Reisadvies Madagaskar | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 06-11-2018 | Nog steeds geldig op: 23-02-2019

De rubrieken ‘algemeen’, ‘criminaliteit’ en ‘lokale wetten, regels en gebruiken’ zijn bijgewerkt. Advies blijft onveranderd voor het vermijden van demonstraties rondom de verkiezingen in november en december dit jaar. Zie hiervoor de rubriek ‘laatste ontwikkelingen’.

Download 'Kaart bij reisadvies Madagaskar' (PDF, 183 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Dar es Salaam (Tanzania), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Er vinden op 7 november en 19 december 2018 algemene verkiezingen plaats. Er wordt dan een president en een nieuw parlement gekozen. De politieke situatie in de hoofdstad Antananarivo en in andere delen van het eiland blijft onzeker. Er gelden veiligheidsrisico’s. Blijf alert. Rondom de verkiezingen kunnen vaker demonstraties en verkiezingsbijeenkomsten worden georganiseerd. Daarbij kan geweld worden gebruikt. Vermijd demonstraties.

De veiligheidssituatie op Madagaskar blijft onvoorspelbaar. Demonstraties, spanningen en gewelddadige incidenten kunnen plotseling toenemen.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Demonstraties

Op Madagaskar kunnen demonstraties voorkomen die mogelijk tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.

Verkeersveiligheid

Reis alleen overdag en niet na zonsondergang. Omdat wegen onverlicht zijn kunt u obstakels en andere weggebruikers moeilijk zien. De wegen op Madagaskar zijn vaak onverhard en slecht onderhouden. Vooral in het regenseizoen zijn de wegen moeilijk begaanbaar.

Informeer naar veiligheidssituatie ter plaatse

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. U kunt bijvoorbeeld zoveel mogelijk het plaatselijke nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Geen Nederlandse ambassade op Madagaskar

Er is geen Nederlandse ambassade op Madagaskar. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Dar es Salaam, Tanzania.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook contact opnemen met de honorair consul in Antananarivo.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Madagaskar. Dit geldt ook voor de volgende gebieden:

Binnenland en kustwateren rond Madagaskar

Let extra op bij reizen naar de volgende gebieden:

  • Het eiland Nosy Be. Begin oktober 2013 doodde een vijandige menigte er 2 buitenlanders.
  • Het binnenland in het algemeen. Gewelddadige aanvallen op buitenlandse toeristen door gewapende bendes nemen toe.
  • De kustwateren rond Madagaskar. Daar zijn piraten actief. Deze piraten vormen een dreiging voor de koopvaardij, maar ook voor particuliere zeiljachten.

Gaat u naar deze gebieden? Volg dan de berichten in de media en informeer naar de veiligheidssituatie voordat u vertrekt. Bijvoorbeeld bij mensen die het gebied goed kennen.

Naar boven

Criminaliteit

In het hele land zijn er gewelddadige (gewapende) berovingen en overvallen. Dit geldt ook voor alle andere grote steden in Madagaskar. De berovingen en overvallen komen ook voor op doorgaande wegen in de nacht.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen;
  • wees ook overdag op uw hoede en loop als het niet nodig is niet alleen over straat;
  • houd autodeuren altijd op slot en de ramen gesloten van uw auto;
  • draag geen opvallende sieraden, horloges of juwelen;
  • zorg dat u niet veel contant geld bij u heeft;
  • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd op Madagaskar. Houd daar rekening mee.

Souvenirs

Niet alle souvenirs mogen worden meegenomen uit Madagaskar. Denk hierbij aan beschermde planten, voedsel en dieren (zoals insecten, schildpadden en lemuren). Houten beelden en fossielen mogen vaak met toestemming worden meegenomen. Meer informatie over hoe toestemming aan te vragen kunt u vinden op:  http://www.douanes.gov.mg/voyageurs

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

De longpest-epidemie die was uitgebroken in augustus 2017 is voorbij. De longpest is nog aanwezig op Madagaskar. De overheid en de WHO adviseren om alert te blijven. Er zijn meer dan 200 doden gevallen. Meer dan 2.300 mensen zijn besmet met deze ziekte. Elk jaar is er een pestuitbraak op Madagaskar. Vooral de longpest is besmettelijk en dodelijk. In 2017 is de uitbraak heviger en besmettelijker geweest dan anders. In afgelegen streken komt nog regelmatig de minder besmettelijke builenpest voor. Vermoedt u dat u besmet bent? Ga naar een dokter. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het land. Volg de instructies op van de autoriteiten.

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met  een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt, of de Franstalige website van 'Institut Pasteur de Madagascar'.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Madagaskar kunnen van december tot en met april tropische stormen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de websites van:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij het consulaat van Madagaskar in Rotterdam. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven