Reisadvies Papoea-Nieuw-Guinea | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 18-03-2020 | Nog steeds geldig op: 07-04-2020

Reis niet naar Porgera. Reis alleen naar de provincies Southern Highlands, Hela en Enga als het noodzakelijk is. Zie de rubriek ‘Veiligheidsrisico’s voor meer informatie.

Download 'Kaart bij reisadvies Papoea-Nieuw-Guinea' (PDF, 279 kB)

Reischecklist Papoea-Nieuw-Guinea

Let op: Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar de oranje gebieden in Papoea-Nieuw-Guinea te reizen als dat noodzakelijk is. Reis niet naar de rode gebieden.

Reist u naar Papoea-Nieuw-Guinea? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Papoea-Nieuw-Guinea favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Papoea-Nieuw-Guinea. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Papoea-Nieuw-Guinea. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Rood: niet reizen

Midden van Bougainville

Reis niet naar het midden van het eiland Bougainville. Dit betreft het bergachtige gebied rondom de oude Panguna-mijn. Door conflicten is dit gebied een ‘no-go-zone’. Er is een risico dat rebellen of criminelen uw paspoort in beslag nemen. Ook is er geen openbaar vervoer en bijna geen accommodatie voor toeristen. Tussen 23 november en 7 december 2019 is een referendum gepland over mogelijke onafhankelijkheid van het eiland Bougainville. Rond dit referendum kan de onrust hierdoor toenemen.

Porgera

Reis niet naar de plaats Porgera in de provincie Enga. Rond deze plaats geldt de noodtoestand vanwege aanhoudend geweld in de illegale mijnbouw.

Let op: in ‘rode’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Southern Highlands

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincie Southern Highlands. In deze provincie kunnen gewelddadigheden voorkomen tussen aanhangers van politieke groeperingen en lokale volksstammen. Veiligheidstroepen zijn er actief om de orde te herstellen. De noodtoestand in deze provincie is opgeheven.

Hela en Enga

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincies Hela en Enga. Deze provincies zijn getroffen door een zware aardbeving. Er vinden ook gewelddadigheden plaats tussen lokale volksstammen. Het vliegverkeer van en naar Tari kan hier last van hebben.

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, veiligheidsrisico’s

In de rest van Papoea-Nieuw-Guinea zijn er veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent.

Zuiden van Bougainville

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in het zuiden van het eiland Bougainville. Door de politieke situatie kunt u alleen in overleg met de Bougainville Provincial Administration naar dit gebied reizen. Wilt u naar het zuiden van Bougainville reizen? Neem dan voordat u vertrekt contact op met de Bougainville Provincial Administration via telefoonnummer +675 973 9798.

Kokoda Track

Er zijn veiligheidsrisico’s langs de zogenoemde ‘Kokoda Track’. Deze wandelroute begint 50 kilometer ten oosten van Port Moresby en gaat naar de stad Kokoda. Langs deze route liggen nog onontplofte mijnen uit de Tweede Wereldoorlog. Bijvoorbeeld in de buurt van de steden Milne Bay en Rabual. Ook is er in dit gebied ruzie over land en geld. Landeigenaren dreigen soms de Kokoda Track te sluiten. Wilt u de Kokoda-Track lopen? Boek uw reis dan alleen bij een tourmaatschappij die goed bekendstaat.

Stedelijke gebieden en hooglanden

Ook in andere stedelijke gebieden als Lae en Mount Hagen is het onveilig. Verder zijn er in de hooglanden soms spanningen tussen bevolkingsgroepen. Die spanningen kunnen leiden tot (gewapende) gevechten, rellen en plunderingen. Er is een verhoogd veiligheidsrisico langs de snelweg tussen Lae en het vliegveld van Nadzab.

Criminaliteit

In Papoea-Nieuw-Guinea komen regelmatig berovingen, (auto)diefstallen, gevechten en seksueel geweld voor. Soms komen gerichte ontvoeringen voor. Er is een verhoogde kans op (gewapende) overvallen in gebieden waar veel westerse toeristen komen zoals Port Moresby, Lae, mount Hagen Alotau en Milne Bay. In de stedelijke gebieden (waaronder de steden Port Moresby en Lae) is het gevaarlijk om na zonsondergang over straat te gaan.

Recht in eigen hand met wraakacties

Er zijn regelmatig wraakacties. Als iemand iets illegaals of ongepast doet, leidt dat mogelijk tot een wraakactie van een andere persoon. De betrokken partijen nemen hierbij het recht in eigen hand.

Banken en pinautomaten steeds vaker doelwit

Criminelen richten zich steeds vaker op banken en pinautomaten. Zij gebruiken regelmatig kapmessen en/of vuurwapens bij een overval.

Voorzorgsmaatregelen

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje of money belt.
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Natuurgeweld

Tropische cyclonen

In Papoea-Nieuw-Guinea kunnen van november tot en met mei tropische cyclonen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie. Meer weten over de weersomstandigheden in Papoea-Nieuw-Guinea? Ga naar de Engelstalige website Severe Weather Information Centre.

Actieve vulkanen

In Papoea-Nieuw-Guinea is een aantal vulkanen actief. Bijvoorbeeld in de steden Rabaul, Bougainville, West New Britain en de Manam-eilanden. Beklim geen actieve vulkaan. Deze kan uitbarsten. Ook komen er aardbevingen, vloedgolven en tsunami’s voor in het land.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Reis niet met taxi’s of zogenoemde ‘public motor vehicles’ (PMV’s). Deze zijn onbetrouwbaar en het risico dat u beroofd wordt is groot. U kunt uw transport beter regelen via uw hotel. Of bij een goed bekendstaand autoverhuurbedrijf.

Naar boven

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Papoea-Nieuw-Guinea te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Papoea-Nieuw-Guinea.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Papoea-Nieuw-Guinea. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Kopieën van documenten

Neem een kopie van uw paspoort, reisdocumenten en zorgverzekering mee als u naar Papoea-Nieuw-Guinea reist. Dit voor het geval u de originele documenten verliest of kwijtraakt.

Verkeersongeluk in Papoea-Nieuw-Guinea?

Betrokken bij een verkeersongeluk in Papoea-Nieuw-Guinea? Schakel dan zo snel mogelijk hulp in van de politie.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u op Papoea-Nieuw-Guinea en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie: 000
 • Ambulance: 111
 • Brandweer: 110

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Papoea-Nieuw-Guinea

Er is geen Nederlandse ambassade in Papoea-Nieuw-Guinea. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Canberra, Australië.

Er is wel een Honorair Consul in Port Moresby voor consulaire noodgevallen.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade.

Naar boven