Reisadvies Kirgizië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 11-07-2019 | Nog steeds geldig op: 18-10-2019

De tekst in de rubriek ‘Verkeersveiligheid’ is aangepast. Ga goed voorbereid op reis. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg altijd voor een goede reisverzekering.

Kaart bij reisadvies Kirgizië
Download 'Kaart bij reisadvies Kirgizië' (PDF, 247 kB)

Reischecklist Kirgizië

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Kirgizië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Kirgizië reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Kirgizië in Brussel.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Kirgizië een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Kirgizië een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Kirgizië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Kirgizië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Geel: let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn in Kirgizië veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.

Wees alert in de provincies (oblasts) Osh, Jalal-Abad en Batken. Vooral in de Fergana-vallei. Hier kunnen (spontaan) demonstraties, onlusten en ernstige ongeregeldheden plaatsvinden. Dit kan ook gebeuren in de stedelijke gebieden, vooral de hoofdstad Bishkek. Informeer van tevoren naar de situatie als u naar deze gebieden reist.

Terrorisme

Kirgizië ligt in een gebied waar terroristische groepen actief zijn. Het land kan weinig weerstand bieden tegen de dreiging van terroristische groepen. Daarom kan Kirgizië doelwit worden van een terroristische aanslag.

Criminaliteit

In Kirgizië komt (zware) criminaliteit tegen buitenlanders voor. Vooral in stedelijke gebieden en meestal na zonsondergang. Reis daarom niet na zonsondergang.

Buitenlanders zijn in het verleden het slachtoffer geworden van gewelddadige overvallen (soms door nepagenten) en verkrachtingen. Vaak worden hierbij vuurwapens gebruikt.

Demonstraties

In Kirgizië kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld kunnen leiden. Wees alert en vermijd demonstraties.

Natuurgeweld

In Kirgizië kunnen zware aardbevingen voorkomen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Kirgizië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

In Kirgizië, vooral buiten de grote steden in dunbevolkte gebieden, kunnen wegen onverlicht en een slecht wegdek hebben. De verkeersveiligheidsregels worden vaak niet goed nageleefd en veel chauffeurs rijden zonder rijbewijs. Bij ongevallen kan het lang duren voordat de politie en/of hulpdiensten ter plaatse zijn. Corruptie onder verkeersbeambten komt voor. De verkeerspolitie spreekt vaak geen andere taal dan Kirgizisch of Russisch. De afhandeling van verkeersongevallen en aanrijdingen gaat vaak via de rechter. Dit proces duurt vaak langer dan het verblijf van een visum toelaat. Houd hier rekening mee.

Naar boven

Gezondheid

Medische zorg

In het grootste deel van Kirgizië zijn zeer beperkte medische voorzieningen. Vooral buiten de hoofdstad Bishkek. Het medisch personeel, zoals dokters, spreekt vaak geen andere taal dan Kirgizisch of Russisch. Houd hier rekening mee.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Kirgizië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Kirgizië.

Identificeren

De politie mag uw paspoort en visum controleren bij persoonscontrole. Als u geen geldig paspoort kunt overleggen, kan de politie u arresteren. Draag daarom altijd uw paspoort bij u. De politie doet bij persoonscontroles soms extra onderzoek. Bijvoorbeeld door het controleren van de inhoud van uw tas. Houd hier rekening mee.

Openlijke politieke of kritische meningsuitingen

Openlijke politieke of kritische meningsuitingen worden niet op prijs gesteld. Ook niet als u dit via internet en sociale media doet.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Kirgizië. Houd daar rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Kirgizië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 161.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Kirgizië

Er is geen Nederlandse ambassade in Kirgizië. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Nur-Sultan, Kazachstan.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven