Reisadvies Mexico | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 12-01-2022 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

Het reisadvies voor Mexico is oranje, want het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van het reisadvies voor Mexico is oranje, want het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar Mexico op vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar Mexico? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
 • Verblijft u in Mexico? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland
Kaart bij reisadvies Mexico
Download 'Kaart bij reisadvies Mexico' (PDF, 1,1 MB)

Reischecklist Mexico

Reist u naar Mexico? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Mexico favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Mexico reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Mexico in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
 • De Mexicaanse autoriteiten vragen om een gezondheidsverklaring. Die moet u invullen op www.vuelaseguro.com.
 • Niet in alle gevallen krijgt u van de Mexicaanse migratiedienst toestemming om 180 dagen in Mexico te blijven. Het kan ook het aantal dagen zijn dat u heeft aangegeven in Mexico te zullen zijn. Let op: het komt voor dat u minder dagen krijgt toegewezen. Als u hierover geen contact zoekt met de migratiedienst zult u het land binnen de aangegeven dagen moeten verlaten.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Mexico. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Mexico. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: In 'rode' en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Reis niet naar het gebied rondom de vulkaan Popocatépetl en de vulkaan Colima. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 5 km rondom de vulkanen komen.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Deelstaat Tamaulipas

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de deelstaat Tamaulipas. Hier is het onveilig door criminaliteit en geweld tussen rivaliserende drugsbendes.

Grensgebied met de Verenigde Staten

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten. Dat geldt vooral voor het deel van het grensgebied vanaf de stad Ciudad Juárez naar de oostkust (inclusief de steden Piedras Negras, Nuevo Laredo, Reynosa en Matamoros). Hier zijn veiligheidsrisico’s door criminaliteit en drugsbendes.

Deelstaat Guerrero en de stad Acapulco

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de deelstaat Guerrero en de stad Acapulco. Met uitzondering van het gebied vanaf de grens met de deelstaten Morelos en Estado de Mexico tot de stad Taxco, en de toeristische centra van de badplaats Zihuatanejo Ixtapa. Reis als het kan per vliegtuig naar deze toeristische bestemmingen.

In de deelstaat Guerrero zijn veel demonstraties en regelmatig confrontaties met de politie. Ook is er geweld van rivaliserende drugsbendes in deze deelstaat.

Regio Tierra Caliente in Michoacán

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de regio Tierra Caliente in de deelstaat Michoacán. In deze regio zijn confrontaties tussen gewapende burgergroepen (grupos de autodefensa), criminele organisaties, politie en het leger. Daarbij zijn doden gevallen.

Er zijn ook veiligheidsrisico’s voor reizen in de overige gebieden in Mexico die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Er komt bijvoorbeeld veel geweld voor in Mexico, zoals bedreiging, beroving, afpersing, ontvoering, marteling of moord.

Toeristische plaatsen

Over het algemeen zijn de toeristische plaatsen veilig. Maar in de zeer toeristische stad Cancún en omgeving zijn ook gewelddadige confrontaties tussen drugsbendes. Af en toe worden burgers en toeristen hier ook slachtoffer van. Reis niet na zonsondergang en reis niet alleen. Wees alert, ook bij het uitgaan.

Regio Tulum en Playa del Carmen

Het geweld van rivaliserende bendes neemt toe. Recent hebben meerdere schietincidenten plaatsgevonden waarbij ook onder toeristen slachtoffers zijn gevallen.

Er is ook sprake van een toename van overvallen en diefstal, met name bij toeristen die huurauto’s gebruiken. We raden u aan om in erkende hotels te verblijven en erkende taxibedrijven vanaf het vliegveld of uw hotel te gebruiken en geen bagage of eigendommen in huurauto’s achter te laten.

Grensstreek deelstaat Chiapas

In de grensstreek van de deelstaat Chiapas is spanning. Gewapende groepen hebben daar ‘eigen gebieden’. Die gebieden zijn niet te herkennen en er is weinig politie. Wees alert in deze regio.

Oaxaca, Guerrero en Michoacán

In de stad Oaxaca en de deelstaten Guerrero en Michoacán neemt de bevolking soms het recht in eigen hand bij orde en veiligheid. De inwoners zijn niet tevreden over het werk van de lokale politie. In de stad Oaxaca leidden demonstraties in het verleden tot geweld tussen demonstranten en de politie. Daarbij vielen doden en gewonden. Vermijd demonstraties en grote groepen mensen.

In de deelstaat Michoacán is het de laatste tijd onveiliger geworden. Ook in het gebied waar de monarchvlinder voorkomt en waar toeristische trekpleisters zijn. Er komt geweld voor van criminele bendes onderling. Reis bij voorkeur per vliegtuig naar de hoofdstad Morelia van de deelstaat Michoacán. Reist u per auto? Neem dan de tolwegen.

Deelstaat Guanajuato

De deelstaat Guanajuato is de laatste jaren steeds onveiliger geworden. Er is veel geweld van criminele bendes onderling.

Criminaliteit

Geweld in drugsoorlog

Er is geweld tussen drugsbendes onderling en tussen drugsbendes en de politie en het leger. De bendes staan erom bekend dat zij veel geweld gebruiken. Deze drugsoorlog is meestal niet gericht tegen burgers. Maar burgers kunnen wel getroffen worden. Er zijn hierdoor al veel doden gevallen.

Risico op beroving

In de grote steden loopt u het risico beroofd te worden. Reist u met het openbaar vervoer in (de buurt van) populaire toeristische plaatsen of in Mexico-Stad? Wees dan alert op het vliegveld of op een busstation. Hier vinden berovingen plaats. Vaak net nadat het slachtoffer geld heeft gewisseld of heeft opgenomen bij een geldautomaat.

Er vinden soms ook berovingen plaats in lijnbussen die naar toeristische bestemmingen rijden. Bijvoorbeeld op de route van Mexico-Stad naar Teotihuacan. Reis alleen in eersteklas bussen.

Als u slachtoffer wordt van een beroving, geef dan uw bezittingen af en verzet u niet. Als u zich verzet, leidt dat vaak tot (meer) geweld.

Politieagenten houden soms zonder duidelijke redenen auto’s aan en vragen de passagiers om geld. Houd hier rekening mee.

Risico op ontvoering

In de stedelijke gebieden van Mexico (dus ook in Mexico-Stad) vinden korte ontvoeringen plaats. Het slachtoffer moet dan onder dwang geld uit een geldautomaat halen. Meestal duurt een ontvoering ongeveer 24 uur. De ontvoerder kan dan meerdere malen geld opnemen. Als het slachtoffer familie of vrienden in de buurt heeft, kan de ontvoerder ook losgeld eisen.

Langere ontvoeringen komen ook voor. Het is mogelijk dat de lokale politie samenwerkt met de ontvoerders. In de meeste gevallen komt het slachtoffer vrij nadat losgeld betaald is.

Vooral in de volgende deelstaten vormt criminaliteit een probleem:

 • Estado de México;
 • Tamaulipas;
 • Sinaloa;
 • Colima;
 • Guerrero;
 • Michoacan;
 • Guanajuato;
 • Morelos;
 • Jalisco;
 • Veracruz;
 • Mexico-Stad (inclusief de stadsdelen die veel toeristen trekken);
 • De hele grensstreek met de Verenigde Staten.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Reis zo min mogelijk alleen.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Vermijd afgelegen plekken, zoals verlaten stranden.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Wees voorzichtig als u in het openbaar over geld en zaken spreekt.
 • Wees alert als vreemden u vragen naar persoonlijke informatie of financiële hulp.
 • Houd uw bagage/bezittingen goed in de gaten, ook in de lobby van een hotel.
 • Wees voorzichtig met het aannemen van eten, drinken of een ritje van vreemden.  Verlies uw eten en drinken niet uit het oog in een bar of restaurant.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Natuurgeweld

Vulkanen

Vulkaan Popocatépetl

Reis niet naar het gebied rondom de vulkaan Popocatépetl. Deze vulkaan is verhoogd actief. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 5 kilometer rondom de vulkaan komen en is dit hele gebied gesloten. De vulkaan Popocatépetl bevindt zich op 50 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Mexico-Stad. Als u naar de hoofdstad Mexico-Stad, de stad Puebla of omgeving reist dan kunt u de situatie van de vulkaan volgen op de website van de website van de Mexicaanse overheid (informatie in het Spaans). 

Vulkaan Colima

Reis niet naar het gebied rondom de vulkaan Colima.  U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 5 kilometer rondom de vulkaan komen, dit hele gebied is gesloten.

Aardbevingen

In Mexico kunnen (zware) aardbevingen voorkomen. Vooral de westkust van de deelstaat Baja California tot en met de regio Chiapas tot het midden van het land is aardbevingsgevoelig. Dat geldt ook voor de hoofdstad Mexico-Stad. In de hoofdstad Mexico-Stad gaat bij een aardbeving een alarm af. De lokale autoriteiten geven aanwijzingen over wat te doen voor, tijdens en na een aardbeving. Volg deze aanwijzingen op social media. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de hieronder genoemde websites:

Tropische stormen en orkanen

Van mei tot en met oktober kunnen tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Deze komen voor aan beide kusten van Mexico. Aan de Golf van Mexico/Caribische Zee van juni tot en met oktober. En aan de kust van de Stille Oceaan van mei tot en met oktober. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media. Raadpleeg de hieronder genoemde websites:

Meer weten over de weersomstandigheden en aardbevingen in het gebied? Ga naar de hieronder genoemde websites:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Mexico en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Let op: u kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) Mexico inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen en landen die dit bewijs hebben erkend. Als landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet dus uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Inreisbeperkingen

Er zijn bijna geen inreisbeperkingen voor Mexico. Er is vliegverkeer tussen Amsterdam en de hoofdstad Mexico-Stad. Het vliegverkeer tussen de stad Cancún en een aantal Europese landen is hervat. Na aankomst in Mexico hoeven reizigers uit Nederland niet in quarantaine.

De Mexicaanse autoriteiten vragen wel om een gezondheidsverklaring. Die moet u invullen op de website van lokale overheid van Mexico (informatie in het Engels en Spaans).   

Algemene maatregelen coronavirus

Om verspreiding van het coronavirus in Mexico tegen te gaan, hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.

Mexico gebruikt een stoplichtensysteem (rood-oranje-geel-groen) om te bepalen welke maatregelen op welke plek gelden. Deze maatregelen verschillen van staat tot staat en kunnen snel veranderen. Ga vooraf na welke maatregelen gelden in het gebied waar u heen reist. Actuele informatie leest u op de website van de lokale overheid (informatie in het Spaans).

Het dragen van een mondkapje is verplicht in openbare gebouwen, in het openbaar vervoer en bij evenementen in de openlucht.

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Mexico

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Mexico de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Mexico te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees actuele informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Reis na zonsondergang niet over de weg, vooral niet in afgelegen gebieden. De meest veilige wegen zijn de tolwegen (‘cuota’). Reist u met de bus? Koop dan een kaartje bij een van de beter bekendstaande busmaatschappijen, zoals ADO, Omnibus de Mexico of Primera Plus.

Controleposten op doorgaande wegen

In Mexico kunt u controleposten tegenkomen op sommige doorgaande wegen. Het leger of de politie kan op deze plekken de auto’s grondig onderzoeken. Let op als u een groep militairen of politiemensen tegenkomt. Volg de aanwijzingen op tijdens een onderzoek.

Neem officiële (luchthaven)taxi’s

Reist u van het vliegveld? Gebruik dan de officiële luchthaventaxi's (‘taxi’s autorizados’). De loketten voor deze taxi’s staan duidelijk aangegeven op het vliegveld. In Mexico-Stad kunt u beter telefonisch een taxi bestellen of taxi’s van een standplaats nemen (‘taxi's de sitio’) dan een taxi op straat aanhouden. Ook de taxidiensten van bedrijven zoals Uber bieden een betrouwbare service.

Kijk voor meer informatie over de verkeersveiligheid in Mexico op de website van de ANWB.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Mexico.

Informatie regio Cancún

Verblijft u in de deelstaat Quintana Roo - regio Cancún? U kunt informatie vinden op de website Guest Assist (informatie in het Engels).

Zogenaamde vergoedingen bij verkeersongevallen

Bij een verkeersongeluk komt het voor dat de lokale bevolking de betrokkenen bij het ongeluk (ook onschuldige) vasthoudt tot zij een vergoeding betalen.

Geen foto’s van militaire objecten

Maak geen foto’s van militaire objecten in Mexico. Dit wordt niet op prijs gesteld.

Homoseksualiteit/LHBTIQ is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit/LHBTIQ wordt niet algemeen geaccepteerd in Mexico. Houd hier rekening mee.

Drugs

Er staan hoge straffen op het in het bezit hebben en/of verhandelen van verdovende middelen in Mexico. De leefomstandigheden in de gevangenissen zijn zeer slecht.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Mexico en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 911
 • Mexicaanse Rode Kruis: 065
 • Brandweer: 068
 • Gemeentelijke politie en politie deelstaten: 066
 • Federale politie: 088

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Mexico

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Mexico.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade.

Naar boven