Reisadvies Myanmar | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 06-02-2019 | Nog steeds geldig op: 20-04-2019

Ga goed voorbereid op reis. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist van Buitenlandse Zaken en zorg altijd voor een goede reisverzekering. Zie de rubriek ‘Wijs op reis’.

Kaart bij reisadvies Myanmar
Download 'Kaart bij reisadvies van Myanmar' (PDF, 870 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Yangon, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Geweld

Er is een gewelddadig conflict in het noorden van Rakhine. Door het geweld zijn volgens de VN meer dan 650.000 Rohingya’s naar Bangladesh gevlucht. Het geweld beperkt zich tot het noorden van de staat. Ook in en rondom de hoofdstad Sittwe zijn verhoogde spanningen tussen bevolkingsgroepen. Reis niet naar het noorden van de staat Rakhine en het zuiden van de staat Chin (Paletwa).  Reis in het zuiden van de staat Rakhine niet verder dan de lijn ter hoogte van de plaats Thandwe (zie kaart).

Het geweld in de staat Rakhine heeft tot nu toe geen gevolgen voor de veiligheidssituatie in de rest van Myanmar. Vermijd politieke bijeenkomsten. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen, bijvoorbeeld via internationale en lokale nieuwsmedia.

Ondanks het staakt-het-vuren zijn er in delen van de staten Shan en Kachin nog steeds gevechten tussen gewapende etnische groepen en het leger. Mensen vluchten vanuit deze gebieden naar andere delen van het land. Zie ook de rubriek ‘Onveilige gebieden’.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media. 

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie. 

Naar boven

Algemeen

Politieke veranderingen in Myanmar

Myanmar maakt politieke veranderingen door. In 2015 waren er verkiezingen. Dit heeft geleid tot de eerste democratisch gekozen regering in meer dan 50 jaar.

Veiligheidssituatie

Er gelden verschillende veiligheidsrisico’s voor Myanmar. Dit komt door gewapende conflicten; de aanwezigheid van onontplofte explosieven en landmijnen; de kwaliteit van medische voorzieningen en de infrastructuur.  

Lokale bronnen van informatie

Bent u van plan naar Myanmar te reizen? Volg dan de berichten in de internationale media. Deze lokale nieuwsmedia zijn ook een goede bron van informatie:

Grensovergangen

Er is een beperkt aantal grensovergangen met de buurlanden open. Deze kunnen zonder waarschuwing gesloten worden. Doe navraag hierover bij uw hotel of de lokale autoriteiten.

Veiligheid vliegmaatschappijen niet bekend

Het is niet bekend of de binnenlandse vliegmaatschappijen goede regels voor veiligheid hebben en deze regels ook naleven. Omdat deze gegevens niet openbaar zijn, zijn er zorgen over de veiligheid.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 199 (politie), 191 (brandweer), 37 99 91, 37 84 79, 09 51 59 494 (toeristenpolitie). Deze telefoonnummers zijn alleen bereikbaar in Yangon. Reist u buiten Yangon? Zorg dat u het lokale nummer van de politie of andere hulpinstanties kent.

Nederlandse ambassade in Yangon.

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Yangon op de website.

Houd er rekening mee dat u niet overal in het land altijd direct hulp kunt krijgen. Soms beperkt de regering de toegang tot bepaalde gebieden. Ook medewerkers van ambassades krijgen dan geen toegang tot het gebied.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen

Rakhine

In het noorden van de staat Rakhine is een gewelddadig conflict gaande. Reis niet naar het noorden van de staat Rakhine. In de staat Rakhine zijn grote spanningen tussen moslims en boeddhisten. Deze spanningen leiden regelmatig tot geweld. Het geweld is opgelaaid in juni 2012 en heeft toen geleid tot doden en duizenden ontheemden. De situatie is gespannen. Vooral in de hoofdstad Sittwe en in de noordelijke gebieden van Rakhine. In oktober 2016 is het geweld in noord Rakhine verder opgelaaid. De gewelddadige incidenten blijven aanhouden. In augustus 2017 was de grootste toename van geweld in tijden. Hierdoor zijn meer dan 650.000 Rohingya’s naar Bangladesh gevlucht.

Door de spanningen mag u van de overheid onder andere niet ‘s avonds de straat op (avondklok). Dat geldt voor plaatsen in het noorden van Rakhine.  

Gaat u naar de plaats Ngapali?  Gebruik dan de luchthaven van de stad Thandwe of de autoweg ten zuiden van Ngapali. Reis niet verder dan de lijn ter hoogte van de plaats Thandwe (zie kaart).

De overheid kan de regels voor veiligheid (zoals de avondklok) aanpassen als de situatie verandert. Reist u naar dit gebied, volg dan de berichten in de media. Laat u vooraf goed informeren door uw reisorganisatie, uw hoteleigenaar of de lokale autoriteiten. Verandert de veiligheidssituatie, neem dan contact op met uw reisorganisatie. Bent u in het land, volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Noordelijke grensgebieden

In het noordelijke grensgebied van Myanmar is veel geweld. Sinds 2012 vecht het leger er met verschillende gewapende etnische groepen. Ook zijn er drugsbendes actief.

  • Reis niet naar de staat Kachin, met uitzondering van de steden Myitkyina, Bhamo en Putao. Er vinden regelmatig gevechten plaats tussen gewapende etnische groepen en het Myanmar leger.
  • Reis niet naar het noorden van de staat Shan, met uitzondering van het stadscentrum van Lashio en Hsipaw. Reizen met de trein van de stad Mandalay naar de steden Hsipaw en Lashio is mogelijk. Wees voorzichtig als u in deze regio reist. Wijk niet af van de standaard toeristische paden en gebruik een ervaren gids. In het noorden van de staat Shan zijn regelmatig gevechten tussen gewapende etnische groepen en het leger. Deze gevechten komen soms dicht in de buurt van populaire toeristische bestemmingen als Hsipaw. In november 2016 werd na zware gevechten tussen het leger en gewapende etnische groepen een deel van de staat Noord Shan afgesloten.
  • Reis niet naar de streek ten noorden van Thailand aan de grens met Laos in de staat Shan (de Gouden Driehoek). Hier zijn drugsbendes actief.
  • Reis niet naar het zuiden van de staat Chin (Paletwa) aan de grens met de staat Rakhine en Bangladesh. Hier zijn gewapende etnische groeperingen actief.

Alleen noodzakelijke reizen

Grensgebied met Thailand

Reis alleen als dit noodzakelijk is naar het grensgebied met Thailand. De wegen naar de grensovergangen met Thailand zijn wel bereikbaar en veilig. Wijk niet af van de wegen naar de grensovergangen met Thailand.  Ondanks het staakt-het-vuren tussen het Myanmar leger en verschillende gewapende groeperingen vinden er bij de grens met Thailand af en toe incidenten plaats. Bij onrust kan de grensovergang tijdelijk worden gesloten. Informeer daarom voordat u afreist naar de situatie ter plekke.

Grensgebied met India

Reis alleen wanneer dit noodzakelijk is naar het grensgebied met India. Hier zijn gewapende etnische groeperingen actief en vindt illegale handel plaats.

Grensgebieden

In de grensgebieden liggen onontplofte explosieven en landmijnen. Let hier extra goed op. Zie de Engelstalige website van het Myanmar ministerie van Hotels & Toerisme voor een overzicht van gebieden die toegankelijk zijn voor toeristen.

Let op, veiligheidsrisico’s

Door beperkte medische voorzieningen en de gevaarlijke verkeerssituatie gelden er veiligheidsrisico’s voor reizen in alle overige gebieden in Myanmar. Dit geldt niet voor  de plaatsen: Yangon, Bagan, Mandalay, Naypyidaw en het gebied rondom het Inle Lake. Voor deze plaatsen gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Reist u naar Myanmar, houd dan ook rekening met het volgende:

  • Myanmar is een streng boeddhistisch land. Openlijke kritiek en onfatsoenlijk gedrag kunnen leiden tot gevangenisstraf. De invoer en uitvoer van beelden van Boeddha is aan strenge regels gebonden. Dat geldt ook voor  het gebruik van de afbeelding van Boeddha. Wees terughoudend in de aanschaf van Boeddhabeelden. Gebruik de afbeelding van Boeddha niet voor commerciële doeleinden.
  • Het is strafbaar om Boeddha-tatoeages te hebben. Als u een Boeddha-tatoeage heeft, bedek deze dan. U loopt het risico gearresteerd te worden of onmiddellijk het land uitgezet te worden.
  • Maak geen foto’s of filmopnames van militairen, politie of demonstraties.

Drugs

Op het in bezit hebben of gebruiken van zelfs de kleinste hoeveelheid drugs staan zware straffen in Myanmar.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Myanmar. Houd hier rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Bellen of berichten versturen met uw Nederlandse mobiele telefoon werkt niet overal goed. U kunt op het vliegveld in Yangon een lokale simkaart of datakaart kopen. Hiermee werkt bellen en internet in Yangon redelijk, maar internet blijft minder betrouwbaar dan u gewend bent in Nederland. Buiten de stad is toegang tot internet beperkt.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.  

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Tijdens regenseizoen soms overstromingen en verkeersproblemen

In Myanmar zijn er van juni tot en met oktober zware regenbuien. In dit regenseizoen kan er zoveel regen vallen dat er overstromingen en verkeersproblemen ontstaan. Overstromingen zorgen vaak voor schade aan infrastructuur die ook na het regenseizoen voor problemen kan zorgen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de (weer)berichten in de media en informeer u over de situatie.

Tropische stormen en aardbevingen mogelijk

In Myanmar kunnen van april tot en met oktober tropische stormen en cyclonen voorkomen. Er kunnen dan overstromingen en landverschuivingen ontstaan.

In Myanmar komen ook aardbevingen voor. In 2016 vond een aardbeving plaats in het midden van Myanmar. Hierdoor was er schade aan tempels in de toeristische stad Bagan. In 2011 trof een aardbeving de staat Shan. Deze aardbeving veroorzaakte er enorme schade aan gebouwen en wegen. Ook die schade is nog steeds niet helemaal hersteld.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Myanmar in Brussel, België. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Reist u buiten de grote toeristische steden en gebieden? Dan heeft u vaak een vergunning nodig. Die kunt u aanvragen bij het kantoor van Myanmar Travel and Tours, 77-91 Sule Pagoda Road, Yangon. U kunt de vergunning ook aanvragen via een lokaal reisbureau.

Visa kunnen ook online worden aangevraagd bij het Ministry of labour, immigration and population.  

Naar boven

Tips van de ambassade

De infrastructuur in Myanmar heeft niet de kwaliteit die u gewend bent in Nederland. Het wegennet is beperkt en de spoorwegen zijn slecht onderhouden. Tussen de grote steden rijden wel betrouwbare bussen. Houd hier rekening mee.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven