Reisadvies Madagaskar | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 10-08-2021 | Nog steeds geldig op: 27-10-2021

De kleurcode van Madagaskar is oranje, want Madagaskar is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Madagaskar als het noodzakelijk is. Als u vanuit Madagaskar naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Madagaskar en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Download 'Kaart bij reisadvies Madagaskar' (PDF, 1,6 MB)

Reischecklist Madagaskar

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Madagaskar favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Madagaskar. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Madagaskar. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade beperkt of geen hulp bieden als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

De meeste toeristische bezoeken aan Madagaskar verlopen zonder problemen. Toch zijn er op Madagaskar veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.

Let extra op als u naar de volgende gebieden reist waar een groter risico is op gewelddadige gewapende overvallen:

 • Het binnenland, vooral in het centraal-westelijke deel, onder andere wanneer u naar het Tsingy de Bemaraha Nationale Park reist.
 • Het zuidoosten, in de regio Anosy en de stad Betroka. 
 • In de kustwateren rond Madagaskar zijn piraten actief. Deze piraten vormen een dreiging voor de koopvaardij, maar ook voor particuliere zeiljachten.

Gaat u naar deze gebieden? Reis met een betrouwbare reisorganisatie of chauffeur. Reis bij voorkeur niet alleen. Volg de berichten in de media en informeer naar de veiligheidssituatie voordat u vertrekt. Bijvoorbeeld bij mensen die het gebied goed kennen.

Criminaliteit

In het hele land zijn er gewelddadige (gewapende) berovingen en overvallen. Dit geldt ook voor de binnenlanden en de grote steden. De berovingen en overvallen komen ook ‘s nachts voor op doorgaande wegen. Let vooral op in onbewoonde gebieden en op plekken waar veel toeristen komen, zoals stranden en nationale parken.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:  

 • Reis bij voorkeur niet alleen. Vraag bij bezoek aan een nationaal park advies aan een betrouwbare reisorganisatie.
 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop als het niet nodig is niet alleen over straat.
 • Houd autodeuren altijd op slot en de ramen gesloten van uw auto.
 • Draag geen opvallende sieraden, horloges of juwelen.
 • Zorg dat u niet veel contant geld bij u heeft;
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Demonstraties

De politieke situatie in de hoofdstad Antananarivo en in andere delen van het eiland blijft onvoorspelbaar. Er gelden veiligheidsrisico’s. Blijf alert. Er kunnen nog steeds demonstraties worden georganiseerd. Daarbij kan geweld worden gebruikt. Vermijd demonstraties.

Natuurgeweld

Op Madagaskar kunnen van november tot en met april tropische stormen voorkomen. Wilt u tijdens de periode van november tot en met april reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie. Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de websites van:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u op Madagaskar en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen  - grensovergangen en vliegvelden

Bij aankomst op Madagaskar moeten reizigers een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag laten zien die bij vertrek niet ouder dan 72 uur mag zijn. Bij aankomst wordt opnieuw een test afgenomen. Daarna moet u 4 of 5 dagen op eigen kosten in quarantaine blijven in afwachting van het testresultaat.

Houd er rekening mee dat de lokale autoriteiten medische controles uitvoeren bij de grensposten en luchthavens en u kunnen verplichten om 14 dagen in quarantaine te gaan. Komt u uit Nederland? Dan kunt u verplicht worden om minimaal 14 dagen in zelf-quarantaine te gaan. Ook als u geen symptomen van het virus vertoont. Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen.

Algemene maatregelen

Er zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Madagaskar stabiel te houden/terug te dringen. Het dragen van een mondkapje is verplicht in publieke ruimtes, ook op straat en in parken.

Terugkeer naar Nederland

Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
 • Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
 • Een herstelbewijs. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een EU-lidstaat.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te laten testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of  bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

U hoeft niet in quarantaine bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties op Madagaskar

Zie voor meer informatie over de testlocaties op Madagaskar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie algemeen

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten op Madagaskar te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt, of de Franstalige website van Institut Pasteur de Madagascar.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Reis alleen overdag en niet na zonsondergang. Omdat wegen onverlicht zijn kunt u obstakels en andere weggebruikers moeilijk zien. De wegen op Madagaskar zijn vaak onverhard en slecht onderhouden. Vooral in het regenseizoen zijn de wegen moeilijk begaanbaar.

Trein- en busverkeer

De buslijnen en de “brousse-taxi’s” rijden in alle regio's. Deze zijn niet erg comfortabel en kunnen soms gevaarlijk zijn. Het advies is om gebruik te maken van bussen van touroperators of een auto te huren bij erkende verhuurkantoren. Houd er rekening mee dat (huur)auto’s door de slechte staat van de wegen makkelijk schade oplopen.

Er is een treinverbinding van Fianarantsoa naar Manakara. Deze rijdt erg onregelmatig. In de rest van het land rijden geen treinen meer.

Scheepvaart

Het wordt sterk afgeraden 's nachts uit te varen met plezierboten.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Madagaskar.

LHBTI

Lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBT’s) worden niet algemeen geaccepteerd op Madagaskar. Houd daar rekening mee.

Meenemen souvenirs

Niet alle souvenirs mogen worden meegenomen uit Madagaskar. Denk hierbij aan beschermde planten, voedsel en dieren (zoals insecten, schildpadden en lemuren). Houten beelden en fossielen mogen vaak met toestemming worden meegenomen. Meer informatie over hoe toestemming aan te vragen kunt u vinden op de website van de douane van Madagaskar.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u op Madagaskar en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie, ambulance en brandweer: 117

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u op Madagaskar en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade op Madagaskar

Er is geen Nederlandse ambassade op Madagaskar. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Dar es Salaam, Tanzania.

In geval van nood kunt u ook terecht bij de honorair consul in Antananarivo.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven