Reisadvies Mauritius | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 03-03-2021 | Nog steeds geldig op: 14-04-2021

Door het coronavirus adviseert het Nederlandse kabinet om niet naar het buitenland te reizen. Reis ook niet vanuit het buitenland naar Nederland als dat niet echt nodig is. Lees het hele reisadvies. Zie voor in- en uitreisbeperkingen, lokale coronamaatregelen, informatie over verplichte testen en over thuisquarantaine de rubriek ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Mauritius
Download 'Kaart bij reisadvies Mauritius' (PDF, 369 kB)

Reischecklist Mauritius

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Mauritius favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Mauritius reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Mauritius in Brussel. Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Mauritius een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check in welke landen u een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.   

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Mauritius. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Mauritius. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Het inreisverbod is opgeheven en Mauritius laat weer reizigers toe. Het Nederlandse reisadvies voor Mauritius blijft oranje, wat betekent dat alle niet noodzakelijke reizen (waaronder vakanties) worden afgeraden. 

Er zijn in Mauritius veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.

Kust van Mauritius

Er zijn veiligheidsrisico’s in de wateren bij Mauritius. Rond de kust kunnen piraten een bedreiging vormen voor zowel de commerciële vaart als voor particuliere zeiljachten. Dit is een groeiend probleem. Wees alert op de risico’s in dit gebied. Meer informatie kunt u vinden in het Live Piracy Reportvan het International Maritime Bureau.

Criminaliteit

In de populaire toeristensteden, zoals Port Louis, Grand Baie en Flic en Flac, komt regelmatig diefstal voor. Het gaat dan meestal om zakkenrollen. Heel soms komt een gewapende overval of verkrachting voor.

Wandel ‘s nachts niet op verlaten openbare stranden en plekken met weinig verlichting. Mijd de achterafstraatjes in het zakengebied van hoofdstad Port Louis.

Berovingen en inbraken komen regelmatig voor. Dit gebeurt in woonwijken en ook in toeristische accommodaties. Let op dat u accommodatie huurt bij een eigenaar die geregistreerd staat bij de Mauritius Tourism Authority.

Bent u slachtoffer van een misdrijf op Mauritius? Bel dan met de toeristenpolitie: 213 1740 of 210 3894.

Natuurgeweld

In Mauritius kunnen van november tot en met mei tropische stormen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

De verkeersveiligheid op openbare wegen in Mauritius is wisselend. De wegen hebben veel grote kuilen, zijn smal en er is geen vangrail. Ook ontbreekt vaak straat- en wegverlichting, en rijden de andere voertuigen op de weg regelmatig zonder verlichting. Wees na zonsondergang extra alert in het verkeer.

Naar boven

Coronavirus

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u vanuit het buitenland naar Nederland reist bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Lees meer op Rijksoverheid.nl. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn.

Na een verblijf in Mauritius gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. U maakt de afspraak door te bellen met de GGD via 0800-1202 of via coronatest.nl.

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie de lijst van veilige landen waarvoor het inreisverbod opgeheven is.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Mauritius

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Mauritius de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Inreisbeperkingen Mauritius

Er zijn inreisbeperkingen voor buitenlandse reizigers. Reizigers moeten in het bezit zijn van een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag, die niet ouder is dan 5-7 dagen voordat u aan boord gaat van het vliegtuig. Bij aankomst in Mauritius moet de reiziger 14 dagen in quarantaine gaan in een door de lokale overheid aangewezen locatie. De kosten zijn voor eigen rekening.

De reiziger moet op de dag van aankomst in Mauritius en op dag 7 en 14 na aankomst, verplicht een nieuwe COVID-19 PCR-test laten doen. Als de reiziger positief getest is met het coronavirus dan wordt reiziger voor behandeling opgenomen in het ziekenhuis. De kosten zijn voor eigen rekening.

Vergunningen met als doel ‘Studie’ kunnen weer worden aangevraagd. Personen met een geldige verblijfsvergunning met de status ‘student’ worden weer toegelaten tot Mauritius.

Lees meer informatie over inreismaatregelen en formulieren die overlegd moeten worden op de website van de overheid van Mauritius (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten op Mauritius te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Mauritius.

Drugs

In Mauritius is het gebruik en het in bezit hebben van drugs strafbaar. Hierop staan lange gevangenisstraffen.

Homoseksualiteit/LHBTI's

Homoseksualiteit/LHBTI's is niet algemeen geaccepteerd in Mauritius. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Steenvissen

Wees tijdens het zwemmen in zee alert op steenvissen. De steek van de steenvis is zeldzaam, maar kan dodelijk zijn. Zorg ervoor dat u direct medische hulp krijgt als u gestoken bent. Veel hotels hebben anti-gif serum.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u op Mauritius en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten Algemeen alarmnummer:

 • Politie: 999
 • Toeristenpolitie: 213 1740 of 210 3894
 • Ambulance:114
 • Brandweer: 115

Geen Nederlandse ambassade op Mauritius

Er is geen Nederlandse ambassade op Mauritius. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Dar es Salaam, Tanzania.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade.

Naar boven