Reisadvies Nieuw-Zeeland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 02-04-2019 | Nog steeds geldig op: 20-04-2019

In de stad Christchurch zijn op 15 maart 2019 terroristische aanslagen gepleegd op twee moskeeën. Hierbij zijn tientallen doden en gewonden gevallen. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten. Zie ook de rubriek ‘terrorisme’.

Kaart bij reisadvies Nieuw-Zeeland
Download 'Kaart bij reisadvies Nieuw-Zeeland' (PDF, 3,7 MB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Wellington, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

In de stad Christchurch zijn op 15 maart 2019 terroristische aanslagen gepleegd op twee moskeeën. Hierbij zijn tientallen doden en gewonden gevallen. Er zijn momenteel extra controles op het internationale vliegveld van Christchurch.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het nieuws van het gebied of de stad waar u naar toe reist via (sociale) media.

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Volg de laatste ontwikkelingen ook via de Facebookpagina van de Nederlandse ambassade in Wellington.

Naar boven

Algemeen

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Nieuw-Zeeland op de website van de ANWB en New Zealand Transport Agency.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 111.

Nederlandse ambassade in Wellington

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Wellington op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Criminaliteit

Er is criminaliteit, zoals gewelddadige roofovervallen, zakkenrollen en diefstal.

Bent u op reis met een camper? Of bent u aan het rondtrekken met een tent? Het advies is om gebruik te maken van campings en niet ‘wild’ te kamperen. Laat geen waardevolle bezittingen onbeheerd achter. Vooral in het gebied Northland en de stad Rotorua op het noordereiland zijn bendes actief die in campers en auto’s van toeristen inbreken.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Toon geen contant geld of sieraden;
  • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt);
  • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
  • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Terrorisme

De Nieuw-Zeelandse overheid heeft een systeem waar men het dreigingsniveau voor terrorisme aangeeft. Meer informatie kunt u vinden op de Engelstalige website van het Department of the Prime Minister and Cabinet.

In de stad Christchurch zijn op 15 maart 2019 terroristische aanslagen gepleegd op twee moskeeën. Hierbij zijn tientallen doden en gewonden gevallen.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen. 

Drugs

In Nieuw-Zeeland is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs in Nieuw-Zeeland veel zwaarder is dan in Nederland.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

In grote delen van Nieuw Zeeland is geen mobiel bereik. In de natuurparken zijn geen zendmasten. Hou hier rekening mee als u voor langere tijd wandelingen maakt. Informeer familie of vrienden over uw reisplannen.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kost en van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Tropische stormen en cyclonen

In Nieuw-Zeeland kunnen van november tot en met april tropische stormen en cyclonen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Aardbevingen

Nieuw-Zeeland ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er zijn regelmatig (zware) aardbevingen. Als u voor langere tijd in Nieuw-Zeeland verblijft, zorg dat uw verblijf aardbeving-proof is gebouwd.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Wilt u weten wat u moet doen bij een aardbeving, tsunami of andere calamiteit in Nieuw-Zeeland? Kijk dan op de website Get ready, get thru van de Nieuw-Zeelandse overheid.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Nieuw-Zeeland in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Wilt u werken, studeren of u vestigen in Nieuw-Zeeland? Raadpleeg de website van de Nederlandse Ambassade in Wellington of de website van New Zealand Immigration.

Bereid u goed voor op de verkeersveiligheid in Nieuw-Zeeland. De wegen in Nieuw-Zeeland zijn smaller dan de wegen in Nederland. Houd hier rekening mee als u rondreist per auto of campervan. Houd u aan de verkeersregels. Voor meer informatie zie ook de Engelstalige website over verkeersveiligheid.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven