Reisadvies Palau | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 30-12-2021 | Nog steeds geldig op: 21-01-2022

Het reisadvies voor Palau is oranje. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van het reisadvies voor Palau is oranje, want Palau is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar Palau met vakantie te gaan. Reis alleen naar Palau als het noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens moet zijn. 
 • Gaat u toch naar Palau? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt. 
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland
Kaart bij reisadvies Palau
Download 'Kaart bij reisadvies Palau' (PDF, 41 kB)

Reischecklist Palau

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Palau favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Palau. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens.
 • Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Palau. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in 'oranje' gebieden kan de ambassade beperkt of geen hulp bieden als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. 

Natuurgeweld

Op Palau kunnen van juni tot november tropische stormen en orkanen met zware regenval voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u ter plaatse over de situatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de volgende websites (informatie in het Engels) van:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u op Palau en is er een noodsituatie?  Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @24BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen

Let op: U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) Palau inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Als landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Reizigers moeten minimaal 14 dagen voor hun vertrek naar Palau volledig gevaccineerd zijn tegen COVID met een vaccin dat goedgekeurd is door de US Food and Drug Administration of World Health Organisation. Palau accepteert ook het vaccin “Medigen” dat  is goedgekeurd in China. Het vaccinatiebewijs van volledige COVID-vaccinatie moet gestuurd worden naar de vliegtuigmaatschappij voor uw vertrek naar Palau. Lees meer informatie op de website van de overheid van Palau (informatie in het Engels). Ook moet de reiziger een negatief PCR-testresultaat, niet ouder dan 72 uur, of een herstelbewijs van COVID, bij vertrek laten zien. 

Bij aankomst op Palau en op de 5e dag na uw aankomst moet u een PCR-test doen In het Belau National Hospital. De kosten hiervoor moet u zelf betalen. U moet 5 dagen in (thuis)quarantaine en zelf uw gezondheid controleren.

Zie voor meer informatie de website van de overheid van Palau (informatie in het Engels). 

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Palau

Voor informatie over testlocaties in Palau kunt u contact opnemen met het Ministry of Health COVID-19 Hotline op: +680-488-0555.

Medische zorg

De medische zorgvoorzieningen, vooral voor noodgevallen, zijn op Palau beperkt. Bij ernstige ziekte of verwondingen moet medisch geëvacueerd worden. Houd hier rekening mee en sluit een reisziektekosten- en repatriëringsverzekering af voor de duur van uw verblijf. Anders moet u de kosten zelf vooruit betalen en dit is erg duur.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Palau te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Er zijn geen directe Europese vluchten naar Palau. U moet overstappen in de Filipijnen, Hongkong SAR, Taiwan, Japan of Hawaï.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Op Palau zijn de hoofdwegen op het eiland in goede staat met uitzondering van de secundaire wegen. Men rijdt aan de rechter kant van de weg. Houd rekening met voetgangers op de weg. Vermijd daarom het rijden na zonsondergang ook omdat de wegen niet verlicht zijn.

Het inhalen van trage voertuigen is in principe verboden, en de snelheidslimiet is vastgesteld op 25 mijl per uur.

Er is geen openbaar vervoer. Reizigers rijden in bussen of lege bestelwagens. Taxi’s zijn beschikbaar en kunnen besteld worden via uw hotel.

Bootverkeer

Als u gaat varen houd er rekening mee dat de veiligheidsnormen zoals deze in Europa worden nageleefd, niet worden nageleefd op de boten als u gaat duiken. Sommige boten beschikken niet over reddingsvesten of andere veiligheidszaken.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden.  Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Palau.  

Drugs

Het in bezit hebben van drugs (ook soft drugs) is strafbaar op Palau. Op het invoeren van harddrugs staat een minimum gevangenisstraf van 25 jaar en een minimum boete van USD 50.000. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs veel zwaarder is dan in Nederland.

Homoseksualiteit/LHBTIQ 

Homoseksualiteit/LHBTIQ is legaal in Palau maar partners van het zelfde geslacht hebben niet dezelfde rechten als heteroseksuele partners. Mensen kunnen aanstoot nemen aan het in het openbaar tonen van affectie tussen mensen van het zelfde geslacht.

Verbod zonnebrandcrème

Vanaf 2020 zijn de meeste zonnebrandcrèmes verboden op Palau. De chemicaliën in de zonnebrandcrèmes heeft een verwoestend effect op het koraal en de zeedieren. Het gaat specifiek om de crèmes met oxybenzon, octocryleen en parabeen. Op het importeren of verkopen van de verboden crèmes riskeert u een boete van USD 1000.

Mangrovebossen

Er zijn zoutwaterkrokodillen in de mangrovebossen op Palau. In deze gebieden zijn geen waarschuwingsborden die de aanwezigheid van zoutwaterkrokodillen aangeven. Gaat u wateractiviteiten ondernemen in de mangrovegebieden neem dan eerst contact op met de lokale overheid.

Naar boven

In geval van nood

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade

Er is geen Nederlandse ambassade op Palau. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Manilla (Filipijnen).

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven