Reisadvies Nigeria | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 18-04-2019 | Nog steeds geldig op: 18-04-2019

In februari en maart 2019 zijn er (gouverneurs) verkiezingen geweest in Nigeria. Rond de verkiezingen zijn op verschillende plaatsen in het land gewelddadige confrontaties geweest tussen demonstranten en politie. De kans op ongeregeldheden en politieke spanningen is aanwezig. Vermijd demonstraties.

Kaart bij reisadvies Nigeria
Download 'Kaart bij reisadvies Nigeria' (PDF, 777 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Abuja, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

In februari en maart 2019 zijn er (gouverneurs) verkiezingen geweest in Nigeria. Rond de verkiezingen zijn op verschillende plaatsen in het land gewelddadige confrontaties geweest tussen demonstranten en politie. De kans op ongeregeldheden en politieke spanningen is aanwezig. Vermijd demonstraties.

In de deelstaten Benue en Plateau is het onrustig. Dit komt door een gewapend conflict tussen (Fulani) herders en landbouwers in dit centrale deel van Nigeria. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de deelstaten Benue en Plateau.

In heel Nigeria vinden terroristische aanslagen plaats. Zie ook de rubriek ‘Terrorisme’.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het land. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media.

Blijf op de hoogte

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Demonstraties

In Nigeria zijn soms demonstraties die tot geweld leiden. Vermijd demonstraties en samenscholingen.

Informeer naar veiligheidssituatie ter plaatse

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse.

Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media. Of vraag bij uw lokale contactpersonen om informatie.

Betrouwbaarheid nationale luchtvaartmaatschappijen

Sommige luchtvaartmaatschappijen zijn niet altijd betrouwbaar en veilig. Wilt u reizen met een nationale luchtvaartmaatschappij? Onderzoek dan vooraf de betrouwbaarheid van de gekozen maatschappij. Informeer naar mogelijke veiligheidsrisico’s.

Houd rekening met vertraging en annulering van vluchten. Dit komt vaak voor. Brandstoftekorten komen regelmatig voor in Nigeria. Daar kan het binnenlandse vliegverkeer ook last van hebben.

Verkeersveiligheid

In Nigeria komen veel verkeersongelukken voor, vaak met dodelijke afloop. Dat komt door:

 • de slechte wegen, vaak zonder verlichting;
 • de slechte staat van veel voertuigen op de weg;
 • het roekeloos rijgedrag. Zoals onvoorspelbaar rijgedrag en hoge snelheid;
 • het slechte openbaar vervoer.

Reis niet met het openbaar vervoer. Zeker niet in overvolle (mini)bussen in en tussen de steden.
Reis na zonsondergang niet buiten de steden. Neem alleen doorgaande wegen naar vliegvelden. In het donker is het risico op een verkeersongeluk groot.

Brandstoftekorten

Brandstoftekorten komen regelmatig voor in Nigeria. Dit is soms een probleem voor het (vlieg)verkeer.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Nederlandse ambassade in Abuja

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Abuja op de website.

De ambassade kan niet altijd de nodige consulaire bijstand verlenen. Dat komt door de onvoorspelbare veiligheidssituatie in bepaalde streken. Dit is vooral het geval in de afgelegen delen van de Nigerdelta en in het noordoosten van Nigeria.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen

Reis niet naar de volgende deelstaten:

 • de deelstaat Borno;
 • de deelstaat Yobe;
 • de deelstaat Adamawa;
 • de deelstaat Gombe;
 • de deelstaat Bauchi.

Deze gebieden zijn niet veilig. Er komen regelmatig terroristische aanslagen en veiligheidsincidenten voor.

Door de terroristische dreiging is daar niet alleen het leger, maar ook veel politie aanwezig. Als er iets gebeurt treden die hard op.

Verblijft u in deze gebieden? Verlaat deze dan.

Alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar:

 • de noordelijke deelstaten Jigawa, Kano, Kaduna, Katsina, Zamfara, Sokoto en en Kebbi ;
 • de deelstaat Kogi;
 • de zuidelijke deelstaten in de Nigerdelta Akwa Ibom, Abia, Delta, Bayelsa;
 • de regio van het Bakassi schiereiland in het grensgebied met Kameroen.

Er is een gewapende strijd tussen (Fulani) herders en landbouwers in centraal Nigeria (onder andere in de deelstaten Benue en Plateau). Hierdoor is er een verslechtering van de veiligheidssituatie in centraal Nigeria.

Ontvoeringen

Ontvoeringen zijn een risico. Vooral in de Nigerdelta, maar ook in het noorden (vooral in de deelstaat Zamfara) en in de deelstaat Kogi. Ontvoeringen hebben meestal een financieel motief. Reis niet met de boot door de kreken in de Nigerdelta.

Politieke spanningen in de Nigerdelta

In de Nigerdelta worden veel olie en gas gewonnen. Daar zijn politieke spanningen tussen de overheid en de lokale bevolking. En tussen lokale bevolkingsgroepen onderling. Er is veel ruzie over het verdelen van de opbrengsten uit de olie- en gaswinning. Dit leidt tot geweld, soms met dodelijke afloop.

Piraterij in de Nigerdelta en de Golf van Guinea

In de kustwateren van Nigeria en in de Nigerdelta komt piraterij voor. Dat komt voor tot op honderden kilometers van de kust. Piraten richten zich niet alleen op schepen. Ook olie- en gasinstallaties op zee zijn doelwit.

Reist u toch naar de Nigerdelta?

Reist u toch naar de Nigerdelta, bijvoorbeeld voor uw werk? Neem dan in ieder geval de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • volg de veiligheidsrichtlijnen van het bedrijf waarvoor u werkt strikt op;
 • blijf op de hoogte van laatste ontwikkelingen. Via personen in uw omgeving die goed op de hoogte zijn en via de lokale media;
 • wees alert op ongewone situaties in uw directe omgeving;
 • blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie op uw reisroute;
 • breng anderen op de hoogte van uw reisplannen;
 • reis bij voorkeur in een bewaakt konvooi.
Naar boven

Criminaliteit

In heel Nigeria moet u steeds rekening houden met criminaliteit. Ook met zware criminaliteit. Ook in de grote steden. Het gaat dan vooral om:

 • autodiefstal;
 • gewelddadige overvallen;
 • berovingen en afpersing;
 • ontvoeringen, ook van westerlingen.

Criminelen richten zich niet tegen westerlingen in het bijzonder. Zij richten zich op mensen die waarschijnlijk over geld beschikken. Zij gaan er van uit dat westerlingen meestal geld hebben. En als westerling valt u op. Criminelen gebruiken vaak vuurwapens. Daardoor zijn er vaak schietpartijen met de politie.

Politie en overheid werken anders dan in Nederland. Lokale wetgeving is niet steeds hun eerste punt van aandacht. Dat heeft ook gevolgen voor de manier waarop zij de openbare orde handhaven. U moet soms geduld hebben.

Voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • plan uw reis zorgvuldig;
 • zorg voor vervoer met betrouwbare (taxi)chauffeurs. Rijd altijd met gesloten deuren en kofferruimtes;
 • reis buiten de steden bij voorkeur met minimaal 2 voertuigen. Want bij autopech, loopt u het risico op een overval;
 • reis na zonsondergang niet buiten de steden. Het risico op een beroving is dan hoog. Neem alleen doorgaande wegen naar vliegvelden;
 • zorg waar nodig voor vervoer via bewaakte konvooien (politie-escorte);
 • houd contactpersonen op de hoogte van uw reisplannen en -routes;
 • bied geen verzet bij een overval, beroving of ontvoering. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Criminaliteit in de Nigerdelta

In de Nigerdelta komt veel gewapende criminaliteit voor. Het gaat vooral om gewelddadige overvallen, schietpartijen en agressie in het openbaar. Dat gebeurt vooral na zonsondergang. Ook komen soms aanvallen voor in omheinde woonwijken.

Naar boven

Terrorisme

In alle deelstaten van Nigeria bestaat het risico op een terroristische aanslag en gewelddadigheden. Vooral in de noordoostelijke deelstaten. Daar is de terreurgroep Boko Haram actief. Ook grote steden in het noorden van Nigeria kunnen doelwit zijn. Het Nigeriaanse leger heeft een paar successen geboekt in de strijd tegen Boko Haram. Toch blijft het risico op terreuraanslagen hoog.

Aanslagen zijn niet gericht op westerse doelen. Zij worden niet altijd opgeëist. Meestal wordt aangenomen dat de terroristische groepering Boko Haram ervoor verantwoordelijk is. Of een soortgelijke terreurgroep.

Het doel van terroristische aanslagen in Nigeria lijkt vooral om grote aantallen burgerslachtoffers te maken. Vermijd daarom zoveel mogelijk plaatsen waar veel mensen komen.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • markten;
 • grote winkelcentra;
 • verkeersknooppunten;
 • kerken;
 • moskeeën;
 • restaurants;
 • plaatsen waar demonstraties zijn of openbare evenementen.

Houd rekening met nieuwe aanslagen. Dat geldt in ieder geval voor het noordoosten van het land. Ook in andere delen van het land zijn aanslagen mogelijk.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de autoriteiten op.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Geen foto’s van militaire objecten en mensen

Maak geen foto’s van de politie, het leger of gewapende groeperingen. Ook niet van strategische objecten. Zoals overheidsgebouwen, controleposten, bruggen, fabrieken en ambassades. Maakt u toch opnamen? Dan kan de politie u arresteren. Maak geen foto’s van mensen zonder uitdrukkelijke toestemming.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Nigeria. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

In Nigeria zijn er vaak geen goede medische voorzieningen. Ook in de grote steden is de gezondheidszorg niet voldoende. Vaak zijn er geen medische hulpdiensten. (Goede) medicatie is meestal niet beschikbaar.

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Voor reizen naar Nigeria moet uw paspoort nog meer dan zes maanden geldig zijn. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa voor Nigeria kunt u krijgen bij de ambassade van Nigeria in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Informeer uzelf goed over de te maken reis. Maak een afweging tussen de noodzaak van de reis en de mogelijke risico’s.

Stel uw familieleden, vrienden en lokale contactpersonen op de hoogte van uw reisplannen en reisroute.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven