Reisadvies Mexico | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 27-02-2019 | Nog steeds geldig op: 20-03-2019

Ga goed voorbereid op reis. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist van Buitenlandse Zaken en zorg altijd voor een goede reisverzekering. Zie de rubriek 'Wijs op reis'.

Kaart bij reisadvies Mexico
Download 'Kaart bij reisadvies Mexico' (PDF, 1 MB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Mexico-Stad, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het land. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media.

Blijf op de hoogte

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Reizen over de weg

Reis na zonsondergang bij voorkeur niet over de weg, vooral niet in afgelegen gebieden. De meest veilige wegen zijn de tolwegen (‘cuota’). Reist u met de bus? Koop dan een kaartje bij een van de beter bekendstaande busmaatschappijen, zoals ADO, Omnibus de Mexico of Primera Plus.

Controleposten op doorgaande wegen

In Mexico kunt u controleposten tegenkomen op sommige doorgaande wegen. Het leger of de politie kan op deze plekken de auto’s grondig onderzoeken. Let op als u een groep militairen of politiemensen tegenkomt. Volg de aanwijzingen op tijdens een onderzoek.

Neem officiële (luchthaven)taxi’s

Reist u van het vliegveld? Gebruik dan de officiële luchthaventaxi's (‘taxi’s autorizados’). De loketten voor deze taxi’s staan duidelijk aangegeven op het vliegveld. In Mexico-Stad kunt u beter telefonisch een taxi bestellen of taxi’s van een standplaats nemen (‘taxi's de sitio’) dan een taxi op straat aanhouden. Ook de taxidiensten van bedrijven zoals Uber bieden een betrouwbare service.

Zogenaamde vergoedingen bij verkeersongevallen

Bij een verkeersongeluk komt het voor dat de lokale bevolking de betrokkenen bij het ongeluk (ook onschuldige) vasthoudt tot zij een vergoeding betalen.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over de verkeersveiligheid in Mexico op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Het landelijke alarmnummer voor hulpdiensten is 911. Of bel de alarmnummers van 066 (politie), 065 (ambulance) en 068 (brandweer) (telefoonnummers werken niet in het hele land). De overheid heeft een landelijk werkende app: 9-1-1-emergencias. Daarmee kunt u direct alarm slaan.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Nederlandse ambassade in Mexico-Stad

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Mexico-stad op de website.

Naar boven

Onveilige gebieden

Alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar:

 • De deelstaat Tamaulipas. In deze deelstaat is het onveilig door criminaliteit en geweld tussen rivaliserende drugsbendes;
 • het hele grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten. Hier zijn veiligheidsrisico’s door criminaliteit en drugsbendes. Het gedeelte van het grensgebied met de Verenigde Staten vanaf Ciudad Juárez naar de oostkust (met de steden Piedras Negras, Nuevo Laredo, Reynosa en Matamoros);
 • de deelstaat Guerrero en de stad Acapulco. Met uitzondering van het gebied van de grens met de deelstaten Morelos en Estado de Mexico tot de stad Taxco en de toeristische centra van Zihuatanejo, Ixtapa. Reis als het kan per vliegtuig naar deze toeristische bestemmingen. In de deelstaat Guerrero is meer onrust ontstaan na de verdwijning van 43 studenten in de stad Iguala in september 2014. Er zijn veel demonstraties en regelmatig confrontaties met de politie. Ook is het geweld van rivaliserende drugsbendes in deze deelstaat toegenomen;
 • de regio Tierra Caliente in Michoacán. In deze regio zijn confrontaties tussen gewapende burgergroepen (grupos de autodefensa), criminele organisaties, politie en het leger. Daarbij zijn doden gevallen.

Let op, veiligheidsrisico’s

Let op, er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in de overige gebieden in Mexico. Er komt geweld voor. Bijvoorbeeld bedreiging, beroving, afpersing, ontvoering, marteling of moord door een criminele organisatie.

Wees alert op de risico’s in deze gebieden. Reis niet na zonsondergang. Wees alert, ook bij het uitgaan.

Over het algemeen zijn de toeristische plaatsen een stuk veiliger.

In het zeer toeristische Cancún en omgeving zijn ook gewelddadige confrontaties tussen drugsbendes. Af en toe vallen er slachtoffers onder burgers of toeristen. Wees alert.

Let op, er zijn veiligheidsrisico’s in de grensstreek van de deelstaat Chiapas

In de grensstreek van de deelstaat Chiapas heerst enige spanning. Bewapende groepen hebben daar ‘eigen gebieden’. Die eigen gebieden zijn niet te herkennen en er is weinig politie. Wees alert op risico’s in deze regio.

Let op, er zijn veiligheidsrisico’s in de steden Oaxaca, Guerrero en Michoacán.

In de steden en gebieden Oaxaca, Guerrero en Michoacán neemt de bevolking soms het recht in eigen hand wat betreft orde en veiligheid. De inwoners zijn niet tevreden over het werk van de lokale politie. In de stad Oaxaca leidden demonstraties in het verleden tot geweld tussen demonstranten en de politie. Daarbij vielen doden en gewonden. Vermijd demonstraties en grote groepen mensen.

Naar boven

Criminaliteit

Geweld in drugsoorlog

Er is in Mexico sprake van geweld tussen drugsbendes onderling en tussen drugsbendes en de politie en het leger. De bendes staan erom bekend dat zij veel geweld  gebruiken. Deze drugsoorlog is meestal niet gericht tegen burgers. Maar burgers kunnen wel getroffen worden. Er vielen hierdoor al veel doden.

Risico op beroving

In de grote steden loopt u het risico beroofd te worden. Reist u met het openbaar vervoer in (de buurt van) populaire toeristische plaatsen of in Mexico-Stad? Wees dan alert op het vliegveld of op een busstation. Hier vinden berovingen plaats. Vaak net nadat het slachtoffer geld heeft gewisseld of heeft opgenomen.

Er vinden soms ook berovingen plaats in lijnbussen die naar toeristische bestemmingen rijden. Bijvoorbeeld op de route van Mexico-Stad naar Teotihuacan. Reis alleen in eersteklas bussen.

Als u slachtoffer wordt van een beroving, geef dan uw bezittingen af en verzet u niet. Als u zich verzet, leidt dat vaak tot (meer) geweld.

Politieagenten houden soms zonder duidelijke redenen auto’s aan en vragen de passagiers om geld. Houd hier rekening mee.

Risico op ontvoering

In de stedelijke gebieden van Mexico (dus ook in Mexico-Stad) vinden korte ontvoeringen plaats. Het slachtoffer moet dan onder dwang geld uit een geldautomaat halen. Meestal duurt een ontvoering ongeveer 24 uur. De ontvoerder kan dan meerdere malen geld opnemen. Als het slachtoffer familie of vrienden in de buurt heeft, kan de ontvoerder ook losgeld eisen. Langere ontvoeringen komen ook voor. Het is mogelijk dat de lokale politie samenwerkt met de ontvoerders. In het overgrote deel van de gevallen komt het slachtoffer vrij na betaling van losgeld.

Vooral in de volgende deelstaten vormt criminaliteit een probleem:

 • Estado de México;
 • Tamaulipas;
 • Guerrero;
 • Michoacan;
 • Morelos;
 • Jalisco;
 • Veracruz;
 • Mexico-Stad (inclusief de stadsdelen die veel toeristen trekken).

Neem voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Wees voorzichtig als u in het openbaar over geld of zaken spreekt;
 • wees alert als vreemden u vragen naar persoonlijke informatie of financiële hulp;
 • draag geen opvallende sieraden, juwelen en horloges;
 • draag geld, creditcards en belangrijke papieren zoals uw paspoort, dicht op uw lichaam;
 • houd uw bagage goed in de gaten, ook in de lobby van een hotel;
 • wees voorzichtig met het aannemen van eten, drinken of een ritje van vreemden;
 • verlies uw eten en drinken niet uit het oog in een bar of restaurant;
 • vermijd afgelegen plekken, zoals verlaten stranden;
 • reis zo min mogelijk alleen.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen. 

Geen foto’s van militaire objecten

Maak geen foto’s van militaire objecten in Mexico. Dit wordt niet op prijs gesteld.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Mexico.

Drugs

Er staan hoge straffen op het in het bezit hebben en/of verhandelen van verdovende middelen in Mexico.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms in een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actueie epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Vulkanen

In de buurt van Mexico-Stad ligt de vulkaan Popocatépetl. Deze vulkaan is nog steeds actief. Het gebied rond de vulkaan is gesloten voor publiek. Reist u naar Mexico-Stad, Puebla of omgeving? Volg dan de situatie van de Popocatépetl op de Spaanstalige website van de Mexicaanse overheid.

Aardbevingen

In Mexico kunnen aardbevingen voorkomen. Soms ook zware aardbevingen. Vooral de westkust (van Baja California tot en met Chiapas) tot het midden van het land is aardbevingsgevoelig. Dat geldt ook voor de hoofdstad Mexico-Stad. De lokale autoriteiten geven aanwijzingen over wat te doen voor, tijdens en na een aardbeving.

Volg deze aanwijzingen op social media (bijvoorbeeld @PcSegob). Ook zijn er apps beschikbaar zoals SkyAlert of Earthquake die waarschuwen voor aardbevingen.

In Mexico-Stad hoort u bij een aardbeving een alarm. Volg daarna de instructies op van de autoriteiten of van het personeel van het hotel.

Tropische stormen en orkanen

Van mei tot en met oktober kunnen tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Deze komen voor aan beide kusten van Mexico. Aan de Golf van Mexico/Caribische Zee van juni tot en met oktober. En aan de kust van de Stille Oceaan van mei tot en met oktober. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden en aardbevingen in het gebied? Ga naar de Engelstalige en Spaanstalige websites van:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa voor Mexico kunt u krijgen bij de ambassade van Mexico in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven