Reisadvies Laos | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 19-12-2021 | Nog steeds geldig op: 21-01-2022

De kleurcode van Laos is oranje, want Laos is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Laos als het noodzakelijk is. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Laos en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland

Kaart bij reisadvies Laos
Download 'Kaart bij reisadvies Laos' (PDF, 747 kB)

Reischecklist Laos

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Laos favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring of ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Laos. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Laos. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico's

Onveilige gebieden

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet  helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Landmijnen in Laos

In de provincies Xiang Khoang en Luang Prabang liggen nog onontplofte bommen uit de Vietnam oorlog. Deze onontplofte bommen liggen ook nog in de grensgebieden tussen Laos en Vietnam (de Ho Chi Minh route) in de volgende provincies: Attapu, Xekong, Saravan, Savannakhet en het zuidelijke gedeelte van de provincie Khammouan. Wees voorzichtig en wijk niet af van de (hoofd)snelweg. Raap metalen voorwerpen niet op.

Watersportactiviteiten in Vang-Vieng

In Vang-Vieng komen regelmatig ongelukken voor tijdens watersportactiviteiten. Dit is vooral gevaarlijk tijdens het regenseizoen van mei tot en met november. Dan staan de rivieren hoog en stromen snel.

Criminaliteit

In Laos is veel (kleine) criminaliteit in de toeristische gebieden. Denk aan overvallen en berovingen op straat (zakkenrollen en tasjesroof). Ook komen er gewapende overvallen voor. Toeristen worden soms gedrogeerd en daarna beroofd of seksueel misbruikt. Wees alert als onbekenden u benaderen. De politie kan vaak de daders niet aanhouden en slachtoffers niet altijd helpen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Vermijd onverlichte plaatsen na zonsondergang.
 • Wees voorzichtig in het uitgaansleven. Neem bijvoorbeeld geen drankjes aan van vreemden en laat uw drankje niet onbeheerd achter.
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen en houd kostbare spullen uit het zicht.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Natuurgeweld

Het regenseizoen in Laos loopt van mei tot oktober. Houd tijdens deze periode rekening met verhoogde risico's op overstromingen en aardverschuivingen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan het reisadvies en informeer u ter plaatse over de situatie. Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd contact met uw reisorganisatie.

Voor actuele informatie over de weersomstandigheden in Laos, zie de volgende websites:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Laos en is er een noodsituatie?  Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 82387796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen 

Voor Laos geldt een in- en uitreisverbod voor bijna alle buitenlanders.

Op dit moment worden alleen visa gegeven voor noodzakelijke reizen naar Laos (geen toerisme). Er worden tot nader order geen visa bij aankomst in Laos afgegeven aan reizigers. afkomstig uit landen waar het COVID-19 virus heerst.

U moet bij aankomst in Laos een bewijs van toestemming voor binnenkomst tonen (afgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken van Laos); een negatieve PCR-COVID-testuitslag, niet ouder dan 72 uur bij vertrek, een gezondheidsverklaring, niet ouder dan 72 uur voor vertrek.

U moet na aankomst in Laos verplicht 14 dagen in quarantaine in een door de overheid goedgekeurd hotel. U dient daar een COVID-19 test te ondergaan. Alle kosten zijn voor eigen rekening. Het aanvraagformulier voor de gezondheidsverklaring kunt u downloaden via de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Laos. Volg in alle gevallen de aanwijzingen van de lokale overheid op.

Uitreismaatregelen

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Laos

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Laos de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Medische zorg

De medische voorzieningen in de hoofdstad Vientiane zijn zeer beperkt en buiten de hoofdstad zijn geen betrouwbare medische faciliteiten om (nood)gevallen te behandelen. Medische evacuatie is moeilijk te organiseren en erg duur. Zorg voor uw vertrek naar Laos dat u een toereikende reis- en/of ziektekostenverzekering heeft met zekerheid dat u goede medische dekking heeft in geval u eventuele kosten van medische controles zelf (vooruit) moet betalen. 

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Het wegverkeer in Laos kan chaotisch zijn. Als u dit niet gewend bent, rijd dan niet zelf. Raakt u betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht dan altijd op de politie. In Laos houdt men weinig rekening met (brom)fietsers en wandelaars. Er vallen relatief veel doden in het verkeer. U kunt beter na zonsondergang niet over de weg reizen. Draag altijd een helm als u een brommer huurt.

Scheepvaart

Reizen met een speedboot over de rivier de Mekong kan gevaarlijk zijn bij een lage waterstand van de rivier. Door de lage waterstand kunnen zandbanken ontstaan en kunnen botsingen voorkomen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Laos.

Reist u naar Laos, houd dan rekening met het volgende:

Relaties

De Laotiaanse overheid verbiedt seksuele relaties tussen buitenlanders en Laotianen als zij niet getrouwd zijn. Toestemming voor een huwelijk met een Laotiaan moet officieel worden aangevraagd bij de Laotiaanse autoriteiten. Overtreding kan bestraft worden met een boete of een gevangenisstraf.

Homoseksualiteit/LHBTIQ

Houd rekening met de lokale omgangsvormen en toon geen affectie in het openbaar. Dit kan als aanstootgevend worden ervaren. 

Kleding

Draag gepaste kleding bij het bezoeken van tempels en religieuze plekken. Denk hierbij aan rokken en broeken tot over de knie, vermijd t-shirts en blouses zonder mouwen. Vrouwen moeten altijd hun schouders bedekken, ook bij het zwemmen in de rivieren.

Bezoek aan tempel

Respecteer de Laotiaanse cultuur bij het fotograferen van monniken bij de tempels. Vraag toestemming voordat een foto van een monnik maakt.

Geen foto’s van militaire objecten, mensen

Maak geen foto’s of filmopnames van militairen, politie of demonstraties. U riskeert arrestatie of zelfs detentie. 

Controles immigratiedienst

Draag altijd een geldig legitimatiebewijs bij u. De lokale autoriteiten kunnen hierom vragen. Als u dit niet kunt overleggen, riskeert u een zware (geld) boete. Als geldig legitimatiebewijs worden een Nederlands paspoort, identiteitskaart en rijbewijs geaccepteerd. Zet een kopie van uw paspoort in uw telefoon.

Drugs

In Laos is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs in Laos, veel zwaarder is dan in Nederland. U kunt zelfs de doodstraf krijgen. Het is niet ongebruikelijk dat drugs op straat worden aangeboden door derden die ‘samenwerken’ met de politie met financieel gewin als reden.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Laos en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemene alarmnummers: 1191, 241162, 241163, 241164
 • Politie: 212703
 • Ambulance: 1195
 • Toeristenpolitie: 251128 (alleen in Vientiane).
 • Brandweer: 1190

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Laos

Er is geen Nederlandse ambassade in Laos. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Bangkok, Thailand.

In een noodgeval kunt u terecht bij de Franse ambassade in de hoofdstad Vientiane:

Ambassade de France Laos

Rue Setthathirath

P.O. Box 06

Vientiane

Tel. +856 (0)21 26 74 00

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven