Reisadvies Puerto Rico | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 18-01-2019 | Nog steeds geldig op: 20-03-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. Reizen naar het eiland Puerto Rico is mogelijk, maar er gelden veiligheidsrisico’s.

Kaart bij reisadvies Puerto Rico
Download 'Kaart bij reisadvies Puerto Rico' (PDF, 221 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van het Nederlands consulaat generaal in Miami (Verenigde Staten), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Het eiland Puerto Rico kan worden bezocht. Het noodzakelijke infrastructuur, die ernstig werd beschadigd door orkanen in 2017, is grotendeels hersteld. Cruiseschepen komen weer naar oud San Juan.  Een aantal van de grotere hotels zijn nog gesloten, maar met een beetje zoeken is het mogelijk een hotelkamer te vinden. Het electriciteitsnetwerk is grotendeels hersteld. Wel is het op sommige plaatsen nog erg donker. Het internet functioneert goed.

Het verkeer is onveiliger geworden. Er zijn meer kleine aanrijdingen omdat op sommige plaatsen de stoplichten niet werken. Ook de straatverlichting doet het nog niet overal. Door de regen zitten de wegen zitten vol gaten.

In de hoofdstad San Juan vormt de criminaliteit een extra veiligheidsrisico. Zie daarvoor de rubriek ‘Criminaliteit’.

Blijf op de hoogte

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911.

Geen Nederlandse ambassade op Puerto Rico

Er is geen Nederlandse ambassade op Puerto Rico. Neem bij vragen contact op met het Nederlands consulaat generaal in Miami, Verenigde Staten.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in San Juan.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Criminaliteit

In de hoofdstad San Juan is er meer zware criminaliteit dan buiten de stad. In de toeristische gebieden is veel politie aanwezig. Vermijd onveilige buurten. Vraag in uw hotel welke buurten dat precies zijn.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • wees alert als u alleen reist, het kan veiliger zijn om met anderen te reizen of aan te sluiten bij een tour;
  • houd uw bagage goed in de gaten. Zeker op plekken waar veel mensen komen, zoals een busstation;
  • draag niet te veel geld op zak en geen opvallende sieraden of juwelen;
  • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt;
  • neem niet in één keer een grote hoeveelheid geld op bij de bank;
  • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
  • bewaar een fotokopie van uw paspoort apart van uw paspoort;
  • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms in een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.  

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten (zoals Zika) te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Van juni tot en met november kunnen tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Het eiland Puerto Rico is zwaar getroffen door orkaan Maria. Het land werkt aan wederopbouw van infrastructuur. Bent u op het eiland en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa voor Puerto Rico kunt u krijgen bij de ambassade van de Verenigde Staten in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven