Reisadvies Myanmar | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 20-08-2019 | Nog steeds geldig op: 17-09-2019

Ga goed voorbereid op reis. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg altijd voor een goede reisverzekering.

Kaart bij reisadvies Myanmar
Download 'Kaart bij reisadvies van Myanmar' (PDF, 870 kB)

Reischecklist Myanmar

Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar de oranje gebieden in Myanmar te reizen als dat noodzakelijk is. Reis niet naar de rode gebieden.

Reist u naar Myanmar? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Myanmar favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Myanmar reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Myanmar in Brussel, België.
 • Visa kunnen ook online worden aangevraagd bij het Ministry of labour, immigration and population.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen paspoort nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Myanmar een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Myanmar een internationaal rijbewijs nodig heeft.
 • Reist u buiten de grote toeristische steden en gebieden? Dan heeft u vaak een vergunning nodig. Die kunt u aanvragen bij het kantoor van Myanmar Travel and Tours, 77-91 Sule Pagoda Road, Yangon. U kunt de vergunning ook aanvragen via een lokaal reisbureau.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Myanmar. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Myanmar. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Rood: niet reizen

Rakhine

Reis niet naar het noorden van de staat Rakhine. Hier is een gewelddadig conflict gaande. Er zijn grote spanningen tussen moslims en boeddhisten. Deze spanningen leiden regelmatig tot geweld. Vooral in en rondom de hoofdstad Sittwe en in de noordelijke gebieden van Rakhine is de situatie gespannen.

In augustus 2017 was er een grote toename van geweld. Hierdoor zijn volgens de Verenigde Naties meer dan 650.000 Rohingya’s naar Bangladesh gevlucht. Reis in het zuiden van de staat Rakhine niet verder dan de lijn ter hoogte van de plaats Thandwe (zie kaart).

Door de spanningen mag u van de overheid onder andere niet ‘s avonds de straat op (avondklok). Dit geldt voor plaatsen in het noorden van Rakhine. De overheid kan de regels voor veiligheid (zoals de avondklok) aanpassen als de situatie verandert.

Gaat u naar de plaats Ngapali? Gebruik dan de luchthaven van de stad Thandwe of de autoweg ten zuiden van Ngapali. Reis niet verder dan de lijn ter hoogte van de plaats Thandwe (zie kaart).

Het geweld in de staat Rakhine heeft tot nu toe geen gevolgen voor de veiligheidssituatie in de rest van Myanmar.

Chin

Reis niet naar het zuiden van de staat Chin (Paletwa) aan de grens met de staat Rakhine en Bangladesh. Hier zijn gewapende etnische groeperingen actief.

Kachin

Reis niet naar de staat Kachin, met uitzondering van de steden Myitkyina, Bhamo en Putao. Er vinden regelmatig gevechten plaats tussen gewapende etnische groepen en het leger van Myanmar. Mensen vluchten vanuit Kachin naar andere delen van het land.

Shan

Reis niet naar het noorden van de staat Shan, met uitzondering van het stadscentrum van Lashio en Hsipaw. In het noorden van de staat Shan zijn regelmatig gevechten tussen gewapende etnische groepen en het leger. Deze gevechten komen soms dicht in de buurt van populaire toeristische bestemmingen als Hsipaw. In november 2016 werd na zware gevechten tussen het leger en gewapende etnische groepen een deel van de staat noord-Shan afgesloten. Mensen vluchten vanuit Shan naar andere delen van het land.

Reizen met de trein van de stad Mandalay naar de steden Hsipaw en Lashio is mogelijk. Wees wel voorzichtig. Wijk niet af van de standaard toeristische paden en gebruik een ervaren gids.

Reis niet naar de streek ten noorden van Thailand aan de grens met Laos in de staat Shan (de Gouden Driehoek). Hier zijn drugsbendes actief.

Let op: in 'rode' gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Grensgebied met Thailand Reis alleen als dit noodzakelijk is naar het grensgebied met Thailand. Ondanks het staakt-het-vuren tussen het leger van Myanmar en verschillende gewapende groeperingen, vinden er bij de grens met Thailand af en toe incidenten plaats. Bij onrust kan de grensovergang tijdelijk worden gesloten. De wegen naar de grensovergangen met Thailand zijn wel bereikbaar en veilig. Wijk niet af van deze wegen. Informeer voordat u afreist naar de situatie ter plekke.

Grensgebied met India

Reis alleen wanneer het noodzakelijk is naar het grensgebied met India. Hier zijn gewapende etnische groeperingen actief en vindt illegale handel plaats.

Grensgebieden

In de grensgebieden liggen onontplofte explosieven en landmijnen. Let hier extra goed op. Zie de Engelstalige website van het Myanmar ministerie van Hotels & Toerisme voor een overzicht van gebieden die toegankelijk zijn voor toeristen.

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, veiligheidsrisico’s

Door beperkte medische voorzieningen en de gevaarlijke verkeerssituatie zijn er in de rest van Myanmar veiligheidsrisico’s die afwijken van wat u in Nederland gewend bent.

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s

In de volgende plaatsen zijn er geen bijzondere veiligheidsrisico;s: Yangon, Bagan, Mandalay, Naypyidaw en het gebied rondom het Inle Lake.

Demonstraties

Myanmar maakt politieke veranderingen door. In 2015 waren er verkiezingen. Dit heeft geleid tot de eerste democratisch gekozen regering in meer dan 50 jaar. In heel het land vinden regelmatig politieke demonstraties plaats. Deze worden vaak gewelddadig. Vermijd demonstraties.

Natuurgeweld

Overstromingen en verkeersproblemen

In Myanmar zijn er van juni tot en met oktober zware regenbuien. In dit regenseizoen kan er zoveel regen vallen dat er overstromingen en verkeersproblemen ontstaan. Overstromingen zorgen vaak voor schade aan wegen en bruggen die ook na het regenseizoen voor problemen kan zorgen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de (weer)berichten in de media en informeer u over de situatie.

Tropische stormen

In Myanmar kunnen van april tot en met oktober tropische stormen en cyclonen voorkomen. Er kunnen dan overstromingen en landverschuivingen ontstaan. Volg de instructie van de autoriteiten op.

Meer weten over de weersomstandigheden in Myanmar? Ga naar:

Aardbevingen

In Myanmar komen ook aardbevingen voor. In 2016 vond een aardbeving plaats in het midden van Myanmar. Hierdoor was er schade aan tempels in de toeristische stad Bagan. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @24/7BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Wegverkeer en openbaar vervoer

De infrastructuur in Myanmar heeft niet de kwaliteit die u gewend bent in Nederland. Het wegennet is beperkt en de spoorwegen zijn slecht onderhouden. Tussen de grote steden rijden wel betrouwbare bussen. Door veel regenval zorgen overstromingen voor verkeersproblemen en meer schade aan de wegen en bruggen. Houd hier rekening mee.

Luchtvaart

Het is niet bekend of de binnenlandse vliegmaatschappijen goede regels voor veiligheid hebben en deze regels ook naleven. Omdat deze gegevens niet openbaar zijn, zijn er zorgen over de veiligheid van deze vliegmaatschappijen.

Grenzen

Er is een beperkt aantal grensovergangen met de buurlanden open. Deze kunnen zonder waarschuwing gesloten worden. Doe navraag hierover bij uw hotel of de lokale autoriteiten.

Naar boven

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Myanmar te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Myanmar.

Cultuurverschillen

Myanmar is een streng boeddhistisch land. Openlijke kritiek op het boeddhisme en onfatsoenlijk gedrag kunnen leiden tot gevangenisstraf. De invoer en uitvoer van beelden van Boeddha is aan strenge regels gebonden. Dat geldt ook voor het gebruik van de afbeelding van Boeddha. Wees terughoudend in de aanschaf van Boeddhabeelden. Gebruik de afbeelding van Boeddha niet voor commerciële doeleinden.

Het is strafbaar om Boeddha-tatoeages te hebben. Als u een Boeddha-tatoeage heeft, bedek deze dan. U loopt het risico gearresteerd te worden of onmiddellijk het land uitgezet te worden.

Geen foto’s van bepaalde objecten

Maak geen foto’s of filmopnames van militairen, politie of demonstraties.

Drugs

Op het in bezit hebben of gebruiken van zelfs de kleinste hoeveelheid drugs staan zware straffen in Myanmar.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Myanmar. Houd hier rekening mee.

Lokale bronnen van informatie

Bent u van plan naar Myanmar te reizen? Volg dan de berichten in de internationale media. Deze lokale nieuwsmedia zijn ook een goede bron van informatie:

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Myanmar en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten (alleen vanuit Yangon):

 • Politie: 199
 • Toeristenpolitie: 09 515 9494
 • Ambulance: 379 991, 378 479
 • Brandweer: 191

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Yangon

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Yangon.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen. Let op: in ‘rode’ en 'oranje' gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade.

Naar boven