Reisadvies Madagaskar | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 25-07-2019 | Nog steeds geldig op: 20-01-2020

Op 19 januari 2019 is er een nieuwe president aan de macht gekomen. De verkiezingen verliepen zonder veel politieke demonstraties en geweld. De politieke situatie in de hoofdstad Antananarivo en in andere delen van het eiland blijft onvoorspelbaar. Er gelden veiligheidsrisico’s. Blijf alert. Er kunnen nog steeds demonstraties worden georganiseerd. Daarbij kan geweld worden gebruikt. Vermijd demonstraties.

Kaart bij reisadvies Madagaskar
Download 'Kaart bij reisadvies Madagaskar' (PDF, 1,6 MB)

Reischecklist Madagaskar

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Madagaskar favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Madagaskar reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van de Republiek Madagaskar (Brussel).
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u op Madagaskar een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u op Madagaskar internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Madagaskar. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Madagaskar. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Geel: let op, veiligheidsrisico’s

De meeste toeristische bezoeken aan Madagaskar verlopen zonder problemen. Toch zijn er op Madagaskar veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.

Let extra op als u naar de volgende gebieden reist waar een groter risico is op gewelddadige gewapende overvallen:

 • Het binnenland, vooral in het centraal-westelijke deel, onder andere wanneer u naar het Tsingy de Bemaraha Nationale Park reist.
 • Het zuid-oosten, in de regio Anosy en de stad Betroka. 
 • In de kustwateren rond Madagaskar zijn piraten actief. Deze piraten vormen een dreiging voor de koopvaardij, maar ook voor particuliere zeiljachten.

Gaat u naar deze gebieden? Reis met een betrouwbare reisorganisatie of chauffeur. Reis bij voorkeur niet alleen. Volg de berichten in de media en informeer naar de veiligheidssituatie voordat u vertrekt. Bijvoorbeeld bij mensen die het gebied goed kennen.

Criminaliteit

In het hele land zijn er gewelddadige (gewapende) berovingen en overvallen. Dit geldt ook voor de binnenlanden en de grote steden. De berovingen en overvallen komen ook ‘s nachts voor op doorgaande wegen. Let vooral op in onbewoonde gebieden en op plekken waar veel toeristen komen, zoals stranden en nationale parken.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:  

 • Reis bij voorkeur niet alleen. Vraag bij bezoek aan een nationaal park advies aan een betrouwbare reisorganisatie;
 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen;
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop als het niet nodig is niet alleen over straat;
 • Houd autodeuren altijd op slot en de ramen gesloten van uw auto;
 • Draag geen opvallende sieraden, horloges of juwelen;
 • Zorg dat u niet veel contant geld bij u heeft;
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Demonstraties

Op 19 januari 2019 is er een nieuwe president aan de macht gekomen. De verkiezingen zijn zonder veel politieke demonstraties en geweld verlopen. De politieke situatie in de hoofdstad Antananarivo en in andere delen van het eiland blijft onvoorspelbaar. Er gelden veiligheidsrisico’s. Blijf alert. Er kunnen nog steeds demonstraties worden georganiseerd. Daarbij kan geweld worden gebruikt. Vermijd demonstraties.

Natuurgeweld

Op Madagaskar kunnen van november tot en met april tropische stormen voorkomen. Wilt u tijdens de periode van november tot en met april reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie. Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de websites van:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u op Madagaskar en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Wegverkeer

Reis alleen overdag en niet na zonsondergang. Omdat wegen onverlicht zijn kunt u obstakels en andere weggebruikers moeilijk zien. De wegen op Madagaskar zijn vaak onverhard en slecht onderhouden. Vooral in het regenseizoen zijn de wegen moeilijk begaanbaar.

Naar boven

Gezondheid

Gezondheidssituatie

Sinds oktober 2018 is er een mazelenuitbraak op Madagaskar. Zeker 600 mensen, de meeste van hen kinderen, zijn overleden. Meer dan 50.000 mensen zijn geïnfecteerd. Ook in 2019 zijn gevallen gerapporteerd. Het is de grootste uitbraak sinds jaren. Volg de instructies op van de lokale autoriteiten. Ga na welke voorzorgsmaatregelen u voor uw gezondheid moet nemen. Denk aan vaccinaties.

Elk jaar is er een pestuitbraak op Madagaskar. Vooral de longpest is besmettelijk en dodelijk. In 2017 is de uitbraak heviger en besmettelijker geweest dan anders. Deze epidemie is voorbij. Maar de longpest is niet over op Madagaskar. In afgelegen streken komt nog regelmatig de minder besmettelijke builenpest voor. Vermoedt u dat u besmet bent? Ga naar een dokter. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het land. Volg de instructies op van de autoriteiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten op Madagaskar te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt, of de Franstalige website van Institut Pasteur de Madagascar.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Madagaskar.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd op Madagaskar. Houd daar rekening mee.

Meenemen souvenirs

Niet alle souvenirs mogen worden meegenomen uit Madagaskar. Denk hierbij aan beschermde planten, voedsel en dieren (zoals insecten, schildpadden en lemuren). Houten beelden en fossielen mogen vaak met toestemming worden meegenomen. Meer informatie over hoe toestemming aan te vragen kunt u vinden op de website van de douane van Madagaskar.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u op Madagaskar en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie en ambulance: 17 of 117 (vanaf een mobiele telefoon).
 • Brandweer: 18 of 118 (vanaf een mobiele telefoon).
 • Gendarmerie: 19 of 119 (vanaf een mobiele telefoon).

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade op Madagaskar

Er is geen Nederlandse ambassade op Madagaskar. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Dar es Salaam, Tanzania.

In geval van nood kunt u ook terecht bij de honorair consul in Antananarivo.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade.

Naar boven