Reisadvies Nigeria | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 18-01-2022 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

Nigeria wordt niet meer gezien als een land waar een zorgwekkende virusvariant is omdat deze variant nu ook in veel andere landen gevonden is. Nigeria blijft wel een zeerhoogrisicoland. Het reisadvies voor Nigeria is voor het grootste deel oranje en een deel rood. Er gelden minder strenge regels waaraan u moet voldoen voor vertrek naar Nederland. Lees in de rubriek Coronavirus wat dit voor u betekent. De kleurcode van Nigeria is voor het grootste deel oranje en een deel rood. In alle deelstaten van Nigeria bestaat het risico op terreurdaden. Vooral in de noordoostelijke deelstaten. Het aantal berovingen en ontvoeringen is in heel Nigeria de laatste tijd sterk toegenomen. Vooral langs hoofdroutes tussen steden kunnen ontvoeringen voorkomen. Lees het hele reisadvies.

Rood: niet reizen

 • Het is te gevaarlijk om naar rode gebieden te reizen. Reis niet naar de deelstaten Borno, Yobe,  Adamawa, Gombe, Bauchi, Jigawa, Kano, Kaduna, Zamfara, Katsina, Sokoto en de grensgebieden met het noorden van Benin, met Niger en met Kameroen. Reis ook niet naar het kustgebied in de Delta van Niger. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van het reisadvies voor Nigeria is voor een groot deel oranje, dit komt door het coronavirus. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. In rode en oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
 • Verblijft u in Nigeria? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Kaart bij reisadvies Nigeria
Download 'Kaart bij reisadvies Nigeria' (PDF, 827 kB)

Reischecklist Nigeria

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Nigeria favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • Ukunt zich ook gratis registreren bij de informatieservice Buitenlandse Zaken.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Nigeria. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Nigeria. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Reis niet naar de volgende deelstaten:

 • de deelstaat Borno
 • de deelstaat Yobe
 • de deelstaat Adamawa
 • de deelstaat Gombe
 • de deelstaat Bauchi
 • de deelstaat Jigawa
 • de deelstaat Kano behalve de stad Kano (hier geldt: alleen noodzakelijke reizen)
 • de deelstaat Kaduna behalve de stad Kaduna (hier geldt: alleen noodzakelijke reizen)
 • de deelstaat Zamfara
 • de deelstaat Katsina
 • de deelstaat Sokoto
 • de grensgebieden met het noorden van Benin, met Niger, en met Kameroen en
 • het kustgebied in de Delta van Niger

Deze gebieden zijn niet veilig. In de noordoostelijke deelstaten is het leger in strijd met terroristische organisaties. In het noordoosten is het aantal aanvallen op medewerkers van humanitaire organisaties sterk toegenomen. In het noorden en noordwesten van het land is Boko Haram/Islamitische Staat in de West Afrikaanse Provincie (BH/ISWAP) en soortgelijke organisaties gesignaleerd.

Door de terroristische dreiging is het leger en ook veel politie aanwezig in deze gebieden. Als er iets gebeurt treden zij hard op. Verblijft u in deze gebieden? Verlaat deze dan.

In het noordwesten zijn er regelmatig gewapende conflicten tussen landbouwers en herders. Ook komt er op veel plekken zware criminaliteit voor.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Nigeria is door het coronavirus aangewezen als een uitzonderlijk hoogrisicogebied met een zorgwekkende virusvariant.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de andere delen van Nigeria.

Terrorisme

In alle deelstaten van Nigeria bestaat het risico op terreurdaden. Vooral in de noordoostelijke deelstaten. Daar zijn de terreurgroepen Boko Haram en Islamitische Staat West Africa Provincie (ISWAP) actief. Ook deelstaten in het noorden en noordwesten van Nigeria kunnen doelwit zijn. Het risico op terreurdaden blijft hoog.

De terreurdaden worden niet altijd opgeëist. Meestal wordt aangenomen dat de terroristische groeperingen Boko Haram en Islamitische Staat West Africa Provincie (ISWAP) verantwoordelijk zijn. Houd rekening met terreurdaden en aanslagen in het noorden van Nigeria en in de Middle Belt. Ook in de andere delen van het land blijven aanslagen en aanvallen van gewapende groepen mogelijk.

Vermijd  zoveel mogelijk plaatsen waar veel mensen komen zoals markten, grote winkelcentra, verkeersknooppunten, kerken, moskeeën, restaurants. Ook plaatsen waar demonstraties of openbare evenementen zijn een risico. 

De luchthavens en sommige overheidsinstellingen hebben hun veiligheidsmaatregelen aangescherpt.

Middle Belt

In de Middle Belt neemt het aantal geweldsincidenten zoals ontvoeringen en berovingen toe. Er zijn zwaar gewapende criminele groepen actief.

Vooral in Federal Capital Territory (FCT) en de staten Niger, Nasarawa en Plateau worden aanvallen van gewapende groepen geclaimd door Boko Haram en Islamitische Staat West Africa Provincie (ISWAP).

In de Middle Belt is er regelmatig een gewapende strijd tussen herders en landbouwers in centraal Nigeria. (Conflicten tussen landbouwers en herders komen nu ook voor in het  zuidwesten van Nigeria.)

Niger Delta

In de Nigerdelta zijn er politieke spanningen tussen de overheid en de lokale bevolking, maar ook tussen lokale bevolkingsgroepen onderling. Er is veel ruzie over het verdelen van de opbrengsten uit de olie- en gaswinning en vervuiling van de leefomgeving. Dit leidt tot geweld, soms met dodelijke afloop.

In de oostelijke deelstaten zijn conflicten tussen veiligheidstroepen en lokale groeperingen waarbij soms geweld ontstaat.

In de deelstaten Rivers, Akwa Ibom, Bayelsa en Delta in de Nigerdelta komen regelmatig aanvallen  voor van gewapende afscheidingsbewegingen op politiebureaus en andere overheidsdoelen. Politie en veiligheidsdiensten staan onder grote druk en kunnen de ernstige criminaliteit in deze regio moeilijk beheersen. Door de onveilige situatie kan plaatselijk een avondklok worden ingesteld.

Ook in de Nigerdelta komt veel gewapende criminaliteit voor. Behalve gewelddadige overvallen, kan dit schietpartijen en agressie in het openbaar veroorzaken. Dat gebeurt vooral na zonsondergang. Soms komen er ook aanvallen voor in omheinde woonwijken. Reis niet met de boot door de kreken in de Nigerdelta.

Ontvoeringen

Het aantal berovingen en ontvoeringen is in heel Nigeria de laatste tijd sterk toegenomen. Vooral langs hoofdroutes tussen steden kunnen ontvoeringen voorkomen. Meestal hebben deze ontvoeringen een financieel motief. Er zijn meldingen van ontvoeringen die later door terroristische organisaties worden geclaimd.

Piraterij

In de Golf van Guinee ten zuiden van Nigeria en in de Nigerdelta komt piraterij voor. Dat komt voor tot op honderden kilometers van de kust. Piraten richten zich niet alleen op schepen. Ook olie- en gasinstallaties op zee zijn ook een doelwit.

Criminaliteit

In heel Nigeria zijn criminele bendes actief en moet u rekening houden met (zware) criminaliteit. Ook in de grote steden. Het gaat dan vooral om autodiefstal, gewelddadige overvallen, berovingen, afpersing en ontvoeringen (ook van westerlingen).

Criminelen richten zich op mensen die waarschijnlijk over geld beschikken, zoals westerlingen. Als westerling valt u op. Criminelen gebruiken vaak vuurwapens. Daardoor zijn er regelmatig schietpartijen met de politie waarbij aan beide kanten slachtoffers vallen.

De politie en overheid werken in Nigeria anders dan in Nederland. Lokale wetgeving is niet hun eerste punt van aandacht. Dat heeft ook gevolgen voor de manier waarop zij de openbare orde handhaven. U moet soms geduld hebben.

Demonstraties

In Nigeria komen regelmatig demonstraties voor die kunnen eindigen in gewelddadige confrontaties met de politie en veiligheidsdiensten. Zeker rondom (lokale) verkiezingen is de kans op zulke demonstraties groot. Er kunnen dan ongeregeldheden en politieke spanningen ontstaan. Vermijd demonstraties en samenscholingen.

Voorzorgsmaatregelen

Reist u toch naar de Nigeria, bijvoorbeeld voor uw werk? Neem dan voorzorgsmaatregelen:

 • Volg de veiligheidsrichtlijnen van het bedrijf waarvoor u werkt strikt op.
 • Blijf op de hoogte van laatste ontwikkelingen. Via personen in uw omgeving die goed op de hoogte zijn en via de lokale media.
 • Wees alert op ongewone situaties in uw directe omgeving.
 • Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie op uw reisroute.
 • Plan uw reis zorgvuldig. Breng anderen op de hoogte van uw reisplannen.
 • Reis bij voorkeur in een bewaakt konvooi.
 • Rijd altijd met gesloten deuren en kofferruimtes.
 • Reis buiten de steden bij voorkeur met minimaal 2 voertuigen. Want bij autopech loopt u het risico op een overval.
 • Reis na zonsondergang niet buiten de steden. Het risico op een beroving is dan hoog.
 • Neem alleen doorgaande wegen naar vliegvelden.
 • Zorg waar nodig voor vervoer via bewaakte konvooien (politie-escorte).
 • Houd contactpersonen op de hoogte van uw reisplannen en –routes.
 • Gebruik voor verplaatsingen binnen de steden, zoveel mogelijk betrouwbaar gemotoriseerd vervoer, zoals hotelshuttles en bedrijfswagens. 
 • Organiseer voorafgaand aan uw reis betrouwbaar vervoer van en naar de luchthaven en uw hotel.
 • Bied geen verzet bij een overval, beroving of ontvoering. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreizen Nigeria

Let op: U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) Nigeria inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Als landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Reis alleen naar Nigeria als dat noodzakelijk is en niet naar de rode gebieden. Toeristisch verblijf is niet noodzakelijk.

Gaat u voor een noodzakelijke reis naar Nigeria? Dan gelden er inreismaatregelen.

 • Alle reizigers moeten maximaal 48 uur voor vertrek getest zijn en in het bezit zijn van een negatieve COVID-19 PCR-test.
 • Voor vertrek naar Nigeria moet u zich registreren op de website van de Nigeriaanse overheid (informatie in het Engels). Via deze website moet u zich ook aanmelden voor een herhaaltest op de 2e en/of 7e dag na aankomst (dit geldt niet voor volledig gevaccineerden). Ook moet u een gezondheidsverklaring invullen die u online kunt indienen.
 • Bij aankomst op de luchthaven wordt uw temperatuur gemeten en u gevraagd of u symptomen van COVID-19 heeft.

Bent u niet volledig gevaccineerd?

 • Dan gaat u na aankomst in Nigeria 7 dagen in thuisquarantaine én laat u op dag 2 en dag 7 een COVID-19 PCR-test afnemen. U blijft in quarantaine tot de negatieve test uitslag van de test bekend is.

Bent u volledig gevaccineerd?

 • Dan hoeft na aankomst niet 7 dagen in thuisquarantaine. U bent volledig gevaccineerd als u 2 vaccins heeft gekregen met Astra Zeneka, Pfizer of Moderna. Óf één dosis met het Janssen vaccin heeft ontvangen.

Bij vertrek uit Nigeria moet u een bewijs van volledige vaccinatie óf een negatieve COVID-19 PCR-test laten zien. De negatieve COVID-19 PCR-test mag bij vertrek niet ouder zijn dan 48 uur.

Terugkeer naar Nederland 

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Nigeria

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Nigeria de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Medische zorg

In Nigeria zijn er vaak geen goede medische voorzieningen. Ook in de grote steden is de gezondheidszorg niet voldoende. Vaak zijn er geen medische hulpdiensten. (Goede) medicatie is meestal niet beschikbaar.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Nigeria te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Wegverkeer

In Nigeria komen veel verkeersongelukken voor, vaak met dodelijke afloop. Dat komt door:

 • de slechte wegen, vaak zonder verlichting
 • de slechte staat van veel voertuigen op de weg
 • het roekeloos rijgedrag, zoals onvoorspelbaar rijgedrag en hoge snelheid
 • het slechte openbaar vervoer

Reis na zonsondergang niet buiten de steden. Neem alleen doorgaande wegen naar vliegvelden. In het donker is het risico op een verkeersongeluk groot.

Openbaar vervoer

Reis niet met het openbaar vervoer. Zeker niet in overvolle (mini)bussen in en tussen de steden.

Luchtvaart

De Nigeriaanse regering kan soms zonder waarschuwing maatregelen nemen, bijvoorbeeld door bepaalde luchtvaartmaatschappijen te verbieden te vliegen. De betrouwbaarheid en de veiligheid van lokale luchtvaartmaatschappijen laat soms te wensen over. Wilt u reizen met een nationale luchtvaartmaatschappij? Onderzoek dan vooraf de betrouwbaarheid van de gekozen maatschappij. Informeer naar mogelijke veiligheidsrisico’s.

Brandstoftekorten komen regelmatig voor in Nigeria. Dit is soms een probleem voor het (vlieg)verkeer.  Houd rekening met vertraging en annulering van vluchten.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Scheepvaart

In de kustwateren en voor de havens van de Nigerdelta komt piraterij veel voor.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden.  Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Nigeria.

Drugs

Bezit, handel en gebruik van drugs is strafbaar. Er kan een levenslange gevangenisstraf worden opgelegd.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van de politie, het leger of gewapende groeperingen. Ook niet van strategische objecten. Zoals overheidsgebouwen, controleposten, bruggen, fabrieken en ambassades. Maakt u toch opnamen? Dan kan de politie u arresteren. Maak geen foto’s van mensen zonder uitdrukkelijke toestemming.

LHBTIQ

Seksuele handelingen tussen lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders, intersekse en queer personen (LHBTIQ’s) zijn strafbaar in Nigeria. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Nigeria en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Abuja

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Abuja en het Consulaat-Generaal in Lagos.

De ambassade kan niet altijd de nodige consulaire bijstand verlenen. Dat komt door de onvoorspelbare veiligheidssituatie in bepaalde streken. Dit is vooral het geval in de afgelegen delen van de Nigerdelta en in het noordoosten van Nigeria.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de informatieservice Buitenlandse Zaken.

Naar boven