Reisadvies Maleisië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 17-09-2020 | Nog steeds geldig op: 20-09-2020

Er geldt een inreisverbod voor Maleisië voor buitenlandse bezoekers. Door afname van het aantal coronabesmettingen in Maleisië heeft de lokale overheid de coronamaatregelen versoepeld met een ‘Recovery Movement Control Order’ geldig tot en met 31 december 2020. Reis alleen naar Maleisië als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Maleisië gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land, volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de rubriek ‘Coronavirus’.

Download 'Kaart bij reisadvies Maleisië' (PDF, 1.016 kB)

Reischecklist Maleisië

Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen als het noodzakelijk is te reizen naar de eilanden voor de oostelijke kuststrook van Sabah en de eilanden ten oosten en zuiden van de stad Semporna.

Reist u naar Maleisië ? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Maleisië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Maleisië reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.

  Immigratiewetten in Maleisië zijn heel streng. Let op dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit Maleisië. Is dat niet het geval, dan kunt u wel worden binnengelaten maar komt u misschien in de problemen als u het land uitreist.

 • Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Maleisië in Den Haag.
 • Op dit moment is het door de coronamaatregelen die de overheid heeft genomen alleen mogelijk om Maleisië in te reizen met een permanente verblijfsvergunning, een dependent pass door huwelijk met een Maleisiër, een Malaysia My Second Home pass (MM2H) of als u in Maleisië werkt of gaat werken. Let op, dit gaat volgens procedures vastgesteld door de Maleisische overheid.  
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig internationaal rijbewijs als u in Maleisië een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Maleisië een internationaal rijbewijs nodig heeft.
 • Door de coronamaatregelen die de Maleisische overheid heeft genomen, gelden er aangepaste regels voor verlopen visa. Als u een Long Term Pass heeft, die voor of tijdens de Recovery Movement Control Order verlopen is, kunt u deze laten verlengen bij elk immigratiekantoor binnen 30 werkdagen na het einde van de Recovery Movement Control Order periode. Houd rekening dat de Maleisische Immigratiedienst tijd nodig heeft om uw aanvraag af te handelen. Als u een Social Visit Pass (bezoekers) heeft en uw pas verlopen is, moet u voor beëindiging van de Recovery Movement Control Order het land verlaten. De ambassade adviseert u om Maleisië eerder te verlaten wanneer de einddatum van uw Social Visit Pas verlopen is om boetes en een aantekening voor ‘overstay’ te voorkomen. Als u een ander visum heeft dat verlopen is gedurende uw verblijf tussen 1 januari en de beëindiging van de Recovery Movement Control Order kunt u Maleisië zonder problemen verlaten tot de beëindiging van de Recovery Movement Control Order (zonder risico een boete te krijgen of op de zwarte lijst te komen).

 • Voor het maken van een afspraak bij de Maleisische Immigratiedienst kunt u deze Engelstalige website raadplegen. Expats kunnen online een afspraak maken via de Engelstalige website van de Expatriate Services Division.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Maleisië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Maleisië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus.

Ontvoeringen en Piraterij

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de eilanden voor de oostelijke kuststrook van Sabah en de eilanden ten oosten en zuiden van de stad Semporna. Het gaat onder meer om de volgende eilanden: Lankayan, Mabul, Pom Pom, Kapalai, Ligitan, Sipadan en Mataking.

Op de Suluzee en Celebeszee kunnen ontvoeringen plaatsvinden. Toeristen die zich zonder beveiliging verplaatsen, kunnen hiervan slachtoffer worden. Er is ook een risico op piraterij op de Suluzee. De Maleisische autoriteiten houden verscherpt toezicht in deze gebieden.

Als u een noodzakelijke reis naar de eilanden maakt, verdiep u dan in de lokale veiligheidssituatie en probeer de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Dat kan bijvoorbeeld door alleen te verblijven in goed beveiligde hotels. Doe zaken met officiële touroperators die samenwerken met de Maleisische autoriteiten. Zij zorgen voor beveiliging als u zich verplaatst van en naar de eilanden.

Terrorisme

In Maleisië is er een risico op terroristische aanslagen. De Maleisische politie heeft in het verleden regelmatig mensen gearresteerd die aanslagen voorbereidden.

Criminaliteit

In Maleisië bestaat het risico op tassenroof en (gewelddadige) straatovervallen. Vooral in de grote steden komt tassenroof voor. Hierbij probeert meestal iemand die achterop een brommer zit uw tas af te pakken. Ook komen (gewelddadige) straatovervallen voor.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • draag geen opvallende sieraden of juwelen en draag niet te veel geld op zak;
 • ga ’s-avonds niet alleen op straat buiten de goed verlichte hoofdstraten;
 • wandel ’s-avonds niet alleen over het strand;
 • voorkom een overval vanaf een brommer door afstand te houden van de weg. Draag uw tas over de schouder die niet aan de weg is;
 • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt);
 • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
 • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Demonstraties

In Maleisië kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Het is in Maleisië verboden om als buitenlander deel te nemen aan demonstraties. Neemt u in Maleisië deel aan een demonstratie, dan bent u strafbaar. Vermijd daarom demonstraties. Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media.

Natuurgeweld

Tropische cyclonen

Aan de oostkust van Maleisië kunnen van november tot en met april tropische cyclonen voorkomen. In deze periode is ook het regenseizoen. Dan kan er veel regen vallen in de oostelijke provincies. De autoriteiten kunnen dan bepaalde gebieden afsluiten. Ook kunnen bewoners geëvacueerd worden. Actuele informatie over de weersomstandigheden in Maleisië vindt u op de volgende websites:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Luchtverkeer

Er geldt een inreisverbod voor Maleisië voor alle buitenlandse bezoekers. Reis alleen naar Maleisië als het noodzakelijk is.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Wegverkeer

Het wegverkeer in Maleisië is anders dan wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op de verkeersveiligheid. Als u zelf een auto bestuurt, houd er rekening mee dat andere verkeersdeelnemers zich niet aan de verkeersregels houden. Vermijd zelf rijden in het donker buiten de grote steden en/of bij extreme regenval.

Kijk voor meer informatie over het verkeer ook op de website van de ANWB.

Internationaal rijbewijs

Wilt u een motorvoertuig besturen in Maleisië?  Zorg dat u een geldig internationaal rijbewijs en geldig Nederlands rijbewijs heeft. Een internationaal rijbewijs kan in Nederland, in persoon bij een ANWB kantoor worden aangevraagd.

Naar boven

Coronavirus

Thuisquarantaine bij terugkeer in Nederland 

Na een verblijf in Maleisië gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees hier wat de regels zijn voor thuisquarantaine.

Coronavirus

Door afname van het aantal coronabesmettingen in Maleisië heeft de lokale overheid de coronamaatregelen versoepeld met een ‘Recovery Movement Control Order’ geldig tot en met 31 december 2020. De algemene coronamaatregelen moeten opgevolgd worden maar lokaal kunnen de lokale overheden strengere maatregelen opleggen.

Informatie over uitreizen

Immigratiewetten in Maleisië zijn heel streng. Let op dat uw reisdocument nog minimaal 6 maanden geldig is als u Maleisië verlaat. Is dat niet het geval, dan kunt u wel worden binnengelaten maar komt u misschien in de problemen als u het land uitreist.

 • Als u een Long Term Pass heeft, die voor of tijdens de Recovery Movement Control Order verlopen is, kunt u deze laten verlengen bij elk immigratiekantoor binnen 30 werkdagen na het einde van de Recovery Movement Control Order periode. Houd rekening dat de Maleisische Immigratiedienst tijd nodig heeft om uw aanvraag af te handelen.
 • Als u een Social Visit Pass (bezoekers) heeft en uw pas verlopen is, moet u voor  beëindiging van de Recovery Movement Control Order het land te verlaten. De ambassade van Maleisië adviseert u om Maleisië eerder te verlaten wanneer de einddatum van uw Social Visit Pas verlopen is. De ambassade van Maleisië adviseert dit om boetes en een aantekening voor ‘overstay’ te voorkomen.
 • Als u een ander visum heeft dat verlopen is gedurende uw verblijf tussen 1 januari en de beeindiging van de Recovery Movement Control Order kunt u Maleisië zonder problemen verlaten tot de beëindiging van de Recovery Movement Control Order (zonder risico een boete te krijgen of op de zwarte lijst te komen).
 • Voor het maken van een afspraak bij de Maleisische Immigratiedienst kunt u deze Engelstalige website raadplegen. Expats kunnen online een afspraak maken via de Engelstalige website van de Expatriate Services Division.

Informatie over inreizen

Op dit moment is het door de coronamaatregelen die de overheid heeft genomen alleen mogelijk om Maleisië in te reizen met een permanente verblijfsvergunning, een dependent pass door huwelijk met een Maleisiër, een Malaysia My Second Home pass (MM2H) of als u in Maleisië werkt of gaat werken. Let op, dit gaat volgens procedures vastgesteld door de Maleisische overheid.  

Algemene adviezen

Volg ook de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Maleisië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Luchtvervuiling

Soms kan de luchtkwaliteit in Maleisië slecht zijn. Dit komt door de bosbranden in Indonesië. De rooknevel uit Indonesië kan schadelijk zijn voor de gezondheid en gevolgen hebben voor de reisplannen. Houd hier rekening mee door op dat moment zoveel mogelijk binnen te blijven.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Maleisië.

Drugs

In Maleisië is het in bezit hebben van drugs en het handelen in drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van of handel in drugs in Maleisië veel zwaarder is dan in Nederland. U kunt hiervoor zelfs de doodstraf krijgen. U bent in Maleisië ook strafbaar als u drugs heeft gebruikt voordat u Maleisië inreist. Dit kan worden aangetoond door bijvoorbeeld een urineonderzoek.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit (LHBTI) is strafbaar in Maleisië. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Geld pinnen

In Maleisië wordt uw bankpas niet door elke bank geaccepteerd. Hierdoor kunt u bij bepaalde banken geen geld uit de geldautomaat halen. De geldautomaten van de volgende banken accepteren in ieder geval uw bankpas: HSBC, Maybank en de Standard Chartered Bank. De meeste credit cards worden over het algemeen wel geaccepteerd.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Maleisië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten

 • Politie en ambulance: 999 (112 vanaf mobiele telefoon)
 • Toeristenpolitie: 03 21 49 65 90
 • Brandweer: 994 (112 vanaf mobiele telefoon)

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade +60 321686200. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven