Reisadvies Oostenrijk | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 02-12-2021 | Nog steeds geldig op: 09-12-2021

Heel Oostenrijk is in lockdown. Onder andere horeca, winkels en culturele instellingen zijn gesloten. Lees in de rubriek ‘Coronavirus’ wat dit voor u betekent. Antigeentesten zijn niet meer geldig om Oostenrijk binnen te komen. Voor het inreizen is de vaccinatie van Janssen nog steeds 270 dagen geldig. Alleen binnen Oostenrijk geldt de eenmalige Janssen-vaccinatie per 3 januari als onvoldoende. Dit betekent dat u met uw eenmalige Janssen-vaccinatie wel kan inreizen zolang deze niet ouder is dan 270 dagen, maar binnen Oostenrijk is deze per 3 januari niet geldig als toegangsbewijs voor ondere andere de horeca en skigebieden. In gemeentes en gebieden kunnen de coronamaatregelen en eisen aan de coronacertificaten verschillen en snel veranderen. Controleer vóór vertrek naar Oostenrijk wat voor uw bestemming geldt. De Nederlandse kleurcode voor Oostenrijk is geel. Bij terugkeer vanuit Oostenrijk naar Nederland moet u een coronabewijs laten zien. Lees wat dit voor u betekent.

Heenreis naar Oostenrijk

 • U kunt met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat – DCC) naar Oostenrijk reizen als:
  • U bent volledig gevaccineerd met 2 vaccinaties. Uw 2e vaccinatie is niet langer dan 270 dagen geleden gegeven. Direct na de 2e vaccinatie wordt u als volledig gevaccineerd gezien, of;
  • U heeft het Janssen-vaccin 22 dagen of langer geleden gehad, maar niet langer dan 270 dagen geleden, of;
  • U bent hersteld van corona en u heeft 1 vaccinatie gehad. Als herstelbewijs (ook in de DCC) moet u een positieve PCR-test laten zien die minstens 21 dagen vóór uw 1e vaccinatie is afgenomen. De enige dosis van de vaccinatie heeft u niet langer dan 270 dagen geleden gekregen, of;
  • U kunt een negatieve PCR-test laten zien die niet ouder is dan 72 uur bij aankomst, of;
  • U heeft een medische verklaring waaruit blijkt dat u binnen een periode van 180 dagen vóór aankomst in Oostenrijk met corona besmet bent geweest. De verklaring kan pas 14 dagen na de eerste verschijnselen van de besmetting afgegeven worden. In de verklaring moet staan dat u niet langer een infectierisico bent op basis van onderzoek door een medisch laboratorium. Het herstelbewijs in de DCC is ook geldig.
  • Als u aan 1 van bovenstaande voorwaarden voldoet, hoeft u niet in quarantaine.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden om Oostenrijk in te reizen.
 • Als u niet aan 1 van deze voorwaarden voldoet, moet u uw reis aanmelden bij het Oostenrijkse ministerie van Gezondheid. U moet dan bij aankomst in Oostenrijk binnen 24 uur een PCR- of antigeentest doen. De kosten zijn voor eigen rekening.
 • Let op: Lees meer over de geldigheid van het Janssen vaccin in Oostenrijk op de website van de Oostenrijkse overheid (informatie in het Duits).

Voor het inreizen is de vaccinatie van Janssen nog steeds 270 dagen geldig. Alleen binnen Oostenrijk geldt de eenmalige Janssen-vaccinatie per 3 januari als onvoldoende. Dit betekent dat u met uw eenmalige Janssen-vaccinatie wel kan inreizen zolang deze niet ouder is dan 270 dagen, maar binnen Oostenrijk is deze per 3 januari niet geldig als toegangsbewijs.

Lokale maatregelen

 • Heel Oostenrijk in lockdown. Onder andere horeca, winkels en culturele instellingen zijn gesloten. U mag uw huis of verblijfsplaats alleen voor specifieke doelen verlaten, bijvoorbeeld om boodschappen te doen of voor medische afspraken. Lees in de rubriek ‘Coronavirus’ wat dit voor u betekent.

Coronabewijs

Terugreis naar Nederland

Meer informatie

 • Lees verder voor het volledige reisadvies van Oostenrijk.
Kaart bij reisadvies
Download 'Kaart bij reisadvies Oostenrijk' (PDF, 329 kB)

Coronavirus

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU) en Schengen. U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. Neem een geprinte versie van de QR-code mee.

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt. Hier vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Inreismaatregelen

Let op: Er geldt in heel Oostenrijk een lockdown. Dit betekent dat horeca, winkels, culturele instellingen, sportfaciliteiten en andere recreatieplaatsen zijn gesloten.

U kunt Oostenrijk inreizen, maar u moet zich aan de lockdown-regels houden.

Als u niet gevaccineerd of hersteld bent van corona, moet u een negatieve PCR-test laten zien die bij aankomst niet ouder is dan 72 uur. Een testbewijs in uw DCC is geldig.

Uw vaccinatiebewijs is geldig onder de volgende voorwaarden

 • Na uw Janssen-vaccin moet u 22 dagen wachten totdat u uw vaccinatiebewijs kunt gebruiken in Oostenrijk. Uw vaccinatiebewijs is dan 270 dagen geldig. Lees meer over de geldigheid van het Janssen vaccin in Oostenrijk op de website van de Oostenrijkse overheid (informatie in het Duits).
 • Als u 2 prikken van andere vaccinaties heeft gehad, en dus volledig gevaccineerd bent. Bent u volledig gevaccineerd, dan kunt u vanaf de dag van uw 2e vaccinatie meteen inreizen. Uw vaccinatiebewijs is dan 270 dagen geldig.
 • Als u in de afgelopen 6 maanden hersteld bent van COVID-19 hoeft u niet te testen. Dit herstelbewijs kan in uw DCC staan vermeld. Het kan ook een medische verklaring zijn die door een arts is opgesteld. Hierin wordt bevestigd dat u besmet bent geweest met het coronavirus en bent hersteld. Dit herstelbewijs is 180 dagen geldig na afloop van de besmetting.

Als u geen negatieve PCR-test of een vaccinatiebewijs kunt laten zien bij aankomst in Oostenrijk, dan moet u zich voor vertrek registreren via de Pre-Travel-Clearance website (informatie in het Engels). Als digitale registratie niet lukt, kunt u het registratieformulier uitgeprint en ingevuld meenemen. Let op: U moet dan bij aankomst in Oostenrijk binnen 24 uur een PCR- of antigeentest doen en zich houden aan de lockdown-regels. De kosten zijn voor eigen rekening.

Lees meer over de bewijzen die u hiervoor nodig heeft op de Pre-Travel-Clearance website (informatie in het Engels).

Bent u op doorreis?

Er zijn geen inreisbeperkingen voor uw doorreis door Oostenrijk. U hoeft geen test-, vaccinatie- of herstelbewijs te laten zien en u hoeft zich niet te registreren. Bij een grenscontrole moet u wel kunnen bewijzen dat Oostenrijk niet uw eindbestemming is. Als u in Oostenrijk wilt overnachten dan gelden de regels genoemd onder ‘Inreisbeperkingen’.

Gele vaccinatieboekje ‘Internationaal Bewijs van Inenting’

Het gele vaccinatieboekje ‘Internationaal Bewijs van Inenting’ wordt door de Oostenrijkse autoriteiten geaccepteerd als vaccinatiebewijs tegen COVID-19.

Quarantainemaatregelen in Oostenrijk

Er is geen quarantaineplicht voor reizigers uit Nederland die een geldig test-, vaccinatie- of herstelbewijs kunnen laten zien. Een antilichamentest (bloedtesten) is niet meer geldig als herstelbewijs. Lees hier meer over de huidige maatregelen in Oostenrijk (informatie in het Duits).

Als de reiziger 10 dagen voorafgaand aan binnenkomst Oostenrijk uit een hoogrisicogebied komt (alle landen die niet in de lijst van het juridisch informatiesysteem van de federale overheid van Oostenrijk staan) dan geldt de quarantaineverplichting (met de mogelijkheid tot ‘gratis testen’ na 5 dagen quarantaineverblijf).

Lees de actuele inreisinformatie van de Oostenrijkse overheid (informatie in het Engels).

Maatregelen coronavirus

Lockdown

Heel Oostenrijk is in lockdown. De horeca, winkels, culturele instellingen, sportfaciliteiten, en andere recreatieplaatsen zijn gesloten. U mag uw huis of verblijfsplaats alleen verlaten voor het halen van boodschappen, medische afspraken, een wandeling in de buitenlucht, bij gevaar voor eigen leven of om hulp te bieden aan mensen in nood. Deze maatregelen worden na 2 december herzien, dus houd het reisadvies in de gaten.

Het is verplicht om in het openbaar vervoer, supermarkten, winkels, apotheken, medische instellingen en andere publieke ruimtes een FFP2-masker te dragen.

Na afloop van de volledige lockdown zal er waarschijnlijk nog wel een lockdown gelden voor personen (ook buitenlandse reizigers) die niet gevaccineerd of niet genezen zijn van corona. Ze mogen dan alleen hun huis of verblijfsplaats verlaten voor werk, boodschappen, school of voor medische afspraken. Dit geldt dan voor personen vanaf 12 jaar.

In gemeentes en regio's kunnen de coronamaatregelen en eisen aan de coronacertificaten verschillen. Veranderingen in de maatregelen volgen elkaar soms snel op. Controleer voor uw vertrek naar Oostenrijk wat voor uw bestemming geldt op de website van de desbetreffende gemeente en/of Bundesland, of via de website van de overheid van Oostenrijk (informatie in het Duits).

Janssen-vaccin

Vanaf 3 januari 2022 ziet Oostenrijk 1 vaccinatie met Janssen niet meer als een volledige vaccinatie voor een toegangsbewijs (nog wel voor inreizen). Lees meer over de geldigheid van de Janssen-vaccin op de website van de Oostenrijkse overheid (informatie in het Duits). Antilichamentesten (bloedtesten) zijn niet meer geldig als herstelbewijs. Een negatieve coronatest is niet voldoende.

Bij COVID-19 klachten of symptomen

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Bent u in Oostenrijk en vermoedt u een besmetting? Ga niet direct naar de huisarts of naar het ziekenhuis, maar bel de (plaatselijke) hotline: 1450.

Voor overige vragen kunt u bellen naar de hotline van het AGES, het Oostenrijkse agentschap voor gezondheid en voedselveiligheid: +43 (0)800 555 621 (7 dagen in de week, 0-24 uur).

Testlocaties in Oostenrijk

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Oostenrijk de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u nog meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen in Oostenrijk. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Oostenrijk vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Oostenrijk bijzonderheden zijn, kijk dan op website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Reischecklijst Oostenrijk

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Oostenrijk favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Oostenrijk is een geldige identiteitskaart voldoende om mee te reizen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Oostenrijk heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Oostenrijk. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Corona maatregelen

 • Bereid uw reis goed voor en bekijk welke maatregelen er gelden in Oostenrijk. Er kunnen in Oostenrijk andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes, afstand houden of de openstelling van restaurants, musea, attracties et cetera.

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Oostenrijk. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Criminaliteit

In Oostenrijk zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent. Let op uzelf en uw eigendommen. Net zoals u dat in Nederland doet.

Natuurgeweld

In de Oostenrijkse wintersportgebieden komen lawines voor. U moet zich houden aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Bij veel sneeuwval kunnen wegen onbegaanbaar worden en treinen uitvallen. Reizen kan ernstig vertraagd worden. Houd hier rekening mee.

Meer informatie over lawinegevaar kunt vinden op de website van European Avalanche Warning Service (informatie in het Engels).

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Oostenrijk en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA).

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Oostenrijk op de website van de ANWB.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.

Kosten evacuatie

Als u bij off-piste skiën of wandelen buiten de wandelpaden in de problemen komt, zijn de kosten van een evacuatie volledig voor eigen rekening. Evacuaties gebeuren in de bergen per helikopter en de kosten hiervoor kunnen erg hoog oplopen.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Oostenrijk en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten.

Algemene alarmnummer: 112

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Wenen

Meer over de Nederlandse ambassade in Wenen.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven