Reisadvies Martinique | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 15-01-2022 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

De kleurcode van Martinique is oranje. Het land is door het coronavirus vanaf 16 januari 2022 een zeerhoogrisicogebied. Dit betekent dat u vanaf dan in quarantaine moet als u in Nederland aankomt. Ook moet u een quarantaineverklaring overleggen. Reis alleen naar Martinique als het noodzakelijk is. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Martinique en Nederland vindt u in de rubriek Coronavirus. Lees het hele reisadvies.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van het reisadvies voor Martinique is oranje, dit komt door het coronavirus. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. In oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
 • Verblijft u op Martinique? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland
Kaart bij reisadvies Martinique
Download 'Kaart bij reisadvies Martinique' (PDF, 967 kB)

Reischecklist Martinique

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Martinique favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registeren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Martinique reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw reisdocument nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Frankrijk in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Martinique. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Martinique. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus.

De situatie op Martinique is erg gespannen en verslechterd door een toename van demonstraties, onvoorspelbare protesten, geweldsincidenten en plunderingen. Wees waakzaam en vermijdt alle plekken waar grote groepen mensen samen zijn. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, volg de (sociale) lokale media en volg instructies van de lokale autoriteiten op.

Er zijn op Martinique veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent.

Criminaliteit

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Wandel ‘s nachts niet op afgelegen plekken, zoals verlaten stranden.
 • Neem niet te veel contant geld mee.
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw waardevolle spullen in de kluis van het hotel.

Demonstraties

Op Martinique kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws of vraag bij uw hotel om informatie.

Natuurgeweld

Tropische stormen

Op Martinique kunnen van juni tot en met november tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan het nieuws en informeer u over de situatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Aardbevingen

Op Martinique komen aardbevingen voor. Soms ook zware aardbevingen. Meer weten over aardbevingen in het gebied? Ga naar:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Martinique en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of via Twitter @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen en algemene maatregelen op Martinique

Alle reizigers zijn verplicht een negatieve COVID-19 PCR-test te overleggen die niet ouder mag zijn dan 72 uur voor aankomst op Martinique. Voor actuele informatie kunt u terecht op de website van de Franse overheid (informatie in het Frans).

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt. Gebruik antiseptische gel.

Testlocaties op Martinique

Zie voor meer informatie over de testlocaties op Martinique de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten op Martinique te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Martinique heeft een vrij goed wegennet.

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer vindt plaats via minibusjes. Het zijn vaste prijzen. De rittenschema’s zijn niet al te betrouwbaar en de busjes rijden niet altijd op tijd.

Taxi’s

Taxi’s zijn bijna overal beschikbaar maar redelijk duur. Vooral voor ritten na zonsondergang.

Autoverhuur

Autoverhuur is vrij goed georganiseerd tegen redelijke prijzen en is populair onder toeristen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Martinique.

Drugs

Op Martinique kunt u zware straffen krijgen als u drugs gebruikt of bij u heeft. Gebruik daarom geen drugs op Martinique en draag deze ook niet bij u.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Martinique en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Alarmnummer Politie: 17
 • Alarmnummer Ambulance: 15
 • Alarmnummer Brandweer: 18

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Martinique

Er is geen Nederlandse ambassade in Martinique. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Port of Spain, Trinidad en Tobago.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Nederlands honorair consulaat in Fort de France-Cedex.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven