist of uitreist.

Blijf op de hoogte

De 24/7 BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Wees alert bij reizen in Rwanda. Vooral op plekken waar veel mensen komen. Vermijd demonstraties. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse.

Verkeersveiligheid

Het is niet verstandig om na zonsondergang buiten de stad te reizen. Het verkeer is dan niet veilig door onverlichte wegen en onverlichte voertuigen.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112 (politie), 912 (ambulance), 111 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Kigali

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Kigali op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Let op, veiligheidsrisico's

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Rwanda. In de grensstreek met de Democratische Republiek Congo (Noord-Kivu en Zuid-Kivu) en Burundi kan de veiligheidssituatie plotseling veranderen. Wees daarom voorzichtig in de gebieden die grenzen aan de Democratische Republiek Congo en Burundi. Informeer naar de laatste veiligheidssituatie in dat gebied, voordat u daar naar toe reist. 

Langs de verbindingsweg door het Nyungwe-Forest nationaal park zijn militairen van het Rwandeze leger duidelijk zichtbaar aanwezig. Maak na zonsondergang geen gebruik van deze weg. Deze weg is dan niet veilig.

Naar boven

Criminaliteit

Er is weinig criminaliteit in Rwanda. Maar kleine criminaliteit als diefstal, inbraak en straatroof komt wel voor. Er zijn meldingen van tasjesroof en stelen uit auto’s die in files staan (vooral gericht op buitenlanders). Wees alert.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Wees alert in het donker, loop bij voorkeur niet alleen door straten waar weinig mensen zijn;
  • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam; Bijvoorbeeld in een money belt;
  • Draag geen opvallende sieraden of juwelen;
  • Neem geen grote geldbedragen mee;
  • Laat geen waardevolle spullen achter in de auto;
  • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
  • Kom niet in militaire zones. Deze zijn vaak niet duidelijk aangegeven en slecht verlicht;
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld;
  • Vergrendel uw deuren en doe alle ramen dicht als u met uw auto in een file staat.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Rwanda. Houd daar rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.  

Naar boven

Gezondheid

Ebola-uitbraak maatregelen

In het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC) is ebola uitgebroken. De Rwandese autoriteiten hebben daarom medische controles ingevoerd bij alle grensovergangen met de DRC en Uganda en op de luchthaven bij de hoofdstad Kigali.

Vaccinatie gele koorts

Een vaccinatie tegen gele koorts is voor binnenkomst in Rwanda vereist als u vanuit een gele koorts gebied naar Rwanda reist. Zorg dat u in het bezit bent van uw vaccinatieboekje. Meer informatie vindt u op de Engelstalige website van het ministerie van Gezondheid van Rwanda.

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie kunt u krijgen bij de ambassade van Rwanda in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

U kunt ook online een visum aanvragen.

Informatie over visa vindt u ook op de website van Rwanda Directorate General of Immigration and Emigration.

Naar boven

Tips van de ambassade

Bij de grensovergang tussen Rwanda en Uganda wordt mogelijk meer gecontroleerd. Dit kan meer tijd in beslag nemen. Houd hier rekening mee.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven