Reisadvies Liberia | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 19-12-2021 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

De kleurcode van Liberia is oranje, want Liberia is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Liberia als het noodzakelijk is. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Liberia en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland

Kaart bij reisadvies Liberia

Reischecklist Liberia

Reist u naar Liberia? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Liberia favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Liberia. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Houd er rekening mee dat pinautomaten en wisselkantoren niet altijd over voldoende contant geld beschikken. Neem ruim voldoende contant geld mee, bij voorkeur Amerikaanse dollars.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Liberia. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Door het coronavirus neemt de lokale overheid maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Reis alleen naar Liberia als het noodzakelijk is.

De veiligheidssituatie is kwetsbaar. Vooral buiten de hoofdstad Monrovia heeft de politie moeite de veiligheid te handhaven.

Onveilige gebieden

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Ivoorkust. Er zijn soms schermutselingen tussen gewapende groeperingen in dit grensgebied. 

Er zijn veiligheidsrisico's voor de rest van het land die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Er is criminaliteit, ook komen gewapende berovingen voor.

Criminaliteit

In Liberia is er veel criminaliteit, vooral na zonsondergang.  Gewelddadige overvallen en berovingen komen voor in het hele land. Buitenlanders zijn een aantrekkelijk doelwit.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen. Dit geldt voor de hoofdstad Monrovia en ook voor de rest van het land.
 • Wees ook overdag alert en loop bij voorkeur niet alleen over straat.
 • Wees alert wanneer u door onbekenden wordt benaderd of aangesproken.
 • Vermijd openbaar vervoer.
 • Draag geen opvallende sieraden, horloges of juwelen.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money-belt.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Demonstraties

In Liberia kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Wees alert en vermijd demonstraties en samenscholingen.

Natuurgeweld

Tussen mei en november kunnen hevige regenbuien overstromingen en aardverschuivingen veroorzaken. De toestand op de wegen is dan vaak slecht.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Reisbeperkingen Liberia

De lokale autoriteiten hebben maatregelen genomen tegen verspreiding van het coronavirus:

Voor vertrek moet u de Lib mobile travel app downloaden:

Android app

Apple Store

U moet voor aankomst in Liberia een gezondheidsformulier invullen.

Reizigers moeten voor vertrek een negatieve COVID-19 PCR-test laten zien dat niet ouder mag zijn dan 96 uur. Als u bij het inchecken van het vliegtuig geen negatieve testuitslag kunt laten zien, kan u de toegang tot het vliegtuig worden geweigerd.

Op vliegveld Monrovia moeten reizigers bij aankomst opnieuw een COVID-19 PCR-test ondergaan (kosten zijn voor eigen rekening).

De landsgrenzen met Sierra Leone, Guinee en Ivoorkust zijn gesloten voor reizigers.

Informeer vooraf over de inreismaatregelen bij de ambassade van Liberia in Brussel (België)

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Liberia

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Liberia de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).  

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Liberia te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Er zijn geen commerciële binnenlandse vluchten in Liberia.

Wegverkeer

De wegen in Liberia zijn vaak slecht onderhouden. Ook zijn de wegen in het hele land onverlicht. Reis niet na zonsondergang. Na flinke regenbuien kunnen wegen tijdelijk onbegaanbaar zijn. Houd rekening met onverantwoord rijgedrag van andere weggebruikers.

Het wordt afgeraden met privé minibussen te reizen. Deze zijn vaak versleten en de chauffeurs rijden meestal gevaarlijk.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.  Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Liberia.

Drugs

Bezit, handel en gebruik van drugs is strafbaar.

Fotografie

Maak geen foto’s of opnames van overheidsgebouwen, militaire installaties of personen in uniform. U kunt problemen krijgen met de autoriteiten als u dat toch doet.

LHBTIQ

Lesbiennes, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTIQ’s) worden over het algemeen niet geaccepteerd in Liberia. Homoseksualiteit is strafbaar. Houd hier rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Liberia en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 911 (dit telefoonnummer wordt niet altijd beantwoord).

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Liberia

Er is geen Nederlandse ambassade in Liberia. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Accra, Ghana.

U kunt ook contact opnemen met een ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie, zoals de ambassade van Duitsland in Monrovia: +231 888 65 35 68 of via e-mail.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen. Let op: in oranje gebieden kan het ministerie van  Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven