Reisadvies Libië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 25-08-2020 | Nog steeds geldig op: 01-10-2020

In Libie is de besmettingsgraad van het coronavirus toegenomen. Na een verblijf in Libie gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Zie voor deze informatie de rubriek ‘Veiligheidsrisico’s’ en ‘Coronavirus Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land, volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws’.

Kaart bij reisadvies Libië
Download 'Kaart bij reisadvies Libië' (PDF, 232 kB)

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Rood: niet reizen

De veiligheidssituatie in Libië is slecht. Elke dag vinden er gewapende incidenten plaats. Hierbij vallen gewonden en doden. Er is geen centrale regering die controle heeft over het hele land. Het is niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid in het land.

In het hele land wordt gevochten. Het geweld kan plotseling oplaaien. Dit maakt de situatie onvoorspelbaar. Het geweld richt zich ook tegen buitenlanders. Er is een groot risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen.

Ook liggen er liggen landmijnen in Libië. De plaatsen waar mijnen liggen zijn niet allemaal in kaart gebracht.

Reis daarom niet naar Libië. Bent u toch in Libië? Wees alert en houd u aan de volgende adviezen:

  • Verplaats u niet onnodig en/of blijf niet onnodig op straat.
  • Blijf, zeker na zonsondergang, zoveel mogelijk binnen.
  • Voorkom vaste patronen in uw dagindeling.
  • Zorg dat u goede kennis heeft van de omgeving waar u verblijft.
  • Houd een telefoon met daarin opgeslagen noodnummers bij de hand.

De Nederlandse ambassade is gesloten. Dit komt door de slechte veiligheidssituatie. De ambassade kan u in noodgevallen niet helpen.

Terrorisme

In Libië is er een hoge dreiging voor terroristisch geweld door extremistische groeperingen zoals Islamitische Staat (IS). De situatie blijft instabiel en onvoorspelbaar. Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Deze plaatsen kunnen doelwit zijn van een terroristische aanslag. Denk bijvoorbeeld aan winkelcentra, markten en hotels.

Criminaliteit

Het aantal slachtoffers van criminaliteit neemt toe. Het geweld richt zich tegen Libiërs en tegen buitenlanders. De politie kan de veiligheid van de mensen in het land niet garanderen. Er vinden bijvoorbeeld gewapende overvallen, ontvoeringen en carjackings plaats (het onder bedreiging stelen van voertuigen).

Naar boven

Verkeersveiligheid

Wegverkeer

De verkeersveiligheid in Libië is slecht. Het aantal ongelukken in het verkeer is erg hoog. Wegen worden regelmatig afgesloten omdat er gevochten wordt.

Luchtvaart

De vliegvelden in Libië worden regelmatig gesloten door gevechten in gebieden die rondom het vliegveld liggen. Vluchtschema’s kunnen op het laatste moment worden veranderd.

Naar boven

Coronavirus

Thuisquarantaine in Nederland

In Libie is de besmettingsgraad van het coronavirus toegenomen. Na een verblijf in Libie gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees hier wat de regels zijn voor thuisquarantaine.

Medische zorg

De medische voorzieningen in Libië zijn zeer beperkt. Libiërs laten zich bij voorkeur buiten Libië medisch behandelen. Heeft u een ernstig medisch probleem? Dan heeft u mogelijk vervoer nodig naar een ander land.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Libië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Libië.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van personen in uniform, openbare gebouwen, militaire objecten en moskeeën. Dit is verboden.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is strafbaar in Libië. Houd daar rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Libië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Algemene alarmnummer: 193

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Libië gesloten

De Nederlandse ambassade in Tripoli, Libië is sinds 29 juli 2014 gesloten. Dit komt door de slechte veiligheidssituatie. Er kan geen consulaire bijstand worden verleend in Libië. Heeft u vragen? Stuur bij vragen dan een e-mail naar TRI@minbuza.nl.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen. Let op: in ‘rode’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade.

Naar boven