Reisadvies Puerto Rico | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 14-09-2021 | Nog steeds geldig op: 16-10-2021

De kleurcode van Puerto Rico is oranje, want Puerto Rico is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Er zijn strenge inreisbeperkingen voor Puerto Rico. Toeristische en zakenreizen zijn niet toegestaan. Alleen Amerikaanse staatsburgers, ingezetenen van de Verenigde Staten van Amerika die een permanente verblijfsvergunning voor de Verenigde Staten van Amerika hebben (‘green card holder’) en in bepaalde gevallen hun directe familieleden, diplomaten of stafleden van internationale organisaties mogen Puerto Rico inreizen. Studenten, die gaan studeren aan een Amerikaanse instelling, kunnen beperkt inreizen. Als u vanuit Puerto Rico naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Puerto Rico en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Download 'Kaart bij reisadvies Puerto Rico' (PDF, 230 kB)

Reischecklist Puerto Rico

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Puerto Rico favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registeren bij de informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw reisdocument nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van de Verenigde Staten in Wassenaar.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Puerto Rico een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Puerto Rico een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Puerto Rico. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Puerto Rico. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

Criminaliteit

In de hoofdstad San Juan is er meer criminaliteit dan buiten de stad. In de toeristische gebieden is veel politie aanwezig. Vermijd afgelegen gebieden en onveilige buurten. Vraag in uw hotel welke buurten dat precies zijn.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga bij voorkeur niet na 11 uur ’s avonds de straat op. Doet u dat wel neem dan een taxi.
 • Vermijd de armere wijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Natuurgeweld

Puerto Rico ligt in een aardbeving gevoelig gebied.

Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program.

Van juni tot en met november kunnen tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Meer weten over de weersomstandigheden op Puerto Rico? Ga naar de volgende websites (informatie in het Engels):

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Puerto Rico en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen Puerto Rico

Let op: u kunt niet met uw digitale coronabewijs in de CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC)  Puerto Rico inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU en het Schengen-gebied, en in andere landen die dit bewijs hebben erkend. Wanneer landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs dus uitprinten en op papier meenemen.

Inreisverbod

Er geldt een inreisverbod voor Puerto Rico voor alle buitenlandse reizigers die in de 14 dagen voor hun bezoek aan de Verenigde Staten van Amerika in een van de volgende landen zijn geweest: alle Schengenlanden (waaronder Nederland), het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Brazilië, Zuid-Afrika, Iran en China (uitgezonderd zijn Hongkong SAR, Macau SAR en Taiwan). Toeristische reizen zijn niet mogelijk.

Informatie over inreisverbod Verenigde Staten van Amerika kunt u lezen op de website van de lokale overheid (informatie in het Engels).

Uitzonderingen inreizen

Het inreisverbod geldt niet voor: Amerikaanse staatsburgers, ingezetenen van de Verenigde Staten van Amerika die een permanente geldige verblijfsvergunning voor de Verenigde Staten van Amerika hebben (‘green card holder’) en in bepaalde gevallen hun directe familieleden, diplomaten of stafleden van internationale organisaties. Zij mogen wel naar Puerto Rico en de Verenigde Staten van Amerika reizen. Ook voor studenten die gaan studeren aan een Amerikaanse instelling is inreizen beperkt mogelijk. Kijk op de website van het Amerikaanse consulaat in Nederland (informatie in het Engels) of u aan de voorwaarden voldoet. Neem contact op met de dichtstbijzijnde Amerikaanse ambassade of consulaat-generaal of een F1 of J1 visum voor u afgegeven kan worden.

Inreismaatregelen

De reizigers die Puerto Rico mogen inreizen:

Voor vertrek naar Puerto Rico:

Bovengenoemde reizigers moeten voor vertrek naar Puerto Rico digitaal (online) een reisverklaring invullen (formulier in het Engels) en moeten deze reizigers, vanaf 2 jaar en ouder, een negatieve COVID-19-testuitslag of herstelbewijs (positieve testuitslag en brief van zorgverlener dat u mag reizen) laten zien (op papier geprint of digitaal) bij het inchecken op de luchthaven. De negatieve COVID-19-testuitslag mag niet ouder zijn dan 3 dagen voor vertrek van de vlucht. Op de COVID-19-testuitslag moet vermeld staan: naam en geboortedatum, zoals deze in het geldige paspoort vermeld staan.

Reizigers die vanuit het Amerikaanse grondgebied naar Puerto Rico vliegen, hoeven geen negatieve COVID-19-testuitslag of herstelbewijs (positieve testuitslag en brief van zorgverlener dat u mag reizen) te laten zien.

Voor meer informatie over de COVID-testuitslag volg de richtlijnen van het Centers for Disease Control and Previontion (CDC) (informatie in het Engels).

Bij aankomst in Puerto Rico

Als u volledig gevaccineerd bent (minimaal 14 dagen geleden na de 2e vaccinatie) dan:

 • Hoeft u niet in quarantaine.
 • Laat u zich 3-5 dagen na uw aankomst in Puerto Rico testen.
 • Als deze testuitslag positief is, dan gaat u in zelfisolatie en houdt de symptomen in de gaten.
 • Volgt u de informatie zoals is aangegeven op de website van de lokale overheid (informatie in het Engels)..

Als u niet (volledig) gevaccineerd bent dan:

 • Gaat u na uw aankomst in Puerto Rico in zelfisolatie voor 7 dagen.
 • Laat u zich 3-5 dagen na uw aankomst in Puerto Rico testen.
 • Als deze testuitslag positief is, dan gaat u in zelfisolatie en houdt de symptomen in de gaten.
 • Als u zich niet laat testen, dan gaat u na uw aankomst in Puerto Rco 10 dagen in zelfisolatie.
 • Volgt u de informatie zoals is aangegeven op de website van de lokale overheid (informatie in het Engels). (informatie in het Engels).

Maatregelen coronavirus Puerto Rico

De lokale overheid neemt maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. U vindt deze op de website van de overheid van Puerto Rico.

Terugkeer naar Nederland

Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
 • Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
 • Een herstelbewijs. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een EU-lidstaat.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te laten testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

U hoeft niet in quarantaine bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Puerto Rico

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Puerto Rico de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).  

Gezondheidssituatie

De medische zorg buiten de hoofdstad San Juan is vaak minder goed. Bij een medische noodsituatie wordt over het algemeen iedereen naar een ziekenhuis in hoofdstad San Juan gebracht.  

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Puerto Rico te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Sinds orkaan Maria in 2017 is de wegbewijzering niet altijd aanwezig.

Openbaar vervoer

Er zijn maar weinig mogelijkheden om het openbaar vervoer te gebruiken. Er zijn voornamelijk stadsbussen in de hoofdstad San Juan.

Vervoer naar de andere eilanden

Vanaf het hoofdeiland is er goedkoop publiek bootvervoer naar de eilanden Culebra en Vieques.

Naar boven

Tips van de ambassade

Er kan een anti-Amerikaans sentiment heersen. Maak in zo’n geval altijd duidelijk dat u Nederlander bent, en geen Amerikaan.

Drugs

Gebruik, bezit en handel in verdovende middelen wordt in de VS streng bestraft. Ook als u verdacht wordt van betrokkenheid bij drugshandel buiten de VS kunt u bij binnenkomst in het land gearresteerd worden.

LHBTIQ

In Puerto Rico hebben LHBTIQ’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseksen en queer personen) weinig problemen. Er zijn juist veel toeristen die naar Puerto Rico komen vanwege de acceptatie die zij ergens anders niet vinden.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Puerto Rico en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 911.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Puerto Rico

Er is geen Nederlandse ambassade in Puerto Rico. Neem bij vragen contact op met het Nederlandse consulaat generaal in Miami, Verenigde Staten.

In geval van nood kunt u ook terecht bij het In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Nederlands honorair consulaat in San Juan.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar boven