Reisadvies Nauru | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 19-12-2021 | Nog steeds geldig op: 27-01-2022

De kleurcode van Nauru is oranje, want Nauru is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Nauru als het noodzakelijk is. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Nauru en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Kaart bij reisadvies Nauru
Download 'Kaart bij reisadvies Nauru' (PDF, 87 kB)

Reischecklist Nauru

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Nauru favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Nauru reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij het consulaat van Nauru in Brussel.

           Honorary Consulate of the Republic of Nauru
           Prof. Dr. Karl H. Koch
           Rue Faider 47
           1050 Brussel, België
           Telefoon: +32 2 539 01 44
           Fax: +32 2 539 29 74

           E-mail: karl.koch@skynet.be
 

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Nauru . Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard. Nauru heeft maar één (1) geldautomaat die is te vinden bij het Menen hotel. Creditcards worden bijna nergens geaccepteerd.  
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Nauru. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. 

Criminaliteit

Ondanks dat er weinig criminaliteit is op Nauru, bestaat er een risico op beroving. Wees alert. Wordt u slachtoffer van een overval? Geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Natuurgeweld

Op Nauru kunnen van november tot en met april tropische cyclonen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de Engelstalige websites van:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u op Nauru en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 82387796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen

Nauru laat in principe geen inkomende reizigers toe. Reizigers uit Europa mogen het land niet binnen. Alleen voor personen uit de omringende landen wordt voor noodzakelijke reizen een uitzondering gemaakt.

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Nauru

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Nauru de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Medische zorg

De medische voorzieningen op Nauru zijn beperkt. Bij een medisch probleem heeft u mogelijk vervoer nodig naar een ander land.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Nauru te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Assocation (IATA) (informatie in Engels).

Wegverkeer

De enige verharde weg is de ringweg rond het eiland. Men rijdt aan de linkerkant van de weg. Er is geen openbaar vervoer. Reis na zonsondergang niet over de weg in verband met dieren en voetgangers op de weg. De wegen zijn onverlicht.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgt een specifieke tip van onze ambassade voor Nauru.

Drugs

Op Nauru is het gebruiken, in bezit hebben en of handelen in drugs strafbaar. 

Homoseksualiteit

De LHBTI gemeenschap wordt niet algemeen geaccepteerd op Nauru. De houding van de bevolking kan negatief zijn tegenover het tonen van affectie in het openbaar bij stellen van het gelijke geslacht. Houd daar rekening mee.

Geld pinnen

Er is 1 geldautomaat op het eiland bij het Menen Hotel, maar vaak is de automaat leeg. Zorg dat u voldoende contant geld meeneemt. Creditcards worden in Nauru zeer beperkt geaccepteerd.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u op Nauru en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer en politie: 110
Ambulance: 111
Brandweer: 112

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade op Nauru

Er is geen Nederlandse ambassade op Nauru. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Canberra, Australië.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven