Reisadvies Litouwen | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 26-08-2020 | Nog steeds geldig op: 20-09-2020

De sterk gestegen besmettingsgraad van het coronavirus in Nederland heeft gevolgen voor reizigers uit Nederland. Nederlanders hebben onder strikte voorwaarden vanaf 17 augustus 2020 weer toegang tot Litouwen. Er geldt een verplichte 14 dagen thuisquarantaine, verplichte registratie en de verplichting om een bewijs mee te nemen uit Nederland van een negatief testresultaat voor COVID-19 (niet ouder dan 72 uur). Voor Nederlanders met een verblijfs- of werkvergunning gelden dezelfde voorwaarden. Zij kunnen de test op verzoek binnen 24 uur na aankomst in Litouwen laten afnemen. Litouwen legt de thuisquarantaineverplichting op om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) op een stabiel laag niveau te houden. Als u vanuit Litouwen terugkomt in Nederland hoeft u niet in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland. Zie voor meer informatie de rubriek ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Litouwen
Download 'Kaart bij reisadvies Litouwen' (PDF, 154 kB)

Reischecklist Litouwen

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Litouwen favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Litouwen reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt legitimeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Litouwen is een identiteitskaart voldoende om u te legitimeren.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Litouwen heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Litouwen een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Litouwen een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Litouwen. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Corona maatregelen

 • Bereid uw reis goed voor, en bekijk welke maatregelen er gelden in Litouwen. Er kunnen in Litouwen andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes, afstand houden of de openstelling van restaurants, musea, attracties et cetra.

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Litouwen. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Oranje: Alleen noodzakelijke reizen

De sterk gestegen besmettingsgraad van het coronavirus in Nederland heeft gevolgen voor reizigers uit Nederland. Vanaf 10 augustus 2020 worden reizigers uit Nederland de toegang tot Litouwen geweigerd. Toeristische reizen zijn niet meer mogelijk. Litouwse staatsburgers of buitenlanders met een verblijfsvergunning of een werkvergunning voor Litouwen worden wel toegelaten maar voor hen geldt een verplichte 14 dagen thuisquarantaine, verplichte registratie en verplichting om een test af te laten nemen. Litouwen legt deze thuisquarantaine maatregelen op om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) op een stabiel laag niveau te houden.

Zolang het coronavirus er is, blijven er risico’s in Litouwen. De lokale overheid kan opnieuw maatregelen nemen die gevolgen hebben voor het dagelijkse leven. Houd hier rekening mee. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg het plaatselijke nieuws via de media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de lokale overheid op.

Criminaliteit

Kleine criminaliteit zoals zakkenrollerij komt voor, vooral in het openbaar vervoer, nachtclubs, bars, restaurants en toeristische plaatsen.

Laat uw voertuig niet onbeheerd achter. Deze kan opengebroken worden.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Luchtverkeer

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie voor mogelijke gevolgen.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Litouwen bijvoorbeeld op de website van de ANWB.

Naar boven

Coronavirus

Als u vanuit Litouwen terugkomt in Nederland hoeft u niet in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland.

Coronavirus

Litouwen heeft maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) op een stabiel laag niveau te houden. De meest recente Engelstalige informatie met instructies en adviezen vindt u op deze Engelstalige website van de Litouwse autoriteiten.  

Inkomende reizigers uit een EU-lidstaat, het Verenigd Koninkrijk of een Schengen-land waar de besmettingsgraad van het coronavirus hoger is dan 25 op 100.000 inwoners worden geweerd uit Litouwen. Door de stijging van de besmettingsgraad van het coronavirus in Nederland naar boven de 25 op 100.000 hebben Nederlanders onder strikte voorwaarden vanaf 17 augustus 2020 weer toegang tot Litouwen. Er geldt een verplichte 14 dagen thuisquarantaine, verplichte registratie en de verplichting om een bewijs mee te nemen uit Nederland van een negatief testresultaat voor COVID-19 (niet ouder dan 72 uur). Voor Nederlanders met een verblijfs- of werkvergunning gelden dezelfde voorwaarden. Zij kunnen de test op verzoek binnen 24 uur na aankomst in Litouwen laten afnemen.

Lees hier meer informatie op de Engelstalige website van het Litouwse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De situatie wordt elke maandag door de Litouwse autoriteiten beoordeeld en vastgesteld en betreft landen waar het aantal besmettingen ligt boven de 25 per 100.000 inwoners. Voor reizigers uit deze groep landen geldt een verplichte (thuis)quarantaine beleid en de verplichting tot het testen op COVID-19. Isolatieruimten, vervoer naar isolatieruimten, vervoer naar de testlocatie voor de coronavirusinfectie en testen op de coronavirusinfectie voor buitenlanders die in Litouwen aankomen voor werk of met speciale vergunningen worden verstrekt en betaald door de werkgever, de uitnodigende persoon, of buitenlanders zelf. De landen die behoren tot de groep waar een verplichting tot zelf-isolatie geldt zijn te vinden op de volgende Engelstalige website van de Litouwse overheid.

Deze maatregelen zijn ook van toepassing in de gevallen waarin personen op doorreis door de getroffen landen hebben gereisd (per auto, openbaar vervoer, enz.). Uitzondering op zelfisolatie is mogelijk als men reist per vliegtuig en de transitzone van de luchthaven niet verlaat.

Toeristische reizen zijn niet meer mogelijk.

Via bovengenoemde website kunt u elke maandagmiddag/avond checken of reizigers uit Nederland (nog) rekening moeten houden met zelfquarantaine/registratie na aankomst in Litouwen.

Reist u toch? Bereid uw reis goed voor, en bekijk welke maatregelen er gelden in Litouwen. Er kunnen in Litouwen andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes (welke soort is verplicht en wanneer moet ik het dragen), hoeveel afstand u moet houden of over de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties et cetera. U kunt deze informatie vragen aan uw reisorganisatie, de plaats waar u gaat verblijven (bijvoorbeeld bij uw hotel, camping of B&B). Ook kunt u informeren bij de plaatselijke VVV. 

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Volg ook altijd de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Litouwen is vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Litouwen bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.  

LHBTI (lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders, intersekse) gemeenschap

De LHBTI-gemeenschap krijgt steeds meer gelijke rechten. Homoseksualiteit wordt echter niet algemeen geaccepteerd in Litouwen. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van militaire objecten in Litouwen. Sommige overheidsgebouwen en –infrastructuur mogen niet worden gefotografeerd. Dit is vaak aangegeven met borden.

Alcohol en drugs

In Litouwen wordt streng opgetreden tegen openbaar dronkenschap. Regelmatig worden mensen hiervoor aangehouden en krijgen een boete. Bezit en gebruik van drugs is verboden en strafbaar. Alcohol is in winkels alleen verkrijgbaar op beperkte tijdstippen.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Litouwen en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 112

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Vilnius

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Vilnius.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven