Reisadvies Mauritius | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 12-06-2019 | Nog steeds geldig op: 17-07-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. Er was geen reden voor inhoudelijke aanpassingen. Blijf bereikbaar in crisissituaties.

Kaart bij reisadvies Mauritius
Download 'Kaart bij reisadvies Mauritius' (PDF, 363 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Dar es Salaam (Tanzania), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie. 

Naar boven

Algemeen

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 999 (politie), 114 (ambulance), 115 (brandweer), 213 1740 en 210 3894 (toeristenpolitie).

Geen Nederlandse ambassade op Mauritius

Er is geen Nederlandse ambassade op Mauritius. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Dar es Salaam, Tanzania.  

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

U kunt ook contact opnemen met een ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Onveilige gebieden

Kust van Mauritius

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de kust van Mauritius. Rond de kust van Mauritius kunnen piraten een bedreiging vormen. Voor zowel de commerciële vaart als voor particuliere zeiljachten. Dit is een groeiend probleem. Wees alert op de risico’s in dit gebied.

Overige gebieden

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar de overige gebieden in Mauritius.

Naar boven

Criminaliteit

In de populaire toeristensteden, zoals Port Louis, Grand Baie en Flic en Flac, komt regelmatig diefstal voor. Het gaat dan meestal om zakkenrollen. Heel soms komt een gewapende overval of verkrachting voor.

Wandel in de nacht niet op verlaten openbare stranden en plekken met weinig verlichting. Mijd de achterafstraatjes in het zakengebied van de hoofdstad Port Louis.

Berovingen en inbraken komen regelmatig voor. Dit gebeurt in woonwijken en ook in toeristische accommodaties. Let op dat u accommodatie huurt bij een  eigenaar die geregistreerd staat bij de Mauritius Tourism Authority.

Toeristenpolitie 

Bent u slachtoffer van een misdrijf in Mauritius? Bel dan met de toeristenpolitie: 213 1740 en 210 3894.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.  

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd op het eiland Mauritius. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie. 

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.  

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Op Mauritius kunnen van november tot en met mei tropische stormen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Mauritius in Brussel, (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Wees tijdens het zwemmen in zee alert op steenvissen. De steek van de steenvis is zeldzaam, maar kan dodelijk zijn. Zorg ervoor dat u direct medische hulp krijgt als u gestoken bent. Veel hotels hebben anti-gif serum.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven