Reisadvies Maldiven | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 22-12-2021 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

De kleurcode voor de Maldiven is oranje, want de Maldiven zijn door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar de Maldiven als dat noodzakelijk is. Toeristische reizen zijn niet noodzakelijk. Moet u voor een noodzakelijke reis naar de Maldiven? Dan gelden er inreismaatregelen. Meer informatie over de (reis)maatregelen die gelden voor de Maldiven en voor Nederland vindt u in de rubriek Coronavirus. Lees het hele reisadvies.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van het reisadvies voor de Maldiven is oranje, dit komt door het coronavirus.
 • Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. In oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
 • Verblijft u op de Maldiven? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.       
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Kaart bij reisadvies Maldiven
Download 'Kaart bij reisadvies Maldiven.' (PDF, 147 kB)

Reischecklist Maldiven

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar de Maldiven. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar de Maldiven. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
 • Neem geen religieus, christelijk materiaal, zoals bijvoorbeeld een bijbel, mee naar de Maldiven. Openbare uiting van elk ander geloof dan de islam is verboden.
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Terrorisme

Er is een verhoogd risico op terroristische aanslagen op het eiland Malé. Toeristische plekken kunnen een doelwit zijn. Wees alert.

Criminaliteit

De criminaliteit op de vakantie-eilanden is laag. Kleine criminaliteit kan voorkomen zoals zakkenrollerij en diefstal, ook op de stranden. Wees alert bij een bezoek aan de hoofdstad Malé, vooral na zonsondergang: ga dan liever niet de straat op. Dit geldt vooral voor alleenreizende vrouwen.

Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:

 • Wees overdag en na zonsondergang voorzichtig, vooral als u alleen en/of vrouw bent.
 • Wees ook voorzichtig op plekken waar veel toeristen komen zoals op markten, luchthaven, boten en op de stranden. Dit geldt vooral voor alleenreizende vrouwen. Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Laat drankjes nooit onbeheerd achter en controleer de prijzen voordat u bestelt.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u op de Maldiven en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Let op: U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) Maldiven inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Inreisbeperkingen Maldiven

Volledig gevaccineerde reizigers

 • Alle reizigers moeten bij aankomst op de Maldiven een negatief PCR-testresultaat laten zien, die niet ouder is dan 96 uur voor vertrek. Dit geldt ook als u volledig gevaccineerd bent.
 • Alle reizigers moeten 48 uur voor hun vertrek een gezondheidsverklaring online invullen en op papier uitgeprint meenemen.

Vaccinatiegraad van de eilanden

De informatie over de vaccinatiegraad van de eilanden kunt u lezen op de website van de overheid van de Maldiven (informatie in het Engels).  

Gaat u naar een eiland dat niet aan de 90% vaccinatie graad voldoet?

Dan geldt een quarantaineverplichting van 14 dagen. De kosten voor de quarantaine en de PCR-test na quarantaine zijn voor de reiziger.

De testplicht geldt niet voor kinderen jonger dan 1 jaar.

Vertoont u bij aankomst klachten? Dan kunnen de autoriteiten besluiten dat u op eigen kosten een PCR-test moet doen en in quarantaine moet gaan. Als u positief test, moet u zich ook registreren via het Haalebelun portal.

Actuele informatie over de inreismaatregelen vindt u op de website van de overheid van de Maldiven en Tourist Visa | Maldives Immigration (informatie in het Engels).

Coronavirusmaatregelen

Lees actuele informatie over het coronavirus op de Maldiven op de website van het ministerie van Gezondheid van de Maldiven (informatie in het Engels).

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt. Gebruik antiseptische gel.

Testlocaties Maldiven

Zie voor meer informatie over de testlocaties op de Maldiven de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Gezondheidssituatie

Er zijn 4 klinieken die voldoende gezondheidszorg kunnen leveren, ook voor coronapatiënten. De kwaliteit van de gezondheidszorg is niet heel hoog.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten op de Maldiven te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Verkeer algemeen

Het verkeer tussen de eilanden gaat via boten en watervliegtuigen. Het wegennet is beperkt op de eilanden. Er wordt aan de linkerkant van de weg gereden.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor de Maldiven.

Homoseksualiteit / LHBTIQ is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar op de Maldiven. Er staan zware gevangenisstraffen op. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Geen foto’s van militaire objecten

Het is verboden om foto’s te maken van militaire objecten. Bijvoorbeeld van kazernes, grensposten, strategische bruggen en luchthavens.

Godsdienst

De Maldiven is een islamitisch land. Pogingen om moslims te bekeren worden bestraft. Openbare uiting van elk ander geloof is verboden. Neem geen religieus, christelijk materiaal, zoals bijvoorbeeld een bijbel, mee naar de Maldiven.

Tijdens de vastenmaand “Ramadan” kunnen er beperkingen zijn in het dagelijks leven vooral buiten de toeristenoorden, zoals gesloten restaurants en aangepaste werktijden. Vrouwen moeten kleding met lange mouwen dragen en mannen moeten geen korte broeken dragen. Respecteer tijdens deze periode de islamitische tradities.

Alcohol

U mag geen alcohol drinken op het eiland Malé. Invoer van alcoholhoudende drank is streng verboden.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u op de Maldiven en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemene alarmnummer: 119

Politie: 102

Brandweer: 118

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247,  WhatsApp op nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade op de Maldiven

Er is geen Nederlandse ambassade op de Maldiven. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Colombo, Sri Lanka.

In geval van nood kunt u ook terecht bij honorair consulaat in Malé.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Let op: In ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u vaak minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven