Reisadvies Marokko | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 21-12-2018 | Nog steeds geldig op: 20-04-2019

Twee buitenlandse toeristen zijn half december 2018 – in de buurt van de berg Toubkal dichtbij Marrakesh - op gewelddadige wijze om het leven gebracht. De Marokkaanse autoriteiten waarschuwen voor een verhoogde dreiging van terroristische aanslagen. Zie verder rubriek ‘Terrorisme’.

Download 'Kaart bij reisadvies Marokko en Westelijke Sahara' (PDF, 374 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Rabat, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Twee buitenlandse toeristen zijn half december 2018 – in de buurt van de berg Toubkal dichtbij Marrakesh - op gewelddadige wijze om het leven gebracht. De Marokkaanse autoriteiten waarschuwen voor een verhoogde dreiging van terroristische aanslagen. Zie verder rubriek ‘Terrorisme’.

In Marokko kunnen demonstraties voorkomen, ook als de autoriteiten hier geen toestemming voor geven. Houd hier rekening mee en wees alert op demonstraties. Vooral in het gebied rond de stad Al Hoceima in het noorden.

Blijf op de hoogte

De 24/7 BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie. 

Naar boven

Algemeen

Sinds juli 2014 geldt in het hele land het hoogste dreigingsniveau voor terroristische aanslagen. De Marokkaanse overheid heeft maatregelen genomen om de veiligheid te vergroten. Volg de aanwijzingen van de autoriteiten op en zorg dat u zich steeds kunt legitimeren. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Demonstraties

In Marokko kunnen demonstraties voorkomen. Vooral in de minder ontwikkelde gebieden van Marokko. Ook als autoriteiten hier geen toestemming voor geven. Houd hier rekening mee en wees alert op demonstraties. Vooral in het gebied rond de stad Al Hoceima in het noorden

Verkeersveiligheid

De wegen in Marokko zijn vaak niet verlicht. Bereid daarom reizen met de auto buiten de grote stadscentra goed voor. Reis niet na zonsondergang met de auto in landelijke gebieden.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Marokko op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 190 (politie), 150 (ambulance en brandweer).

Nederlandse ambassade in Rabat

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Rabat op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

De Westelijke Sahara

De Westelijke Sahara wordt door de Verenigde Naties beschouwd als een niet-zichzelf besturend gebied in de zin van het Handvest van de Verenigde Naties.

Sinds 1975 oefent Marokko feitelijk gezag uit in het grootste deel van de Westelijke Sahara. Tot 1991 vond er een gewapende strijd plaats in het gebied tussen Marokko en de verzetsbeweging Frente Polisario. In dat jaar werd een staakt-het-vuren afgekondigd. Sindsdien bemiddelt de Verenigde Naties tussen beide partijen.

Nederland en de Europese Unie stellen zich neutraal op in het conflict tussen Marokko en Frente Polisario en erkennen de wederzijdse claims op het gebied niet. De Nederlandse ambassade in Marokko kan maar beperkt hulp bieden in de Westelijke Sahara.

Naar boven

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de grensgebieden met Mauritanië, Algerije en de Westelijke Sahara. Ook zijn er veiligheidsrisico’s voor reizen naar toeristische steden.

Westelijke Sahara

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de Westelijke Sahara. Er liggen niet ontplofte landmijnen in de Westelijke Sahara.

Kustroute door de Westelijke Sahara

Wilt u van Marokko naar Mauritanië reizen, of andersom? Volg dan de geasfalteerde kustroute door de Westelijke Sahara. Deze route loopt langs de kust, van de stad Laayoune, via de stad Ad Dakhla, naar de stad Nouadhibou (Mauritanië). Wijk niet van deze route af, blijf op de hoofdweg.

Mijnenvelden in Marokko en Mauritanië

Wilt u van Marokko naar Mauritanië reizen, of juist andersom? Volg dan de kustroute door de Westelijke Sahara. Deze route loopt langs de kust, van de stad Laâyoune, via de stad Dakhla, naar de stad Nouadhibou (Mauritanië). Wijk niet van deze reisroute af. Er liggen mijnen in het omliggende gebied.

Reist u met een auto of motor in deze gebieden? Lees dan ook de reisadviezen voor Algerije en Mauritanië.

Grensgebieden met Algerije en Mauritanië

Het is verboden de grens over te steken naar Algerije. Het is ook verboden de grens over te steken naar Mauritanië, behalve bij de grensovergang langs de kustroute. Deze route loopt langs de kust, van de stad Laayoune via de stad Ad Dakhla, naar de stad Nouadhibou (Mauritanië). Houd op andere plaatsen altijd voldoende afstand van de grenzen. Het risico op gewelddadige overvallen en ontvoeringen is groter als u in het grensgebied bent.

Toeristische steden

Er komt criminaliteit voor waarbij geweld wordt gebruikt. Vermijd afgelegen wijken en gebieden, vooral als het donker is. Bij toeristische plaatsen is er, net als in de rest van het land, een risico op terroristische aanslagen. De autoriteiten hebben extra maatregelen genomen om de veiligheid te vergroten. Wees alert. Vooral op plekken waar veel westerlingen komen. Volg de instructies van de autoriteiten op.

Naar boven

Criminaliteit

Reizigers kunnen worden gevraagd mee te werken aan de smokkel van drugs of het smokkelen van mensen over de grens. Werk hier nooit aan mee. Op beide vormen van smokkel staan hoge straffen en boetes.

In toeristische gebieden, vooral in de stad Marrakech, stijgt de soms gewelddadige criminaliteit.

Er zijn meerdere gevallen bekend van toeristen die slachtoffer zijn geworden van overvallen en diefstal onder bedreiging van messen in belangrijke toeristische steden en langs stranden.

Vermijd afgelegen wijken en gebieden, vooral als het donker is. Neem geen grote sommen geld mee en draag geen opvallende sieraden, horloges of juwelen.

Naar boven

Terrorisme

De Marokkaanse autoriteiten waarschuwen voor een verhoogde dreiging van terroristische aanslagen van Marokkaanse sympathisanten of Marokkanen die tot Daesh en andere extremistisch groeperingen behoren. De Marokkaanse autoriteiten melden regelmatig ontmanteling van terroristische cellen verspreid door het land. Sommige daarvan hadden plannen aanslagen te plegen op publieke plaatsen en toeristische locaties. Twee buitenlandse toeristen zijn half december 2018 in de buurt van de berg Toubkal, dichtbij Marrakesh, op gewelddadige wijze om het leven gebracht.

In juli 2014 heeft de Marokkaanse overheid het dreigingsniveau voor terroristische aanslagen in Marokko verhoogd tot het hoogste niveau. Dit ook omdat een toenemend aantal Marokkanen dat deel uitmaakt van terroristische organisaties die actief zijn in Syrië en Irak. Ook westerlingen en westerse objecten kunnen doelwit van aanslagen zijn. In november 2014 heeft de Marokkaanse overheid aanvullende maatregelen getroffen om de veiligheid te vergroten.

Wees alert bij toeristische plaatsen en andere plekken waar veel buitenlanders komen. Bijvoorbeeld hotels en restaurants, openbare plaatsen, overheidsgebouwen, westerse ambassades en winkelcentra. Doe dat ook bij andere plaatsen en voorzieningen die als westers gekenmerkt kunnen worden. Let ook goed op tijdens een muzikaal, cultureel of sportevenement. Houd er rekening mee dat bij plaatsen waar veel mensen komen veiligheidscontroles kunnen plaatsvinden. Werk hier altijd geduldig aan mee. Volg de instructies van de autoriteiten op.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hier aan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen. 

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Marokko. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Nederlanders die ook de Marokkaanse nationaliteit bezitten

Volgens de Marokkaanse wet worden Nederlanders die ook de Marokkaanse nationaliteit hebben, op Marokkaans grondgebied als Marokkaans burger behandeld. Daardoor kan het gebeuren dat de Nederlandse ambassade in geval van problemen (bijvoorbeeld bij een arrestatie) niet door de Marokkaanse autoriteiten wordt geïnformeerd. Vraag bij problemen altijd naar consulaire bijstand van de Nederlandse ambassade.

Invoer van drones (onbemande vliegende toestellen)

Het invoeren van drones is verboden zonder geldige invoervergunning. Neem voor meer informatie hierover contact op met de ambassade van Marokko in Den Haag.

Als u geen geldige invoervergunning voor uw drone kunt overleggen dan kan de douane bij aankomst in Marokko de drone in beslag nemen. U kunt de drone bij uw vertrek terugkrijgen tegen betaling van opslagkosten en soms een boete.
Bij illegaal binnenbrengen van uw drone kunnen de Marokkaanse autoriteiten deze bij een controle in beslag nemen. U kunt een hoge boete krijgen of zelfs een gevangenisstraf.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

De kwaliteit van de medische voorzieningen buiten de grote steden in Marokko is slecht.

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kost en van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Ook voor reizen naar Marokko heeft u een geldig paspoort nodig. Het is niet toegestaan om op een Nederlandse ID-kaart Marokko in te reizen. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Marokko in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Neem geen pakjes, brieven of iets anders voor iemand mee. Doet u dit toch? Kijk dan altijd vooraf wat er in zit.

Draag altijd een (kopie van een) identiteitsbewijs bij u, zodat u zich kunt identificeren.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven