Reisadvies Libië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 16-12-2021 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

Er zijn binnenkort presidents- en parlementsverkiezingen in Libië gepland. Hierdoor kan de veiligheidssituatie in Libië verder verslechteren. Reis niet naar Libië, de kleur van het reisadvies voor Libië is rood. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit nog meer voor u betekent.

Rood: niet reizen

 • De kleurcode van het reisadvies voor Libië is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar Libië te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
 • Gaat u toch naar Libië? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
   
 • Registreren bij de informatieservice
  Verblijft u in Libië? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent. Als u vertrekt, of al bent vertrokken, geef dit dan ook door.
Kaart bij reisadvies Libië
Download 'Kaart bij reisadvies Libië' (PDF, 232 kB)

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: In ‘rode’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt. Dit komt door de slechte veiligheidssituatie. De ambassade kan u in noodgevallen niet helpen. Sinds het sluiten van de Nederlandse ambassade in Tripoli, is er een minimale aanwezigheid van de ambassade en ambassadepersoneel, zonder afdeling voor consulaire dienstverlening.

Rood: niet reizen

In december 2021 en in het begin van 2022 zijn er presidents- en parlementsverkiezingen in Libië gepland. Door gewelddadige demonstraties of conflicten tussen milities kan de veiligheidssituatie snel verder verslechteren.

De veiligheidssituatie in Libië blijft ondanks de vredesbesprekingen kwetsbaar en gevaarlijk. Dagelijks vinden er gewapende incidenten plaats. Hierbij vallen gewonden en doden. Er is geen centrale autoriteit die controle heeft over het hele land. De verantwoordelijkheid voor orde en veiligheid is versnipperd en bij calamiteiten is het vaak onduidelijk wie verantwoordelijk is.

Geweld

In het hele land wordt gevochten. Er zijn in Libië veel milities actief, met zeer regelmatige confrontaties onderling, ook in de hoofdstad Tripoli. Het geweld kan plotseling oplaaien. Dit maakt de situatie onvoorspelbaar. Het geweld richt zich ook tegen buitenlanders. Er is een groot risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen.

Landmijnen

Ook liggen er landmijnen in Libië. De plaatsen waar mijnen liggen zijn niet allemaal in kaart gebracht. Er vallen regelmatig (burger)slachtoffers bij incidenten met mijnen.

Terrorisme

In Libië is er een hoge dreiging van terroristisch geweld door extremistische groeperingen zoals Da’esh/ISIS en Al-Qai’da (AQI). De situatie blijft instabiel en onvoorspelbaar. Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Deze plaatsen kunnen doelwit zijn van een terroristische aanslag. Denk bijvoorbeeld aan winkelcentra, markten en hotels.

Criminaliteit

Het aantal slachtoffers van criminaliteit neemt toe. Het geweld richt zich tegen Libiërs en soms ook tegen buitenlanders (‘opportuniteitsdoelwit’). De politie kan de veiligheid van de mensen in het land niet garanderen. Er vinden bijvoorbeeld gewapende overvallen, ontvoeringen en carjackings plaats (het onder bedreiging stelen van voertuigen).

Reis daarom niet naar Libië. Bent u toch in Libië? Wees alert en houd u aan de volgende adviezen:

 • Verlaat het land.
 • Verplaats u niet onnodig en/of blijf niet onnodig op straat.
 • Blijf, zeker na zonsondergang, zoveel mogelijk binnen.
 • Voorkom vaste patronen in uw dagindeling.
 • Zorg dat u goede kennis heeft van de omgeving waar u verblijft.
 • Houd een telefoon met daarin opgeslagen noodnummers bij de hand.
Naar boven

Coronavirus

Let op: u kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) Libië inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit hebben erkend. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Reizen naar Libië

Reizigers moeten bij vertrek naar Libië een negatieve PCR-test kunnen overleggen die niet ouder is dan 72 uur voor vertrek.

Medische zorg

COVID-19 is niet onder controle in Libië, de vaccinatiegraad is laag en er zijn zeer beperkte medische faciliteiten. Libiërs laten zich bij voorkeur buiten Libië medisch behandelen. Heeft u een ernstig medisch probleem? Dan heeft u mogelijk vervoer nodig naar een ander land.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Libië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Wegverkeer

De verkeersveiligheid in Libië is slecht. Het aantal ongelukken in het verkeer is erg hoog. Wegen worden ook regelmatig afgesloten omdat er gevochten wordt.

Luchtvaart

De vliegvelden in Libië kunnen gesloten worden door gevechten in gebieden die rondom het vliegveld liggen. Vluchtschema’s kunnen op het laatste moment worden veranderd.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Er is op dit moment dagelijks vluchtverkeer mogelijk tussen Tripoli (Mitiga Airport) en Turkije en Tunesië. Ook het binnenlands vluchtverkeer is weer hervat.

Grenzen

Grenzen kunnen in korte tijd snel gesloten worden.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Libië.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van personen in uniform, openbare gebouwen, militaire objecten en moskeeën. Dit is verboden.

Homoseksualiteit en LHBTI’s

Homoseksualiteit is strafbaar in Libië en bevindt zich in Libië in de taboesfeer. LHBTI’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse personen) worden geconfronteerd met sociale uitsluiting, bedreigingen, pesterijen en geweldpleging.

Bedekkende kleding

Libië is een islamitisch land. Vrouwelijke reizigers wordt geadviseerd zich in de publieke ruimte bedekt te kleden: broek of rok tot ruim onder de knie en geen blote armen.

Betalen met pinpas of creditcard

Regulier bankverkeer is zeer moeizaam. U kunt in Libië niet zomaar geld opnemen met een pinpas of creditcard. Ook in hotels worden creditcards meestal niet geaccepteerd. Neem voldoende contant geld mee.

Identificeren

U moet altijd kunnen laten zien wie u bent. Houd daarom altijd uw paspoort met geldig visum bij u.

Alcohol

Import en consumptie van alcohol is verboden.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Libië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemene alarmnummer: 193

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Libië gesloten

De Nederlandse ambassade in Tripoli, Libië is sinds 29 juli 2014 gesloten. Dit komt door de slechte veiligheidssituatie. Er is een minimale aanwezigheid van de ambassade en ambassadepersoneel zonder afdeling voor consulaire dienstverlening. Er kan dus geen consulaire bijstand worden verleend in Libië. Heeft u vragen, stuur dan een e-mail naar TRI@minbuza.nl.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

Bent u in Libië? Registreer u dan gratis bij de ambassade. Het is belangrijk dat wij weten dat u er bent.

Naar boven