Reisadvies Oezbekistan | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 15-01-2021 | Nog steeds geldig op: 20-01-2021

Buitenlandse reizen zijn een risico voor de verspreiding van het COVID-19 virus. Ook kunnen landen plotseling maatregelen nemen die binnenkomst en/of vertrek moeilijk of zelfs onmogelijk maken. Het Nederlandse kabinet adviseert zeer dringend om NIET naar het buitenland te reizen tenzij strikt noodzakelijk. Tot I februari 2021 geldt een inreisverbod voor reizigers uit Nederland naar Oezbekistan. Dit is in verband met de verslechterde COVID-situatie in Nederland. Dit geldt ook voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Zuid-Afrika, Australië, Oostenrijk, Denemarken en Italië. Wilt u Nederland inreizen vanuit Oezbekistan? Dan heeft u in veel gevallen een negatieve COVID-19 testuitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig, internationale trein- of busverbinding of schip. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Na een verblijf in Oezbekistan gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de rubriek en ‘Coronavirus’, met inreisbeperkingen.

Download 'Kaart bij reisadvies Oezbekistan' (PDF, 322 kB)

Reischecklist Oezbekistan

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Oezbekistan favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Oezbekistan reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land.
 • Voor meer informatie over visa en reisdocumenten voor Oezbekistan kunt u contact opnemen met de ambassade van Oezbekistan in Brussel (België).
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen paspoort nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Oezbekistan een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check in welke landen u een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Oezbekistan. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Oezbekistan. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet  helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Reis alleen als het strikt noodzakelijk is en niet voor toeristische reizen.

Landsgrenzen

De landsgrenzen met Kazakhstan en Kirgizië zijn nog gesloten.

In de grensgebieden met Tadzjikistan, Kirgizië en Afghanistan liggen landmijnen. Ga alleen de grens over bij de officiële grensovergangen.

Natuurgeweld

In Oezbekistan kunnen aardbevingen voorkomen. Wilt u meer informatie over aardbevingen? Ga naar:

Earthquake Hazards Program.

Criminaliteit

Er komt kleine criminaliteit voor (zakkenrollers, berovingen), maar Oezbekstan is in het algemeen een veilig land om te reizen. Door de coronavirus pandemie is het aantal werklozen flink gestegen waardoor de kans bestaat dat de kleine criminaliteit toeneemt. Wees daarom voorzichtig op openbare plaatsen zoals het OV en markten.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Oezbekistan en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met Buitenlandse Zaken in Nederland via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96  of Twitter via @247BZ. Desgevraagd kunt u worden doorverwezen naar de ambassade in Moskou, Rusland.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Luchtverkeer

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor meer informatie en mogelijke gevolgen.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Airtransport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Door de slechte staat van onderhoud van de voertuigen en de slechte wegen is het wegverkeer gevaarlijk in Oezbekistan. Men houdt zich niet aan de verkeersregels. Rijd niet in het donker. Als u tussen steden reist is het beter te reizen met de trein. Maak in de steden gebruik van officiële taxis. Dit zijn de gele taxi’s met de naam van het taxi bedrijf bovenop.

Naar boven

Coronavirus

Negatieve COVID-19 testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Wilt u Nederland inreizen vanuit Oezbekistan? Dan heeft u in veel gevallen een negatieve COVID-19 testuitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig, internationale trein- of busverbinding of schip. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Lees meer op Rijksoverheid.nl.

Na een verblijf in Oezbekistan gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees hier wat de regels zijn voor thuisquarantaine.

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie hier de lijst van veilige landen waarvoor het inreisverbod opgeheven is.

Coronavirusmaatregelen

 Het is verplicht om in het openbaar een mondkapje te dragen en de 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Houd er rekening mee dat de lokale overheid nieuwe maatregelen tegen het coronavirus onverwachts kan instellen.

Inreisbeperkingen 

Tot 1 februari 2021 geldt een inreisverbod voor reizigers uit Nederland naar Oezbekistan. Dit is in verband met de verslechterde COVID-situatie in Nederland. Dit geldt ook voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Zuid-Afrika, Australië, Oostenrijk, Denemarken en Italië.

Reizigers moeten een negatieve PCR-COVID-19-testuitslag (niet ouder dan 72 uur op moment van vertrek) bij aankomst Oezbekistan aantonen. Ook moeten deze reizigers verplicht 14 dagen in (thuis)quarantaine gaan.

De landsgrenzen met Kazakhstan en Kyrgizië zijn nog gesloten. Deze informatie wordt regelmatig aangepast en landen kunnen van categorie veranderen met andere maatregelen.

Algemeen

Volg ook de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Medische zorg

De medische zorgvoorzieningen vooral voor noodgevallen is in Oezbekistan zijn slecht en voldoen niet aan de Europese normen. Vooral in het gebied Karakalpakstan en in de aangrenzende provincie Khorezm. Bij ernstige ziekte over verwondingen moet medisch geëvacueerd worden. Houd hier rekening mee en sluit een reisziektekosten- en repatriëringsverzekering af voor de duur van uw verblijf. Anders moet u de kosten zelf vooruit betalen en dit is erg duur. In de genoemde gebieden is soms ook een gebrek aan gezond drinkwater en voedsel.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Oezbekistan te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan  in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Oezbekistan.

Registreer uw verblijf

Wanneer u langer dan 72 uur in Oezbekistan wilt verblijven, moet u zich bij de lokale autoriteiten registreren. Als u dat niet doet, kunnen de autoriteiten hoge boetes opleggen. Een hotel kan de registratie voor u doen. Wanneer u niet in een hotel verblijft, moet u zich zelf bij de lokale autoriteiten melden.

Uitreizen

Als u het land uitreist, moet u het registratiebewijs van de lokale autoriteiten laten zien. Ook moet u mogelijk inklaringsformulieren laten zien als u die bij binnenkomst in het land heeft gekregen. Bewaar deze formulieren daarom tot na uw uitreis uit Oezbekistan.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van officiële gebouwen en beveiligers. Dit is verboden.

Drugs

In Oezbekistan is het verboden drugs te gebruiken, bij zich te hebben of te verhandelen. U riskeert een gevangenisstraf.

Homoseksualiteit/LHBTIQ

Homoseksuele handelingen tussen mannen zijn strafbaar in Oezbekistan. Mannen kunnen gearresteerd worden en gevangenisstraf krijgen. LHBTIQ relaties worden in Oezbekistan niet geaccepteerd. 

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Oezbekistan en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer bij grote ongelukken of rampen: 1050

Politie: 102
Ambulance: 103
Brandweer: 101

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in Oezbekistan en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Oezbekistan

Er is geen Nederlandse ambassade in Oezbekistan. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Moskou, Rusland.

In geval van nood kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Tashkent.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven