Reisadvies Oezbekistan | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 15-01-2022 | Nog steeds geldig op: 29-01-2022

Iedereen die naar Oezbekistan reist heeft een negatieve PCR-test nodig die niet ouder is dan 48 uur bij aankomst. Deze testplicht geldt ook voor volledig gevaccineerde reizigers. De kleurcode voor Oezbekistan is oranje. Voor reizigers uit Nederland geldt een quarantaineplicht van 10 dagen. Lees de rubriek Coronavirus en het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van het reisadvies voor Oezbekistan is oranje. Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar Oezbekistan met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar Oezbekistan? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.  
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Download 'Kaart bij reisadvies Oezbekistan' (PDF, 322 kB)

Reischecklist Oezbekistan

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Oezbekistan favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Oezbekistan reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land.
 • Voor meer informatie over visa en reisdocumenten voor Oezbekistan kunt u contact opnemen met de ambassade van Oezbekistan in Brussel (België).
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen paspoort nodig.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Oezbekistan. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Oezbekistan. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: In ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Reis alleen als het strikt noodzakelijk is en niet voor toeristische reizen.

Landsgrenzen

De landsgrenzen met Kazakhstan en Kirgizië zijn nog gesloten.

In de grensgebieden met Tadzjikistan, Kirgizië en Afghanistan liggen landmijnen. Ga alleen de grens over bij de officiële grensovergangen.

Natuurgeweld

In Oezbekistan kunnen aardbevingen voorkomen. Wilt u meer informatie over aardbevingen? Ga naar:

Criminaliteit

Er komt kleine criminaliteit voor (zakkenrollers, berovingen), maar Oezbekistan is in het algemeen een veilig land om te reizen. Door de coronavirus pandemie is het aantal werklozen flink gestegen waardoor de kans bestaat dat de kleine criminaliteit toeneemt. Wees daarom voorzichtig op openbare plaatsen zoals het openbaar vervoer en markten.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Oezbekistan en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met Buitenlandse Zaken in Nederland via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96  of Twitter via @247BZ. Desgevraagd kunt u worden doorverwezen naar de ambassade in Moskou, Rusland.

Naar boven

Coronavirus

Let op: U kunt niet met uw CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) Oezbekistan inreizen. Dit is geldig binnen de Europese Unie en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Inreisbeperkingen

Oezbekistan sluit de toegang vanuit Hongkong, Botswana, Zimbabwe, Lesotho, Madagaskar, Mozambique, Namibië, Eswatini, Tanzania en Zuid-Afrika voor alle reizigers die in deze landen 14 dagen voor aankomst in Oezbekistan zijn geweest.

Let op: Voor reizigers uit Nederland, Australië, Oostenrijk, België, VK, Duitsland, Denemarken, Egypte, Israel, Italië, en Tsjechië  geldt in Oezbekistan een quarantaineplicht van 10 dagen, dit in verband met de nieuwe Omicron variant. Ze moeten in een hotel verblijven en de kosten zijn voor eigen rekening. Deze quarantaineplicht geldt ook als men volledig gevaccineerd is en een negatieve PCR-test heeft.

Reizigers uit andere landen moeten bij aankomst in Oezbekistan een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag laten zien die op het moment van aankomst niet ouder is dan 48 uur. Deze testplicht geldt ook voor volledig gevaccineerde reizigers. De landsgrenzen met Kazachstan en Kirgizië zijn nog gesloten. Deze informatie wordt regelmatig aangepast en landen kunnen van categorie veranderen met andere maatregelen.

Coronavirusmaatregelen in Oezbekistan

Het is verplicht om in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen en de 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Houd er rekening mee dat de lokale overheid nieuwe maatregelen tegen het coronavirus onverwachts kan instellen.

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Oezbekistan

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Oezbekistan de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Medische zorg

De medische zorgvoorzieningen, vooral voor noodgevallen, zijn in Oezbekistan slecht en voldoen niet aan de Europese normen. Vooral in het gebied Karakalpakstan en in de aangrenzende provincie Khorezm. Bij ernstige ziekte of verwondingen moet medisch geëvacueerd worden. Houd hier rekening mee en sluit een reisziektekosten- en repatriëringsverzekering af voor de duur van uw verblijf. Anders moet u de kosten zelf vooruit betalen en dit is erg duur. In de genoemde gebieden is soms ook een gebrek aan gezond drinkwater en voedsel.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Oezbekistan te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor meer informatie en mogelijke gevolgen.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Door de slechte staat van onderhoud van de voertuigen en de slechte wegen is het wegverkeer gevaarlijk in Oezbekistan. Verkeersdeelnemers houden zich niet aan de verkeersregels. Rijd niet in het donker. Als u tussen steden reist, is het beter te reizen met de trein. Maak in de steden gebruik van officiële taxi's. Dit zijn de gele taxi’s met de naam van het taxi bedrijf bovenop.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan  in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Oezbekistan.

Registreer uw verblijf

Wanneer u langer dan 72 uur in Oezbekistan wilt verblijven, moet u zich bij de lokale autoriteiten registreren. Als u dat niet doet, kunnen de autoriteiten hoge boetes opleggen. Een hotel kan de registratie voor u doen. Wanneer u niet in een hotel verblijft, moet u zich zelf bij de lokale autoriteiten melden.

Uitreizen

Als u het land uitreist, moet u het registratiebewijs van de lokale autoriteiten laten zien. Ook moet u mogelijk inklaringsformulieren laten zien als u die bij binnenkomst in het land heeft gekregen. Bewaar deze formulieren daarom tot na uw uitreis uit Oezbekistan.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van officiële gebouwen en beveiligers. Dit is verboden.

Drugs

In Oezbekistan is het verboden drugs te gebruiken, bij zich te hebben of te verhandelen. U riskeert een gevangenisstraf.

LHBTIQ

Homoseksuele handelingen tussen mannen zijn strafbaar in Oezbekistan. Mannen kunnen gearresteerd worden en gevangenisstraf krijgen. LHBTIQ-relaties worden in Oezbekistan niet geaccepteerd. Houd hier rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Oezbekistan en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer bij grote ongelukken of rampen: 1050

Politie: 102
Ambulance: 103
Brandweer: 101

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in Oezbekistan en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Oezbekistan

Er is geen Nederlandse ambassade in Oezbekistan. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Moskou, Rusland.

In geval van nood kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Tashkent.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven