Reisadvies Papoea-Nieuw-Guinea | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 04-03-2019 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

De noodtoestand geldt voor de plaats Porgera in de provincie Enga. Dit komt door aanhoudend geweld. Reis niet naar Porgera. Door demonstraties en confrontaties tussen aanhangers van politieke groeperingen en lokale volksstammen kunnen gewelddadigheden voorkomen. Dit geldt voor de provincies Southern Highlands en Enga en rond de plaats Tari in de provincie Hela. Reis alleen naar de provincies Southern Highlands, Hela en Enga als het noodzakelijk is.

Kaart bij reisadvies Papoea-Nieuw-Guinea
Download 'Kaart bij reisadvies Papoea-Nieuw-Guinea' (PDF, 263 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Canberra (Australië), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

De noodtoestand geldt voor de plaats Porgera in de provincie Enga. Dit komt door aanhoudend geweld in illegale mijnbouw. Reis niet naar Porgera. Door demonstraties en confrontaties tussen aanhangers van politieke groeperingen en lokale volksstammen kunnen gewelddadigheden voorkomen. Dit geldt voor de provincies Southern Highlands en Enga en rond de plaats Tari in de provincie Hela. Het vliegverkeer van en naar Tari kan hier last van hebben. De veiligheidssituatie in Hela is onzeker. Reis alleen als het nodig is naar de provincie Hela.

Veiligheidstroepen van Papoea-Nieuw-Guinea zijn in de Southern Highlands actief om de orde te herstellen. De noodtoestand in deze provincie is opgeheven. De situatie tussen politieke groeperingen en volksstammen blijft onzeker. Reis alleen naar de provincies Southern Highlands, Hela en Enga als het noodzakelijk is.

Informeer naar veiligheidssituatie ter plaatse

Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Blijf op de hoogte

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Onrust bij demonstraties

In Papoea-Nieuw-Guinea komen demonstraties voor. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties en grote bijeenkomsten.

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. Bijvoorbeeld via het reisadvies, maar ook via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 000 (politie), 111 (ambulance), 110 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Papoea-Nieuw-Guinea

Er is geen Nederlandse ambassade in Papoea-Nieuw-Guinea. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Canberra, Australië.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen

 • Reis niet naar het midden van het eiland Bougainville. Dit betreft het bergachtige gebied rondom de oude Panguna-mijn. Door conflicten is het gebied een ‘no-go-zone’. Er is een risico dat rebellen of criminelen uw paspoort in beslag nemen. Ook is er geen openbaar vervoer en bijna geen accommodatie voor toerisme. In 2019 staat een referendum gepland over mogelijke onafhankelijkheid van het eiland Bougainville. In aanloop naar de verkiezingen kan de onrust hierdoor toenemen.
 • Reis niet naar de plaats Porgera in de provincie Enga. Rond deze plaats geldt de noodtoestand vanwege aanhoudend geweld.

Alleen noodzakelijke reizen

 • Reis alleen als het nodig is naar de provincie Southern Highlands. In deze provincie kunnen gewelddadige demonstraties plaatsvinden. Veiligheidstroepen zijn actief om de orde te herstellen.
 • Reis alleen als het nodig is naar de provincies Hela en Enga. Deze provincies zijn getroffen door een zware aardbeving. Er vinden gewelddadigheden plaats tussen lokale volksstammen.

Let op, veiligheidsrisico’s

 • Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in het zuiden van het eiland Bougainville. Door de politieke situatie kunt u alleen in overleg met de Bougainville Provincial Administration naar dit gebied reizen. Wilt u naar het zuiden van Bougainville reizen? Neem dan voordat u vertrekt contact op met de Bougainville Provincial Administration via telefoonnummer +675 973 9798.
 • Er zijn veiligheidsrisico’s langs de zogenoemde ‘Kokoda Track’. Deze wandelroute begint 50 kilometer ten oosten van Port Moresby naar de stad Kokoda. Langs deze route liggen nog onontplofte mijnen uit de Tweede Wereldoorlog. Bijvoorbeeld in de buurt van de steden Milne Bay en Rabual. Ook is er in dit gebied ruzie over land en geld. Landeigenaren dreigen soms om de Kokoda Track te sluiten. Wilt u de Kokoda-Track lopen? Boek uw reis dan alleen bij een tourmaatschappij die goed bekendstaat.
 • Ook in andere stedelijke gebieden als Lae en Mount Hagen is het onveilig. Verder zijn er in de hooglanden soms spanningen tussen bevolkingsgroepen. Die spanningen kunnen leiden tot (gewapende) gevechten, rellen en plunderingen.
 • Er is een verhoogd veiligheidsrisico langs de snelweg tussen Lae en het vliegveld van Nadzab.
Naar boven

Criminaliteit

In Papoea-Nieuw-Guinea zijn er problemen op het gebied van veiligheid. Regelmatig komen er berovingen, (auto)diefstallen en gevechten voor. Ook is er regelmatig sprake van seksueel geweld. Soms komen gerichte ontvoeringen voor. Het is in de stedelijke gebieden (waaronder de steden Port Moresby en Lae) gevaarlijk om na zonsondergang over straat te gaan. Er is een verhoogde kans op (gewapende) overvallen in gebieden waar veel westerse toeristen komen zoals Port Moresby, Lae, mount Hagen Alotau en Milne Bay

Recht in eigen hand met wraakacties

Er zijn regelmatig wraakacties. Als iemand iets illegaals of ongepast doet, leidt dat mogelijk tot een wraakactie van een andere persoon. De betrokken partijen nemen hierbij het recht in eigen hand.

Banken en pinautomaten steeds vaker doelwit

Criminelen richten zich steeds vaker op banken en pinautomaten. Zij gebruiken regelmatig kapmessen en/of vuurwapens bij een gewapende overval.

Regel transport via het hotel of autoverhuurbedrijf

Reis niet met taxi’s of zogenoemde ‘public motor vehicles’ (PMV’s). Dit is onbetrouwbaar en het risico dat u beroofd wordt is groot. U kunt uw transport beter regelen via uw hotel. Of bij een goed bekendstaand autoverhuurbedrijf.

Verkeersongeluk in Papoea-Nieuw-Guinea?

Betrokken bij een verkeersongeluk in Papoea-Nieuw-Guinea? Schakel dan zo snel mogelijk hulp in van de politie.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Kom niet na zonsondergang op straat. Ook niet om te reizen;
 • reis in een georganiseerde groep;
 • vermijd de buitenwijken rondom steden;
 • rijd in auto’s altijd met de deuren op slot en de ramen dicht;
 • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Papoea-Nieuw-Guinea. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Papoea-Nieuw-Guinea kunnen van november tot en met mei tropische cyclonen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Actieve vulkanen

In Papoea-Nieuw-Guinea zijn een aantal vulkanen actief. Bijvoorbeeld in de steden Rabaul, Bougainville, West New Britain en de Manam-eilanden. Beklim geen actieve vulkaan. Deze kan uitbarsten. Ook komen er aardbevingen, vloedgolven en tsunami’s voor in het land.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de Engelstalige website:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Papoea-Nieuw-Guinea in Brussel. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Neem een kopie van uw paspoort, reisdocumenten en zorgverzekering mee als u naar Papoea-Nieuw-Guinea reist. Dit voor het geval u de originele documenten verliest of kwijtraakt.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven