Reisadvies Kirgizië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 19-12-2021 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

De kleurcode van Kirgizië is oranje, want Kirgizië is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Kirgizië als het noodzakelijk is. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Kirgizië en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

kaart bij Kirgizië
Download 'Kaart bij reisadvies Kirgizië' (PDF, 254 kB)

Reischecklist Kirgizië

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Kirgizië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Kirgizië reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Kirgizië in Brussel (België). Meer visa-informatie kunt u ook vinden op deze website (informatie in het Russisch, maar daarbij een deel in het Engels).
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Kirgizië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Kirgizië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Oranje: alleen noodzakelijke reizen.

De lokale overheid neemt maatregelen in aanpak van de verspreiding van het coronavirus.

Wees alert in de provincies (oblasts) Osh, Jalal-Abad, Batken en in de grensgebieden. Vooral in de Ferganavallei. Hier kunnen (spontaan) demonstraties, onlusten en ernstige ongeregeldheden plaatsvinden. Dit kan ook gebeuren in de stedelijke gebieden, vooral de hoofdstad Bishkek. Informeer voor u vertrekt naar de situatie als u naar deze gebieden reist.

Grensgebieden met Tadzjikistan, Oezbekistan en Kazachstan

In de grensgebieden tussen Kirgizië en Tadzjikistan en Kirgizië en Oezbekistan vinden regelmatig gewelddadige incidenten plaats. Wees alert en informeer voor u vertrekt naar de situatie als u naar deze gebieden reist. Grenzen zijn niet duidelijke afgebakend. De grensovergangen, ook die tussen Kirgizië en Kazachstan, kunnen plotseling worden gesloten. Gebruik alleen officiële grensovergangen.

Terrorisme

Wereldwijd bestaat een verhoogd risico op terroristische activiteiten. Ook in Kirgizië is dit risico aanwezig. Het land kan weinig weerstand bieden tegen de dreiging van terroristische groepen. Daarom kan Kirgizië doelwit worden van een terroristische aanslag.

Criminaliteit

In Kirgizië is het risico om slachtoffer te worden van criminaliteit hoger dan in Nederland. De criminaliteit is niet speciaal gericht tegen buitenlanders of reizigers. In Kirgizië komt (zware) criminaliteit tegen buitenlanders voor. Vooral in stedelijke gebieden en meestal na zonsondergang. Reis daarom niet na zonsondergang.

Demonstraties

In Kirgizië kunnen grote demonstraties in de hoofdstad Bisjkek voorkomen in verband met de parlementsverkiezingen op 28 november 2021. Ook op andere plaatsen in het land zijn er protesten. Demonstraties en protesten kunnen tot geweld kunnen leiden. Wees alert en vermijd deze demonstraties.

Natuurgeweld

In Kirgizië kunnen zware aardbevingen voorkomen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program.

Bij veel sneeuwval kunnen wegen onbegaanbaar worden en treinen uitvallen. Uw reis kan hierdoor grote vertraging oplopen. Houd hier rekening mee. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Kirgizië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Lokale maatregelen

De lokale overheid heeft de coronamaatregelen versoepeld. Dit zijn o.a.:

 • het openbaar vervoer rijdt weer van 07.00 – 23.00 uur;
 • horecagelegenheden zijn open van 07.00 tot 00.00 uur;
 • winkels en supermarkten zijn open van 07.00 tot 00.00 uur;
 • het bezoeken van parken, pleinen, boulevards is toegestaan;
 • fietsverhuur is toegestaan;
 • nachtclubs, bars, karaokeclubs, waterpijpbars, bioscopen, internetclubs, computerlokalen etc, kinderspeelplaatsen en andere uitgaansgelegenheden zijn gesloten en verboden. Moskeeën hebben hun vrijdaggebed weer opgepakt.

Officieel kunnen Nederlandse reizigers Kirgizië inreizen met een uitgeprint COVID-19 vaccinatiecertificaat. Dan hoeft u geen negatief testresultaat te laten zien bij inreis.  Houd er rekening mee dat veel Kirgizische grensbewakers het Engels niet of nauwelijks machtig zijn. Het is onduidelijk hoe makkelijk u in de praktijk met een Engelstalig COVID-19 vaccinatiecertificaat toegang krijgt. Andere informatie is te vinden op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Russisch, maar daarbij een deel in het Engels).  

Let op: U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC)  Kirgizië inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Er kunnen nieuwe landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren. Als dit zo is wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Kirgizië

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Kirgizië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Medische zorg

In het grootste deel van Kirgizië zijn zeer beperkte medische voorzieningen. Vooral buiten de hoofdstad Bishkek. Het medisch personeel, zoals dokters, spreekt vaak geen andere taal dan Kirgizisch of Russisch. Houd hier rekening mee.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Kirgizië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Er is beperkt luchtverkeer naar en vanuit Kirgizië. Bij aankomst in Kirgizië moet de reiziger een negatieve PCR-Covid-19 testuitslag laten zien die niet ouder dan 72 uur is voor uw vertrek naar Kirgizië.

Lees ook de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in Engels).

Wegverkeer

Kirgizië heeft slecht begaanbare en onverlichte wegen, vooral in de gebieden waar weinig mensen wonen. Chauffeurs houden zich vaak niet aan de verkeersregels en rijden ook vaak zonder rijbewijs. Bij ongevallen duurt het lang voordat de politie en/of hulpdiensten ter plaatse zijn. Corruptie onder verkeerspolitie komt voor. De verkeerspolitie spreekt meestal geen andere taal dan Kirgizisch of Russisch. De afhandeling van verkeersongevallen en aanrijdingen gaat vaak via de rechter. Dit proces duurt vaak langer dan de verblijfsduur van de geldigheid van uw visum. Zorg in zo’n geval op tijd voor verlenging van de geldigheid van uw visum. Houd hier rekening mee.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Kirgizië.

Identificeren

De politie mag uw paspoort en visum controleren bij persoonscontrole. Als u geen geldig paspoort kunt overleggen, kan de politie u arresteren. Draag daarom altijd uw paspoort bij u. De politie doet bij persoonscontroles soms extra onderzoek. Bijvoorbeeld door het controleren van de inhoud van uw tas. Houd hier rekening mee.

Openlijke politieke of kritische meningsuitingen

Openlijke politieke of kritische meningsuitingen worden niet op prijs gesteld. Ook niet als u dit via internet en sociale media doet.

LHBTI

Homoseksualiteit (LHBTI) wordt niet algemeen geaccepteerd in Kirgizië. Houd daar rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Kirgizië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 161.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Kirgizië

Er is geen Nederlandse ambassade in Kirgizië. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Nur-Sultan, Kazachstan.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven