Reisadvies Kosovo | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 24-07-2018 | Nog steeds geldig op: 20-04-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. Er is geen reden voor inhoudelijke aanpassingen.

Download 'Kaart bij reisadvies Kosovo' (PDF, 98 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Pristina, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Kosovo. Er zijn politieke spanningen tussen de regering en de oppositie. Ook zijn er spanningen tussen de Servisch-Kosovaarse en Albanees-Kosovaarse bevolkingsgroepen. De Kosovaarse politie, ondersteund door een internationale politie- en vredesmacht, bewaart de orde in het land.

Op 16 januari 2018 is een Servisch/Kosovaars politicus in de stad Mitrovica vermoord.

Demonstraties

In gebieden waar veel Serviërs wonen (waaronder het noorden), kunnen demonstraties plaatsvinden. Deze demonstraties zijn gericht tegen de onafhankelijkheidsstatus van Kosovo. Ook tegen de hervorming van Servische overheidsinstellingen (die daar nog gedeeltelijk functioneren) tot Kosovaarse overheidsinstellingen. Blijf alert en vermijd deze demonstraties. Demonstraties kunnen gewelddadig verlopen. Het geweld is niet gericht tegen buitenlanders.

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws via de lokale media. Vraag ook uw hotel om informatie.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie. 

Naar boven

Algemeen

Verkeersveiligheid

De secondaire wegen in Kosovo zijn vaak slecht of niet verlicht. Ga na zonsondergang niet de weg op als dat niet nodig is. Dit geldt niet voor hoofdwegen en de grote snelwegen zoals de nieuwe autosnelweg naar Albanië en naar de stad Skopje in Macedonië.

Houd er rekening mee dat lokale medeweggebruikers vaak slechte of geen verlichting hebben.

Voor het reizen van en naar Servië kan het beste gebruik worden gemaakt van de grensovergang Merdarja (Gate 3) of Dheu i Bardhe (Gate 5).

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Kosovo op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Nederlandse ambassade in Pristina

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Pristina op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Leposavic, Zubin Potok, Zvečan en het noorden van Mitrovica

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in de gemeentes Leposavic, Zubin Potok, Zvečan en in het noordelijke gedeelte van de stad Mitrovica. Inwoners blokkeren soms de wegen. Er kan geweld worden gebruikt.

Wees voorzichtig bij het rijden van Kosovo naar Servië. Servië erkent Kosovo niet en dat kan problemen geven bij de grensovergangen tussen de twee landen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse, volg bijvoorbeeld de lokale media.

Afgelegen en onbewoonde gebieden

In afgelegen en onbewoonde gebieden van Kosovo kunnen nog mijnen en bommen liggen. Dit is vaak aangegeven met borden, maar niet altijd. De wegen en paden zijn grotendeels vrij. Maar blijf goed opletten, zeker wanneer u officiële of veel gebruikte wegen en paden verlaat.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Geen foto’s van militaire objecten

Maak geen foto’s van militaire objecten (zoals voertuigen of gebouwen) in Kosovo. Dit is verboden. U mag ook geen militaire objecten van de NAVO-vredesmacht KFOR fotograferen. Ook niet van het binnenlandse Kosovo Protection Corps (KPC).

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Kosovo. Houd daar rekening mee. 

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie kunt u krijgen bij de ambassade van Kosovo in Den Haag. Vraag na welke reisdocumenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Wilt u vanuit Kosovo naar Servië reizen?

Omdat Servië Kosovo niet erkent, kan dit problematisch zijn. Heeft u geen eerdere Servische douanestempel in uw paspoort staan, bijvoorbeeld omdat u via Albanië bent gekomen? Dan wordt u niet toegelaten. U kunt dit probleem voorkomen door te reizen met een identiteitskaart.

Reist u met de auto naar Kosovo?

Houd er rekening mee dat de groene kaart van uw autoverzekering niet geldig is in Kosovo. Dit komt onder andere door bovengenoemde problemen met Servië. Bij grens met Kosovo moet u een geldige groene kaart kopen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven