Reisadvies Oekraïne | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 12-04-2019 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

In de periode rond de presidentsverkiezingen kunnen er meer demonstraties voorkomen. Demonstraties kunnen tot geweld leiden. Vermijd demonstraties en plaatsen waar veel mensen komen. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op.

Kaart bij reisadvies Oekraine
Download 'Kaart bij reisadvies Oekraïne' (PDF, 609 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Kiev, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Op 31 maart 2019 vonden in Oekraïne presidentsverkiezingen plaats. Mogelijk gevolgd door een tweede ronde op 21 april 2019. In de periode rond de presidentsverkiezingen kunnen meer demonstraties voorkomen. Demonstraties kunnen tot geweld leiden. Wees alert. De kans bestaat dat meer politie aanwezig is op straat. Vermijd demonstraties en plaatsen waar veel mensen komen.

In de provincies Donetsk en Loegansk wordt nog steeds gevochten. Reis niet naar deze provincies. Bent u in de provincies Donetsk of Loegansk? Verlaat deze dan.

Informeer naar de veiligheidssituatie ter plaatse. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het land. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media. Vraag bij uw hotel om informatie.

Blijf op de hoogte

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie. 

Naar boven

Algemeen

Demonstraties

In de hoofdstad Kiev en in andere steden kunnen ongeregeldheden voorkomen. Demonstraties kunnen tot geweld leiden. Wees alert. Vermijd demonstraties en plaatsen waar veel mensen komen. Vermijd ook militaire installaties. De lokale media melden meestal waar demonstraties worden gehouden.

Verkeersveiligheid

Het verkeer in Oekraïne is niet zonder gevaar. De wegen zijn vaak in slechte staat. Voertuigen zijn vaak onverlicht. Reis daarom niet na zonsondergang over de weg. Dit is vooral een risico buiten de stad.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Oekraïne op de website van de ANWB.

Reizen naar de Krim

De Krim staat sinds 27 december 2014 onder Russische controle. Het personen- en goederenvervoer via de weg en trein vanuit Oekraïne naar de Krim wordt hierdoor zwaar gehinderd. Nederland erkent de Krim niet als Russisch grondgebied.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Hulp nodig in de provincies Donetsk, Loegansk of op de Krim?

In de provincies Donetsk en Loegansk kan de Nederlandse ambassade geen consulaire bijstand bieden. Dat heeft te maken met het gewapend conflict tussen separatisten en strijdkrachten van de Oekraïense overheid in deze regio’s. Op de Krim kan de Nederlandse ambassade geen consulaire bijstand bieden.

Nederlandse ambassade in Kiev

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Kiev op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen

Reis niet in de provincies Donetsk en Loegansk en verlaat de regio

In de provincies Donetsk en Loegansk (Donbas regio) wordt gevochten. Er zijn groepen actief die willen dat de regio's onderdeel worden van Rusland. De gewelddadige criminaliteit is sterk gestegen. Er zijn ontvoeringen en verdwijningen, bijvoorbeeld van journalisten.

De politie in deze regio’s is niet goed in staat om de orde te bewaren. Vliegverbindingen en treinverbindingen met Donetsk en Loegansk zijn uitgevallen.

Reis niet op de Krim

Reis niet op de Krim. Het gebied is onder Russische controle. Nederland erkent de Krim niet als Russisch grondgebied. Rusland heeft op de Krim Russische wetten, regels en munteenheid (roebel) ingevoerd. Oekraïense banken zijn gesloten.

Ukraine International Airlines heeft alle vluchten naar en van de stad Simferopol geannuleerd. Er zijn geen trein- en officiële busverbindingen meer naar de Krim. Men heeft een speciale vergunning nodig voor het in- en uitreizen van de “tijdelijk bezette gebieden” in Oekraïne. Dit geldt voor de Krim en bepaalde delen van de provincies Donetsk en Loegansk. Reizigers, ook buitenlanders, die zich hier niet aan houden, zijn strafbaar. Zij kunnen worden vervolgd door de Oekraïense autoriteiten.

Let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar overige delen van Oekraïne.

In steden kunnen ongeregeldheden voorkomen en demonstraties die tot geweld leiden. Vermijd militaire installaties, plaatsen waar veel mensen komen en demonstraties. En plaatsen waar ongeregeldheden voorkomen.

Naar boven

Criminaliteit

Als gevolg van de situatie in het land is er een stijging van de kleine criminaliteit. Vooral in grote steden. Er komen kleinschalige diefstal en berovingen voor. Daarnaast ook geldtrucs en wisseltrucs.

Gebruik alleen officiële taxi’s, vooral vanaf het vliegveld naar het centrum van de hoofdstad Kiev.

Er zijn meldingen ontvangen van berovingen door personen die zich voordoen als politie. De officiële politie is goed herkenbaar en kan om hulp worden gevraagd als u slachtoffer bent van criminaliteit.

Ook in het uitgaansleven bestaat er een risico op beroving. Er worden regelmatig verdovende middelen toegevoegd aan drankjes. Wees alert in disco’s en nachtclubs.

Pas ook op als u wordt benaderd door iemand die u nog nooit heeft ontmoet (bijvoorbeeld  via het internet).

In Oekraïne komt ook zware criminaliteit voor.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.  

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Oekraïne. Houd hier rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie. 

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het  nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie kunt u krijgen bij de ambassade van Oekraïne in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven