Reisadvies Kirgizië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 25-07-2018 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. Er was geen reden voor inhoudelijke aanpassingen.

Download 'Kaart bij reisadvies Kirgizië' (PDF, 237 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Astana (Kazachstan), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

In Kirgizië kunnen plotseling spanningen ontstaan. Vooral in het zuiden van het land, in de oblasts (provincies) van Osh, Jalal-Abad en Batken. Zeker ook in de Fergana-vallei. Wees alert en informeer van tevoren naar de situatie.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Demonstraties

In Kirgizië kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld kunnen leiden. Wees alert en vermijd demonstraties.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 161.

Geen Nederlandse ambassade in Kirgizië

Er is geen Nederlandse ambassade in Kirgizië. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Astana, Kazachstan.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Bishkek. Vaak is het niet mogelijk om op korte termijn consulaire hulp te verlenen.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Onveilige gebieden

Let op, veiligheidsrisico

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Kirgizië. Wees alert in de provincies:

  • Osh;
  • Jalal-Abad;
  • Batken.

In deze provincies kunnen (spontaan) demonstraties, onlusten en ernstige ongeregeldheden plaatsvinden. Dit is ook een risico in de stedelijke gebieden, vooral de hoofdstad Bishkek.

Naar boven

Criminaliteit

In Kirgizië komt (zware) criminaliteit tegen buitenlanders voor. Vooral in stedelijke gebieden en meestal na zonsondergang. Reis daarom niet na zonsondergang.

Buitenlanders zijn het slachtoffer geworden van:

  • Gewelddadige overvallen (soms door nepagenten);
  • verkrachting;
  • ontvoering.

Er worden vaak vuurwapens gebruikt.

Bent u slachtoffer van een criminele actie? Neem ook contact op met de ambassade via het 24/7 BZ Contactcenter +31 247 247 247.

Naar boven

Terrorisme

Kirgizië ligt in een gebied waar terroristische groepen actief zijn. Het land kan weinig weerstand bieden tegen de dreiging van terroristische groepen. Daarom kan Kirgizië doelwit worden van een terroristische aanslag.

Op 30 augustus 2016 werd de Chinese ambassade getroffen door een bomaanslag.

Ontvoeringen

Het risico op ontvoeringen is groot. Wees alert als u zich verplaatst en neem als dat mogelijk is niet altijd dezelfde route.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Overheid stelt openlijke kritiek niet op prijs

Openlijke politieke of kritische meningsuitingen worden niet op prijs gesteld. Ook niet als u dit via internet en sociale media doet.

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Kirgizië. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

In het grootste deel van Kirgizië zijn zeer beperkte medische voorzieningen. Vooral buiten de hoofdstad Bishkek. Het medisch personeel, zoals dokters, spreekt vaak geen andere taal dan Kirgizisch of Russisch. Houd hier rekening mee.

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Kirgizië kunnen zware aardbevingen voorkomen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Kirgizië in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

De politie mag uw paspoort en visum controleren bij persoonscontrole. Als u geen geldig paspoort kunt overleggen, kan de politie u arresteren. Draag daarom altijd uw paspoort bij u. De politie doet bij persoonscontrole soms extra onderzoek. Bijvoorbeeld het controleren van de inhoud van uw tas.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven