Reisadvies Mauritanië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 21-11-2018 | Nog steeds geldig op: 18-04-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. Er is geen reden voor inhoudelijke aanpassingen.

Kaartje bij het reisadvies Mauritanië
Download 'Kaart bij reisadvies Mauritanië' (PDF, 303 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Dakar (Senegal), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

In het gebied ten westen van de lijn tussen de steden Rosso – Akjoujt (zie kaart) zijn veiligheidsrisico’s. 

Reis alleen als het noodzakelijk is ten oosten van de lijn tussen de steden Rosso – Akjoujt. Reis in dit gebied alleen op doorgaande wegen en altijd in een konvooi van minimaal 2 tot 3 voertuigen.

Blijf op de hoogte

De 24/7 BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Gaat u voor zaken of studie naar Mauritanië? Neem dan voor uw reis contact op met de Nederlandse ambassade in Dakar (Senegal). Vraag naar de veiligheidsrisico’s en adviezen bij de ambassade. Laat u bij uw bezoek naar Mauritanië begeleiden door iemand die het land goed kent. Iemand die u wegwijs kan maken en u advies kan geven.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 117 (politie), 118 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Mauritanië

Er is geen Nederlandse ambassade in Mauritanië. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Dakar, Senegal.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het consulaat in Nouakchott.

In een noodgeval kunt u ook contact opnemen met de Franse of Duitse ambassade in de hoofdstad Nouakchott.

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen

Reis niet naar:

  • het gebied ten oosten van de lijn Fdérik - Chinguetti - Tidjikdja - Ayoun el-Atrouss - Boû Steïlé;
  • de grensgebieden met Marokko, Mali, de Westelijke Sahara en Algerije.

Het noordoosten van Mauritanië (richting grens Algerije) is militair gebied. Dit gebied is verboden voor iedereen. Er liggen mijnen langs de noordgrens met de Westelijke Sahara. Zie voor de grens met Mali de rubriek Terrorisme.

Alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar het gebied ten oosten van de lijn tussen de steden Rosso - Akjoujt (zie kaart). Vlieg alleen als het noodzakelijk is naar de steden Fderik en Zouirat.
  • Reis buiten de grotere steden alleen op de doorgaande wegen en in een konvooi van minimaal 2 tot 3 voertuigen.

Let op, veiligheidsrisico’s

Het gebied ten westen van de lijn tussen de steden Rosso – Akjoujt (zie kaart) is veiliger geworden maar er zijn nog wel veiligheidsrisico’s.

Dit geldt ook voor de gebieden die onder volledige controle staan van politie en militairen. Neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Blijf op de grote, doorgaande verharde wegen en houd bij check-points uw reisgegevens (paspoort, kentekenbewijs, verzekering) gereed.
Naar boven

Criminaliteit

Het is in Mauritanië erg lastig om te betalen met een pinpas of creditcard. Neem niet te veel (contant) geld mee op zak. U loopt dan het risico op een beroving.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen;
  • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt;
  • draag geen opvallende horloges, sieraden of juwelen;
  • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Terrorisme

In heel Mauritanië geldt een verhoogde terrorisme dreiging tegen westerlingen. Maar ook tegen Mauritaniërs die zich inzetten voor de veiligheid.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media of vraag uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de autoriteiten op.

Wees alert op plekken waar veel buitenlanders komen. Deze plaatsen kunnen doelwit zijn voor een terroristische aanslag. Denk bijvoorbeeld aan: grote winkelcentra, markten en hotels.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.  

Geen foto’s van militaire objecten, mensen

Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten en overheidsdienaren zoals de politie en het leger in Mauritanië. Dit is verboden.

Homoseksualit

Homoseksualiteit is strafbaar in Mauritanië. Er staat in de wet de doodstraf op. Dit geldt ook voor buitenlanders.

Streng islamitisch land

Mauritanië is een streng islamitisch land. Vrouwelijke reizigers wordt geadviseerd zich bedekt te kleden: broek of rok tot ruim onder de knie en geen blote armen.  

Drugs

In Mauritanië is het in bezit hebben van drugs (inclusief cannabis en softdrugs) strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van of handel in drugs in Mauritanië veel zwaarder is dan in Nederland. De rechter in Mauritanië kan hoge gevangenisstraffen opleggen.

Alcohol en varkensvlees zijn verboden

De import, verkoop en het bezit van alcohol en varkensvlees is verboden. Op het bezit van alcohol en varkensvlees wordt streng gecontroleerd. Ook bij grensovergangen. Zelfs het invoeren van een kleine hoeveelheid in (hand) bagage is niet toegestaan.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

In Mauritanië zijn er op veel plaatsen geen goede medische voorzieningen. Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa voor Mauritanië kunt u krijgen bij de ambassade van Mauritanië in Brussel, België. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

U kunt niet pinnen in Mauritanië. Creditcards worden niet geaccepteerd. Neem contant geld mee. Regulier bankverkeer is moeizaam.

U moet altijd kunnen laten zien wie u bent. Houd daarom altijd uw paspoort met geldig visum bij u.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven