Reisadvies Nepal | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 23-11-2018 | Nog steeds geldig op: 20-04-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. Informatie over de verkiezingen is verwijderd.

Download 'Kaart bij reisadvies Nepal' (PDF, 168 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in New Delhi, India, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Gevolgen van de aardbeving van 2015

De aardbeving van 2015 heeft nog steeds gevolgen voor de infrastructuur van Nepal. Sommige gebieden zijn lastig te bereiken. Dit geldt ook voor de gebieden Ghorka en Rasuwa en de gebieden Manaslu en Langtang. Hier vinden veel bergtochten plaats, maar ze zijn moeilijk toegankelijk.

Ook in het hooggebergte is de infrastructuur nog niet op orde. Let daarop bij het reizen. Veel wegen zijn in slechte staat.

Er is een risico op naschokken, aardverschuivingen en lawines. Dat risico is hoger tijdens de moesson. Dit komt door de schade van de recente aardbevingen. Zie ook de rubriek ‘Natuurgeweld’.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media.

De 24/7 BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Nepalese luchtvaartmaatschappijen op zwarte lijst

Geen enkele Nepalese luchtvaartmaatschappij mag naar of binnen de EU vliegen. In 2013 besloot de Europese Commissie om alle Nepalese luchtvaartmaatschappijen op een zwarte lijst te plaatsen. Dit heeft te maken met een aantal ernstige vliegtuigongelukken in de afgelopen jaren.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 100 (politie), 102 (ambulance), 101 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Nepal

Er is geen Nederlandse ambassade in Nepal. Neem bij vragen contact op met de ambassade in New Delhi, India.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Kathmandu

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Onveilige gebieden

De aardbeving van 2015 heeft nog steeds gevolgen voor de infrastructuur van Nepal. Sommige gebieden zijn lastig te bereiken. Dit geldt ook voor de gebieden Ghorka en Rasuwa en de gebieden Manaslu en Langtang. Hier vinden veel bergtochten plaats, maar ze zijn moeilijk toegankelijk.

Ook in het hooggebergte is de infrastructuur nog niet op orde. Let daarop bij het reizen. Veel wegen zijn in slechte staat.

Zie de rubriek ‘Tips van de ambassade’ als  u van plan bent een bergtocht te maken.

Naar boven

Criminaliteit

Rechtsgang

De rechtsgang in Nepal is anders dan die in Nederland. Procedures, zoals gerechtelijke procedures bij de Nepalese overheid en vooral bij het ministerie van Justitie zijn vaak niet transparant en kunnen jaren duren. Daar kunt u mee te maken krijgen als u met de Nepalese justitie in aanraking komt.

Naar boven

Terrorisme

In de regio’s Terai en Kathmandu zijn aanslagen voorgekomen. Achter de aanslagen zitten kleine splintergroeperingen van hindoe-extremisten en activisten.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Nepal ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er kunnen zware aardbevingen voorkomen.

Moesson

De moesson-periode loopt vanaf half juni tot en met september. Tijdens deze periode kunnen aardverschuivingen en vallende rotsen voorkomen. Het is daarom beter om niet buiten de steden en dorpen te reizen tijdens de moesson.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij het consulaat-generaal van Nepal in Amsterdam. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Maakt u een bergtocht in Nepal? Soms raken buitenlanders vermist in hooggelegen en afgelegen gebieden. Neem daarom een aantal voorzorgsmaatregelen:

  • Reis in groepen en maak gebruik van lokale gidsen;
  • voor bepaalde bergtochten zijn speciale vergunningen nodig. Vraag dit na;
  • in sommige grensgebieden heeft alleen de Nepalese luchtmacht toestemming om reddingsoperaties uit te voeren. Vaak komen de Nepalese autoriteiten niet of pas na veel aandringen in actie om reddingsoperaties voor zoekgeraakte buitenlanders uit te voeren;
  • zorg er voor dat uw verzekeringspolis dekking biedt voor bergtochten.
Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven