Reisadvies Paraguay | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 02-11-2018 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. De rubriek ‘tips van de ambassade’ is bijgewerkt.

Kaart bij reisadvies Paraguay
Download 'Kaart bij reisadvies Paraguay' (PDF, 353 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Buenos Aires (Argentinië), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte

De 24/7 BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Paraguay. Dit heeft te maken met criminaliteit. Er is een guerillabeweging actief in de noordelijke provincies.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911 (politie), 141 (ambulance), 132 (brandweer).

Er is geen Nederlandse ambassade in Paraguay.

Er is geen Nederlandse ambassade in Paraguay. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Buenos Aires, Argentinië.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Asunción.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Criminaliteit

Wees in heel Paraguay alert op diefstal met geweld. Let goed op uw geld, paspoort en andere waardevolle documenten. Vooral op treinstations en busstations.

Vooral in de hoofdstad Asunción komen gewapende overvallen en berovingen voor. Vermijd na zonsondergang wijken als Chacarita (dicht bij de kathedraal en het congres).

Bent u op reis in Paraguay? Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • draag niet te veel geld op zak en geen opvallende sieraden of juwelen;
  • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt;
  • houd uw bagage goed in de gaten. Zeker op plekken waar veel mensen komen, zoals een busstation;
  • neem niet in één keer een grote hoeveelheid geld op bij de bank;
  • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
  • bewaar een fotokopie van uw paspoort apart van uw paspoort;
  • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Ook in de grensstreken en in Ciudad del Este is veel criminaliteit. Dat heeft te maken met drugshandel in deze gebieden.

Naar boven

Terrorisme

In de noordelijke departementen San Pedro, Pedro Juan Caballero, Concepción, Amambay en Canindeyu komen af en toe aanslagen voor. Hier is de guerrillabeweging EPP (El Ejército del Pueblo Paraguayo) actief. De activiteiten van het EPP vinden vooral op het platteland plaats. Ze zijn niet gericht op buitenlanders - toeristen.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

De gevangenissen in Paraguay zijn niet vergelijkbaar met die in Nederland. Diefstal en onveilige situaties komen voor in de gevangenis. De cellen zijn slecht onderhouden en de sanitaire voorzieningen zijn eenvoudig. De kwaliteit van het eten is matig. Ook is er in de gevangenis maar minimale medische zorg.

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit is niet strafbaar maar worden over het algemeen niet geaccepteerd in Paraguay. Houd daar rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms in een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria, dengue en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Paraguay komen weinig natuurrampen voor. Het regenseizoen loopt van november tot maart. Bij aanhoudende hevige regenval kunnen overstromingen, vooral bij de grote rivieren, voorkomen. Tijdens het regenseizoen zijn de wegen in het noordelijk deel van de Chaco-regio onbegaanbaar. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Paraguay in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Financiële transacties met Western Union zijn niet mogelijk zonder een reisdocument. Er wordt niet gewerkt met een code en een naam. Wees voorzichtig met uw paspoort.  Bewaar uw paspoort dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek. Bijvoorbeeld in de kluis van het hotel.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven