Reisadvies Marokko | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 26-11-2021 | Nog steeds geldig op: 27-11-2021

De Marokkaanse autoriteiten laten vanuit Nederland alleen nog volledig gevaccineerde passagiers toe tot Marokko. U moet ook een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 48 uur kunnen laten zien bij het instappen, en een gezondheidsverklaring invullen. Alle directe vluchten van en naar Nederland zijn opgeschort. Dit geldt ook voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, dat gold al voor de vliegverbindingen met Rusland en vanaf 28 november 2021 om 23:59 uur ook voor Frankrijk. Deze maatregel is tijdelijk, maar geldt voor onbepaalde tijd. Het vliegverkeer met en via andere Europese landen is op dit moment (nog) wel mogelijk. Als u in Marokko bent, neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij over geannuleerde vluchten en mogelijkheden om uw reis via een alternatieve route af te leggen. Reist u via een ander land naar Nederland, informeer u dan over de (corona)regels van dat land. Het reisadvies voor Marokko is oranje en een klein deel rood. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Rood: niet reizen

 • Reis niet naar het grensgebied met Mauritanië. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
 • Gaat u toch naar het grensgebied met Mauritanië? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van het reisadvies voor Marokko is oranje. Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar Marokko met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar Marokko? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Download 'Kaart bij reisadvies Marokko en Westelijke Sahara' (PDF, 390 kB)

Reischecklist Marokko en Westelijke Sahara

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Marokko favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
 • Ga na bij uw reisverzekeraar wat de invloed is van een bepaalde kleurcode op de dekking van uw verzekering.  

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Marokko. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of credit card.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Buiten de grotere steden kunt u niet altijd mobiel bellen. Houd er rekening mee dat het bereik in de stad ook niet altijd goed is.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Marokko. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u vaak minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Onveilige gebieden

Rood: niet reizen

Grens met Mauritanië

In sommige delen van de Westelijke Sahara bestaan (hoge) veiligheidsrisico’s, zie de kaart. Regelmatig zijn er berichten over geweldsincidenten. Er liggen ook niet ontplofte landmijnen in de Westelijke Sahara.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen naar Marokko als het noodzakelijk is. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis. De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus.

Rijden door de Westelijke Sahara

Als u ervoor kiest door de Westelijke Sahara te rijden, blijf dan op de geasfalteerde hoofdweg langs de kust die de grotere plaatsen zoals Laayoune en Dakhla verbindt. Wijk niet van deze route af, blijf op de hoofdweg.

Grensgebieden met Algerije en Mauritanië

Het is verboden de grens over te steken naar Algerije. Het is ook niet toegestaan de grens over te steken naar Mauritanië, behalve bij de grensovergang langs de kustroute.

Reist u met een auto of motor in deze gebieden? Lees dan ook de reisadviezen voor Algerije en Mauritanië.

Landsgrenzen

Alle landsgrenzen zijn door de pandemie gesloten (Melilla, Ceuta, Guerguerat). Alleen transporteurs met een vergunning van de Marokkaanse autoriteiten worden doorgelaten. Voor het krijgen van deze vergunning neem vóór vertrek vanuit Nederland contact op met de Marokkaanse ambassade in Den Haag.

Terrorisme

In de buurt van de berg Toubkal dichtbij Marrakech, zijn in december 2018 2 buitenlandse toeristen op gewelddadige wijze om het leven gebracht.

Al enige tijd geldt in het hele land het hoogste dreigingsniveau voor terroristische aanslagen. De Marokkaanse overheid heeft maatregelen genomen om de veiligheid te vergroten. Volg de aanwijzingen van de autoriteiten op en zorg dat u zich steeds kunt legitimeren. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Drugs- en mensensmokkel

Reizigers kunnen worden gevraagd mee te werken aan de smokkel van drugs of het smokkelen van mensen over de grens. Werk hier nooit aan mee. Op beide vormen van smokkel staan hoge straffen en boetes.

Criminaliteit

In toeristische gebieden, zoals in de stad Marrakech, zijn gevallen bekend van toeristen die slachtoffer zijn geworden van overvallen en diefstal onder bedreiging van messen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Vermijd afgelegen wijken en gebieden, vooral als het donker is.
 • Neem geen grote sommen geld mee.
 • Draag geen opvallende sieraden, horloges of juwelen.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Marokko en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Marokko heeft vanwege het coronavirus alle directe vluchten van en naar Nederland opgeschort. Dit geldt ook voor Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en vanaf 28 november 2021 om 23:59 uur ook voor Frankrijk. Dat gold al voor de vliegverbindingen met Rusland. Het vliegverkeer met of via andere Europese landen is op dit moment (nog) wel mogelijk.

Als u in Marokko bent, neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij over geannuleerde vluchten en mogelijkheden om uw reis via een alternatieve route af te leggen. Reist u via een ander land naar Nederland, informeer u dan over de (corona)regels van dat land.

Lees de antwoorden op veelgestelde vragen over het vliegverbod tussen Marokko en Nederland

Reis alleen naar Marokko als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk.

Reist u toch naar Marokko? Dan geldt het volgende:

Nederland staat op de B-lijst van Marokko. Passagiers die afkomstig zijn uit een land van lijst B en reizen via een land van lijst A en daar ten minste 10 dagen hebben verbleven, worden gelijkgesteld met passagiers die afkomstig zijn uit lijst A.

U kunt met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) Marokko inreizen. U moet uw vaccinatie- en testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Kinderen jonger dan 12 jaar zijn vrijgesteld van de PCR-test, ongeacht het land waar zij vandaan komen.

De volgende voorwaarden gelden bij lijst B:  

Alleen volledig gevaccineerde passagiers worden nog toegelaten tot Marokko. U moet de volgende documenten kunnen laten zien bij het inreizen:

 • U moet een certificaat laten zien dat u volledig bent ingeënt met één van de onderstaande vaccins. Er moeten twee weken voorbij zijn na het geven van de 2e dosis. Of, in het geval van een vaccin met 1 dosis, twee weken na die dosis.
 • Door Marokko geaccepteerde vaccins: AstraZeneca-SK Bio, Sinopharm, Sputnik, Pfizer / BioNTech, Janssen (Johnson & Johnson), Covishield (Serum Institute of India), Moderna, Sinovac.

En;

 • U moet een negatieve PCR-test van minder dan 48 uur oud voor vertrek (boarden) laten zien, en;
 • Een volledig ingevuld en ondertekend gezondheidsformulier met het adres van de passagier en twee telefoonnummers waarop hij/zij als het nodig is kan worden gelokaliseerd in de 10 dagen die volgen op zijn/haar aankomst in Marokko (online te downloaden vóór het instappen; formulier wordt ook uitgedeeld aan boord van het vliegtuig).

Alle passagiers uit landen van de B-lijst krijgen bij binnenkomst twee extra controles:

 • meting van uw temperatuur met thermische camera's en elektronische thermometers
 • een antigeentest

Als de testuitslag van de antigeentest positief is, krijgt u geen toegang tot Marokko en moet u direct terug naar het land waar u vandaan komt. Dit geldt niet voor personen met een vaste verblijfplaats in Marokko. Lees voor meer informatie op de website van het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vertrekhavens veerboten naar Marokko

Het is op dit moment niet mogelijk een veerboot vanuit Spanje te nemen. Alleen vanuit Frankrijk (Sète en Marseille) en Italië (Genua) vertrekken veerboten naar Marokko.

Algemene maatregelen in Marokko

De Marokkaanse overheid heeft diverse coronamaatregelen ingesteld.

 • Het gebruik van de coronapas (‘pass vaccinal’) is verplicht voor toegang tot openbare ruimten, openbaar vervoer, overheidsdiensten, hotels, restaurants, cafés, sportscholen, hammams en winkels.
 • Binnenlandse reizen zijn alleen mogelijk als u in het bezit bent van een vaccinatiebewijs of als u een goedkeuring heeft van de verantwoordelijke lokale autoriteiten.
 • De hammams, zwembaden en sportfaciliteiten zijn open maar er wordt een beperkt aantal bezoekers toegelaten.
 • Het dragen van mondkapjes is verplicht in alle openbare ruimten.

Voor vragen over het coronavirus in Marokko heeft het Marokkaanse ministerie van Gezondheid een speciaal telefoonnummer geactiveerd: 080 100 47 47 (24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar). Dit nummer kan niet vanuit het buitenland worden gebeld. Men spreekt Engels, Frans en Arabisch.

Testlocaties in Marokko

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Marokko de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Marokko te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

De wegen in Marokko zijn vaak niet verlicht. Bereid daarom reizen met de auto buiten de grote stadscentra goed voor. Reis in landelijke gebieden na zonsondergang niet met de auto.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Marokko op de website van de ANWB.

Naar boven

Tips van de ambassade

Tips

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Marokko.

LHBTI is strafbaar

LHBTI (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen) is strafbaar in Marokko. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Nederlanders die ook de Marokkaanse nationaliteit bezitten

Volgens de Marokkaanse wet worden Nederlanders die ook de Marokkaanse nationaliteit hebben, op Marokkaans grondgebied als Marokkaans burger behandeld. Daardoor kan het gebeuren dat de Nederlandse ambassade in geval van problemen (bijvoorbeeld bij een arrestatie) niet door de Marokkaanse autoriteiten wordt geïnformeerd. Vraag bij problemen altijd naar consulaire bijstand van de Nederlandse ambassade.

Invoer van drones (onbemande vliegende toestellen)

Het invoeren van drones is verboden zonder geldige invoervergunning. Neem voor meer informatie hierover contact op met de ambassade van Marokko in Den Haag.

Als u geen geldige invoervergunning voor uw drone kunt laten zien dan kan de douane bij aankomst in Marokko de drone in beslag nemen. U kunt de drone bij uw vertrek terugkrijgen tegen betaling van opslagkosten en soms een boete. Bij illegaal binnenbrengen van uw drone kunnen de Marokkaanse autoriteiten deze bij een controle in beslag nemen. U kunt een hoge boete krijgen of zelfs een gevangenisstraf.

Medicijnen

Als u in Marokko verblijft en uw Nederlandse medicijnen raken op, neem dan contact op met uw Nederlandse huisarts en vraag om een medische verklaring met daarin duidelijk de samenstelling van uw medicijnen. Met deze verklaring kunt u bij een apotheek of ziekenhuis in Marokko medicijnen krijgen. Als het merk of de samenstelling van uw medicijn anders is dan het medicijn dat beschikbaar is in Marokko, neem dan opnieuw contact op met uw huisarts en vraag of het hier beschikbare medicijn in uw geval voldoet. De ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken bieden geen medicijnen aan; u moet dit zelf regelen. Als u de mogelijkheid heeft medicijnen vanuit Nederland te laten versturen, dan kunt u gebruik maken van reguliere koeriersdiensten. Houd in dat geval rekening met verzendtijd en -kosten; beiden kunnen oplopen, vooral als u buiten de stad verblijft. Houd er ook rekening mee dat de Marokkaanse douane postzendingen controleert en sommige medicijnen niet doorlaat zonder verklaring.

Neem geen pakjes voor iemand anders mee

Neem geen pakjes, brieven of iets anders voor iemand mee. Doet u dit toch? Kijk vooraf wat er in zit.

Kopie identiteitsbewijs

Draag altijd een (kopie van een) identiteitsbewijs bij u, zodat u zich kunt identificeren.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Marokko en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer (politie): 190

Ambulance en brandweer: 150

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Rabat

Kijk voor meer informatie over de Nederlandse ambassade in Rabat op deze website.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven