Reisadvies Nicaragua | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 27-12-2018 | Nog steeds geldig op: 25-03-2019

De veiligheidssituatie is verbeterd. Daarom is het advies voor het grootste deel van het land veranderd van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (er zijn veiligheidsrisico’s). Maar reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Honduras en de Región Autónoma de la Costa Caribe Norte (RACCN). Neem voorzorgsmaatregelen als u reist. De situatie lijkt rustig en er zijn de laatste tijd geen demonstraties geweest. Toch kunnen er gewelddadige acties plaatsvinden.

Kaart bij reisadvies Nicaragua
Download 'Kaart bij reisadvies Nicaragua' (PDF, 308 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in San José (Costa Rica), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Sinds april 2018 hebben in het hele land demonstraties plaatsgevonden tegen de regering. Er zijn honderden dodelijke slachtoffers gevallen vooral door gewelddadig politieoptreden. Veel jongeren en boerenleiders zitten gevangen. Politieke activiteit door buitenlanders is wettelijk verboden. Meedoen aan protesten of het op andere manier steunen van de oppositie kan leiden tot arrestatie. Ook aanbieden van hulp aan demonstranten is wettelijk verboden. Tijdens demonstraties kunnen wegen worden geblokkeerd. Dit geldt ook voor de wegen van en naar de luchthaven van de hoofdstad Managua.

De situatie lijkt rustig en zijn er de laatste tijd geen demonstraties geweest. Toch kunnen gewelddadige acties plaatsvinden.

Reis nooit alleen en reis alleen overdag. Maak gebruik van een reisorganisatie en verblijf alleen in goed aangeschreven hotels. Het toerisme naar Nicaragua is door de crisis ingestort. In hotels en restaurants komen bijna geen toeristen meer. De openingstijden van hotels en restaurants zijn hierop aangepast.

Vermijd samenscholingen, demonstraties en andere plekken waar er kans op confrontatie is. Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. Volg het nieuws via de (sociale) media en vraag bij uw hotel of reisorganisatie om meer informatie.

Het aantal luchtvaartmaatschappijen dat vliegt op Nicaragua is beperkt. Houd daar rekening mee als u een reis plant of als u uit Nicaragua wilt vertrekken.

Voor consulaire hulpvragen kunnen Nederlanders 24/7 telefonisch contact opnemen met de ambassade via het 24/7 BZ contactcenter +31 247 247 247.

Blijf op de hoogte

De 24/7 BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Verkeersveiligheid

Veel wegen en auto’s in Nicaragua zijn slecht verlicht. Ook andere weggebruikers zijn moeilijk te zien. Raakt u betrokken bij een verkeersongeval? Verplaats dan nooit de (huur)auto. U wordt dan automatisch schuldig bevonden.

Noodsituatie

Bel het alarmnummer 118 (politie), 128 (ambulance), 115 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Nicaragua

Er is geen Nederlandse ambassade in Nicaragua. Neem bij vragen contact op met de ambassade in San José, Costa Rica.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het consulaat in Managua

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Onveilige gebieden

Reis alleen indien het noodzakelijk is naar het grensgebied met Honduras en de Región Autónoma de la Costa Caribe Norte (RACCN). Daar komt wetteloosheid, criminaliteit en drugshandel voor. Neem uitgebreid uw voorzorgsmaatregelen en wees alert tijdens uw reis in de andere delen (incl. de hoofdstad Managua) van het land.

Naar boven

Criminaliteit

Door de crisis en de armoede kan het overal in Nicaragua onveilig zijn. Er is een toename van kleine criminaliteit, zoals inbraken en berovingen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Ga bij voorkeur niet alleen over straat;
- reis niet na zonsondergang en ga dan ook niet op straat;
- reis bij voorkeur als deel van een reisgroep;
- vermijd afgelegen plekken;
- neem voor ritten binnen de steden hoteltaxi's. Geen taxi’s op straat aanhouden;
- reist u met de auto, wees dan alert op kruispunten, houd de deuren en ramen gesloten tijdens het autorijden en ga niet in op (valse) waarschuwingen van andere weggebruikers tijdens het autorijden;
- houd uw bagage goed in de gaten;
- pin uitsluitend binnen. Neem niet in één keer een grote hoeveelheid geld op bij de bank.

- Draag niet te veel geld op zak;
- draag geen sieraden of juwelen;
- draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt;
- bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
- bewaar een fotokopie van uw paspoort apart van uw paspoort;

- bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Geen foto’s van militaire objecten en overheidsgebouwen

Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten in Nicaragua.   

Drugs

Het bezit en gebruik van drugs (ook soft drugs) is strafbaar in Nicaragua en gevangenisstraffen zijn hoog. 

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Nicaragua. Houd daar rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms in een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Nicaragua kunnen van juni tot en met oktober tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan het nieuws en informeer u over de situatie.

Nicaragua is gevoelig voor aardbevingen. Ook heeft het land een aantal actieve vulkanen. Voor meer informatie, ga naar de Spaanstalige website van SINAPRED.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de Engelstalige websites van:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa voor Nicaragua kunt u krijgen bij de ambassade van Nicaragua in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven