Reisadvies Oezbekistan | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 03-08-2018 | Nog steeds geldig op: 20-04-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. Er is geen reden voor inhoudelijke aanpassingen.

Download 'Kaart bij reisadvies Oezbekistan' (PDF, 338 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Moskou (Rusland), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel 102 (politie), 103 (ambulance), 101 (brandweer) of het algemen alarmnummer 1050 bij grote ongelukken of rampen.

Geen Nederlandse ambassade in Oezbekistan

Er is geen Nederlandse ambassade in Oezbekistan. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Moskou, Rusland.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Tashkent.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Oezbekistan. In de grensgebieden met Tadzjikistan, Kirgizië en Afghanistan liggen landmijnen. Ga alleen de grens over bij de officiële grensovergangen.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Geen foto's van gebouwen en mensen

Maak geen foto's van officiële gebouwen en beveiligers.

Registreer uw verblijf

Wanneer u langer dan 72 uur in Oezbekistan wilt verblijven, moet u zich bij de lokale autoriteiten registreren. Als u dat niet doet, kunnen de autoriteiten hoge boetes opleggen. Een hotel kan de registratie voor u doen. Wanneer u niet in een hotel verblijft, moet u zich zelf bij de lokale autoriteiten melden.

Reizigers met een toeristenvisum (type T) mogen alleen in een hotel verblijven. Verblijf bij familie, vrienden of andere privépersonen is verboden.  

Als u het land uit reist, moet u het registratiebewijs van de lokale autoriteiten laten zien. Ook moet u mogelijk inklaringsformulieren laten zien als u die bij binnenkomst in het land heeft gekregen. Bewaar deze formulieren daarom tot na uw uitreis uit Oezbekistan.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

De medische voorzieningen in Oezbekistan zijn slecht. Vooral in het gebied Karakalpakstan. En ook in de aangrenzende provincie Khorezm. In deze gebieden is soms een gebrek aan gezond drinkwater en voedsel. Houd hier rekening mee bij het afsluiten van uw reisverzekering.

Neemt u op reis geneesmiddelen mee? Kijk dan voor benodigde documenten en wat u moet doen op de  website van de rijksoverheid. Neem naar Oezbekistan ook het recept mee van medicijnen die u van de dokter hebt gekregen. Vermeld bij aankomst in Oezbekistan deze geneesmiddelen op het aangifteformulier voor de douane. Als u dat niet doet, kunnen de autoriteiten u een boete geven of u zelfs arresteren. Dit kan ook het geval zijn als u meer geneesmiddelen bij u heeft dan in Oezbekistan is toegestaan. U kunt meer informatie over de toegestane hoeveelheid vinden via het ministerie van Buitenlandse Zaken van Oezbekistan. U kunt u terecht bij de ambassade van Oezbekistan in België.

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Oezbekistan kunnen aardbevingen voorkomen. Wilt u meer informatie over aardbevingen? Ga naar:

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de berichten in de media en volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Voor Oezbekistan heeft ook een visum nodig. Een visum kunt u aanvragen via e-Visa. Meer informatie kunt u krijgen bij de ambassade van Oezbekistan in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven