Reisadvies Marokko | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 23-10-2020 | Nog steeds geldig op: 27-10-2020

Marokko heeft de noodtoestand verlengd tot 10 november 2020. Sommige steden zijn zo goed als afgesloten, zoals Casablanca en Marrakesh. De grenzen zijn gesloten voor regulier verkeer. Wel zijn er beperkt internationale vluchten. Voor informatie over het Marokkaanse in- en uitreisbeleid kunt u contact opnemen met de Marokkaanse ambassade in Den Haag. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten en volg het nieuws. Nederland adviseert alleen naar Marokko te reizen als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Marokko gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Zie voor meer informatie de rubriek ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Marokko en Westelijke Sahara
Download 'Kaart bij reisadvies Marokko en Westelijke Sahara' (PDF, 390 kB)

Reischecklist Marokko en Westelijke Sahara

Het reisadvies voor Marokko is oranje: alle niet-noodzakelijke reizen, dus ook vakanties, worden ontraden.

Om Marokko in te kunnen reizen is de (negatieve) uitslag van een COVID-19-test vereist die niet ouder is dan 72 uur. 

Let op: In sommige delen van Westelijke Sahara bestaan (hoge) veiligheidsririso’s, zie de kaart. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert niet te reizen naar rode gebieden.
Reist u naar Marokko? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Marokko favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Marokko reist, moet u altijd een geldig paspoort  meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Marokko in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen paspoort nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Marokko een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check in welke landen u een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Marokko. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard. Niet alle restaurants of hotels accepteren creditcards. 
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee Marokko. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Terrorisme

In de buurt van de berg Toubkal dichtbij Marrakesh, zijn half december 2018 twee buitenlandse toeristen op gewelddadige wijze om het leven gebracht.

Sinds juli 2014 geldt in het hele land het hoogste dreigingsniveau voor terroristische aanslagen. De Marokkaanse overheid heeft maatregelen genomen om de veiligheid te vergroten. Volg de aanwijzingen van de autoriteiten op en zorg dat u zich steeds kunt legitimeren. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Drugs- en mensensmokkel

Reizigers kunnen worden gevraagd mee te werken aan de smokkel van drugs of het smokkelen van mensen over de grens. Werk hier nooit aan mee. Op beide vormen van smokkel staan hoge straffen en boetes.

Criminaliteit

In toeristische gebieden, vooral in de stad Marrakesh, stijgt de soms gewelddadige criminaliteit. Er zijn meerdere gevallen bekend van toeristen die slachtoffer zijn geworden van overvallen en diefstal onder bedreiging van messen in belangrijke toeristische steden en langs stranden.

 • Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
 • Vermijd afgelegen wijken en gebieden, vooral als het donker is.
 • Neem geen grote sommen geld mee.
 • Draag geen opvallende sieraden, horloges of juwelen.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Demonstraties

In Marokko kunnen demonstraties voorkomen. Die komen in de grote steden voor en ook in de minder ontwikkelde gebieden van Marokko, met name in het noorden rond de stad Al Hoceima. Ook als autoriteiten hier geen toestemming voor geven. Houd hier rekening mee en wees alert op demonstraties. 

Westelijke Sahara

Er liggen niet ontplofte landmijnen in de Westelijke Sahara.

Kustroute door de Westelijke Sahara

Wilt u van Marokko naar Mauritanië reizen, of andersom? Volg dan de geasfalteerde kustroute door de Westelijke Sahara. Deze route loopt langs de kust, van de stad Laayoune, via de stad Ad Dakhla, naar de stad Nouadhibou (Mauritanië). Wijk niet van deze route af, blijf op de hoofdweg.

Reist u met een auto of motor in deze gebieden? Lees dan ook de reisadviezen voor Algerije en Mauritanië.

Grensgebieden met Algerije en Mauritanië

Het is verboden de grens over te steken naar Algerije. Het is ook verboden de grens over te steken naar Mauritanië, behalve bij de grensovergang langs de kustroute. Deze route loopt langs de kust, van de stad Laayoune via de stad Ad Dakhla, naar de stad Nouadhibou (Mauritanië). Houd op andere plaatsen altijd voldoende afstand van de grenzen. Het risico op gewelddadige overvallen en ontvoeringen is groter als u in het grensgebied bent.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in dit gebied en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31682387796 of via Twitter @24/7BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA).

Wegverkeer

De wegen in Marokko zijn vaak niet verlicht. Bereid daarom reizen met de auto buiten de grote stadscentra goed voor. Reis in landelijke gebieden na zonsondergang niet met de auto.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Marokko op de website van de ANWB.

Grenzen (zie ook onveilige gebieden)

Reis alleen over de grens van Westelijke Sahara naar Mauretanië langs de kustroute. Het is verboden de grens van Marokko naar Algerije over te steken.

Naar boven

Coronavirus

Thuisquarantaine bij aankomst in Nederland

Na een verblijf in Marokko gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe corona besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine.

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie hier de lijst met veilige landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven.

Coronamaatregelen

De Marokkaanse overheid neemt maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus. De noodtoestand is verlengd tot 10 november 2020. De grenzen zijn gesloten voor regulier verkeer. Wel is er beperkt internationaal vliegverkeer.

Voor meer informatie over het Marokkaanse in- en uitreisbeleid kunt u contact opnemen met de Marokkaanse ambassade in Den Haag. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten  en volg het nieuws.

Het reisadvies voor Marokko is oranje: alle niet-noodzakelijke reizen, dus ook vakanties, worden ontraden.

Nederland heeft op 13 augustus het inreisverbod voor Marokko weer ingesteld voor alle niet-noodzakelijke reizen. Meer informatie kunt u lezen op de website van rijksoverheid.

Het dragen van mondkapjes is verplicht. Als er brandhaarden door het coronavirus ontdekt worden, worden wijken of steden afgesloten.

Voor vragen over het coronavirus (COVID-19) in Marokko heeft het Marokkaanse ministerie van Gezondheid een speciaal telefoonnummer geactiveerd: 080 100 47 47 (24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar). Dit nummer kan niet vanuit het buitenland worden gebeld. Men spreekt Engels, Frans en Arabisch.

Volg ook altijd de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Reisbeperkingen

Voor inreizen in Marokko is de uitslag van een negatieve COVID-19-test vereist die niet ouder is dan 72 uur. Ook moet het resultaat van een serologische test worden getoond.

Marokko staat toe dat zijn eigen onderdanen naar Marokko reizen. Ook niet-Marokkanen met een permanente verblijfstitel in Marokko mogen van de autoriteiten het land in. Sinds 6 september mogen niet-Marokkanen die een uitnodiging hebben van een Marokkaanse onderneming, of in het bezit zijn van een hotelreservering in Marokko, het land inreizen. Reizigers die in Marokko aankomen moeten in het bezit zijn van negatieve PCR- en serologische testresultaten.  

Nederland heeft op 13 augustus het inreisverbod vanuit Marokko naar Nederland weer ingesteld. Dit heeft betrekking op alle niet-essentiële reizen van personen vanuit overige derde landen (andere landen dan het EU+ gebied). Doel is de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Marokko te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Tips

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Marokko.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Marokko. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Nederlanders die ook de Marokkaanse nationaliteit bezitten

Volgens de Marokkaanse wet worden Nederlanders die ook de Marokkaanse nationaliteit hebben, op Marokkaans grondgebied als Marokkaans burger behandeld. Daardoor kan het gebeuren dat de Nederlandse ambassade in geval van problemen (bijvoorbeeld bij een arrestatie) niet door de Marokkaanse autoriteiten wordt geïnformeerd. Vraag bij problemen altijd naar consulaire bijstand van de Nederlandse ambassade.

Invoer van drones (onbemande vliegende toestellen)

Het invoeren van drones is verboden zonder geldige invoervergunning. Neem voor meer informatie hierover contact op met de ambassade van Marokko in Den Haag.

Als u geen geldige invoervergunning voor uw drone kunt laten zien dan kan de douane bij aankomst in Marokko de drone in beslag nemen. U kunt de drone bij uw vertrek terugkrijgen tegen betaling van opslagkosten en soms een boete. Bij illegaal binnenbrengen van uw drone kunnen de Marokkaanse autoriteiten deze bij een controle in beslag nemen. U kunt een hoge boete krijgen of zelfs een gevangenisstraf.

Medicijnen

Als u in Marokko verblijft en uw Nederlandse medicijnen raken op, neem dan contact op met uw Nederlandse huisarts en vraag om een medische verklaring met daarin duidelijk de samenstelling van uw medicijnen. Met deze verklaring kunt u bij een apotheek of ziekenhuis in Marokko medicijnen krijgen. Als het merk of de samenstelling van uw medicijn anders is dan het medicijn dat beschikbaar is in Marokko, neem dan opnieuw contact op met uw huisarts en vraag of het hier beschikbare medicijn in uw geval voldoet. De ambassade noch het ministerie van Buitenlandse Zaken bieden medicijnen aan; u moet dit zelf regelen. Als u de mogelijkheid heeft medicijnen vanuit Nederland te laten versturen, dan kunt u gebruik maken van reguliere koeriersdiensten. Houd in dat geval rekening met verzendtijd en -kosten; beide kunnen oplopen, met name als u buiten de stad verblijft. Houd er ook rekening mee dat de Marokkaanse douane postzendingen controleert en sommige medicijnen niet doorlaat zonder verklaring.

Neem geen pakjes voor iemand anders mee

Neem geen pakjes, brieven of iets anders voor iemand mee. 

Kopie identiteitsbewijs

Draag altijd een (kopie van een) identiteitsbewijs bij u, zodat u zich kunt identificeren.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Marokko en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer (politie): 19
Ambulance en brandweer: 15

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31682387796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Rabat

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Rabat.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven