Reisadvies Mauritius | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 30-12-2021 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

De kleurcode van Mauritius is oranje. Het land is door het coronavirus zeerhoogrisicogebied. Reis alleen naar Mauritius als het noodzakelijk is. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit u betekent.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Het is niet veilig om naar Mauritius op vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens moet zijn.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. In oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Kaart bij reisadvies Mauritius
Download 'Kaart bij reisadvies Mauritius' (PDF, 369 kB)

Reischecklist Mauritius

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Mauritius favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.   

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Mauritius. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Mauritius. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Het Nederlandse reisadvies voor Mauritius is oranje, wat inhoudt dat alle niet noodzakelijke reizen (waaronder vakanties) worden afgeraden.

Er zijn in Mauritius veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.

Kust van Mauritius

Er zijn veiligheidsrisico’s in de wateren bij Mauritius. Rond de kust kunnen piraten een bedreiging vormen voor zowel de commerciële vaart als voor particuliere zeiljachten. Dit is een toenemend probleem. Wees alert op de risico’s in dit gebied. Meer informatie kunt u vinden in het Live Piracy Report(informatie in het Engels) van het International Maritime Bureau.

Criminaliteit

In de populaire toeristensteden, zoals de hoofdstad Port Louis en de steden Grand Baie en Flic en Flac, komt regelmatig diefstal voor. Het gaat dan meestal om zakkenrollen. Heel soms komt een gewapende overval of verkrachting voor.

Wandel ‘s nachts niet op verlaten openbare stranden en plekken met weinig verlichting. Vermijd de achterafstraatjes in het zakengebied in de hoofdstad Port Louis.

Berovingen en inbraken komen regelmatig voor. Dit gebeurt in woonwijken en in de omgeving van hotels en motels die dichtbij de toeristische gebieden liggen. Let op dat u uw hotel of andere accommodatie huurt bij een eigenaar die geregistreerd staat bij de Mauritius Tourism Authority(informatie in het Engels).

Bent u slachtoffer van een misdrijf op Mauritius neem dan contact op met de Toeristenpolitie (informatie in het Engels).

Natuurgeweld

In Mauritius kunnen van november tot en met mei tropische stormen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de volgende websites (informatie in het Engels):

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Mauritius en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreizen Mauritius

Let op: u kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) Mauritius inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Als landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- en testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Reis alleen naar Mauritius als het noodzakelijk is. Toeristisch verblijf is niet noodzakelijk.

Inreisvoorwaarden

Reist u voor een noodzakelijke reis naar Mauritius? Dan laat het land (toeristische) reizigers onder bepaalde voorwaarden toe. De inreisvoorwaarden zijn verschillend voor reizigers die gevaccineerd zijn en reizigers die niet (volledig) gevaccineerd zijn.

Bent u volledig gevaccineerd?

 • U heeft een bewijs van volledige vaccinatie dat 14 dagen of langer geleden is gegeven EN u heeft een bewijs van een negatief PCR-testresultaat dat bij vertrek niet ouder mag zijn dan 72 uur.
 • Bij aankomst (dag 0) laat u zich testen op covid-19 en ook op dag 5 van uw verblijf.

Bent u niet volledig gevaccineerd?

 • U heeft een bewijs van een negatief PCR-testresultaat dat bij vertrek niet ouder mag zijn dan 72 uur.
 • Bij aankomst blijft u 14 dagen in quarantaine in een officieel quarantainehotel (op eigen kosten).
 • Bij aankomst (dag 0) laat u een PCR test afnemen, en ook op dag 7 en dag 14. De kosten van de testen zijn RS12,000. Na een negatieve PCR-test op dag 14 kunt u vrij door het eiland reizen, in een ander hotel verblijven of naar huis.

Neem voor vluchtinformatie contact op met de luchtvaartmaatschappij over de voorwaarden en kijk voor actuele informatie over inreismaatregelen op de website van de overheid van Mauritius (informatie in het Engels).

Lees alle actuele informatie over de inreisvoorwaarden voor Mauritius op de websites Mymauritius.travel (informatie in het Engels) en via Mauritiusnow.com (informatie in het Engels).

Coronavirusmaatregelen (COVID-19) Mauritius

De lokale overheid heeft de coronamaatregelen aangescherpt. Zo moeten mondmaskers gedragen worden en moet u de hygiëne in acht nemen door vaker ontsmettingsmiddelen te gebruiken. Bij het niet dragen of het niet goed dragen van het mondmasker in openbare gelegenheden kunt u een boete van EUR 40 krijgen. Actuele informatie over de lokale maatregelen en adviezen vindt u op de website van de Mauritiaanse overheid. Ook kunt u bellen met de hotline van de overheid via nummer: 8924.

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Mauritius

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Mauritius de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten op Mauritius te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

De verkeersveiligheid op openbare wegen in Mauritius is wisselend. De wegen hebben veel grote kuilen, zijn smal en er is geen vangrail. Ook ontbreekt vaak straat- en wegverlichting, en rijden de andere voertuigen op de weg regelmatig zonder verlichting. Wees na zonsondergang extra alert in het verkeer.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Mauritius.

Drugs

In Mauritius is het gebruik en het in bezit hebben van drugs strafbaar. Hierop staan lange gevangenisstraffen.

Homoseksualiteit/LHBTIQ's

Homoseksualiteit/LHBTIQ's worden niet algemeen geaccepteerd in Mauritius. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Steenvissen

Wees tijdens het zwemmen in zee alert op steenvissen. De steek van de steenvis is zeldzaam, maar kan dodelijk zijn. Zorg ervoor dat u direct medische hulp krijgt als u gestoken bent. Veel hotels hebben anti-gif serum.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u op Mauritius en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten Algemeen alarmnummer:

 • Politie: 999
 • Toeristenpolitie: 213 1740 of 210 3894
 • Ambulance:114
 • Brandweer: 115

Geen Nederlandse ambassade op Mauritius

Er is geen Nederlandse ambassade op Mauritius. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Dar es Salaam, Tanzania.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is Nederland Wereldwijd altijd bereikbaar via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade.

Naar boven