Reisadvies Litouwen | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 23-08-2021 | Nog steeds geldig op: 26-10-2021

De kleurcode van Litouwen is geel. Het land is door het coronavirus een hoogrisicoland. Lees wat dit voor u betekent. Let op: bij terugkeer vanuit Litouwen naar Nederland moet u een coronabewijs (EU Digitaal Corona Certificaat – DCC) laten zien.

Heenreis naar Litouwen

 • U kunt naar Litouwen reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat - DCC) als:
 • U zich voor vertrek online geregistreerd heeft, en;
 • U 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent. U hoeft dan niet in quarantaine en geen test te laten doen. Of;
 • U kunt laten zien dat u hersteld bent van COVID-19. Het positieve resultaat van uw test mag niet ouder dan 180 dagen zijn. Hierin moet staan dat u genezen bent van COVID-19 of SARS-CoV-2, de gemuteerde versie. U hoeft dan niet in quarantaine en geen test te laten doen. Of;  
 • Uw negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur en u na aankomst in Litouwen 10 dagen  in zelfquarantaine gaat. Deze periode kan worden verkort door op de 7e dag een COVID test af te laten nemen met een negatief resultaat of;
 • Uw negatieve antigeentest niet ouder is dan 48 uur, en u na aankomst in Litouwen 10 dagen  in zelfquarantaine gaat. Deze periode kan worden verkort door op de 7e dag een COVID test af te laten nemen met een negatief resultaat.
 • Kinderen jonger dan 16 jaar hoeven geen negatief testresultaat te laten zien.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet in (thuis)quarantaine. Kinderen onder de 16 jaar hoeven ook niet in (thuis)quarantaine als zij een negatieve test kunnen laten zien
 • Lees meer informatie over reizen naar Litouwen.

Coronabewijs

 Terugreis naar Nederland

Meer informatie

 • Lees verder voor het volledige reisadvies van Litouwen.
Kaart bij reisadvies Litouwen
Download 'Kaart bij reisadvies Litouwen' (PDF, 147 kB)

Coronavirus

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU). U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. 

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt. Daar vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Inreisbeperkingen

Reizigers uit Nederland moeten zich voor aankomst in Litouwen online registreren.

U kunt naar Litouwen reizen met uw coronabewijs (Digitale Corona Certificaat – DCC) als u voldoet aan een van de volgende voorwaarden:

 • Een vaccinatiecertificaat. Het certificaat is 14 dagen na het innemen van de tweede dosis van het vaccin (of de enkelvoudige dosis, voor vaccins met slechts 1 dosis) geldig. U hoeft dan niet in quarantaine en geen test te laten doen. Geaccepteerde vaccins: Janssen, Comirnaty (Pfizer/BioNTech), Moderna en Vaxzevria (AstraZeneca)
 • Een certificaat van herstel van COVID-19, bevestigd door een positieve PCR-test, geldig tot 180 dagen na de datum van de positieve test. In het herstelbewijs moet staan dat u genezen bent van COVID-19 of SARS-CoV-2, de gemuteerde versie. U hoeft dan niet in quarantaine en geen test te laten doen.
 • Een negatieve COVID-19-test vóór vertrek.
  Geaccepteerde tests: PCR test afgenomen binnen 72 uur voor aankomst in Litouwen of RAT (snelle antigeentest) afgenomen binnen 48 uur voor aankomst in Litouwen. Na aankomst moeten reizigers 10 dagen in zelfquarantaine. Deze periode kan worden verkort door op de 7e dag een (PCR) COVID-19 test af te laten nemen. Als deze test negatief is, kan de quarantaine worden opgeheven. Deze kunt u regelen via www.1808.lt. Meer informatie vindt u op de website van het Ministerie van Volksgezondheid van Litouwen.  
 • Het Nederlands gele boekje wordt als vaccinatiebewijs geaccepteerd.
 • Kinderen jonger dan 16 jaar hoeven geen negatief testresultaat te laten zien.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet in (thuis)quarantaine. Kinderen onder de 16 jaar hoeven ook niet in (thuis)quarantaine als zij een negatieve test kunnen laten zien.

Reizen zonder coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat – DCC)

 • Reist u zonder coronabewijs? Dan moet een certificaat van herstel van COVID-19, bevestigd door een positieve PCR-test, geldig tot 180 dagen na de datum van de positieve test kunnen laten zien. In het herstelbewijs moet staan dat u genezen bent van COVID-19 of SARS-CoV-2, de gemuteerde versie. U hoeft dan niet in quarantaine en geen test te laten doen.

Uitzonderingen doorreis of overstap in Litouwen

U hoeft geen negatief testresultaat te laten zien of in quarantaine te gaan als u op doorreis bent of een overstap heeft in Litouwen of jonger bent dan 7 jaar.

Lees hier meer over op de website van het Litouwse ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Maatregelen coronavirus

Litouwen heeft maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus op een stabiel niveau te houden. De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website van de Litouwse autoriteiten (informatie in het Engels).

Er geldt een formele noodsituatie, dit houdt in dat de overheid de mogelijkheid heeft om maatregelen aan te houden zoals het verplicht dragen van mondkapjes in publieke binnenruimtes.

Bereid uw reis goed voor en bekijk welke maatregelen er gelden in Litouwen. Er kunnen in Litouwen andere maatregelen gelden dan in Nederland.

Musea, horeca en evenementen zijn weer vrij toegankelijk. Er zijn nog wel restricties van kracht.

Informeer u ook over hoeveel afstand u moet houden. U kunt deze informatie vragen aan uw reisorganisatie, de plaats waar u gaat verblijven (bijvoorbeeld bij uw hotel, camping of Bed and Breakfast). Ook kunt u contact opnemen met de plaatselijke VVV. 

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Litouwen is vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Litouwen bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Terugreis naar Nederland

U hoeft als u uit Litouwen terug naar Nederland reist niet in (thuis)quarantaine.

U heeft als u terugreist uit Litouwen een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
 • Een testbewijs (PCR/NAAT-test of antigeentest). Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
 • Een herstelbewijs in de vorm van een positief PCR/NAAT-testresultaat. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden zijn en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een EU-lidstaat.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringende advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Litouwen

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Litouwen de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Naar boven

Reischecklist Litouwen

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Litouwen favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Litouwen reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Litouwen is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Litouwen heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Litouwen een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Litouwen een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Litouwen. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Corona maatregelen

 • Bereid uw reis goed voor en bekijk welke maatregelen er gelden in Litouwen. Er kunnen in Litouwen andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes, afstand houden of de openstelling van restaurants, musea en attracties.

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Litouwen. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Criminaliteit

Kleine criminaliteit zoals zakkenrollerij komt voor, vooral in openbaar vervoer, nachtclubs, bars, restaurants en toeristische plaatsen.

Laat uw voertuig niet onbeheerd achter. Deze kan opengebroken worden.

Neem voor uw veiligheid de volgende maatregel:

 • Bewaar persoonlijke bezittingen en reisdocumenten op een veilige plek. Bijvoorbeeld op uw lichaam of in een money belt.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Litouwen en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie voor mogelijke gevolgen.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Litouwen bijvoorbeeld op de website van de ANWB.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Litouwen.

LHBTI (lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders, intersekse) gemeenschap

De LHBTI-gemeenschap krijgt steeds meer gelijke rechten. Homoseksualiteit wordt echter niet algemeen geaccepteerd in Litouwen. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van militaire objecten in Litouwen. Sommige overheidsgebouwen en –infrastructuur mogen niet worden gefotografeerd. Dit is vaak aangegeven met borden.

Alcohol en drugs

In Litouwen wordt streng opgetreden tegen openbaar dronkenschap. Regelmatig worden mensen hiervoor aangehouden en krijgen een boete. Bezit en gebruik van drugs is verboden en strafbaar.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Litouwen en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 112

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96  of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Vilnius

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Vilnius.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven