Reisadvies Laos | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 28-01-2019 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het nieuws van het gebied of de stad waar u naartoe reist via (sociale) media.

Kaart bij reisadvies Laos
Download 'Kaart bij reisadvies Laos' (PDF, 695 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Bangkok (Thailand), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit reisadvies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte

Volg bijvoorbeeld het nieuws van het gebied of de stad waar u naartoe reist via (sociale) media.

De 24/7 BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Het wegverkeer in Laos is chaotisch. Als u dit niet gewend bent, rijd dan niet zelf. Raakt u betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht dan altijd op de politie. In Laos houdt men geen rekening met (brom)fietsers en wandelaars. Er vallen relatief veel doden in het verkeer. U kunt beter na zonsondergang niet over de weg reizen. Draag altijd een helm als u een brommer huurt.

Reizen met een speedboot over de rivier de Mekong kan gevaarlijk zijn. Zeker bij een lage waterstand van de rivier. Door de lage waterstand kunnen zandbanken ontstaan en kunnen botsingen voorkomen.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 1191, 241162, 241163, 241164 en 212703 (politie), 1195 (ambulance), 1190 (brandweer) of 251128 (toeristenpolitie, alleen in Vientiane).

Geen Nederlandse ambassade in Laos

Er is geen Nederlandse ambassade in Laos. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Bangkok, Thailand.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Vientiane.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Onveilige gebieden

Alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de volgende gebieden:

 • Provincie Xaysomboune: In december 2015 zijn in de provincie Xaysomboune doden gevallen bij gevechten tussen rebellerende groeperingen en het leger. Doelwit van de aanvallen waren soldaten en overheidsambtenaren. Hierbij waren ook burgers slachtoffer van de gewelddadigheden. Als u door Xaysomboune reist, blijf dan op de hoofdwegen. 
 • De grensstreek met Myanmar: De grens met Myanmar is een bekende smokkelroute voor drugs. Hier zijn gewapende bendes actief.

Let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de volgende gebieden:

 • Landmijnen in Laos. In de provincies Xiang Khoang en Luang Prabang liggen landmijnen. Er liggen ook nog landmijnen in de grensgebieden met Vietnam (de Ho Chi Minh route) in de volgende provincies: Attapu, Xekong, Saravan, Savannakhet en het zuidelijke gedeelte van de provincie Khammouan. Wees voorzichtig en wijk niet af van de (hoofd)snelweg.
 • Watersportactiviteiten in Vang-Vieng. In Vang-Vieng komen regelmatig ongelukken voor tijdens watersportactiviteiten, zoals tuben (in een rubberen band op het water drijven), slingeren aan boomtakken boven het water, wild water varen en kajakken. Soms vallen hierbij dodelijke slachtoffers. Dit is vooral gevaarlijk tijdens het regenseizoen van mei tot en met november. Dan staan de rivieren hoog en stromen snel. Sommige bars en restaurants in Vang-Vieng bieden eten en drinken aan met verdovende middelen. Dit staat dan op het menu vermeld als: ‘happy’ of ‘special’.
 • Onveilige snelwegen. De snelwegen 4 en 13 van de stad Luang Prabang naar de stad Kasi in de provincie Vientiane zijn niet veilig. In 2016 zijn er verschillende schietincidenten geweest op deze snelwegen. U moet daar nog steeds voorzichtig zijn.
Naar boven

Criminaliteit

In Laos is veel (kleine) criminaliteit in de toeristische gebieden. Denk aan overvallen en berovingen op straat. Ook komen er gewapende overvallen voor. Toeristen worden soms gedrogeerd en daarna beroofd of seksueel misbruikt. Wees alert als onbekenden u benaderen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • vermijd onverlichte plaatsen na zonsondergang;
 • wees voorzichtig in het uitgaansleven. Neem bijvoorbeeld geen drankjes aan van vreemden en laat uw drankje niet onbeheerd achter;
 • wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat;
 • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam;
 • draag geen opvallende sieraden of juwelen en houd dure camera’s uit het zicht;
 • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
 • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Reist u naar Laos, houd dan rekening met het volgende:

 • De Laotiaanse overheid verbiedt seksuele relaties tussen buitenlanders en Laotianen als zij niet getrouwd zijn. Toestemming voor een huwelijk met een Laotiaan moet officieel worden aangevraagd bij de Laotiaanse autoriteiten. Overtreding kan bestraft worden met een boete of een gevangenisstraf.
 • Draag gepaste kleding bij het bezoeken van tempels en religieuze plekken. Denk hierbij aan rokken en broeken tot over de knie, vermijd t-shirts en blouses zonder mouwen. Vrouwen moeten altijd hun schouders bedekken, ook bij het zwemmen in de rivieren.
 • Respecteer de Laotiaanse cultuur bij het fotograferen van monniken bij de tempels. Vraag toestemming voordat een foto van een monnik maakt.
 • Houd rekening met de lokale omgangsvormen en toon geen affectie in het openbaar. Dit kan als aanstootgevend worden ervaren.
 • Maak geen foto’s of filmopnames van militairen, politie of demonstraties. U riskeert arrestatie of zelfs detentie.

Drugs

In Laos is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs in Laos, veel zwaarder is dan in Nederland. U kunt zelfs de doodstraf krijgen.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering. 

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de  Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Het regenseizoen in Laos loopt van mei tot oktober. Houd tijdens deze periode rekening met verhoogde risico's op overstromingen en aardverschuivingen.

In de grensgebieden van Laos met Myanmar en Thailand komen aardbevingen voor.

Wat te doen bij noodsituaties

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten en volg de berichten in de media. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Laos in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Draag altijd een geldig legitimatiebewijs bij u. De lokale autoriteiten kunnen hierom vragen. Als u dit niet kunt overleggen, riskeert u een zware boete. Als geldig legitimatiebewijs worden een Nederlands paspoort, identiteitskaart en rijbewijs geaccepteerd.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven