Reisadvies Moldavië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 19-12-2021 | Nog steeds geldig op: 29-01-2022

De kleurcode van Moldavië is oranje. Het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Moldavië als het noodzakelijk is. Meer informatie over de in Moldavië en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland

Kaart bij reisadvies Moldavië
Download 'Kaart bij reisadvies Moldavië' (PDF, 118 kB)

Reischecklist Moldavië

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Moldavië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het Moldavië reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Moldavië in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Moldavië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Moldavië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Transnistrië

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Transnistrië. Dit heeft te maken met de bijzondere politieke situatie. De Moldavische autoriteiten hebben geen invloed in dit gebied dat zichzelf onafhankelijk heeft verklaard. De politieke en veiligheidssituatie in Transnistrië is daarom onvoorspelbaar. De ambassade kan in deze regio geen hulp bieden.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en volg de berichten in de media.

In de overige gebieden van Moldavië zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent. Let op uzelf en uw eigendommen. Net zoals u dat in Nederland doet.

Criminaliteit

Vooral in grotere steden in Moldavië, zoals de hoofdstad Chisinau, komt straatcriminaliteit voor. Op drukke plaatsen zijn vaak zakkenrollers actief. Let daarom op uw eigendommen, en neem geen waardevolle spullen mee die u niet nodig heeft. Toeristen kunnen het doelwit zijn van geld- en wisseltrucs en creditcardfraude. Verlies uw creditcard niet uit het oog als u ermee betaalt.

Demonstraties

In hoofdstad Chisinau en andere grotere steden kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.

Natuurgeweld

In heel Moldavië kunnen aardbevingen voorkomen.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Moldavië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreizen Moldavië

Let op: u kunt niet met uw digitale coronabewijs in de CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) Moldavië inreizen. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs dus uitprinten en op papier meenemen.

Inreismaatregelen

Bij aankomst moet u een gezondheidsformulier invullen met vragen over uw gezondheid. In dit formulier moet u bevestigen dat u 14 dagen in quarantaine gaat. Dit hoeft niet als u van quarantaine bent uitgezonderd. U moet in quarantaine als u niet volledig gevaccineerd bent. U kunt de quarantaine na 7 dagen stoppen als u een PCR-test laat afnemen met een negatief testresultaat. U hoeft niet in quarantaine als u kunt bewijzen dat u 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent tegen COVID-19. Het vaccinatiebewijs (op papier of digitaal) moet in het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Roemeens of Russisch zijn opgesteld. Minderjarigen jonger dan 6 jaar zijn van quarantaine uitgezonderd. Minderjarigen van 6 tot en met 18 jaar zijn van quarantaine uitgezonderd als zij een negatieve PCR-test kunnen laten zien die niet ouder is dan 72 uur.

COVID-19 in Moldavië

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen leveren enige beperkingen op voor het dagelijkse leven. Informeer u goed over deze maatregelen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de officiële website van de regering van Moldavië (informatie alleen in het Roemeens beschikbaar).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Moldavische ambassade in Den Haag via +31 (0)70-737 1200.

Testlocaties in Moldavië

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Moldavië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Moldavië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Medische zorg

De gezondheidszorg in Moldavië is minder goed dan in Nederland. Houdt u hier rekening mee als u een verhoogd risico heeft op complicaties door COVID-19.

Naar boven

Verkeer

Wegverkeer

De wegen in Moldavië zijn vaak slecht. Buiten de steden zijn veel wegen niet verlicht. Ook zijn er voertuigen zonder verlichting op de weg, waaronder karren die door paarden worden voortgetrokken. Reis daarom niet na zonsondergang.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Moldavië op de website van de ANWB.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Moldavië.

Geen foto’s van militaire objecten

Maak geen foto’s van gebouwen die door militairen of politie worden bewaakt. Dit geldt ook voor wegen, bruggen en grensovergangen.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Moldavië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Moldavië

Er is geen Nederlandse ambassade in Moldavië. Kijk voor meer informatie op de website van de Nederlandse ambassade in Boekarest, Roemenië.

In geval van nood kunt u ook terecht bij het ambassadekantoor in Chisinau. Het Nederlandse ambassadekantoor kan geen hulp bieden in de regio Transnistrië.

U kunt ook contact opnemen met een ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven