Reisadvies Kosovo | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 03-03-2021 | Nog steeds geldig op: 16-04-2021

Door het coronavirus adviseert het Nederlandse kabinet om niet naar het buitenland te reizen. Reis ook niet vanuit het buitenland naar Nederland als dat niet echt nodig is. Lees het hele reisadvies. Zie voor in- en uitreisbeperkingen, lokale coronamaatregelen, informatie over verplichte testen en over thuisquarantaine de rubriek ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Kosovo
Download 'Kaart bij reisadvies Kosovo' (PDF, 109 kB)

Reischecklist Kosovo

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Kosovo favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Kosovo reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Kosovo in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Kosovo een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Kosovo een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Kosovo. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Kosovo. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus.

Er zijn politieke spanningen tussen de regering en de oppositie. Ook zijn er spanningen tussen de Servisch-Kosovaarse en Albanees-Kosovaarse bevolkingsgroepen. De Kosovaarse politie, ondersteund door een internationale politie- en vredesmacht, bewaart de orde in het land. Sinds juli 2019 is er in het noorden meer politie aanwezig. Bij grensovergangen in het noorden controleert de Kosovaarse politie extra op illegale (smokkel)activiteiten. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse, volg bijvoorbeeld de lokale media.

Leposavic, Zubin Potok, Zvečan en het noorden van Mitrovica

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in het noorden van Kosovo (de gemeentes Leposavic, Zubin Potok, Zvečan en Mitrovica-Noord). De Kosovo politie controleert sinds juli 2019 extra in dit gebied vooral bij grensovergangen met Servië. Inwoners blokkeren soms de wegen. Er kan geweld worden gebruikt.

Afgelegen en onbewoonde gebieden

In afgelegen en onbewoonde gebieden van Kosovo kunnen nog mijnen en bommen liggen. Dit is vaak aangegeven met borden, maar niet altijd. De wegen en paden zijn grotendeels vrij. Maar blijf goed opletten als u officiële of veel gebruikte wegen en paden verlaat.

Criminaliteit

In Kosovo komt criminaliteit voor. Er is kleine criminaliteit, zoals woninginbraken en diefstal van bijvoorbeeld auto’s. Ook zijn casino’s, tankstations en afgelegen buurtwinkels soms doelwit van overvallen. Criminelen zijn vaak bewapend met vuurwapens. Houd hier rekening mee.

Demonstraties

In gebieden waar veel Serviërs wonen (waaronder het noorden), kunnen demonstraties plaatsvinden. Deze demonstraties zijn gericht tegen de onafhankelijkheidsstatus van Kosovo en economische maatregelen. Ook tegen de hervorming van Servische overheidsinstellingen (die daar nog voor een deel functioneren) tot Kosovaarse overheidsinstellingen. Demonstraties kunnen gewelddadig verlopen. Het geweld is niet gericht tegen buitenlanders. Blijf alert en vermijd demonstraties.

Terrorisme

Er is een risico voor terroristische aanslagen in Kosovo. Wees alert op plaatsen waar veel mensen samen komen.

Natuurgeweld

Lawines en sneeuwval

In de Kosovaarse wintersportgebieden komen lawines voor. Houd u aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Bij veel sneeuwval kunnen wegen onbegaanbaar worden en treinen uitvallen. Uw reis kan hierdoor ernstig vertraagd worden. Houd hier rekening mee. Meer informatie over lawinegevaar kunt vinden op de Engelstalige website van European Avalanche Warning Service.

Aardbevingen

In Kosovo kunnen aardbevingen voorkomen. Bent u in het land en is er een aardbeving? Volg dan de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie.

Overstromingen

Als het hard regent, kunnen in Kosovo (vaak plaatselijk) overstromingen voorkomen. Dit in lager gelegen delen van steden maar ook in berggebieden. Dit kan samen gaan met aardverschuivingen en vallende stenen.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Kosovo en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @247BZ.

Naar boven

Verkeer

Wegverkeer

De secundaire wegen in Kosovo zijn vaak slecht onderhouden en niet verlicht. Houd er ook rekening mee dat lokale medeweggebruikers vaak slechte of geen verlichting hebben. Ga daarom na zonsondergang niet de weg op als dat niet nodig is. Dit geldt niet voor hoofdwegen en de grote snelwegen zoals de wegen naar Albanië en naar Noord-Macedonië. Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Kosovo op de website van de ANWB.

Met de auto naar Kosovo

Reist u met de auto naar Kosovo? Houd er dan rekening mee dat de groene kaart van uw autoverzekering niet geldig is in Kosovo. Dit komt onder andere door problemen met Servië. Bij grens met Kosovo moet u een geldige groene kaart kopen.

Grens met Servië

Wees voorzichtig als u van Kosovo naar Servië rijdt. Servië erkent Kosovo niet en dat kan problemen geven bij de grensovergangen tussen de twee landen. Voor het reizen van en naar Servië kunt u het beste gebruik maken van de grensovergang Merdarja (Gate 3) of Dheu i Bardhe (Gate 5).

Heeft u geen eerdere Servische douanestempel in uw paspoort staan, bijvoorbeeld omdat u via Albanië bent gekomen? Dan wordt u niet toegelaten. U kunt dit probleem voorkomen door te reizen met een identiteitskaart.

Naar boven

Coronavirus

Negatieve COVID-19 testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u vanuit het buitenland naar Nederland reist bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Lees meer op Rijksoverheid.nl. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn.

Na een verblijf in Kosovo gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. U maakt de afspraak door te bellen met de GGD via 0800-1202 of via coronatest.nl

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie de lijst van veilige landen waarvoor het inreisverbod opgeheven is.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Kosovo

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Kosovo de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).  

Coronavirus

Door het hoge aantal coronabesmettingen in Nederland, heeft de lokale overheid nieuwe inreismaatregelen voor de Nederlandse reizigers afgekondigd. Deze maatregelen zijn:

 • Reizigers uit Nederland moeten bij binnenkomst een negatieve PCR-Covid-19 testuitslag overleggen, die niet ouder is dan 72 uur bij aankomst in Kosovo.
 • Een negatieve PCR-Covid-19 testuitslag is niet nodig aan te tonen bij aankomst in Kosovo als:
  • u op doorreis bent en niet langer dan 3 uur in Kosovo zult verblijven;
  • u een vrachtwagenchauffeur bent;
  • als u en uw gezinsleden een diplomatieke accreditatie in Kosovo hebben.
 • Als u een geldige tijdelijke of permanente verblijfsvergunning voor Kosovo heeft en dus geen Kosovaars staatsburger bent, moet u ook bij binnenkomst in Kosovo in het bezit te zijn van een negatieve PCR-Covid-19-testuitslag, die niet ouder is dan 72 uur bij aankomst. Als u geen negatieve PCR-Covid-19 testuitslag kunt overleggen, gaat u 7 dagen in thuisquarantaine. 

De volledige lijst van maatregelen kunt u vinden op de website van de Kosovaarse overheid (tekst in het Engels).

Algemeen advies

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op. Raadpleeg een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt. 

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om infectieziekten te voorkomen.

Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Kosovo.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van militaire objecten (zoals voertuigen of gebouwen) in Kosovo. Dit is verboden. U mag ook geen militaire objecten van de NAVO-vredesmacht KFOR fotograferen. Ook niet van het binnenlandse Kosovo Security Forces (KSF).

Homoseksualiteit/LHBTIQ

Homoseksualiteit/LHBTIQ wordt niet algemeen geaccepteerd in Kosovo. Houd daar rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Kosovo en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Pristina

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Pristina.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven