Reisadvies Nieuw-Caledonië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 19-02-2019 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

Op Nieuw-Caledonië kunnen van november tot en met april tropische cyclonen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg bijvoorbeeld het nieuws van het gebied of de stad waar u naar toe reist via (sociale) media. Zie de rubriek ‘Natuurgeweld’ voor de laatste informatie.

Kaart bij reisadvies Nieuw Caledonië
Download 'Kaart bij reisadvies Nieuw Caledonië' (PDF, 225 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Wellington (Nieuw-Zeeland), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het nieuws van het gebied of de stad waar u naar toe reist via (sociale) media.

Blijf op de hoogte

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Volg de laatste ontwikkelingen via de Facebookpagina van de Nederlandse ambassade in Wellington, Nieuw-Zeeland. Volg bijvoorbeeld ook het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media. 

Naar boven

Algemeen

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Nieuw-Caledonië.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112, 17 (politie), 15 (ambulance), 18 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade op Nieuw-Caledonië

Er is geen Nederlandse ambassade op Nieuw-Caledonië. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Wellington, Nieuw-Zeeland.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Noumea.

U kunt ook contact opnemen met een ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Criminaliteit

Criminaliteit is laag op Nieuw-Caledonië. Diefstal komt soms voor.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Loop ’s avonds niet alleen over straat;
  • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt);
  • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
  • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Drugs

Op Nieuw-Caledonië is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs op Nieuw-Caledonië veel zwaarder is dan in Nederland.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd op Nieuw-Caledonië. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

De gezondheidszorg op Nieuw-Caledonië is beperkt. U kunt hier alleen terecht voor eenvoudige behandelingen.

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is 6 maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Op Nieuw-Caledonië kunnen van november tot en met april tropische cyclonen voorkomen.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u bij een verblijf van langer dan drie maanden een visum nodig op Nieuw-Caledonië. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Nieuw-Zeeland in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Overweegt u een bezoek aan Nieuw-Caledonië? Kijk dan ook op: Gouvernement de la Nouvelle-Calédonie.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven