Reisadvies Kazachstan | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 12-01-2022 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

De luchthaven van Almaty gaat weer open in de nacht van 12 op 13 januari 2022 om 00:00 uur. Door de avondklok is het vliegveld open van 08:00 tot 21:00 uur. Internet en telefoon werkt weer. Laboratoria en klinieken kunnen weer PCR-testen doen. Het reisadvies voor Kazachstan is oranje. Reis alleen naar Kazachstan als het echt noodzakelijk is. Er geldt een test- en quarantaineplicht bij aankomst in Kazachstan. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van het reisadvies voor Kazachstan is oranje. Reis alleen als dit echt noodzakelijk is. Dit betekent bijvoorbeeld dat het nu niet veilig is om naar Kazachstan met vakantie te gaan.
 • Gaat u toch naar Kazachstan? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
 • Verblijft u in Kazachstan? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
kaart bij Kazachstan
Download 'Kaart bij reisadvies Kazachstan' (PDF, 718 kB)

Reischecklist Kazachstan

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Kazachstan favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Kazachstan reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Kazachstan in Den Haag.
 • De visumvrije regeling voor een aantal landen, waaronder het Koninkrijk der Nederlanden, is hervat. Nederlandse burgers kunnen zonder visum naar Kazachstan reizen. De toelatingseisen van Covid-19 moeten vóór de reis worden gecontroleerd. Voor meer informatie over inreisvoorwaarden voor Kazachstan kunt u contact opnemen met de ambassade van Kazachstan in Den Haag (informatie in het Engels).
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Kazachstan. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Kazachstan. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: In 'oranje' gebieden kan de ambassade beperkt of geen hulp bieden als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

In het hele land geldt tot 19 januari 2022 de noodtoestand met een avondklok van 23.00 uur tot 07.00 uur. Houdt contact met uw luchtvaartmaatschappij als u een vlucht heeft geboekt of gepland. De situatie verandert heel snel. Internet is niet altijd beschikbaar, alleen lokale telefoons kunnen worden gebruikt voor communicatie. Daardoor kan het zijn dat u familieleden of vrienden in Kazachstan niet kunt bereiken. De situatie ontwikkelt zich snel en het is nog niet bekend hoe lang dit duurt. Volg het lokale nieuws.

Terrorisme

Er is een risico op aanslagen in Kazachstan. Wees alert in het hele land.

De autoriteiten van Kazachstan hebben burgers gevraagd alert te zijn en verdacht gedrag te melden aan de autoriteiten.

Criminaliteit

Buitenlanders zijn regelmatig slachtoffer van criminaliteit. Ze worden bijvoorbeeld verdoofd en daarna beroofd. Dit gebeurt vooral in stedelijke gebieden. Laat geen eten of drinken onbeheerd achter. Neem geen drankjes en sigaretten aan van mensen die u niet of nauwelijks kent.

Accepteer geen gratis aangeboden taxiritten. Passagiers worden beroofd of gedwongen om achteraf een hoge prijs voor de taxirit te betalen. Houd hier rekening mee.

Demonstraties

In de grote steden is het onrustig en kunnen protesten plaatsvinden die in geweld kunnen eindigen. De grootste protesten hebben plaatsgevonden in Almaty. Er kunnen nog rellen zijn in de stad. Ga alleen naar buiten als het nodig is. Wees alert en vermijd demonstraties.

Natuurgeweld

In Kazachstan komen aardbevingen voor. Vooral in het zuidoosten kunnen deze zwaar zijn. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Meer weten over aardbevingen? Kijk op Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreizen Kazachstan

Let op: U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) Kazachstan inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Als landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Reis alleen naar Kazachstan als dat noodzakelijk is.

Inreisbeperkingen

De luchthaven van Almaty gaat weer open in de nacht van 12 op 13 januari 2022 om 00:00 uur. Door de avondklok is het vliegveld open van 08:00 tot 21:00 uur.

Internet en telefoon werken weer. Laboratoria en klinieken kunnen weer PCR-testen doen.

Er geldt een test- en quarantaineplicht bij aankomst in Kazachstan. Reizigers die uit Nederland komen of de afgelopen 14 dagen in Nederland zijn geweest, moeten een negatieve PCR-testuitslag laten zien die niet ouder is dan 72 uur bij aankomst in Kazachstan. Deze testplicht geldt ook voor volledig gevaccineerden. Reizigers moeten ook na aankomst verplicht 7 dagen in (thuis)quarantaine, ook als ze een negatieve PCR-testuitslag of vaccinatiebewijs kunnen laten zien.

Om de verdere verspreiding van het coronavirus te beperken, heeft de overheid van Kazachstan de visumvrijstelling voorlopig opgeschort. Actuele informatie over visa kunt u lezen op de website van de ambassade van Kazachstan in Den Haag (informatie in het Engels).

Inreismaatregelen voor ingezetenen van Kazachstan kunt u vinden op de website van de overheid van Kazachstan (informatie in het Engels).

Algemene grensmaatregelen voor inreizen Kazachstan kunt u vinden op de website van de National Security Committee van Kazachstan (informatie in het Engels).

Alle reizigers die vanuit het buitenland in Kazachstan aankomen, krijgen bij aankomst een temperatuurcheck, moeten een gezondheidsformulier invullen en een negatieve PCR/NAAT-testresultaat (niet ouder dan 72 uur) aantonen. Een negatieve PCR/NAAT-testresultaat hoeft niet aangetoond te worden als u deel uitmaakt van een Kazachse overheidsdelegatie, cabinepersoneel luchtvaart of jonger dan 5 jaar bent.

Coronavirusmaatregelen

Actuele informatie over de coronamaatregelen in Kazachstan kunt u lezen op de website van de Interdepartemental Commission on non-proliferation of COVID-19 (informatie in het Russisch) en op de website van de Prime Minister (informatie in het Engels).

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Kazachstan

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Kazachstan de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Medische zorg

De medische zorg in Kazachstan is beperkt. Vooral buiten de hoofdstad Nur-Sultan, de stad Almaty en enkele andere grotere steden. Het medisch personeel spreekt vaak geen andere taal dan Kazachs of Russisch. Houd hier rekening mee.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Kazachstan te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Wegverkeer

Kazachstan heeft slecht begaanbare en onverlichte wegen, vooral in de gebieden waar weinig mensen wonen. Chauffeurs houden zich vaak niet aan de verkeersregels en rijden ook vaak zonder rijbewijs. Bij ongevallen duurt het lang voordat de politie en/of hulpdiensten ter plaatse zijn. Corruptie onder verkeerspolitie komt voor. De verkeerspolitie spreekt meestal geen andere taal dan Kazachs of Russisch.

De afhandeling van verkeersongevallen en aanrijdingen gaat vaak via de rechter. Dit proces duurt vaak langer dan de verblijfsduur van de geldigheid van uw visum. Zorg op tijd voor verlenging van de geldigheid van uw visum.

Treinverkeer

De treinen rijden weer in het hele land. Het is mogelijk om Almaty met de trein te verlaten.  

Luchtverkeer

De eerder gesloten luchthavens gaan langzaam weer open. De luchthaven van Almaty is nog steeds gesloten. De directe vluchten van Atyrau naar Amsterdam zijn weer begonnen. Volg het nieuws en neem contact op met de luchthaven voor meer informatie.

De contactnummers van de luchthavens zijn:

 • Nur-Sultan: +7 7172 702999
 • Almaty: +7 7272 221551
 • Atyrau: +7 7122 764646
 • Aktau: +7 7292 609755
 • Aktobe: +7 7132 730073
 • Taraz: +7 7262 542600
 • Turkistan: +7 7253 352909

Voor meer informatie over vluchtstatus kunt u contact opnemen met de Luchtvaartadministratie van Kazachstan of rechtstreeks met de luchtvaartmaatschappijen op de volgende nummers:

 • Air Astana: +7 7172 584477
 • Lufthansa:  +7  7273 335025, +7 495 4118437
 • Turkish Airlines: +7 7273 123250, +7 7273 493336
 • SCAT: +7 7252 998880
 • Qazaq air: +7 7273 561414
 • Fly Arystan: +7 7273 311010
 • Aeroflot: 8 800 444 5555, +7 7273 121931
 • Belavia: +375172202555
 • Ural Airlines: +7 499 9202252
 • Aviation Administration  of Kazakhstan: +7 7172 798213, +7 7172 798214, +77172 798215, +7 7172 798229

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Kazachstan.

Homoseksualiteit

LHBTI wordt niet algemeen geaccepteerd in Kazachstan. Agressie, verbaal of fysiek geweld tegen deze groep komt voor. Houd daar rekening mee.

Identificatieplicht

In Kazachstan geldt een identificatieplicht, houdt daarom uw paspoort en migratiekaart, die u ontvangt bij binnenkomst van de douane, bij u.

Overheid stelt openlijke kritiek niet op prijs

Openlijke politieke of kritische meningsuitingen worden niet op prijs gesteld. Ook niet als u dit via internet en sociale media doet.

Grenscontroles

De overheid in Kazachstan voert grenscontroles vaak strikt uit. Bij overtreding van de regels kunt u aan de grens worden tegengehouden. U kunt dan het land niet verlaten. Houd hier rekening mee als u uw reis voorbereidt.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Kazachstan en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene 11.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Nur-Sultan

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Nur-Sultan. Kazachstan is een uitgestrekt land. Daardoor kan de ambassade meestal niet snel hulp bieden als u in de problemen komt.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven