Reisadvies Libië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 08-09-2021 | Nog steeds geldig op: 17-10-2021

De kleurcode voor Libië is rood, want er zijn grote veiligheidsrisico’s. Reis niet naar Libië. Het land is door het coronavirus ook een hoogrisicogebied. Als u vanuit Libië naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Libië en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Kaart bij reisadvies Libië
Download 'Kaart bij reisadvies Libië' (PDF, 232 kB)

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’  gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.  De Nederlandse ambassade is gesloten. Dit komt door de slechte veiligheidssituatie. De ambassade kan u in noodgevallen niet helpen.

Rood: niet reizen

De veiligheidssituatie in Libië blijft ondanks de vredesbesprekingen fragiel en gevaarlijk. Dagelijks vinden er gewapende incidenten plaats. Hierbij vallen gewonden en doden. Er is geen centrale autoriteit die controle heeft over het hele land. De verantwoordelijkheid voor orde en veiligheid is versnipperd en bij calamiteiten is het onduidelijk wie verantwoordelijk is.

Geweld
In het hele land wordt gevochten. Het geweld kan plotseling oplaaien. Dit maakt de situatie onvoorspelbaar. Het geweld richt zich ook tegen buitenlanders. Er is een groot risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen.

Landmijnen
Ook liggen er liggen landmijnen in Libië. De plaatsen waar mijnen liggen zijn niet allemaal in kaart gebracht.

Reis daarom niet naar Libië. Bent u toch in Libië? Wees alert en houd u aan de volgende adviezen:

 • Verlaat het land.
 • Verplaats u niet onnodig en/of blijf niet onnodig op straat.
 • Blijf, zeker na zonsondergang, zoveel mogelijk binnen.
 • Voorkom vaste patronen in uw dagindeling.
 • Zorg dat u goede kennis heeft van de omgeving waar u verblijft.
 • Houd een telefoon met daarin opgeslagen noodnummers bij de hand.

Terrorisme

In Libië is er een hoge dreiging voor terroristisch geweld door extremistische groeperingen zoals Da’esh/ISIS en Al-Qai’da (AQI). De situatie blijft instabiel en onvoorspelbaar. Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Deze plaatsen kunnen doelwit zijn van een terroristische aanslag. Denk bijvoorbeeld aan winkelcentra, markten en hotels.

Criminaliteit

Het aantal slachtoffers van criminaliteit neemt toe. Het geweld richt zich tegen Libiërs en soms ook tegen buitenlanders (‘opportuniteitsdoelwit’). De politie kan de veiligheid van de mensen in het land niet garanderen. Er vinden bijvoorbeeld gewapende overvallen, ontvoeringen en carjackings plaats (het onder bedreiging stelen van voertuigen).

Naar boven

Coronavirus

Reizen naar Libië

Reizigers moeten bij vertrek naar Libië een negatieve PCR-test kunnen overleggen die niet ouder is dan 72 uur voor vertrek.
Eenmaal aangekomen in Libië moet u 14 dagen in quarantaine.

Medische zorg

COVID-19 is niet onder controle in Libië en er zijn beperkte medische faciliteiten. De medische voorzieningen in Libië zijn zeer beperkt. Libiërs laten zich bij voorkeur buiten Libië medisch behandelen. Heeft u een ernstig medisch probleem? Dan heeft u mogelijk vervoer nodig naar een ander land.

Uitreismogelijkheden

Er is dagelijks vluchtverkeer mogelijk tussen Tripoli (Mitiga airport) en Istanbul en Tunesië. Ook binnenlands vluchtverkeer is weer hervat.

Testlocaties in Libië

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Libië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).  

Terugkeer naar Nederland

Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Het vaccinatiebewijs is vanaf 14 dagen na de laatste vaccinatie geldig om te reizen. Reizigers met een volledige vaccinatie die korter dan 14 dagen geleden is gegeven, moeten voor terugkeer naar Nederland óók een negatief testresultaat of herstelbewijs (afgegeven door een EU-lidstaat) laten zien. Of;
 • Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 72 uur oud bij aankomst (let op, vanaf 8 augustus 2021: 48 uur oud voor vertrek) in Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 48 uur oud bij aankomst (let op, vanaf 8 augustus 2021: 24 uur oud voor vertrek) in Nederland. Of;
 • Een herstelbewijs. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden zijn en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een Europese lidstaat.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te laten testen op dag 2 en 5 na aankomst bij de GGD, of met een zelftest. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

U hoeft niet in quarantaine bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Libië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Wegverkeer

De verkeersveiligheid in Libië is slecht. Het aantal ongelukken in het verkeer is erg hoog. Wegen worden regelmatig afgesloten omdat er gevochten wordt.

Luchtvaart

De vliegvelden in Libië worden regelmatig gesloten door gevechten in gebieden die rondom het vliegveld liggen. Vluchtschema’s kunnen op het laatste moment worden veranderd.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Libië.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van personen in uniform, openbare gebouwen, militaire objecten en moskeeën. Dit is verboden.

Homoseksualiteit en LHBTI's

Homoseksualiteit is strafbaar in Libië en bevindt zich in Libië in de taboesfeer. Openlijke LHBTI’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseksen personen) worden geconfronteerd met sociale uitsluiting, bedreigingen, pesterijen en geweldpleging

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Libië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemene alarmnummer: 193

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31682387796 ofTwitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Libië gesloten

De Nederlandse ambassade in Tripoli, Libië is sinds 29 juli 2014 gesloten. Dit komt door de slechte veiligheidssituatie. Er kan geen consulaire bijstand worden verleend in Libië. Heeft u vragen? Stuur bij vragen dan een e-mail naar TRI@minbuza.nl.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade.

Naar boven