Reisadvies Kiribati | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 02-12-2021 | Nog steeds geldig op: 08-12-2021

De kleurcode van Kiribati is oranje, want Kiribati is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Kiribati als het noodzakelijk is. Als u vanuit Kiribati naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Kiribati en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Kaart bij reisadvies Kiribati

Reischecklist Kiribati

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Kiribati favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Kiribati. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Kiribati. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Criminaliteit

Er is weinig criminaliteit in Kiribati. Diefstal komt soms voor. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Loop ’s avonds niet alleen over straat;
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt);
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Natuurgeweld

Tropische cyclonen

In Kiribati kunnen van november tot en met april tropische cyclonen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Ernstige droogte

Kiribati kent soms periode van ernstige droogte. Dan kunnen er tekorten zijn aan water.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u op Kiribati en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen

Kiribati is momenteel niet toegankelijk voor buitenlandse reizigers. Het is op dit moment niet mogelijk om naar Kiribati te vliegen omdat het internationale luchtverkeer tot nader order is opgeschort. Bij aankomst is 14 dagen thuisquarantaine verplicht.

Coronamaatregelen

Actuele informatie over de lokale coronamaatregelen kunt u vinden op de website van de overheid van Kiribati (informatie in het Engels).

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Kiribati

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Kiribati de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Medische zorg

De medische voorzieningen in Kiribati zijn beperkt. Voor eenvoudige medische hulp kunt u terecht in een ziekenhuis in de hoofdstad Tarawa. Buiten de hoofdstad Tarawa zijn er eilandklinieken met getrainde verpleegkundigen. Het is lastig om medicijnen te verkrijgen in Kiribati. Houd hier rekening mee. Actuele informatie over de gezondheidszorg in Kiribati kunt u lezen op de website van het ministerie van Gezondheid van Kiribati (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Kiribati te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Er wordt aan de linkerkant van de weg gereden. De wegen op de eilanden Tarawa en Christmas Island in Kiribati zijn in slechte staat en lopen regelmatig onder water.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Kiribati.

Drugs

In Kiribati is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs op Kiribati veel zwaarder is dan in Nederland.

Homoseksualiteit / LHBTIQ

Homoseksualiteit is in Kiribati strafbaar voor mannen, niet voor vrouwen. Hoewel het voor vrouwen niet strafbaar is, wordt het niet geaccepteerd. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Zwemmen

Zwem niet in de baai ten zuiden van de hoofdstad Tarawa. Deze is zwaar vervuild. Wees voorzichtig als u in zee gaat. De stromingen zijn sterk. In de afgelopen jaren zijn er mensen verdronken.

Water drinken

Drink alleen water dat van vooraf is gekookt of uit een fles komt. Vermijd ijsblokjes in dranken.

Honden

Er zijn gevallen bekend van toeristen die door honden zijn gebeten. Als u gebeten wordt, moet u direct medische hulp zoeken om rabiës uit te sluiten.

Meer informatie

Overweegt u een bezoek aan Kiribati? Kijk dan ook eens op:

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Kiribati en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Politie: 992
Ambulance: 994
Brandweer: 993

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Kiribati

Er is geen Nederlandse ambassade in Kiribati. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Wellington, Nieuw-Zeeland.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven