Reisadvies Qatar | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 30-11-2021 | Nog steeds geldig op: 09-12-2021

Het reisadvies voor Qatar is geel. Vanaf 1 december 2021 staat Nederland op de ‘rode landenlijst’ en worden de inreismaatregelen voor Qatar aangescherpt. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Geel: let op, er zijn risico’s

 • De kleurcode van het reisadvies voor Qatar is geel. U kunt reizen naar Qatar. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
 • Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Kaart bij reisadvies Koeweit
Download 'Kaart bij reisadvies Qatar' (PDF, 150 kB)

Reischecklist Qatar

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Qatar favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Qatar reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land.
 • Voor Qatar heeft u een visum nodig. Bij een kort verblijf krijgt u dit visum bij aankomst op het vliegveld (visa on arrival). Meer informatie over andere soorten visa is terug te vinden op de website van de ambassade van Qatar in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Qatar. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Qatar. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Geel: let op, er zijn risico’s

Er zijn in Qatar veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.

Woestijn

Reis nooit alleen in de woestijn, maar samen met mensen die er de weg kennen. Het is verstandig om een lokale gids mee te nemen.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Qatar en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Het lokale noodnummer is 999. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Let op: U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) Qatar inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit hebben erkend. U moet uw vaccinatie en/of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Reizen naar Qatar als inwoner of met een geldige verblijfsvergunning

Reizen naar Qatar voor toerisme, familiebezoek of zakenreis

 • Bent u volledig gevaccineerd? Dan hoeft u tot en met 30 november 2021 niet in quarantaine. U moet 2 vaccinaties hebben gehad van een door Qatar erkend vaccin of 1 vaccinatie van het Janssen vaccin. 1 Vaccinatie met een herstelbewijs van corona is niet voldoende om naar Qatar te reizen.
 • Vanaf 1 december 2021 moeten ook volledig gevaccineerde reizigers vanaf 12 jaar en ouder 2 dagen in hotelquarantaine. Dit geldt ook voor kinderen tot en met 11 jaar die met (een) volledig gevaccineerde ouder(s) reizen. De kosten van het quarantainehotel zijn voor uw eigen kosten. De reservering moet u maken via de website Discover Qatar (informatie in het Engels). Tijdens uw verblijf in het quarantainehotel moet u een PCR-test laten afnemen. Meer informatie vindt u op Qatar Travel and Return Policy Qatar Travel and Return Policy (moph.gov.qa) (informatie in het Engels).
 • Ook moet u voor vertrek een negatieve PCR-test kunnen laten zien die niet ouder is dan 72 uur voor aankomst in Qatar.
 • U moet minimaal 12 uur voor uw vertrek naar Qatar uw vluchtgegevens, vaccinatiestatus en PCR-test uploaden via de website van de overheid van Qatar (informatie in het Engels). U heeft deze bevestiging nodig om Qatar binnen te kunnen komen.
 • Ook moet u uw vaccinatie- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen. Houd deze de hele reis bij u.
 • Bij aankomst in Qatar moet u de Ehteraz (corona) app kunnen laten zien. U kunt deze app voor vertrek op uw mobiele telefoon downloaden en na aankomst in Qatar activeren met uw visumnummer.
 • U moet een Undertaking and Acknowledgement Form invullen voor aankomst in Qatar.
 • Voor uitzonderingen lees meer op de website van het Qatarese ministerie van Volksgezondheid.
 • Bent u niet of onvolledig gevaccineerd? Dan moet u 7 dagen in quarantaine. Dit kan thuisquarantaine zijn als u bij 1e graads familieleden verblijft. Dit geldt ook voor kinderen onder de 18 jaar. Verblijft u in een hotel? Dan moet u 7 dagen in hotelquarantaine. U moet een hotelreservering hebben voor de duur van uw verblijf. Als u niet of onvolledig gevaccineerd bent, moet u deze reservering maken via de website Discover Qatar. De luchtvaartmaatschappij kan u (alsnog) weigeren als u niet volledig bent gevaccineerd.

Erkende vaccins

De door Qatar erkende vaccins zijn: Pfizer/BioNtech, Moderna, AstraZeneca en Janssen/Johnson & Johnson. Het Sinopharm vaccin, Sinovac vaccin en SputnikV vaccin zijn voorwaardelijk erkend. Reizigers die gevaccineerd zijn met één van deze vaccins moeten een negatieve antigeentest voor vertrek laten zien.

Meer informatie over de inreisbeperkingen voor Qatar kunt u nalezen op de website van de overheid van Qatar (informatie in het Engels).

Na aankomst in Qatar

Bij aankomst in Qatar moet u de Ehteraz (corona) app activeren op uw mobiele telefoon. Deze app kunt u al downloaden op de luchthaven van vertrek. Als dat nodig is, kunt u een Qatarese SIM-kaart kopen op de luchthaven van Doha.

Algemene maatregelen

Het openbare leven in Qatar is hervat.

Iedereen die in Qatar woont of (tijdelijk) verblijft moet de Ehteraz (corona) app hebben. Deze is te vinden in de ‘App store’ en ‘Samsung/Android store’ als die er ook zijn voor deze app.  

Bij de ingangen van supermarkten, restaurants en shoppingcenters wordt iedereen getest op de status van de Ehteraz (corona) app.

Mondkapjes zijn binnen verplicht. Deze regel wordt actief gehandhaafd.

Meer informatie over de algemene maatregelen die gelden in Qatar kunt u nalezen op de website van de overheid van Qatar (informatie in het Engels).

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Qatar te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtvaart

Vluchten vanuit Qatar zijn mogelijk. Qatar Airways vliegt dagelijks van Qatar naar Nederland. Neemt u voor de zekerheid altijd contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Qatar.

Ramadan

Tijdens de Ramadan is roken, eten en drinken in publieke gelegenheden niet toegestaan. Houd hier rekening mee.

Gedrag en kledingvoorschriften

Gedrag en kledingvoorschriften zijn in Qatar anders dan in Nederland. Voor zowel mannen als vrouwen is het bijvoorbeeld aan te raden bedekkende kleding te dragen (schouders en knieën bedekt). Lichamelijk contact tussen geliefden in het openbaar wordt meestal niet op prijs gesteld.

LHBTI’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse personen)

In Qatar is sharia wetgeving van kracht. Homoseksuele handelingen zijn strafbaar. In het algemeen, seksueel en lichamelijk contact in het openbaar is niet toegestaan. Er is sprake van discriminatie tegen de LHBTI-gemeenschap. 

Buitenechtelijke relaties zijn strafbaar

Het hebben van een buitenechtelijke relatie, een relatie met iemand anders dan uw wettelijke echtgeno(o)t(e), is strafbaar. Als ouders bij de geboorte van een kind in Qatar niet gehuwd zijn, kan dit tot vervelende en langdurige problemen leiden.

Geen foto’s van militaire en civiele objecten

Maak geen foto’s van militaire gebouwen/objecten, overheidsgebouwen en ambassades. Er bestaat dan een kans op aanhouding. Foto’s maken van mensen zonder hun toestemming wordt meestal niet gewaardeerd.

Alcohol / drugs / prostitutie

Alcohol wordt alleen geschonken in hotels die daarvoor een vergunning hebben. Alcohol en varkensvlees(producten) mogen niet worden ingevoerd. Openbare dronkenschap is verboden. Drugs invoeren, verkopen, bezitten en gebruiken is strafbaar. Prostitutie is verboden. Het invoeren, verkopen of bezitten van pornografisch materiaal is niet toegestaan.

Internet en sociale media

Wees in Qatar voorzichtig met het uiten van kritiek op Qatarese autoriteiten en personen, ook op internet en sociale media. Een aantal gratis VoIPs zoals Skype, FaceTime en (video)bellen met WhatsApp zijn geblokkeerd in Qatar. 

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Qatar en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 999 (vanaf mobiele telefoon: 112).

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Doha

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Doha.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven