Reisadvies Mongolië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 10-10-2018 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. Er is geen reden voor inhoudelijke aanpassingen. Blijf bereikbaar in crisissituaties.

Download 'Kaart bij reisadvies Mongolië' (PDF, 340 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Peking (China), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Mongolië. Mongolië is een groot en dunbevolkt land. Reizen buiten de grote steden kan moeilijk en gevaarlijk zijn als u er niet goed bekend bent. Er is geen uitgebreid wegennet. Gaat u reizen door Mongolië? Houd dan rekening met het volgende:

  • Vermijd reizen zonder reisgenoten in afgelegen gebieden.
  • Reis altijd met minimaal 2 voertuigen.
  • Navigatieapparatuur is niet in alle gebieden goed te gebruiken.
  • Mobiele telefoons hebben in sommige gebieden geen bereik.

Vergunning nodig in grensgebieden

Buitenlandse reizigers mogen alleen in de grensgebieden reizen met een speciale vergunning van de State Frontier Guard Authority. Slechts een beperkt aantal grensposten zijn open voor buitenlanders.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 102 (politie), 103 (ambulance, telefoonnummer wordt waarschijnlijk niet beantwoord) 101 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Mongolië

Er is geen Nederlandse ambassade in Mongolië. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Peking (China).

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u terecht bij de ambassade van Duitsland in de hoofdstad Ulaan Baatar

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Criminaliteit

In Mongolië is veel (kleine) criminaliteit. Denk daarbij aan overvallen en berovingen op straat. Zakkenrollers zijn actief op drukke plekken, zoals op markten, in warenhuizen en bij toeristische attracties. Vooral in de hoofdstad Ulaan Baatar.

In de hoofdstad Ulaan Baatar komen (gewelddadige) overvallen op buitenlanders voor.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • ga na zonderondergang niet alleen over straat;
  • reis niet alleen per taxi en stap niet in een illegale taxi;
  • toon geen contant geld of sieraden;
  • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt);
  • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
  • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Geen foto’s van politie, leger of militairen

Maak geen foto’s van de politie, het leger of militairen. Dit is verboden en wordt beschouwd als een strafbaar feit. Maak ook geen foto's van militaire installaties en veiligheidsinstallaties. Vraag toestemming als u foto’s wilt maken van of bij boeddhistische kloosters.

Drugs bezit

Straffen voor drugsbezit in Mongolië zijn hoog. Zelfs voor het bezit van een kleine hoeveelheid drugs kan een lange gevangenisstraf worden opgelegd.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Mongolië. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Dragen van informele kleding is onbeleefd

Het dragen van te informele kleding (korte broeken, korte mouwen) wordt al snel als onbeleefd ervaren.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

In Mongolië zijn de medische voorzieningen beperkt. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In het westen van Mongolië kunnen zware aardbevingen voorkomen. In formeer altijd vooraf naar de situatie in het gebied waar u naartoe wilt reizen. Volg altijd de adviezen van de lokale autoriteiten op.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Mongolië in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven