Reisadvies Kiribati | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 21-12-2018 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. Er is geen reden voor inhoudelijke aanpassingen.

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Wellington (Nieuw-Zeeland), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte

Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media.

De 24/7 BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Kiribati.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 000, 992 (politie), 994 (ambulance), 993 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade op Kiribati

Er is geen Nederlandse ambassade op Kiribati. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Wellington, Nieuw-Zeeland.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Criminaliteit

Criminaliteit is laag op Kiribati. Diefstal komt soms voor.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • loop ’s avonds niet alleen over straat;
  • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt);
  • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
  • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Drugs

Op Kiribati is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs op Kiribati veel zwaarder is dan in Nederland.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is op Kiribati strafbaar voor mannen, niet voor vrouwen. Hoewel het voor vrouwen niet strafbaar is, wordt het niet geaccepteerd. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

De medische voorzieningen op Kiribati zijn beperkt. Voor eenvoudige medische hulp kunt u terecht in een ziekenhuis in Tarawa. Buiten Tarawa zijn er eilandklinieken met getrainde verpleegkundigen. Maar dit zijn geen artsen. Gebruikt u medicijnen? Het is lastig om medicijnen te verkrijgen op Kiribati. Houd hier rekening mee. Zorg zelf voor de medicijnen die u nodig heeft op reis.

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering. 

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is 6 maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Op Kiribati kunnen van november tot en met april tropische cyclonen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Kiribatie kent soms periode van ernstige droogte. Dan kunnen er tekorten zijn aan water.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Nieuw-Zeeland in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

In 2015 hebben Kiribati en de Europese Unie een zogenaamde visa waiver agreement gesloten. Hierdoor kunnen Nederlanders tot maximaal 90 dagen zonder visum naar Kiribati reizen. U moet wel in het bezit zijn van een geldig reisdocument.

Naar boven

Tips van de ambassade

Zwem niet in de baai ten zuiden van de stad Tarawa. Deze is zwaar vervuild. Wees voorzichtig als u in zee gaat. De stromingen zijn sterk. In de afgelopen jaren zijn er mensen verdronken.

Drink alleen water dat van tevoren is gekookt of uit een fles komt. Vermijd ijsblokjes in dranken.

Er zijn gevallen bekend van toeristen die door honden zijn gebeten. Als u gebeten wordt, moet u gelijk medische hulp zoeken.

Overweegt u een bezoek aan Kiribati? Kijk dan ook eens op:

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven